Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Mire figyelj, ha gyerekkel utazol?

Mire figyelj, ha gyerekkel utazol? A családos nyaralások 29 szabálya

/blog-cikkek2018. június 29.blog utazás

Gyerekkel nyaralni buli, legalábbis akkor, ha tudod, hogy mire kell előtte felkészülnöd, mert így minimálisra csökkented a nem várt kellemetlen meglepetések esélyét. Ne gondolj semmi ördöngösségre: a lenti 29 egyszerű tipp segítségével olyan csekklistát kapsz a kezedbe, amire minden anyuka és apuka vágyik.

… mert az élményekben gazdag nyaralás nem szabad, hogy az üdülőhelyi válságstábokról és a vészelhárításról szóljon.

A nyugodt kikapcsolódáshoz csak annyi kell, hogy már az utazás előtt tudd, mire készülhetsz, így rutinos szülőként várhatod a vakáció kalandjait.

Ne is húzzuk tovább az időt, jöjjön a 29 elemes csekklista a (nagy)családos nyaraláshoz.

A kezdeti izgalmak: készülődés, csomagolás

1. Az első kérdés az, hogy hova érdemes elutazni?

Szerencsére ebben egy sor weboldal segít, hiszen az Utazz Itthon és a Family Hotels, valamint a külföldi desztinációkat összegyűjtő Wimdu is alkalmas arra, hogy kilistázd a családbarát szálláshelyeket.

A helyszín gyerekbarát legyen, ahol van gyerekágy, etetőszék és pelenkázó a szobában (függően a pici életkorától), valamint ahol igényelhetsz (akár ingyenes) gyerekfelügyeletet is. Nézd meg, hogy van-e játszószoba vagy játszótér, illetve gyerekmedence a szálláshelyen. Minél több a program és a programlehetőség, annál nagyobb az esélye annak, hogy a kicsi(k) nem fog(nak) nyűgösen viselkedni.

3 éves kor alatt ezek a pluszok segíthetnek még:

Rutinos utazók tudják, hogy a drágább szállókban általában 10-12 éves korig ingyenes az elhelyezés, ami azért is fontos, mert gyerekkel utazni közel sem ugyanolyan, mint amikor fiatalként hátizsákkal jártad a világot. A kényelem fontos szempont, hogy a nyaralás valóban pihenés legyen, és még véletlenül se hisztiparti.

Gyakori kérdés: jó ötlet-e társasággal utazni? A családi kikapcsolódás életre szóló élmény, ezért jól gondold meg, hogy kivel mentek, és legfőképp azt, hogy szükségetek van-e társaságra (és mások problémáira, hiszen ezekből van elég saját). Ne felejtsd el viszont a mellette szóló érveket sem: ha a szülők mellett a gyerekek is jól kijönnek egymással, akkor kifejezetten szuper, ha ők a felnőttek nélkül is el tudják foglalni magukat. Olyan szállást válassz ilyenkor, ahol nagy tér áll rendelkezésre szaladgálni, játszani, murizni.

2. Következő kérdés: hova menjetek?

Ne feledd, a tengerpart mindig izgalmas hely, a legjobb pedig a homokos és lassan mélyülő strandrész, ahol el lehet engedi a gyerkőcöket, és ahol jól érezheti magát minden fiatal korosztály.

Fontos tudni, első rész: olyan helyet válasszatok, ahová nem tart sokáig eljutni, mert nem buli, ha az utazásra megy el a legtöbb idő.

Fontos tudni, második rész: a gyerekeknek nem az az érdekes, ami a szülőknek, és nem attól lesz izgalmas egy nyaralás, hogy végigrohanja a család a nevezetességeket. A kicsik kevesebbel is beérik, ha hagyják nekik felfedezni a világot. 10 éves kor alatt felejtsd el a városnézést, viszont jöhet a tengerpart vagy az erdőt keresztül szelő patak felfedezése.

3. Készülj fel az úti célodból: ha például Horvátországba mentek, itt egy hasznos cikk. Délnyugati szomszédunknál a tengeri állatok és medúzák csípése, valamint a csipkézett part rejt magában veszélyeket, de ne csak ezeket vedd számításba.

Készülj fel arra is, hogy milyenek az út és az úti cél higiéniás viszonya (útikönyvek és blogok alapján könnyedén tájékozódhatsz), vannak-e speciális igények (például vinned kell-e magaddal ásványvizet itthonról), illetve járj utána, hol van a legközelebbi ügyeletes orvos és gyógyszertár a szálláshelyhez képest.

Ha szükséges, gondoskodj a védőoltásokról.

4. Sokan azt javasolják, hogy az utazás előtt igényelj európai egészségbiztosítási kártyát, amely igazolja, hogy az Európai Unióban a magyar egészségbiztosítás terhére igénybe vehetsz orvosilag szükséges szolgáltatásokat.

De…

5. A szóban forgó kártyával csak az állami vagy az állammal szerződésben álló szolgáltatóktól vehetsz igénybe (sürgősségi) ellátást. Ha nem szeretnél álomnyaralásból rémálmot, akkor inkább speciális utasbiztosítást érdemes kötnöd, mert

Ha autóval megy a család, akkor figyelj az autós asszisztencia szolgáltatásokra is; ez mindig legyen a csomag része.

6. Írd össze előre, hogy mit kell becsomagolnod. Ne az utazás előtt dönts erről, hanem legyen nálad egy jegyzetfüzet, és már napokkal vagy hetekkel korábban kezdj el jegyzetelni. Nem a csomagolás pillanatában fognak eszedbe jutni a fontosabb tételek, ezt valószínűleg mindenki átélte már.

Vinned kell:

Emellett legyenek nálatok (ha kell):

7. Mit ne csomagolj? Nos, sokan viccesen megjegyzik, hogy filmet pendrive-on, laptopot, magazint, könyvet nem érdemes, mert úgyse lesz rá időd, hogy olvasgass vagy filmeket nézz. Vagy fáradtan az ágyba dőlsz, vagy el leszel foglalva a kicsikkel (és talán a látnivalókkal), tehát ezek csak foglalják a helyet, és egy plusz indok, amiért idegeskedhetsz („Hol a laptopom, hova csomagoltad el, drágám?”).

Nem szükséges külön fényképezőgépet sem vinni, hiszen a legtöbb okostelefon már profi képeket készít, így egy eszközzel kevesebb miatt kell aggódnod. Ha persze te hobbifotós vagy, akkor tekintsd tárgytalannak, amit írtunk.

8. Utazás előtt mindig konzultálj gyerekorvossal, aki egy sor egyéb trükköt és tippet mondhat még (a gyereket ismerve).

Legyen jó móka az utazás!Ha felkészültök az utazásra, akkor a kicsik is élvezni fogják azt: kösd le a figyelmüket és legyenek tiszták az alapszabályok!www.123rf.hu

Imádjuk, de félünk tőle: az utazás

9. Az utazást nehezen viselő gyerekeknek érdemes indulás előtt néhány napig vagy hétig B6-vitamint adni, és ha szükséges, akkor vesd be a Daedalont is (szintén konzultálj gyerekorvossal). Egyéb tippek:

10. Készülj fel arra, hogy gyakran meg kell majd állnotok, de ezzel nincs baj (főleg, ha kocsival mentek). Érdemes óránként letérni egy kicsit, hogy átmozgassátok magatokat, és hogy ha kell, elintézhessétek a sürgető feladatokat.

11. Csomagolj útravalót, ha a gyerek rágcsálni vagy inni szeretne valami finomat.

12. Mindig ellenőrizd utazás előtt, hogy jó-e a gyerekülés, és ne indulás előtt derüljön ki, hogy azt kinőtte időközben a gyerek.

13. Menet közben rendszeresen ellenőrizd, hogy mi történik hátul. A gyerek ne bújjon ki a biztonsági övéből és ne hajoljon előre, valamint ne támaszkodjon az első ülés hátuljának.

14. Ne csúcsidőben utazz. Ha vonattal mentek, mindig válts előre jegyet (helyjeggyel együtt). Sokan szeretik az esti indulást, mert a gyerek végig tudja aludni az utat, de figyelem, neked bírnod kell a gyűrődést ilyenkor.

15. Tanítsd meg a gyereknek, hogyan kell viselkednie az autóban, vonaton, buszon, repülőn (mit szabad, mit nem szabad). Ne érje váratlanul a helyzet, és próbáljon meg viselkedni a helyzetnek megfelelően.

16. Gondoskodj a szórakozásról. Nem olyan nehéz, sőt: a gyereket útközben könnyen le lehet kötni hangoskönyvvel, zenével, de akár játszhattok is valamit (nem Texas Hold’Em-re gondolunk). A jobb autók hátsó ülésén van kijelző, ahol futhat egy mese.

17. Ha a gyerek nyűgös vagy hisztis, te akkor is maradj nyugodt és kedves. Ne engedd, hogy átragadjon rád a kicsi hangulata, és próbáld meg higgadtan megoldani az adott helyzetet.

Van amúgy egy angolszász mondás, amit csak kevesen tapasztalnak sajnos meg: „Getting there is half the fun”, vagyis odajutni a móka egyik fele. Ezekkel a tippekkel ez valóra is válthat, de hogy miképp érhető ez el?

Mindig gondolj arra, hogy a gyereknek is kedvet kell csinálni az útra. Meséld el neki, hogy miért oda mentek, ahova, és hogy az milyen ország, mik ott az érdekesség, és hogy miért fogja szeretni. Mutasd meg a térképen az úti célt, beszéljetek az út hosszáról (és hogy az milyen kaland), nézegessétek meg az ott használt pénzt (például a horvát kunát), ismertesd meg vele az ottani kultúrát, sőt, még az alap szavakat is megtaníthatod neki. Legyen tényleg móka az utazás, mert a játékosság meghozza a kicsi(k) kedvét.

18. Készülj fel a legrosszabb rémálmodra

Vagyis arra, hogy a gyerek véletlenül elkeveredik mellőled. Ez bárhol és bármikor (bárkivel!) előfordulhat, utazáskor vagy ott-tartózkodás során, de ha betartasz néhány szabályt, akkor az ijesztő események szerencsés fordulatot vehetnek:

Életre szóló nyaralásLégy felkészült, légy spontán! A nyaralás akkor is jó, ha otthon hagyjátok az irányításvágyat és utat engedtek spontaneitásnak.www.123rf.hu

Hogy az emlék életre szóló, de pozitív legyen: a nyaralás

19. Érkezés után foglaljátok el a szállást és pakoljatok be. Ne menjetek sehová csomagostul, bőröndöstül, amíg mindent le nem raktatok és nem szusszantatok egyet. Az akklimatizálódás fontos, és jó, ha az elméddel is megismerteted az új helyszínt.

„Itt vagyunk… végre!”

20. Nagy melegben mindig fogyasszatok elég folyadékot, és gondoskodjatok a megfelelő zöldség- és gyümölcsbevitelről is. Jobb szállodákban ez nem jelent problémát.

21. Nagyon, ismételjük, nagyon figyeljetek oda, hogy mit esztek, főleg a gasztronómiai szempontból kihívásokat tartogató országokban. Tatárbifsztek és madártej nem ideális választás ilyenkor. Jó dolog a széntabletta, de nem a hascsikarásért és a hasmenésért utaztok.

És ne csak a fertőzésekre gondolj, hanem azokra az ételekre is, amelyekre nem készült fel a magyar gyomor. Bélmozgást lassító gyógyszereket ilyenkor azért nem ajánlanak, mert az a jobb, ha a kórokozók minél hamarabb kiürülnek a szervezetből.

22. Mindig mossatok kezet, főleg mosdó használata után és étkezés előtt. A zöldségeket és a gyümölcsöket is mossátok meg.

23. A napozás jó, a strandon játszadozni még jobb, de a leégés nem játék. Vegyétek komolyan a szabályokat:

24. Ne vigyétek gyógyvízbe a 6 évesnél fiatalabb gyerekeket.

25. Elektromos kütyük helyett valódi programokkal foglald le a gyerkőcök figyelmét. Persze, jó, ha csendben üldögél valahol a pici egy pukkasztós játékot gyűrve, de ez nem feltétlenül szolgálja a fejlődését.

26. Utazás előtt, megérkezéskor, vagy később, de előbb-utóbb le kell fektetni az alapszabályokat. Tudja a gyerek, hogy mit szabad és mit nem; és nektek sem árt, ha az első pillanattól kezdve tiszta, mikor ki vigyáz a kicsikre, és hogy milyen programokat szeretnétek kiélvezni. Tudjátok, hogy egy adott pillanatban ki az, aki elengedheti magát, és ki az, akinek egyik (de inkább mindkét) szemével a gyerkőcöket kell figyelnie.

Legyen sok játék, öröm a nyaralás során, és találja meg mindegyik generáció a maga számításait.

27. Ne akarj irányítani a helyszínen, legalábbis annál jobban ne, mint kellene. Igen, szükség van egy itinerre, de engedd, hogy a nyaralás az élvezetről szóljon (és ne a nevelésről, ideges szervezkedésről, aggódásról).

28. Mindig figyelj oda a gyerek igényeire (persze ne vidd túlzásba). Néha elég neki, ha köveket pakolgathat egymásra a tengerparton, és neki nincs szüksége városnézésre. Neked sem jó, ha babakocsival kell végigrohanni az amúgy tényleg mesés belvároson (legyen az bármelyik is)…

29. A pihenés a nyaralás idején is fontos. Jó, tudjuk, ez a vakáció, és jó muri a pizsiparti, de az álmos gyerek nyűgös gyerek, és nyaralás idején nem móka délig aludni, hogy aznap ne érezzétek magatokat fáradtnak.

Ha betartod ezt a 29 szabályt, akkor nem kell aggódnod a nyaralás miatt, hiszen te mindenre felkészültél. Jöhet a kikapcsolódás, és jöhetnek az életre szóló élmények!

Az egyik legjobb tanácsunkat pedig utoljára hagytuk, hiszen nemcsak tippeket akartunk neked adni, de segíteni is szerettünk volna az egyik (legfontosabb) szabály betartásában.

Horvátország utasbiztosítás

Szeretnéd bebiztosítani a (nagy)családos utazásodat?

A Világjáró utasbiztosítással nemcsak a helyszínen, de már indulás előtt is biztonságban érezheted magad, hiszen ha az Európa területére tervezett utazás végül meghiúsul, akkor 200 ezer forintig megtérítjük a szállásfoglalás díját vagy az előre megvásárolt jegy árát.

Kattints tovább!

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3no938445