Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Továbbtanulás Bécsben?

Továbbtanulás Bécsben? 6 szabály a sikeres diplomához (frissítve: 2017)

/blog-cikkek2017. szeptember 6.blog továbbtanulás

Képzelj el egy állásinterjút álmaid munkahelyén! Amikor belépsz, egy sokat látott HR-es fogad, aki alapból a legrosszabbra számít. Az előválogatásban segítő kollégái 10 perccel az érkezésed előtt dobták az asztalára életrajzodat. Dobogó szívvel ülsz le: pályakezdőként még nincs impozáns referencialistád, de bízol benne, hogy téged fog választani. Amikor a HR-es ránéz az önéletrajzodra, észrevesz valamit, amivel kevés riválisod büszkélkedhet.

Szerinted mi győzi meg őt egy pillanat alatt?

Ha a tipped egy külföldi diploma, akkor nyertél, és mi azt is tudjuk, hogy ezt hol szerezheted meg, hiszen Bécsben egyre több és egyre vonzóbb lehetőségek közül válogathatsz. Nem csak a szakmaibb irányok, de a művészeti és az orvosi képzések is nagyon népszerűek. A városban mind több külföldi diák tanul, és hazánkból is megduplázódott a Bécsbe és Ausztriába érkező hallgatók száma.
Adódik hát a kérdés:

Miért éri meg a külföldi továbbtanulás?

A külföldi továbbtanulás kalandnak sem utolsó, de igazi előnyeit a munkaerőpiacon találod. Az izgalmas feladatokat és szakmai előrelépést kínáló modern vállalkozások sokat látott, megfelelő tapasztalattal rendelkező munkatársakat keresnek, márpedig egy angol, német vagy épp osztrák diploma többet jelent, mint egy hazai. A célországok felsőoktatási intézményei a világ legjobbjai között vannak, így az ott megszerzett tudásnak kétségkívül nagyobb a súlya a magas elvárások miatt.
De a piacképes végzettség mellett is vannak további előnyei a külföldi továbbtanulásnak:

Egy külföldi egyetem tanulva megismerhetsz egy másik kultúrát, és határokon átívelő barátságokat alakíthatsz ki. Ezek elfogadóbbá és rugalmasabbá tesznek, ráadásul könnyebben tudsz majd kapcsolatot tartani (vagy épp tárgyalni) idegen nyelven.

A magyar diákok tehát piacképes diplomáért, tandíjmentes oktatásért és tapasztalatszerzésért mennek külföldre.

De közel sem mindegy, hogy melyik várost, melyik országot és melyik egyetemet választják. A legfontosabb kérdés tehát sokkal inkább ez:

Miért érdemes pont Bécset választani?

Mert sok nyugat-európai városba mehetnénk, mi mégis épp a bécsi továbbtanulási lehetőségeidről írunk. Ennek az az oka, hogy Bécs ma már továbbtanulási paradicsom, hiszen:

A QS felmérése a diákok véleményére támaszkodik, és aszerint Bécs nyújtja a legjobb tanulási lehetőségeket Európában. Az ide érkező külföldiek a gazdag kulturális örökséget, a sokszínűséget és a felejthetetlen (közösségi) élményeket szeretik a legjobban.

Nemcsak diplomát szerezhetünk Bécsben, de barátokat isFotó: 123rf.comA piacképes diploma mellett vonzó lehet a magyar fiataloknak az is, hogy barátokat szerezhetnek és kapcsolatot építhetnek külföldi társaikkal

Az osztrák felsőoktatásról

A bolognai rendszerben működő osztrák felsőoktatási intézményeket 4 kategóriába sorolhatjuk:

A szakmaibb képzést és féléves gyakorlatot biztosító Fachhochschulék hasonlítanak a leginkább ahhoz a képzéshez, amelyet Magyarországon a mérnöki vagy gazdasági szakirányoknál találunk, ezért a gyakorlati tudásra vágyóknak inkább ezt ajánljuk. Az egyetemek ezzel szemben nagyrészt elméleti tudást adnak a hallgatóknak. A 8 féléves (BSC) képzést követő alapvizsga után jöhet a specializáció (MA), ami további 6 félévig tart. Ezek nagy része egy 19,2 eurós, szemeszterenként fizetendő regisztrációs díjat leszámítva ingyenesek, amennyiben:

„És a felvételi?”

A legtöbb szakon nincs felvételi, de a többszörös túljelentkezés miatt erre mégis számítani kell az alábbi szakokon:

(A slágerszakok pár évente változnak, erről érdemes mindig az éppen aktuális jelentkezés előtt alaposan tájékozódni.)

A jelentkezésedhez alapfeltétel egy érettségi és egy középfokú nyelvvizsga. Bizonyos szakok megkövetelik az emeltszintű érettségit is, valamint a speciális, többfordulós felvételit és a tandíj megfizetését. Ezeknek viszonylag könnyen utánajárhatsz az egyetemek honlapjain (szerencsére részletesen és érthetően leírnak mindent). Az orvosi egyetemeknél például készüljünk fel nemcsak a tandíjkötelességre, hanem a szigorú és alapos felvételire is.

Bécsi slágeregyetemek

A legnépszerűbb választásnak az Universität Wien, a Wirtschaftsuniversität Wien és a MedizinischeUniversität Wien számít, amelyeket saját kategóriájukban és általánosságban is a legjobbak között találunk. Az osztrák egyetemek listáját ezen a linken szemlézheted; érdemes is átnézni őket, mert ha érdekel a bécsi továbbtanulás vagy a külföldi diploma, akkor sok hasznos információt kinyerhetsz innen.

Hogy kezdj neki Bécs meghódításának?

Először is el kell döntened, hogy mi a célod:

Kezdésként ügyelj arra, hogy legyen nyelvvizsgád (B2-es nyelvvizsga az alapkövetelmény, de néhány szakirány megköveteli a C1-et is), valamint olvass utána, hogy az egyes szakokon milyen feltételei vannak a jelentkezésnek. Talán mondanunk sem kell, hogy a felkészülés során legyél alapos: szomorú lenne a bécsi továbbtanulástól csak azért elesni, mert egyetlen aprócska (és könnyen teljesíthető) feltételhez elfelejtettél beadni egy papírt. Gondolkodj tehát előre: ideális esetben már középiskolásként rád tör az elemi erejű vágy, hogy Bécsben tanulj – és ha korán elkezded a felkészülést (nyelvvizsga, egyetemválasztás stb.), akkor sok-sok társadnál sikeresebb leszel.

A túljelentkezés miatt ma már egyre több osztrák felsőoktatási intézményben vezetik be a felvételit vagy a felvételi elbeszélgetést. A középiskolai tanulmányi eredményeket – kiváltképp akkor, ha az oktatásod magyarul folyt – általában nem veszik figyelembe, de támaszthatnak az intézmények speciális elvárásokat.

A különböző felvételik nagy eséllyel tartalmaznak olyan kérdéseket, amelyekre a válaszokat már a középiskolai óráidon megtanulhatod – ha odafigyelsz, és nem a pad alatt facebookozol.

7 évről döntesz, ezért gondold át alaposan

Ha Bécsben szerzel alapszakos és mesterszakos diplomát is, akkor az 8+6 félévnyi tanulást jelent – kellemetlen, ha félévente át akarsz jelentkezni, mert hirtelen ráébredsz, hogy mégsem a mikrobiológia dobogtatja meg a szíved, hanem a marketing. Ezért ha meghoztad a legbiztosabb döntést, akkor is aludj rá egyet, és másnap (harmadnap?) gondold végig, hogy tényleg azt a szakot és egyetemet szeretnéd-e. Ezután a szakod elvárásait is olvasd el kétszer-háromszor – hogy biztosan ne felejts ki semmit. Nézd meg a pontos jelentkezési határidőket, és írd fel a monitorodra, a hűtőre, állítsd be a gépeden háttérképnek – és persze ne késd le.

Figyelj arra is, hogy az osztrák felsőoktatási intézményeknél a preregisztráció a bevett gyakorlat. A sikeres felvételi még nem jelenti azt, hogy máris a zsebedben a diploma.

2017-ben erre figyelj!

A 2017-es év téli szemeszteréhez szeptember 1-ig kell beadnod a jelentkezési lapokat, és maga az oktatás október másodikán veszi kezdetét. Az online előregisztráció június 1-je volt; ha jövőre tervezel továbbtanulni, akkor már most jegyezd meg ezeket a dátumokat, hiszen e téren nem szokott nagy eltérés lenni, és 2018-ban is hasonlókra számíthatsz. A karácsonyi szünet a december 18. és január 7. közötti időszakra esik, a téli szemeszter pedig január 31-én ér véget. Vizsgák? Februárban. 2018-ban elsőként a február elsejei dátumot kell felírnod magadnak (mint jelentkezési határidőt), és a nyári szemeszter március elsején startol majd el.

Ha egy pillanatra kételyeid támadnak, esetleg elgyengülsz vagy megijedsz, akkor olvasd végig az alábbi 6 szabályt, amivel a bécsi diplomaszerzésed gördülékenyebb lehet.

1. szabály: Tanuld és gyakorold a nyelvet!

Az osztrák egyetemeken és főiskolákon a képzés nagyrészt németül zajlik, tehát a jó német nyelvtudás alapvető. Amikor meghozod a döntést, hogy Ausztriában (és azon belül is Bécsben) kezded (vagy folytatod) a felsőfokú tanulmányaidat, akkor még bőségesen van időd arra, hogy felhozd a német nyelvtudásod. Lehetsz autodidakta (pl. nézz német sorozatokat), de hatékonyabb, ha nyelvtanárral tanulsz. A lényeg viszont az, hogy minimum erős társalgási szinten kell beszélned a németet ahhoz, megélj a „bécsi jég hátán”. A szövegértésed ennél legyen jobb: értened kell az órákat, a tanáraidat és társaidat. (A nyelv megértése mindig könnyebb, mint a beszéd vagy szövegalkotás.) A jó nyelvtudásod nem az iskolapadban születik, hanem a folyamatos gyakorlás során. Használd a németet, mert úgy „ragad rád” a nyelvtudás.

2. szabály: Mindig maradj (hol)naprakész!

Ha a tudás hatalom, akkor az információ prezident. Mondanom sem kell, hogy a megfelelő infók nélkül azonnal elveszel a bécsi forgatagban. Eleve egy idegen városban laksz, nem ott nőttél fel, eleinte a tájékozódás is nehéz – ezért számíts arra, hogy többet kell tájékozódnod, mintha Magyarországon tanulnál. Kommunikálj a társaiddal és a tanárokkal, és lépj be az egyetemi Facebook-csoportokba. Ha elszigeteled magad, akkor létfontosságú információk veszhetnek el. A nyitottság sok kellemetlen szituációból kimenthet (kellemetlen például, ha bemész egy órára úgy, hogy az valójában aznap elmarad). Vedd fel a kapcsolatot a Magyar Diákok Egyesületével, vagyis a Verein Ungarischer Studierenderrel.

3. szabály: Készülj, hogy a megélhetés nincs ingyen

Nem kell vagyonokra gondolnod, de a diákok tapasztalatai szerint legalább havi 200-250 000 forint kell ahhoz, hogy megélj Bécsben.
Hogy mihez kell ennyi pénz?

Honnan szerezhetsz pénzt a kint tartózkodás finanszírozására?

Német nyelven többfajta képzés közül is választhatunkFotó: 123rf.comAz osztrák egyetemek német nyelvű képzéseiből könnyű kiválasztani a testhez álló szakokat, de figyelni kell arra, hogy az első félév végén esedékes STEOP vizsgát abszolváljuk.

4. szabály: Tanulni, tanulni, tanulni…

Az osztrák egyetemeken és a főiskolákon az alkalmasság számít, ezért legyél mindig elkötelezett. Ne félj áldozatokat vállalni (munka), és mindig igyekezz megfelelni az elvárásoknak. Sajnos a magyar diákok nagy része fél vagy egy év után hazajön, mert úgy érzi, nem bírja az osztrák felsőoktatási intézmények tempóját. Az egyik első vízválasztó az úgynevezett STEOP vizsga szokott lenni (Studieneingangs- und Orientierungsphase), amely 3-4 bevezető tárgy vizsgáját jelenti minimum 15 kredit megszerzéséért cserébe. A STEOP egyfajta szűrés, amelyen jól látható, az egyetemek és főiskolák kire számíthatnak a jövőben: kinek van elég akarata és alázata a tanuláshoz. A STEOP-ot csak egyszer lehet ismét megpróbálni, ha viszont akkor sem sikerül átmenned, akkor az adott felsőoktatási intézményen már nem folytathatod a tanulmányaidat.

5. szabály: Ne járj minden héten haza!

Még akkor sem, ha úgy érzed, van elég pénzed és szabadidőd. Add át magad a bécsi életnek és életérzésnek, különben nehezebben szerzel magadnak kinti ismerősöket, barátokat, és nehezebben edzed magad hozzá az ottani légkörhöz. Gondolj arra, hogy kint is van egy életed, és neked most azt kell menedzselned és élned. Be kell fejezned az iskolát, mert nem akarod feladni, és nem akarod, hogy a figyelmedet minden hétvégén elvonják az itthoni dolgok. Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad hazalátogatnod (semmi nem tiltja, hogy havonta-kéthavonta hazaugorj – Magyarország amúgy is közel marad hozzád). A minden hétvégén megejtett budapesti buli viszont sok lehet, de majd a gyakorlatban úgyis eldöntöd és látni fogod ezt. Plusz legyünk egymáshoz őszinték: a bécsi továbbtanulás menő. A bécsi éjszakai élet magával ragadó. Ha már kint vagy, hát maxold ki az élményt.

6. szabály: Tervezz előre!

Legyen szó a gyermeke jövőjét illetően éber szülőről vagy az előre gondolkodásban jeleskedő diákról, az időben elkezdett aprólékos tervezés aranyat érhet. Számold csak össze, hogy a bécsi továbbtanulás milyen költségekkel jár! Láthatod, hogy nem olyan összegről beszélünk, amihez néhány hónapos spórolás elég. Ráadásul miért kellene kuporgatnod, amikor megfelelő pénzügyi tervezéssel néhány év alatt anélkül is fel tudsz készülni, hogy túlságosan meghúznád a nadrágszíjat? Egy varázslatos ország patinás egyetemén való továbbtanulás örömteli esemény, ezért ne rontsd el azzal, hogy a rossz pénzügyi felkészülés miatt az anyagiakon aggódsz. Tegyél félre jó időben, kezeld befektetésnek a továbbtanulást, és gondolj arra, hogy a felelős gondolkodás hamarosan meghálálja magát egy külföldi diploma képében. Hogy mi lehet ilyenkor jó ötlet? A megtakarítási számla mellett ma már egyéb befektetési lehetőségek is elérhetők, amiket érdemes okosan kihasználni, hogy a pénz jól fialjon.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3notovábbtanulás