Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Miből él egy digitális nomád?

Miből él egy digitális nomád? Tippek, tanácsok

/blog-cikkek2018. szeptember 18..blog pénz

Volt már olyan pillanat az életedben, amikor csak arra tudtál gondolni, hogy jó volna telepakolni egy táskát és melegebb égtájra menni? Itthagyni mindent, amitől csak zúg a fejed és sajog a lelked, és csak utazgatni, világot látni, tapasztalni. Igazából „élni”…

Tudjuk, hogy mosolyogsz (a válasz nagy eséllyel: igen), és elhiheted, nem te vagy az egyetlen, aki szeretne végre kirobbanni a saját béklyói közül. Hiszen vár a határok nélkül szabadság és véget nem érő utazás; nagy eséllyel valami napsütötte, paradicsomi környezetben, ahol talpad alatt csacsognak a hullámok.

Magad elé képzelted? És, tetszik, amit látsz?

A nagy álmodozások általában így szoktak kezdődni: hétfő van, reggel óta mozdulatlanul ülsz az irodában, és azon agyalsz, hogy a másodpercmutatót még sose láttad ilyen lassúnak. Unottan kavargatod a kávédat, és próbálsz lépést tartani a beérkezett levelekkel vagy a szűnni nem akaró feladatokkal. Aztán eljön a hétvége: pénteken úgy érzed, tiéd a világ, de mire kettőt pislogsz, ismét ott a vasárnap este. A mókuskerék nem pihen, és minden kezdődik előröl.

Nem csoda, hogy sokan egy idő után ki akarnak szabadulni, viszont csak nagyon kevesen teszik. A probléma nem a te kis titkos vágyaddal van, hanem annak következményeivel. A kérdésekkel, amik felmerülnek benned; egymás után, egyre jobban megijesztve téged:

Így hát maradsz szépen ott, ahol vagy, és csinálod tovább csendben azt, amit eddig csináltál. De mi történne akkor, ha egyszer mégis meglépnéd az elképzelhetetlent?

Így lesz valakiből digitális nomád (és még néhány tévhit!)

Vajon elég egy laptop és egy repülőjegy, vagy azért ennél többre van szükséged? Kezdjük a legfontosabbal: digitális nomádnak lenni nem (csak) azt jelenti, hogy kiszabadulsz az üvegkoporsónak aposztrofált irodádból, vagy hogy a lábadat lógatod Ko Ri szigetén.

A digitális nomád életének egyik legfontosabb sajátossága, hogy nem az állása köti röghöz; hogy nem a munka helye határozza meg az életét. A laptop (mint a mobilitás szimbóluma) csupán egy eszköz, a lényeg ugyanis a szellemiség: nem oda költözöl, ahol a munkahelyed van, hanem oda, ahova szeretnél…

… mert a munkádat exportálhatod. Ha röghöz köz, feladod, és olyan hivatást keresel, ami megadja a vágyott szabadságot.

Tévedés ezért azt gondolni, hogy ettől kezdve semmi gondod nem lesz, és hogy az élet csak a láblógatásból áll majd.

Félreértés ne essék: a digitális nomád nem álmodozó utazó, és még véletlenül sem hippi. Gyakran többet dolgozik, mint más otthon, mindezt ismeretlen környezetben és emberek között, ahol csak a változás stabil. Nem véletlen, hogy ez az életformát azoknak ajánlják, akik mentálisan erősek, mert van, akinek nem fekszik ez a fajta bizonytalanság.

Feltűnt, hogy milyen sokszor társítjuk a koktélt a tengerparthoz? Oka van, a legtöbb helyen ugyanis így képzelik el a digitális nomádok életét:

Tévhit, hogy a digitális nomád élete csak láblógatásFelejtsd el az idilli képeket: egy digitális nomád keményen dolgozik, de nem engedi, hogy röghöz kössék.123rf.com

A digitális nomád ugyanolyan keményen dolgozik, mintha otthon lenne, sőt, lehet ugyanolyan szerelmes a saját munkájába, mint egy művész. A különbség ott van, hogy neki nem kell várnia a nyaralást, ha ki akar ruccanni álmai úti céljához. Neki elég csak lebattyogni egy flipflop szandálban oda, ha befejezte a „műszakját”.

A digitális nomádok Mekkája: Thaiföld

Talán nem véletlen, hogy ez az életforma szorosan kötődik Thaiföldhöz, és ahhoz az életérzéshez, amit a távol-keleti ország sugároz magáról. Lehetnél digitális nomád Gyenesdiáson is, csakhogy abban kevés az az izgalom, amit a számodra ismeretlen világ felfedezése jelent.

Megismerni azt, amit eddig csak képeslapokon vagy a Spektrum matinéján láttál. Testközelből átélni egy másik kultúra izzását, És ezt hol máshol tehetnéd meg, mint Thaiföldön?

Mindenki Leonardo di Caprio akar lenni A partból. Az ország csodaszép, az emberek barátságosak, és bár ma már nincsenek távolságok, az ezerarcú vidéken bele lehet veszni a nyugati civilizáció által még nem szennyezett világba. Nem mellékesen olcsó a megélhetés és rengeteg a lehetőség.

Thaiföld ugyanis felkészült a digitális nomádokra:

És mivel egyre több és több expat (külföldre szakadt személy) él Thaiföldön, ezért nem érzed majd magad egyedül az országban.

Miből él egy digitális nomád?

A digitális nomád élete nem egyszerű, mégis mindenki szeretné átélni az életforma előnyeit. Akkor dolgozol, amikor akarsz; ott, ahol akarsz; annyit, amennyit akarsz, és hogy persze felfedezheted a világot. Amivel nem akarsz számolni, azok a következmények.

Hogy ha nincs kedved dolgozni, akkor nagy valószínűséggel pénzed se lesz; hogy sokkal kisebb a merítési lehetősége egy digitális nomádnak, miközben ugyanúgy ácsingóznak a háttérben a konkurensek. Hogy néha igenis többet kell dolgoznod, hiszen előfordul, hogy rosszabb az órabéred. Folyamatos kockázat és félelem; és ne csak az anyagiakra gondolj, mert néha azon is görcsölsz, hogy lesz-e internet ott, ahová mész.

A kérdés persze továbbra is ez: mit dolgozhat az, aki digitális nomádnak szeretne állni?

Az egyszerű válasz: ha már digitális az a nomád, akkor a kulcsszó az online (jelenlét). Márpedig online munkát szerezni semmivel sem könnyebb (sőt, néha nehezebb). Az se biztos, hogy (azonnal) olyan jól keresel majd vele, mint a régi állásoddal, és amikor új környezetbe kerülsz, akkor nagy eséllyel újra fel kell magadat építeni. Kicsit olyan ez, mintha vállalkozó lennél: megfelelő kezdőtőkére, szerencsére, odaadásra és egy sor egyéb praktikus dologra (például weblapra) is szükséged van.

A digitális nomád ugyanis nem abból él, hogy néhányszor kattint valamire egy-egy affiliate oldalon, hanem általában szabadúszó munkákat vállal, mint például:

… és persze ott van a sokak által vágyott, de csak keveseknek sikerült blogolás, mert mindenki reméli, hogy otthon és szerte az egész világon érdekelni fogja az embereket az, hogy ő utazik.

A rossz hír az, hogy ez nem feltétlenül igaz, a még rosszabb az, hogy a mai tartalomzajban egyre kevésbé számít a te kalandod újdonságnak.

Digitális nomádok a világbanA szabadságnak ára van, de ettől nem kell megijedni: a digitális nomádok élete nem mindenkinek való, de aki ráérez az ízére, az nehezen szabadul.123rf.com

Hogyan szerez munkát egy digitális nomád?

Valahogy úgy, ahogy idehaza is szereznél: a kapcsolatrendszer, valamint a szakmai tudás és tapasztalat különleges keverékével. Tehát a következőkre figyelj, ha digitális nomádként egyszer csak Thaiföldön (vagy bármelyik másik paradicsomi országban) találod magad:

1. Indulás előtt térképezd fel az úti célodat, és azt, hogy ott miképp érvényesülhetsz. Az internet világában csak az a kérdés, hogy mennyire leszel alapos, hiszen az információ ott van. Emlékezz arra, hogy mi tanítottak az iskolában: sose felejtsd el megcsinálni a házi feladatodat, mert sok minden múlhat rajta.

2. Alapozz a kapcsolati tőkére. Mondd el a lehető legtöbb helyen, hogy mihez értesz. Ismered a mondást: néma gyereknek… Látod, az egész napos tengerparti csücsülés ezért sem működik, kivéve, ha már megterített asztal vár.

3. Legyen LinkedIn-profilod. Tartsd frissen és töltsd fel infókkal. Gondolj az első pontra: minél többen tudják, hogy mihez értesz, annál nagyobb az esélye annak, hogy valaki megbíz egy munkával.

4. Járj el meetupokra, ahol potenciális partnerekkel vagy megrendelőkkel találkozhatsz.

5. Regisztrálj az olyan aggregátor oldalakra, ahol – másokkal együtt – eladhatod a szolgáltatásod (lásd Fiverr).

És persze a várakozás időszakában se csak lebzselj, hanem folyamatosan képezd magad. Vess egy pillantást a fenti listára, amiben a munkalehetőségeket összegeztük: jól látod, hogy ezek szinte mind nagy szaktudást és tapasztalatot igénylő feladatkörök, és elég specifikusak (nagyrészt a marketing köré összpontosulnak, amelynek egy része valóban elvégezhető bárhonnan).

Hogyan él egy digitális nomád?

Nem árt ezzel kapcsolatban is tisztázni pár alapvetést, hiszen általában az vall kudarcot, aki nem tiszteli a szabályokat:

Mire figyelj még oda?

Digitális nomádként és backpackerként is az egyik legnagyobb kihívás a megfelelő anyagi forrás biztosítása. A kalandot nem árnyékolhatja be az, hogy egyszer csak végérvényesen elfogy a pénzed; az utazás ugyanis tele van váratlan kiadásokkal, és a nomádok sem mindig akkor kapnak állást, amikor akarnak.

Az egyik legfontosabb tanácsunk ezért az, hogy készülj fel a nehezebb időszakokra, és akkor indulj útnak, ha már biztosítottad a megfelelő anyagi hátteret. Szerencsére ehhez már léteznek megtakarítási lehetőségek, amelyekkel megalapozhatod a nagy döntésekhez szükséges anyagi biztonságot.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3nopénz