Okosotthonok: ilyen helyen fog élni az unokád 

Elképesztő megoldások

lakas_okosotthon

„Nálunk én vagyok az okos, nem a telefon!” Emlékszel még erre az örökbecsű kijelentésre? Biztosan neked is volt olyan barátod, aki az utolsó utáni pillanatig ellenállt a technológia kísértésének, és nem vett magának okostelefont. Hogy jön ez most ide? Úgy, hogy az ominózus mondat hamarosan úgy hangozhat majd, hogy „nálunk én vagyok az okos, nem a lakás”.

Pedig egy okosotthon rengeteg új lehetőséget kínál, és most nem elsősorban azokra a hangzatos, ám nélkülözhető funkciókra gondolunk, mint a kávéd megfőzése, mire felébredsz, vagy a kedvenc zenéd bekapcsolása, amikor hazaérsz a munkából, ez ugyanis csak hab a tortán.

Okosváza, okosöv, okos tojástartó, okos cicaajtó…

Mielőtt komolyabbra fordítanánk a szót, nem akartunk szó nélkül elmenni amellett, hogy a kütyük reneszánszának köszönhetően ma már szinte minden egyes tevékenységhez létezik valamilyen okos eszköz. A legtöbb startup vállalkozás is ezen a területen jön létre, és ezek néha megmosolyogtató, máskor pedig kifejezetten nevetséges és haszontalan eszközöket alkotnak meg.

  • Létezik például olyan okosváza, ami vizsgálja a levegő minőségét, és mellette színes fényeket is kibocsát.
  • Az okosöv vibrálással jelzi, ha sokat ülsz mozgás nélkül,
  • Az okos tojástartó pedig figyelmeztet, ha kifogytál a tojásból.
  • Azért ne legyünk igazságtalanok, az okos cicaajtónak lehet létjogosultsága: nem engedi be a betörőt a lakásba, míg a saját kedvenced szabadon mozoghat ki-be egész nap.

De a jövő okosotthonai szinte biztosan nem ezekről a kétes hasznosságú kütyükről szólnak majd, viszont nem is az olyan, már manapság is egyre elterjedtebb megoldásokról, mint, hogy egy kamera és egy applikáció segítségével bármikor, bárhonnan szemmel tarthatod az otthonodat, vagy, hogy távolról is szabályozhatod az otthonod hőmérsékletét, és beállíthatod a kívánt hőfokot.

blog-body-okosotthon-2

Vedd kezedbe az irányítást (és a mobilod): a jövő okosotthona átveszi a ház vagy lakás körüli feladatok egy részét. Üdvözlünk a 21. században.

Élet a jövő okosotthonában

De akkor milyen lesz az unokáid otthona? Lássunk egy kis ízelítőt a jövőből, kezdjük is rögtön az alvással!

Nyilvánvaló, hogy okosmatracon fogsz aludni, ami más-más hőfokra melegíti az ágyad két felét, és ami folyamatosan figyeli az alvási ciklusodat. Erre azért van szükség, hogy a lehető legjobb időpontban ébresszen fel, mert csak így tudod kipihenten és frissen kezdeni a napod. Ha nincs okosmatracod, akkor az okos karkötő is megteszi, a lényeg természetesen ugyanaz.

Egy okosotthonban elfelejtheted a zajos és idegesítő vekkert, ugyanis kellemes aroma vagy fokozatosan erősödő, nyugtató zene ébreszt majd, miközben a redőny lassan engedi be a kinti fényt, ezzel is elősegítve a kellemes ébredést.

A kávéd természetesen készen vár a konyhában, a WC-ülőke előmelegítve – nem vicc, ezt is kitalálták már –, a fürdővized pedig tökéletes hőfokú. A kedvenc zenéd minden helyiségbe elkísér, az okos mérleged rögzíti a súlyod, és összeköttetésben van a fitnesz karkötőddel, így folyamatosan nyomon követheted az egészséged állapotát.

Az okos gardróbodnak hála a „mit vegyek fel ma?” kérdést is elfelejtheted, hiszen ez a rafinált bútor ismeri az időjárás-előrejelzést, és ennek, valamint a ruháidról rögzített adatok alapján tesz javaslatot az aznapi viseletedre.

Egy gyors pillantás az aznapra tervezett teendőkre, majd induláskor egyszerűen megnyomod a „Távozás” gombot, a többit pedig a rendszer intézi: lekapcsolja a világítást, leállítja a fűtést vagy a hűtést, bekapcsolja a biztonsági rendszert, egyszóval mindent elintéz, amire programoztad.

Az okosotthon persze a távollétedben is okos: az árnyékolókba épített szenzorok egész nap figyelik a kinti hőmérsékletet, és annak megfelelően húzzák le vagy fel magukat, de persze arra is lehetőséged van, hogy távolról elindítsd a mosást, és beengedd a barátodat, aki külföldről jött hozzád látogatóba.

Este mindez fordítva ismétlődik. Az okos zár beenged a lakásba, amit Bluetooth segítségével is aktiválhatsz, kellemes, esti világítás fogad, a hőmérséklet pedig épp olyan, amilyet szeretsz.

Akár azt is elhitetheted a betörőkkel, hogy otthon vagy

Nyakunkon a síszezon, és talán te is szervezed már a szokásos éves túrát a családoddal vagy a barátaiddal. A távolléted alatt azonban szabad a pálya a betörőknek, akik ki is használják az így adódó lehetőségeket.

Ugyanúgy igaz ez a nyaralásokra is, amikor szintén felügyelet nélkül hagyod az otthonodat, és azon izgulsz, hogy amikor hazaérsz, nem egy kifosztott lakás vár-e majd. A jelenlétszimuláció segítségével azonban elhitetheted a külső szemlélőkkel, hogy otthon vagy, és a házad nem lesz célpont.

A jelenlétszimuláció lényege, hogy a lakásod már-már színházi előadást rendez a külső szemlélőnek. Vagyis az előre beprogramozott „jelenetek” alapján le- és felkapcsolja a világítást a lakás egyes helyiségeiben és a házon kívül, le- és felhúzza a redőnyöket, a kertben pedig elindítja az öntözést - mintha csak te magad csinálnád.

Sőt, akár még a Reszkessetek, betörők!-et is előadhatod: zenét és színes fényeket kapcsolhatsz, mintha buli lenne, vagy bekapcsolhat a tévé is, hisz esténként szinte minden háztartásban hódolnak a szem rágógumijának.

Viccesnek tűnik? Lehet, de ha nem biztosak benne, hogy üres a lakás, akkor inkább új célpontot keresnek majd a tolvajok.

blog-body-okosotthon-1

Képzeld el, hogy az okosotthonod akár egy nyaraláson is szemmel tarthatod: bármilyen feladatot adhatsz, és bármit beállíthatsz távolról.

Nem vagy otthon, de beszélnél a futárral? Nem akadály!

A netes vásárlás egyre nagyobb szeletet hasít ki a kereskedelemből, így biztosan te is jártál már úgy, hogy hiába vártad a futárt – megadták ugyan, hogy mikor érkezik –, de a jelzett időpontban se híre, se hamva nem volt. Persze amint elmentél otthonról, abban a pillanatban csengetett, te pedig maximum bosszankodni tudtál a késése miatt.

Az okos kaputelefonok és a mobilodra letölthető alkalmazás lehetőséget adnak rá, hogy akkor is beszélj a postással vagy a futárral, ha becsenget hozzád, de te nem tartózkodsz otthon. Sőt, akár a nemkívánatos látogatókat is lerázhatod: nézd meg a kijelzőn, hogy ki csenget, és ha nem akarod, egyszerűen ne engedd be!

A netes vásárlás terén várható további trend egyébként a drónok segítségével történő szállítás. Te csak megrendeled a kívánt terméket, a drón pedig egészen a nappalidig viszi azt. Persze arra azért nem árt vigyáznod, hogy előtte kinyisd az ablakot, nehogy úgy járj, mint Mézgáék a fénypostával.

Ha tovább okosodnál, olvasd el 9 jótanácsunkat, mielőtt lakásbiztosítást kötnél, ha pedig már mindent tudsz a témáról, akkor az sem újdonság a számodra, hogy akár otthonodra szabott lakásbiztosítást is választhatsz, 2018. február 15-ig még 15% kedvezménnyel!

Biztosításunk alapvetően akkor nyújt anyagi segítséget, ha otthonunk tűz, vihar, beázás vagy más rendkívüli esemény miatt megsérül. Azonban még ennél is több, hiszen védelmet nyújt lakói számára, akkor is, ha épp nem otthon tartózkodnak.