Kellemetlen meglepetések nélkül külföldön

Gondtalan kikapcsolódás

utas_gondtalan

Egy nyaralás költségei jelentős tételt képezhetnek egy család éves költségvetésében. Alábbi cikkünkben összefoglaltunk néhány hasznos pénzügyi tippet – hogy a vakációdból csak az élmények maradjanak, és utólag ne érjen kellemetlen meglepetés!

Tervezz, hogy spórolhass!

Legyen szó külföldi nyaralásról, belföldi utazásról vagy gyermektáborokról, mindegyik nagy összegű kiadás lehet. Ha minden költséget egyszerre kell rendezni, az hirtelen jelent anyagi terhet a családnak. Tervezd meg időben a vakáció részleteit, így a kiadások is tervezhetőbbek lesznek. Hetekkel a szezon előtt még általában kedvezőbbek a szállás- és útiköltségek, sőt egyes tételeket akár részletekben is lehet fizetni. A tervezésnél a legfontosabb szempont, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre a nyaraláshoz. Háztartási költségvetés készítésével jól átlátható a pénzügyi helyzeted, így az is kiderül, „meddig nyújtózhatsz”. Ne felejtsd el utasbiztosításod sem megkötni, hogy elkerüld a kellemetlen pénzügyi meglepetéseket.

Költségvetés-készítéshez használj kalkulátort!

Az MNB Pénzügyi Navigátor háztartásiköltségvetés-kalkulátorának segítségével könnyen összevetheted háztartásod bevételeit és kiadásait, így eldöntheted, hogy egyensúlyban van-e a család költségvetése. A program kiértékeli az általad megadott adatokat, és a kalkuláció végén szükség esetén gyakorlati tippekkel is szolgál ahhoz, hogy pénzt tudj megtakarítani.

Bankkártyahasználat külföldön – készülj fel rá!

Külföldi tartózkodás során az egyik legkényelmesebb fizetési eszköz a bankkártya, ám fontos szem előtt tartani, hogy hazai kibocsátású bankkártyát nem minden esetben lehet használni más országokban. Érdemes előzetesen annak is utánajárni, hogy a készpénzfelvételnek milyen költségei vannak az adott országban, szükség esetén tudsz-e majd pénzt felvenni a külföldi ATM-nél. Gondolj arra is, hogy a korábban a belföldi használatra beállított limitek elégségesek lesznek-e a külföldi tartózkodás során felmerülő kiadások fedezéséhez. És amikor már nyaralsz, sose téveszd szem elől a bankkártyád, tartsd biztonságos helyen! Hogy megtudd, mire érdemes még figyelni a bankkártyával kapcsolatban, az kiderül a Bankkártyahasználat külföldön c. cikkből.

Hitelkártyával óvatosan!

Nyaralások alkalmával az egyik leggyakrabban használt fizetőeszköz a hitelkártya, amihez az is hozzájárul, hogy sok esetben maguk a szolgáltatók – pl. autókölcsönzők – kizárólag ezt a módot fogadják el a fizetéshez. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a kártyához tartozó hitelkeretből vásárlásra felhasznált összeget utólag, megadott határidőre vissza kell fizetned: ha ezt elmulasztod, akkor jelentős kamatot kell fizetned. Mindezeken túl fontos továbbá, hogy a hitelkártyával történő készpénzfelvétel díja rendkívül magas! Olvasd el a hitelkártyákról szóló tájékoztatót az MNB honlapján, hogy megtudd, mi mindenre érdemes még figyelni a hitelkártya használatakor.

Utasbiztosítás a váratlan helyzetekre

Bármennyire is alaposan tervezed meg a külföldi vakációt, bekövetkezhetnek nem várt események – pl. baleset, betegség, elveszett poggyász vagy úti okmány –, amelyek plusz költséget jelentenek. Az UNION biztosító utasbiztosításai ilyen esetekre nyújtanak fedezetet. Hogy pontosan mire terjednek ki, az a konkrét szerződéstől függ, ennek megfelelően az áruk is változó: napi néhány száztól néhány ezer forintig terjedhet. Olvasd el az utasbiztosításokról szóló MNB cikket, hogy megismerd az utasbiztosítások jellemzőit, és hogy mit érdemes szem előtt tartani a biztosítás megkötése előtt.

Hol válts valutát és mire figyelj?

Külföldi nyaralás során alkalmanként szükség lehet készpénzre is a bank-, illetve hitelkártya mellett. Nem mindegy azonban, hol, hiszen már a belföldi pénzváltók árfolyamaiban is jelentős különbségek lehetnek. Ezért érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni a pénzváltást, és összehasonlítani az egyes pénzváltók eladási árfolyamait. Belföldön csak olyan helyen válts valutát, amely hivatalos MNB-engedéllyel rendelkezik – lehetőleg kerüld a vasútállomásokon, reptereken szolgáltatásaikat kínáló „kereskedőket”.

Kikapcsolódás fenntarthatóan

Amellett, hogy egy nyaralás jelentős kiadásokat jelent a családnak, fontos arra is gondolni, hogy a vakáció a környezetet is megterhelheti. Sok egyéb tényező mellett az utazás eszköze, a kiválasztott szállástípus, valamint étkezéseink a helyszínen mind-mind hatással vannak a környezetünkre. Egy kis odafigyeléssel azonban dönthetünk úgy is, hogy üdülésedet a fenntarthatóság jegyében szervezd meg: ezzel az élmény még nem szenved csorbát, a pénztárcánk tartalmára viszont kímélő hatást gyakorolhatsz!

Nyaralás előtt és alatt is óvatosan az interneten!

Interneten foglalsz szállást? Előre váltasz jegyet egy programra a nyaralás alatt? A vakáció alatt rendszeresen adsz hírt magáról a közösségi médiában? A felhőtlen kikapcsolódás során hajlamosak vagyunk óvatlanabbul használni digitális eszközeinket, meggondolatlanul internetezni, amit a kiberbűnözők kíméletlenül kihasználnak. Ezért fontos, hogy személyes adatainkat, eszközeinket, valamint internetes azonosítóinkat a nyaralás alatt is körültekintően használjuk, és – ilyen szempontból is – felkészüljünk a vakációra.

Otthonodról se feledkezz meg a nyaralás alatt

Bár a nyaralás felhőtlen örömöket szülhet, javasoljuk, hogy utazás előtt ne feledkezz meg otthonod biztonságáról sem. Egy jó riasztó rendszer, mely a megfelelő szolgáltatóhoz van bekötve, valamint jelez neked külföldre, nem csak a lopásos bűntetteket tudja meghiúsítani vagy megelőzni, de megnyugvást is hozhat számodra utazásod alatt, hiszen tudod, otthonod biztonságban van. Ezek mellett mi javasoljuk, hogy minden esetben rendelkezz otthon biztosítással is. Ha Union Otthonbiztosításod mellé választasz betöréses lopás és rablás elleni kiegészítőt, akkor teljes nyugalommal adhatod át magadat a nyaralás örömeinek, hiszen ha valamilyen értéked elvándorolna, mi a biztosításodban foglalt értékig térítünk.