Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Mi legyek, ha nagy leszek?

Mi legyek, ha nagy leszek? 5 tanács, ami megkönnyíti a választásod

/blog-cikkek2016. november 17blog továbbtanulás

Érettségizők (és érintett szülők) figyelem! Ez a cikk most nektek szól, mert cirka fél év múlva új kereszteződéshez értek az élet országútján. Itt az idő, hogy eldöntsétek, hogyan tovább! Továbbtanulás, külföldi munka, gyakornoki pozíció? Nézzük, miből éltek majd!

Jó érzés leírni, mert igaz: szurkolunk nektek, és szorítunk azért, hogy minden úgy alakuljon, ahogy elterveztétek. Ettől függetlenül még fel kell hívnunk a figyelmeteket a legfontosabb dologra:

Itt az idő felkészülni, mert az előrelátás most aranyat érhet!

Nemsokára a kezetekben lesz az érettségi bizonyítvány, és amikor az ünnepség után kiléptek az iskola kapuján, egyetlen dologra tudtok majd gondolni. Arra, hogy végérvényesen felnőtté váltatok! Mostantól rajtatok áll, hogy mihez kezdtek az élettel, és hogy kiaknázzátok-e a bennetek rejlő potenciált. Csakhogy a döntést jobb nem halogatni sokáig, mert annál szűkösebbek lesznek a lehetőségeitek. Jövő nyáron már tisztában kell lennetek azzal, hogy merre akartok továbbindulni, és hogy ezt megtehessétek, a most következő hónapokban kell elhatároznotok magatokat.

Ijesztőnek hangzik? Nem az! Főleg, hogy összefoglaljuk nektek a különböző opciókat.

Mondd, te mit választanál?

Elmesélünk egy tanulságos történetet! Főhősünk egy fiatal fiú, most cirka 25 éves. Számtalan dolgot elkezdett már élete során, de csak keveset fejezett be, viszont sportolónak ritka tehetséges volt. Focizott, és serdülőként arról álmodott, hogy egyszer majd az első osztályban is szerephez jut. Csak rajta múlt, hogy ez végül nem így lett.

Bár sok olyan pillanat volt, amikor a dolgok akár másképp is alakulhattak volna, de a fiú világosan emlékszik arra, hogy mikor döntött rosszul: 14 évesen egy bentlakásos focisuliba felvételizett, de néhány nappal a nagy teszt előtt lesérült. Mégpedig a lehető legostobább módon, hiszen csak pihennie kellett volna, odafigyelnie magára, de ő inkább úgy döntött, hogy kipróbálja egyik haverjának a krosszmotorját. Tiltott terepen, gyakorlat és jogosítvány nélkül. A sérülés miatt nem tudta megmutatni a felvételin, hogy mire képes, és a kudarc miatt idővel abba is hagyta a versenyszerű sportolást.

Mai fejjel azt mondja, bár visszamehetne az időben, és megállíthatná magát. Vagy bár érettebb lett volna akkori fejjel. Ismerős a helyzet? Szinte biztos, hogy igen, hiszen mindannyian éltünk már át hasonlót; amikor hetekkel, hónapokkal, évekkel később látjuk csak be, mennyit segített volna, ha valamit átgondolunk és komolyan veszünk. Legszívesebben mi is visszautaznánk a múltba - akárcsak főhősünk szerette volna -, hogy a helyes utat válasszuk.

De elárulhatunk egy nagy titkot? Nincs szükség időutazásra! Elég csak elhatározni, hogy mostantól minden döntésetekre odafigyeltek, és nem odázzátok el azokat.

Érettségire készülő középiskolásként ti a következő 5 lehetőség közül választhattok:

Ugye nem is tűnik olyan bonyolultnak a helyzet? Vegyük is végig őket!

A legfontosabb döntés érettségi előtt: mi legyen érettségi után?123rf.comAz érettségiző fiatalok életének egyik legfontosabb döntése az, hogy mihez kezdenek a középiskola után. A tervezést hamar el kell kezdeni.

1. Továbbtanulás egy magyar egyetemen vagy főiskolán

Öveket becsatolni, hiszen elindult a 2017-es felvételi őrület! A felsőoktatás még a februárban induló keresztféléves képzésekre készül, de az eljárások már évek óta ugyanazok, ezért már most, 2016 őszén felkészülhetünk néhány dologra.

Kezdjük a legfontosabbakkal! A jövő szeptemberben induló képzésekre várhatóan 2017. február 15-ig tart a jelentkezési határidő, a pótfelvételikre pedig majd augusztusban kerül sor. A felvételi döntés várhatóan július végén születik meg. Szerencsére azt már most tudjuk, hogy 2017-ben ezekhez a szakokhoz kell két tantárgyból is emelt szintű érettségit tenni:

Jó hír, hogy az alap és az osztatlan szakokon jövőre sem emelik a 280 pontos minimumponthatárt. A felsőoktatási szakképzések esetén 240, a mesterszaknál 50 pontos alsó határra kell készülni.Rossz hír viszont az, hogy több képzés is megszűnik 2017-től, és már csak a februártól induló keresztféléves felvételin választhatók ezek. A link tartalmazza a teljes listát, de érdemes szemezgetni, hátha valakit pont ez érdekelt korábban:

Azoknak, akik a magyar felsőoktatási intézményben képzelik el a jövőjüket, azt tanácsoljuk, hogy kezdjék el mihamarabb a felkészülést, és böngésszék végig a listát, amiből választani lehet. Az utánajárást nem szabad februárra hagyni, és bár tinédzserként sokan ódzkodnak ettől, egy szülő-gyerek beszélgetés is sokat segíthet ilyenkor. Az "ősök" rutinja ugyanis fontos, ha nektek még nincs elég tapasztalatotok egy ilyen döntés meghozatalában.

2. Továbbtanulás egy külföldi egyetemen vagy főiskolán

A külföldi továbbtanulásról már mi is írtunk korábban, hiszen egy felmérés szerint minden negyedik középiskolás ezt választaná. A külföldi diplomának komoly vonzereje van, és köztudott, hogy a hazai munkáltatók is örömmel veszik, ha valaki egy nevesebb angol, német vagy osztrák intézménytől kapta meg a szükséges alapokat.

A lehetőségek száma - kis túlzással - pedig ebben az esetben is végtelen. Ott van például Anglia, amelyről rengeteg magyar fiatal álmodik. Brexit ide, kellemetlen kilépési kampány oda, mégis úgy néz ki, hogy nem kell aggódniuk azoknak, akik a szigetországban képzelik el tanulmányi jövőjüket. Jelen állás szerint minden diák azzal a feltétellel zárhatja le a tanulmányait, amilyennel elkezdte, és mivel a kilépési folyamatok még nem kezdődtek el, ezért két évig mindenképp szabad az út a szigetországba. Ez már csak azért is jó hír, mert a drága tandíjhoz továbbra is igényelhető az angol diákhitel. Jól olvasod, a tanulmányaikat 2017 szeptemberében elkezdők is megkapják majd az összes támogatást (ösztöndíj, diákhitel). Ráadásul az általános felvételi eljárás már el is indult, amit azért is érdemes észben tartani, mert Angliában január 15-én zárul a jelentkezési határidő, vagyis egy hónappal hamarabb, mint nálunk.

Anglia mellett sok fiatalt várt a német nyelvterület is (Németország és Ausztria), de érdemes lehet elgondolkodni azon is, hogy a jól bevált német-angol tengely mellett milyen alternatívák állnak rendelkezésünkre. A svédországi továbbtanulás lehetőségeiről ezen a linken, a dán opcióról pedig itt lehet bővebben olvasni.

Ha a külföldi továbbtanulás foglalkoztat, akkor azt tanácsoljuk, hogy járj utána minél hamarabb annak, hogy mik ennek feltételei. Mit és mikor kell benyújtanod a felvételi eljáráshoz, valamint mik ennek az anyagi vonzatai, és milyen nyelvtudás szükséges hozzá.

3. Szakmát ide, gyorsan: ezért okos döntés az OKJ

Bizonytalan vagy, és nem tudod, hogy melyik egyetemet vagy főiskolát érdemes választani? Nem tudod, hogy milyen szak állna hozzád közelebb? Vagy csak jobban értékeled a gyorsan megszerezhető szakmát?

Akkor az OKJ-t neked találták ki!

A használható, piacképes szakmai végzettséget adó képzéseket gyorsabb letenni, és bizonytalanság esetén még egy kis gondolkodási időt is ad neked. Hiszen 1 vagy 2 évvel később sincs akadálya annak, hogy egyetemre vagy főiskolára menj, ha már tiszta előtted, mire is szeretnéd vinni az életedben. Nem mellékesen a cégek is pozitívan értékelik azt, ha valakinek OKJ-s végzettsége van egy diploma mellett, hiszen a szerteágazó munkavállalói tudás még mindig ritkaság. 2015 óta pedig a 18 évesnél idősebbek már két OKJ-s képesítést is megszerezhetnek ingyen, és a legfontosabb tudnivalókról az Eduline készített is egy átfogó írást. Érdemes végigolvasni ezt, ha ilyen megoldáson gondolkodsz. Persze mi azt mondjuk, hogy ez egy B-terv legyen, és ha a továbbtanulás a cél, akkor előbb nézd meg, mit ajánlanak neked az egyetemek és a főiskolák.

Tanulás vagy munka? 123rf.comSok diák bizonytalan, hogy mihez kezdjen az érettségi után: a tanulást vagy a munkát válassza?

4. Munka Magyarország

Szép dolog a munka, jó dolog a pénzkereset, ezért nem is beszélnénk le feltétlenül senkit róla, de azért tény, hogy érettségizőként, 18 évesen a továbbtanulás még mindig nyerőbb választás. Szemlézzük a dolgot a "piaci oldalról", kicsit szárazan, mellőzve az emocionális megközelítést. A továbbtanulás ugyanis befektetés.

A munka leginkább akkor lehet kifizetődő, ha külföldi vagy hazai továbbtanulásra gyűjtesz, és te olyan szakot lőttél be magadnak, amihez komolyabb tőkére van szükséged. Más kérdés, ha a munkát azért választod, mert nincs más lehetőséged a megélhetésre, de még ebben az esetben is érdemes elgondolkodni az ingyenes OKJ-s képzéseken. Igen, rendkívül fárasztó teljes állás mellett elvégezni.

De egy szakképesítés versenyelőny, amit csak évek múlva értesz meg igazán. Ne később jöjj rá, hogy milyen érzés megbánni egy lehetőség kihagyását.

5. Munka külföldön

A külföldi munka egyre vonzóbb az uniós csatlakozás óta, és nagyon sok fiatal utazik Németországba, Angliába vagy épp Írországba, ahol kielégítő fizetést lehet kapni akkor is, ha az ember nem rendelkezik szakképesítéssel. Működőképes választás lehet ez is, de jól kell beszélni az érintett nyelvet (vagy minimum az angolt, esetleg a németet), és nem árt, ha nem egy teljesen ismeretlen környezetbe megyünk. München vagy London, de Brüsszel és Glasgow is szinte "magyaros település", ahol kis túlzással mindenkinek él legalább egy ismerőse. Érdemes igénybe venni az ő segítségüket, hiszen:

Az esetek többségében akkor szerezhetünk állást, ha van kinti lakcímünk, és már a felvételi beszélgetésen is meg tudunk jelenni személyesen. Emellett fontos, hogy legyen egy kis tartalékunk, hiszen nem tudhatjuk, mennyi idő telik el, mire munkát találunk magunknak. A visszautazáshoz szükséges forrásokat mindig kezeljük külön, és azokhoz ne nyúljunk. Hogy segítsünk, összeszedtünk 5 tanácsot, amire célszerű, ha odafigyelsz a döntés meghozatala előtt:

Sokan azt tanácsolják, hogy legalább ketten (vagy lehetőség szerint többen) utazzatok, hiszen így biztonságos, és tutira van még legalább egy vállalkozó szellemű ismerősöd, aki érdeklődik a külföldi munka iránt. Nos, hogy érzed? Könnyebb lett így a döntés? Reméljük, segítettünk abban, hogy a problémát lehetőségként éld meg.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3notovábbtanulás