Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Hátizsákkal világot járni?

Hátizsákkal világot járni? 5 bakancsos úti cél

/blog-cikkek2017. április 25.blog utazás

Szabadon utazgatni a világban, csak egy hátizsák és egy bakancs társaságában, az all-inclusive csábítása nélkül? Ez egy életforma. A kényelemről és a biztonságról ugyanis nem mindenki tud lemondani, aki viszont megteszi, az életre szóló élményekkel tér haza. A kérdés persze az, hogy mi legyen az úti cél?

Azok, akik már kipróbálták, a hátizsákos utazást életük egyik legjobb kalandjának tartják. Az ismeretlenbe és a bizonytalanba való ugrás miatt szerintük felejthetetlen emléke lesz a kalandnak, és olyan tapasztalatokat lehet szerezni, amiket máshogyan nem. Az ember új kultúrákat ismerhet meg, testközelből szívhatja be az adott ország hangulatát, és nem egy flancos szálloda ablakán keresztül kell szemlélnie az elé táruló világot. Van, aki úgy érzi, emberileg is sokat fejlődött és változott az út alatt, más újult erővel tért vissza a monoton hétköznapokba. A hátizsákos utazást azoknak találták ki, akik ki akarnak és ki mernek szakadni a mókuskerékből, és nem szeretnének évek múlva azon bánkódni, mit hagytak ki fiatal korukban. Ha ez az izgalmas utazási forma téged is érdekel, akkor most két dologban is segítünk neked:

A hátizsák és a bakancs egy szimbólum

Mielőtt tanácsot adnánk, szögezzünk le valamit: a hátizsákos utazás nem az igénytelenséget jelenti, sokkal inkább az egyszerűséget és bizonyos luxustól való elszakadást. A kalandvágy érdekében felvértezzük magunkat bátorsággal, és olyan távolságokba merészkedünk, ahová biztosan nem tudnánk, ha mindenért teljes mértékig fizetnünk kellene: az utazásért, a szállásért, az étkezésért vagy a kikapcsolódásért. A hátizsákos utazás nem a wellness-szállodáról, a business classről vagy az all-inclusive-ről szól. Sokkal inkább arról, hogy egy új világ megismeréséért az ember beáldoz bizonyos kényelmi elvárásokat, és hajlandó kilépni a komfortzónájából. A hátizsák és a bakancs egy szimbólum, és azt jelképezi, hogy a világ megismerése fontosabb, mint a tökéletes nyaralást tervezni és a végtelenségig várni. Ha elhatározod magad, akkor egyszemélyes utazási iroda leszel, aki mindent leszervez magának, és végül megtanulsz együtt úszni az árral. Az pedig gyakran hasznos tapasztalat.

123rf.comElső osztályú repülőjegy és all-inclusive ellátás nélkül: a hátizsákos utazás egy izgalmas életforma.A hátizsákos utazás egy izgalmas életforma

Hogyan vághatsz neki egy ilyen kalandnak?

Elhatározás előtt adódik az első kérdés: mennyi pénzzel érdemes nekivágni egy hátizsákos utazásnak? Egyesek 100 (bő 30 ezer forinttal), mások 1000 euróval indulnak el, ezért nehéz minden desztinációra érvényes összeget mondani. Amire mindenképp figyelj, az az, hogy sose szabd minimumra a dolgokat. Élelmiszerre mindig költeni kell, és a legtöbbet az utazáson vagy a szálláson spórolhatsz. Repülő helyett stoppolhatsz, kényelmes apartman helyett pedig hostelekben is megszállhatsz. Ahogy az Amerikai pitében mondják: „Nem rakétakilövésre készülsz!”, de ettől függetlenül szerezd be a lehető legtöbb információt a célállomásodról. Kerülj tisztába az egészségügyi követelményekkel (milyen oltás kell, milyen körülmények várnak ott), és derítsd ki, szükség van-e vízumra a beutazásodhoz.

A pakolás legyen ésszerű: jó hátizsák, kényelmes bakancs, és csak annyi dolog, ami az előbbibe és rajtad befér. Két vagy három váltás ruha, plusz matrac és/vagy sátor, gyógyszer, elemlámpa. Amit meg tudsz venni máshol (például tisztálkodási eszközöket), azt ne cipeld, kivéve, ha például skandináv országokba megy az ember, ahol köztudottan drágább az élet.

A másik fontos dolog az elhatározás: ha menni akarsz, akkor ne keresd a kifogásokat, hanem láss hozzá a szervezéshez. Úgy érzed, nincs időd utazni? Csinálj magadnak időt! Nincs pénzed? Amúgy sem kell vagyon, de olvastunk már olyan sztorit, ahol a főhős a telefonját vagy a régi autóját adta el, hogy legyen költőpénze. Amennyiben távolra utazol (mert utazhatsz Indiába vagy Costa Ricába is), úgy az olcsó repülőjegyhez igazítsd az indulásodat, ha pedig nincs óceánokon átívelő távolságban az adott desztináció, akkor mondj le a repülés luxusáról.

Amihez mindenképp ragaszkodj: utasbiztosítás

Ezt nem csak mi mondjuk, hanem a hátizsákos utazók és a témát feldolgozó többi forrás is. Az utasbiztosítás ugyanis egyrészt nem luxus, másrészt, ha a büdzséhez képest annak is tűnik, ez éppenséggel az, amire megéri áldozni. A ”jobb félni, mint megijedni” elv ugyanis egy hátizsákos utazáskor talán fontosabb, mint egy horvát tengerparti nyaralás során, hiszen a kalandok gyakran járnak együtt veszélyekkel.

Ha adhatunk tanácsot: ne a kalandokról mondj le, hanem a felesleges kockázatokról. Utasbiztosítás nélkül indulni ilyen kockázat. A kötés amúgy sem visz el a kelleténél több időt, egy Világjáró utasbiztosítással pedig a legmagasabb szintű védelmet kapod, cserébe pedig nem kell aggódnod amiatt, hogy egy esetleges kórházi számla többe fog kerülni, mint az egész utazásod.

Az igazi backpacker

Az 5 legjobb úti cél hátizsákos utazóknak

Sokáig tanakodtunk azon, hogy a legjobb vagy a legolcsóbb hátizsákos úti célokat gyűjtsük össze, de végül előbbi mellett döntöttünk. A lista természetesen szubjektív, hiszen a mi kedvenceinket tartalmazza, de azért valóban közkedvelt célállomásokat gyűjtöttünk össze. Szimplán azt éreztük, hogy az utazásnak a varázslatos élményekről kell szólnia, és nemcsak a spórolásról.

Kezdjük Nepállal, hiszen a hátizsákos utazásos toplista nem létezhet e nélkül a klasszikus desztináció nélkül. Az India és Kína közé beékelődött állam a világ egyik legszegényebb országa, ahová viszonylag nehéz és drága eljutni, cserébe relatíve olcsón ki lehet bekkelni az ott-tartózkodást. Ha pedig ott vagyunk, akkor látni kell a Durga-templomot vagy a Shanar Acharya-kaput, a Katmandu-völgyet vagy a Langtang Nemzeti Parkot.

Térjünk vissza egy pillanatra Európába: utazás Portóból Algarvébe, avagy ismerd meg Portugália varázslatos tengerparti útjait. Könnyű és olcsó ide eljutni, a túra maga teljesíthető, és a csodás látnivaló mellett megkóstolhatjuk a helyi borokat, átélhetjük a színes fesztiválok forgatagát, és persze belekóstolhatunk az isteni tengeri finomságokba.

Ugorjunk át Dél-Amerikába, egészen pontosan Peruba, ahol mesés eső- és köderdők, valamint romok és óceánpartok is várnak minket. Peru olcsó úti célnak számít, ahol a hátizsákos utazás feledhetetlen élményeket kínál, az Inka ösvényt pedig a backpackereknek találták ki.

Ismét Ázsia: Bali, Indonézia. Paradicsom a Földön, ahol az olcsó és finom helyi ételek mellett jut idő a napozásra, a szörfözésre és egy kis felfedezésre is. Egyszerre romantikus, vadregényes és pezsgő, amit mindenkinek látnia kell legalább egyszer az életében.

Ötödik helyre pedig egy személyes kedvenc maradt: Tasmania, hiszen a sziget 45 százaléka védett, 20 százaléka pedig a világörökség része. Van mit tehát bejárni, van mit felfedezni, és a kalandokról 19 nemzeti park, érintetlen területek és egyedülálló élővilág gondoskodik. Az érintetlen természet igazi gyöngyszem, ahol utazásunk során a világ egyik leginkább veszélyeztetett fajával, az erszényes ördöggel is találkozhatunk.

Megkérdeztünk egy igazi szakértőt

Amikor a hátizsákos utazásokról szóló cikkünket kezdtük tervezni, azonnal sejtettük, hogy ebből nem lehet és nem szabad kihagyni Vígh Borit, az „utazó bloggert”, a backpacker.hu szerzőjét. Bori néhány éve úgy döntött, hogy életvitelszerűen utazni fog, és olyan kalandra indult el, amiről a legtöbben csak álmodozunk. Ő megtette az első lépést, és amikor utolértük kérdéseinkkel, épp Hondurasból érkezett haza, stílszerűen egy hátizsákkal és egy sor élménnyel.

123rf.comVígh Bori, az „utazó blogger” 2013-ban döntötte el, hogy életvitelszerűen utazni fog, és a kalandor lány azóta meg sem áll.Vígh Bori

Kérdés: Hogyan készülsz fel egy utazásodra? Miképp „biztosítod" be magadat?
Válasz: Régen egy nagyon jó biztosítás járt a bankkártyámhoz, ma már sajnos megszűnt ez az „utazó kártya". Ezért most már én is külön biztosítom magam.

Kérdés: Mennyire készülsz fel az adott úti célodból? Megismered a veszélyeket, kockázatokat?
Válasz: Nem nagyon szoktam sokat készülni, mert már van egy alap rutin, ami rám rakódott az évek során. Amit mindig megteszek egy új út előtt, hogy megnézem, hogy mennyire javasolják ott a solo-utazást lányoknak. Ezt vagy barátokon keresztül, vagy fórumokon teszem meg.

Kérdés: Melyik utazásod volt a leginkább veszélyes?
Válasz: Az egyik legveszélyesebb utazásom az első volt, és teljesen a saját hibámból kerültem bajba. Még naiv voltam, és hatott rám a csoportnyomás. Szóval két útitárssal eldöntöttük, hogy bemászunk a lezárt Machu Pichuba. Nem volt a legjobb döntés, mert földcsuszamlások miatt zárták le, mi pedig bent is ragadtunk 5 napot. Nagy baj nem történt, de megtanultam, hogy ilyet többet nem csinálok.Veszélyesnek mondanám még az ecuadori utazásomat. Ott első nap ki akartak rabolni az utcán, fényes nappal. Persze, ha hozzávesszük, hogy hat év utazás után ez volt az első, hogy ilyen helyzetbe kerültem, akkor már nem is tűnik annyira nagy dolognak.

Kérdés: Történt már veled olyan baleset, ami miatt kórházba kerültél?
Válasz: Szerencsére nem. Általában kisebb balesetek érnek: Kambodzsában beleléptem valamibe a parton (szilánk lehetett), Indonéziában leestem egy lépcsőn, ahol megzúztam a bordám. Talán a legsúlyosabb baleset most ért, Hondurasban, ahol beszorult a lábam egy stég pallói közé. Mivel nem tűnt nagyon vészesnek a dolog, nem mentem orvoshoz, csak már itthon. Kiderült, hogy sérültek az idegek, de már kezd rendbe jönni.

Kérdés: Melyik utazásod tetszett a legjobban?
Válasz: Mindig a legutolsóba vagyok nagyon szerelmes, szóval most épp Honduras és Utila. Ez utóbbi egy picike sziget, ahol nagyon jókat és olcsón lehet búvárkodni. Nagyon szerettem Indiát, mert annyira más, annyira érdekes világ. És Indonézia is csodálatos, a színes, változatos szigeteivel.

Kérdés: Mi a következő célod?
Válasz: Azt hiszem, megint Közép- és Dél-Amerika felé veszem az irányt. Még kimaradt ott néhány ország. De most egy pár hónapot itthon maradok. Jó egy kicsit pihenni.

Kérdés: Mi a terv a jövőre nézve?
Válasz: Volt egyszer az a célom, hogy eljussak minden országba, de ezt ma már nem tartom fontosnak. Az elmúlt 3 hónapban közel 10 országban voltam, de ebből talán egyet jártam be félig. Szerencsére hamar letettem az ilyen dolgokról.

Segítséggel is utazhatunk

A hátizsákos utazásokat egyedül is leszervezheted, de ha úgy érzed, hogy ilyen egy kalandhoz neked segítségre van szükséged, akkor érdemes körülnézni a speciális utazási irodák kínálatai között is. A többfajta túrát és aktív programokat ajánló irodáknál sem kell elérhetetlen árakra gondolni, ráadásul az út során érdekes embereket is megismerhetsz. Win-win, ahogy mondják, és a hátizsák meg a bakancs ugyanúgy része lesz a kalandnak. A Baraka például – sok más mellett – a Kilimandzsáróra szervez gyalogtúrát, az Europolisz pedig Ladakhba is elvisz.

Kedvet kaptál? Nekivágnál egy ilyen kalandos utazásnak? Tartsd azokat a dolgokat, amiket fentebb leírtunk, és olyan élményekben lehet részed, amikre egész életedben emlékezni fogsz. Ha a hátizsákos utazás neked való, akkor nem fogod bánni, ha elindulsz.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noutazás