Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Mire figyelj, ha Horvátországba utazol?

Mire figyelj, haHorvátországba utazol?

/blog-cikkek2018. június 15.blog utazás

Kapaszkodj meg: Horvátország 2016-ban már a 6. legkedveltebb úti cél volt a magyarok körében, és majd’ 360 ezer utazást szerveztünk délnyugati szomszédunkhoz; többet, mint Olaszországba. De vajon hány utazás során készültünk fel valóban minden eshetőségre? Ez a cikk összeszedte neked a legfontosabb tudnivalókat, hogy tényleg csak a pihenésre kelljen fókuszálnod!

Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy a magyarok imádják Horvátországot, és ennek nem nehéz kideríteni az okát: közel van, és miközben vendégszerető arcát mutatja a családoknak is, az oda utazók európai szintű (szórakozó)helyeken pihenhetik ki magukat. Az egyedi hangulatról pedig ne is beszéljünk…

Varázslatosan szép apró szigetek, lágyan zúgó tengeröblök és évszázados múltú gyöngyszemek várnak ránk szinte egyetlen karnyújtásnyira. De minél többen és többet megyünk a horvát tengerpartra, a valódi élmények mellett annál több negatívum is visszajut hozzánk, amit hallva egyesek elszörnyednek, mások pedig megpróbálnak tanulságokat levonni.

Mert hiába is van közelebb Horvátország, mint például a Francia Riviéra vagy Egyiptom, a jól felkészült utazó egy Budapest-Balaton kiruccanást is alaposan megtervez, nemhogy egy hosszabb, akár 1000 kilométeres nyaralást. Adódik hát egy sor kérdés előtted is:

Nem lőjük le a poént, de érdemes mindenre felkészülni, hogy a nyaralás valóban a pihenésről és az intenzív kikapcsolódásról, ne pedig az idegeskedésről szóljon.

1. Hogyan készülj?

Alaposan! Ha még nem tudod, hogy hova szeretnél utazni, akkor kezd ezzel. Tömérdek cikk érhető el a neten a legszebb horvát úti célokról, és érdemes néhányat végigfutni, hátha megtetszik egy-egy tengerparti városka.

Hallgass a szívedre, majd ha összegyűlt egy Top5-ös lista, akkor az érzelmeket félretéve, tiszta fejjel fuss végig a desztinációkon: ajánlják-e azt mások, hogyan lehet ott kikapcsolódni, mit lehet megnézni?

Amikor a lehetetlen feladatot elvégezted (tehát kiválasztottál egyet a tengernyi szép üdülőhelyből), akkor jöhet a szálláskeresés. Használj szállásár-összehasonlító weboldalt, és ne félj a keresgéléstől, mert sokat lehet spórolni ezzel. Nézd meg a szimpatikus szállásokat a Tripadvisoron is, hogy azok valóban megfelelnek-e a céljaidnak, és hogy színvonaluk tényleg eléri-e a kínált minőséget.

Továbbra is népszerű az all inclusive ellátás, de ezen a téren is jobb, ha tájékozódsz. Tedd fel például magadnak a kérdést: „Valóban ki tudom használni ezt a drágább szolgáltatást, vagy csak teher lesz, hogy mindig vissza kell menni ebédelni és vacsorázni a szálláshelyre?”

Amikor az úti cél és a szállás megvan, akkor jöhet a tervezés. Az internet korában bármit megtudhatsz a kiválasztott desztinációról, és jó is, ha ezt a házi feladatot előre elvégzed. Nézd meg, hogy mit lehet ott csinálni és hogy milyen egyéb látnivalók vannak a közelben.

Utazásodat úgy tervezd meg, hogy az lehetőleg ne szombatra essen: a rutinos nyaralók is megmondják neked, hogy ilyenkor vannak a legtöbben az ottani sztrádán a turnusváltás miatt. Induláshoz ideális a vasárnap, határátkeléshez pedig sokan nem az autópályát, hanem a 7-es főutat ajánlják.

A nagy kérdés: saját nyaralás vagy szervezett út?

A saját nyaralás szabadságot ad, de drágább; a szervezett út kötöttebb, cserébe megfizethetőbb. Te döntöd el, hogy melyiket szeretnéd választani, de az odafigyelést az utóbbi esetében sem spórolhatod meg.Tájékozódj arról, hogy milyen lehetőségeid és jogaid vannak akkor, ha a szervezett utat választod:

Horvátország mindig örömmel várKedvenc úti célunk egyike, és Horvátországban tényleg nehéz csalódni: csodaszép és csipkézett tengerpart, gazdag élővilág, finom ételek.www.123rf.hu

2. Mit vigyél magaddal Horvátországba?

Beutazáshoz személyi igazolvány vagy magánútlevél (esetleg ezek ideiglenes változata) szükséges, az elvárt érvényesség pedig az utazás utolsó napja. Tudj róla, hogy a jogosítvány önmagában nem elég.Vízum nem kell a belépéskor, hiszen Horvátország is uniós partner, de mivel az ország még nem teljes jogú tagja a schengeni övezetnek, ezért határellenőrzésre számítani kell. Nincs kötelező oltás, az egészségügyi körülmények pedig hasonlóak a magyarországihoz. Magyar állampolgárok az európai betegbiztosítási kártya felmutatásával jogosultak a sürgősségi betegellátásra, legfeljebb 2000 kuna önrész megfizetése mellett. És ha már itt tartunk: az ország hivatalos pénzneme a horvát kuna (váltópénze a lipa), és 1 kuna nagyjából 40-45 forint szokott lenni. Ez persze függ attól, hogy mikor és hol váltasz, de jó tanácsokat ebben az esetben is tudunk adni:

A kiskorúak és fiatalkorúak horvátországi beutazásához nem szükséges a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozata, de azért nem árt, ha két tanúval elkészítesz egy ilyen papirost akkor, ha az egyik gyerkőc barátja/barátnője is veletek tart.És hogy mi a helyzet a házi kedvencekkel? Az előírások szerint maximum 5 kísérő állat vihető be az országba nem kereskedelmi célú mozgatással, és a kedvenceknek rendelkeznie kell érvényes veszettség elleni oltással és mikrocsippel, tehát az oltási könyv mindenképp legyen nálad.

Általános információk

Az országhívó: +385.Probléma vagy kérdés esetén a zágrábi nagykövetség száma: vezetékesről +385-14-890-906, mobilról +385-992-500-050. A rijekai konzulátus száma: +385-51-213-494, a spliti ideiglenesé (június közepe és szeptember közepe között) +385-21-480-019.Tankolni Magyarországon érdemes, mert Horvátországban mindig drágább a benzin, és az üzemanyag mellett érdemes az ásványvízből is bepakolni. További tippjeink:

3. Ha autóval utazol Horvátországba…

A legtöbben így teszik, hiszen Horvátország valóban csak egy karnyújtásnyira van, repülővel vagy vonattal pedig körülményes lenne az utazás.

Alapszabály, hogy mindig legyen nálad a jogosítvány és a forgalmi, és hogy ezek érvényességével se legyen probléma. Kellemetlen, ha pont a makarskai nyaralás félidejében jár le a jogsid, és ha egy rendőri intézkedés miatt a fennmaradó pillanatok a stresszről szólnak.

Nemzetközi vezetőengedély nem szükséges, viszont a forgalmi engedély mellett a gépjármű biztosítási zöldkártyáját is készítsd be, mert ezzel igazolod külföldön, hogy van az autódon kgfb-fedezet. Autóbérlés esetén legyen nálad a jogos használatot igazoló szerződés vagy meghatalmazás, és az sem árt, ha ezt németre vagy angolra lefordíttatod. Bár a nyári időszakban magyar rendőrök is teljesítenek szolgálatot Horvátországban, egyelőre kevés helyi rendőr érti a mi csodaszép és egyedi nyelvünket.

A motorkerékpárral érkezők figyelmét külön felhívja a konzuli szolgálat, hogy az utóbbi időben jelentősen emelkedett a kétkerekűeket érintő horvátországi közúti balesetek száma, ezért nem árt a fokozott odafigyelés. Nem bóbiskolhatnak az autósok sem, hiszen a konzuli szolgálat többször is elmondja, milyen sok balesethez hívják őket, ráadásul Horvátországban nyáron igencsak gyakori, hogy strandpapucsos, bukósisakhiányos helyi fiúk-lányok pattannak robogóra vagy motorra, és ők szinte mindig bátrabbak, de nem minden esetben józanok. Jobb nem „vakon vezetni” és később bánkódni egy-egy koccanás vagy súlyosabb eset miatt.

A közlekedési és utazási viszonyok az apróságokat leszámítva hasonlók a magyarhoz, a sebességkorlátozások is ugyanazok:

A fényszóró lakott területen kívül kötelező, és ugyanúgy figyeli a hatóság a biztonsági öv használatát és az ittas vezetést. Turistaidőszakban készülj a fokozott ellenőrzésre, és kerüld a száguldozást vagy egyéb kihágást, mert a szigorodó büntetési tételek miatt nem túl pénztárcabarát ötlet egyik sem. A bírság 15-20 ezer forintot is elvihet a családi kasszából.Amikre még oda kell figyelned:

Az autópálya-használat díjtételeiről érdemes utazás előtt tájékozódni, hiszen szakaszonként és járműkategóriánként változik az összeg. Elsőre soknak tűnik, de nem éri meg a falvak felé kerülgetni, hiszen egy esetleges kinti tankolással el is tűnik a megspórolt összeg. A fizetős szakaszoknál belépéskor kártyát kapsz, és kifelé kell fizetni, ezért vagy a bankkártyás sort válaszd (itt általában kevesebben vannak), vagy legyen kikészítve a pontos összeg. A rutinos utazók mindig felhívják a figyelmet a visszajáró ellenőrzésére, mert az nem mindig annyi, amennyi alapból járna.

Kifogástalan műszaki állapot

Indulás előtt kihagyhatatlan feladat az autó műszaki állapotának ellenőrzése, hiszen ez nemcsak a felesleges stressztől, hanem komolyabb balesetektől is megkímélhet. Kérj egy általános ellenőrzést a szerelődtől, ami tartalmazza:

Ha utasbiztosítást vásárolsz, akkor ellenőrizd, hogy az tartalmaz-e autó asszisztencia szolgáltatást, amely a két- és négykerekű járműveknél segít felkészülni a váratlan helyzetekre.

Sok biztosítótársaság ezt külön csomagban, opcionálisan választható elemként kínálja, cserébe a legtöbb európai országra, így Horvátországra kiterjed az auto assistance, és olyan esetekben sem hagyja magára az autóst, mint a műszaki meghibásodás vagy közlekedési baleset.

Ilyenkor a szolgáltatás nemcsak a helyszíni javítási költések megtérítését, hanem a gépjármű tárolását és hazaszállítását, valamint az utasok célállomásra történő eljuttatását és a javítás idejére a műhelyben hagyott járműért történő utazgatások költségét is térít. Mert számos vis maior szituáció megtörténhet oda vagy vissza, de a nyaralást ez nem szabad, hogy (a kelleténél jobban) beárnyékolja.

A legtöbb társaság 15 éves életkorig biztosítja a személygépkocsikat és a motorkerékpárokat, ami – tekintetbe véve az egyre öregedő magyar autóállományt – mindenképp jó hír.

A kocsiban legyen továbbá:

És persze lélekben készülj arra, hogy a nyári időszakban bármikor és bárhol lehet dugó.

A tengerpart nem a BalatonEgy kis odafigyeléssel megelőzhetők a bajok, és a komolyabbnak tűnő veszélyforrásokra is könnyedén felkészülhetünk jó előre.www.123rf.hu

4. Mire számíthatsz, ha már ott vagy?

Utazáskor a kisebb-nagyobb balesetekre, ott-tartózkodáskor az esetleg helyi erdőtüzekre. Az ország fekvéséből adódóan kisebb földrendégesek is előfordulhatnak, a fokozott rendőri jelenlét miatt viszont a közbiztonság jónak mondható.Az alapvető élelmiszerek nem feltétlenül drágábbak, vásárolni pedig ezekben az üzletekben tudsz (érdemes):

Az utóbbi évekhez képest viszont tapasztalható némi drágulás, ezért ma már általános vélekedés, hogy a horvát nyaralás költségesebb, mint egy balatoni kikapcsolódás. A kenyér 10-13, a tej 5-7, az ásványvíz 3,5-7, a horvát sör 6-8, a csoki 5-8 kuna között mozog. A horvát éttermek drágábbak, mint a hasonló színvonalú olasz éttermek (cserébe a tenger szebb és tisztább), de még mindig elmondható, hogy a legtöbbet az utazás költsége és a szállásdíj viszi el.

A határon visszafelé vámellenőrzés már nincs (csak személyi), a NAV tájékoztatásai szerint pedig az utazók értékhatárra való tekintet nélkül hozhatnak be Magyarországra ott vásárolt termékeket. A jövedéki termékek kivételével, de ritka, hogy egy nyaraló magyar család 90 liternél több szőlőbort helyez el a csomagtartójában.

Leírtuk már, de mondjuk el még egyszer: használd bátran a bankkártyádat, mert jobban jössz így ki, mint a pénzváltással, viszont készpénz nélkül ne indulj el. A strandok ingyenesek, de ott annyi a finomság és a programlehetőség, hogy szükséges lesz a pénztárcádra. A fagyi itt 6-8 kunába, a jégkrém 10-20 kunába, a hamburger 25-30 kunába, a pizza 35-55 kunába, a csapolt sör 18-20 kunába kerül.

Amire még figyelned kell:

5. Hogyan kerülhetők el balesetek, problémák?

Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal!

Mindig köss utasbiztosítást

A gondtalan nyaralást szinte mindig alapos tervezés előzi meg, a felkészülésnek pedig része az utas- és balesetbiztosítás kötése. Még a legrutinosabb és legóvatosabb utazóval is bármi megtörténhet, ha pedig a baj megesett, akkor már nehéz megúszni a dolgot kiadások nélkül. Egy kisebb orvosi vizsgálat is elvihet több száz kunát, amit jobb megelőzni azzal, ha előre gondolkodsz egy kicsit.

Éppen ezért nézd meg, hogy a kiválasztott biztosítás fedezi-e az ott-tartózkodás alatt tervezett egyéb tevékenységeket, és hogy széleskörűen térít-e. Sokan legyintenek, mondván nekik a bankkártyájukhoz jár biztosítás, de ez az esetek többségében csak alapszintű védelmet garantál.

Emellett érdemes olyan biztosítót választani, ahol van hétvégi ügyelet, hiszen a baj nem várja meg a hétköznapokat és nem megy szabadságra szombat-vasárnap. Bár sok ijesztőnek tűnő dolgokat soroltunk fel, megrettenni nem szabad (elvégre nyaralni mész!): ha odafigyelsz a fenti tippekre és azok szerint szervezed meg a horvátországi nyaralásod, akkor kisebb lesz az esélye annak, hogy kellemetlenségekbe ütközöl.

Megéri? Szerintünk igen... főleg úgy, hogy nálunk spéci horvát utasbiztosítást is köthetsz.

Horvátország utasbiztosítás

Úti célra szabnád? Horvátország utasbiztosítás percek alatt, online

Spéci utasbiztosítás az egyik legnépszerűbb magyar desztinációra szabva. A horvátországi nyaraláshoz igazított, kedvező árú csomagunk gondoskodik róla, hogy a vakáció nyugodt, az élmény pedig határtalan legyen.

Kattints tovább!

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3no845945