Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Mire figyelj, ha fesztiválozni mész?

Mire figyelj, ha fesztiválozni mész? [20 tanács]

/blog-cikkek2018. augusztus 10.blog színes

Magyarország igazi fesztiválország, ahol a nyári szezonban egymást érik az izgalmas programok. A biztonságra azonban nemcsak egy horvátországi nyaralás vagy egy családos utazás során kell figyelni, hanem akkor is, amikor a tikkasztó melegben bulizunk együtt sok ezer, számunkra ismeretlen partitárssal.

Kis túlzással világhatalom vagyunk az egy főre jutó fesztiválok számában.

Éppen ezért nem is lehet kérdés, hogy mi, magyarok megőrülünk a fesztiválokért: az még csak hagyján, hogy milyen sokról hallunk a médiamegjelenések vagy a hirdetések által, de a legtöbben még csak nem is tudják, hogy Magyarországon több ezer ilyen programot szerveznek minden egyes évben.

Való igaz, ezek egy része nem zenei rendezvény (például nagyon népszerűek a gasztrofesztiválok), de nemcsak a Sziget Fesztivál és a Sound, hanem a chiliünnep és a kolbászfeszt is megtelik látogatókkal, hiszen…

… egyre jobban szeretünk kikapcsolódni, és ráéreztünk a minőségi szórakozás ízére.

Fesztiválstatok… mert imádjuk a számokat

Kik szeretik a legjobban a fesztiválokat? A zenei rendezvények túlsúlya miatt a 18-24 évesek, de ha nem pólóletépős buliról van szó, akkor azért az idősebbek sem csak az otthonmaradásra voksolnak.

A fesztiválozók egynegyede az augusztust preferálja, és a legnépszerűbb továbbra is a Sziget, ami Európa élmezőnyébe tartozik. Idén megint rekordot döntött a Sound a maga 165 ezer látogatóval, de legyünk büszkék arra is, hogy például a Múzeumok éjszakáján is minden korábbinál többen vettek részt (422 ezer látogatás).

És akkor még nem beszéltünk a „kicsikről”, akik így is bőven átlépik a százezres számot (Volt, EFOTT), vagy a margó hőseiről (Fishing on Orfű, Ozora, Woodstock az Ugaron, Campus Fesztivál), akik szűk, de hűséges követői réteget szolgálnak ki.

A statisztika szerint pedig egy magyar legalább egy fesztiválon részt vesz idén, ezért fontosnak tartottunk összeszedni a legtutibb fesztiváltippeket.

Hogy tudd, mire kell figyelned, ha fesztiválozni mész. Jöjjön a mi top 20 tanácsunk.

A nulladik tanács: tervezz előre!

Igazad van, idén már mindegy, erről lecsúsztál, de hidd el, jövőre is lesz fesztiválszezon, ezért ne feledd: sokat spórolhatsz, ha előre tervezel, és ha elővételben meg tudod váltani a jegyedet (lévén így olcsóbb).

Ez persze tényleg összetett munkát igényel, hiszen kalkulálni kell a szabikkal és a programokkal (elvégre nem kell minden nap ott lenned), valamint számolni kell az utazással és a költségekkel, de ettől még véletlenül se ijedj meg.

Egyetemista vagy főiskolás vagy? Akkor maximum a nyári munka zavarhat be. Dolgozó felnőttként pedig jusson eszedbe, hogy a legtöbb cégnél (így valószínűleg a te munkahelyeden is) már tavasszal le kell adni a nyári szabikérelmeket, a fesztiválok pedig sem a nyári napforduló idején teszik elérhetővé a résztvevők listáját.

Minden adott ahhoz, hogy már hónapokkal előbb fix legyen minden, aminek persze megvan a hátulütője is, hiszen bármi megtörténhet, ami miatt végül csak lemaradsz a várva-várt fesztiválról. Ha ez a szörnyűség bekövetkezik, akkor próbáld meg a Facebookon eladni a jegyedet.

1. Tájékozódj az időjárásról

Persze nem a (tavaszi) jegyvásárláskor, hanem csomagolás és indulás előtt. A legtöbb fesztiválozó ugyanis nem két 50 kilós bőrönddel megy sátorozni. Te is tudod, hogy a lehető legtöbb dolognak bele kell férnie egy nagyobb hátizsákba.

Nézd meg, hogy milyen idő lesz, mert egy tikkasztó kánikulai nap egy szabadtéri fesztiválon életveszélyes lehet. A férfiak még csak levehetik a trendi flanelinget, de a lányoknak már nehezebb a dolguk, ha vetkőzni kell.

Legyen nálad a biztonság kedvéért egy pulóver (ha hűvösek az éjszakák), valamint csomagolj be a biztonság kedvéért egy esőkabátot vagy esőponcsót. A tüdőgyulladás nyáron sem játék, párnának pedig bármelyik jól jöhet még akkor is, ha netán nem lesz rájuk szükség.

2. Tájékozódj az állapokról

Emlékszel még a 2014-es disznók fesztiváljára,amikor az eső és a sár új színt kölcsönzött a Soundnak? Nos, kérem tisztelettel, erre a dagonyászásra gondolunk. A fesztiválokat ritkán rendezik macskaköves fancy helyszíneken, ezért érdemes felmérni azt, hogy mi várhat rád.

Mi történik, ha leesik az eső? Ha ott alszol, hol fogsz aludni? Milyenek a mosdók? És mi a helyzet unblock a terepviszonyokkal? Egy sor kérdés felmerül ilyenkor, és ahogy ezekre választ kapsz, úgy kerülnek fel a listádra (vagy le a listádról) a különböző tételek.

Mi történik, ha leesik az eső? Ha ott alszol, hol fogsz aludni? Milyenek a mosdók? És mi a helyzet unblock a terepviszonyokkal? Egy sor kérdés felmerül ilyenkor, és ahogy ezekre választ kapsz, úgy kerülnek fel a listádra (vagy le a listádról) a különböző tételek.

Emiatt írjuk, hogy ne a legdrágább, legtrendibb cipődben (vagy ruhádban) menj, hanem olyanban, ami kitart. Az egyik leggyakoribb fesztiválsérülés ugyanis a bokaficam.

És igen, tisztában vagyunk vele, hogy van izgalmasabb is annál, mint amikor az ember egy fesztivál házirendjét olvasgatja, de ártani nem árt, ha azért egyszer átfutsz ezen belépés előtt. Ki tudja, mit érhet egy-egy megragadt infómorzsa, plusz tudni fogod, hogy milyen tárgyakat tilos bevinni.

2.2. Ki itt belépsz…

Érdemes indulás előtt utánanézni annak is, hogy van-e letölthető mobilappja a fesztiválnak, vagy hogy mik a legfontosabb tudnivalók. Ezt a helyszínen is bepótolhatod, a lényeg, hogy semmi esetre se feledkezz meg erről.

Tudd, hol kérhetsz (akár egészségügyi) segítséget, és hogy mi hol van a fesztivál területén belül. A tudás félmegoldás, és gyorsabban reagálsz majd, ha nem pánikolsz be. Lehetőség szerint később is tájékozódj az eseményekről, főleg a fesztivál közösségmédia-felületein.

Isten hozott a fesztiválok országában!Magyarországon évente több ezer fesztivált rendeznek, és a nyári időszakban nincs olyan hétvége, amikor ne bulizhatnánk át egy hétvégét.123rf.com

3. Mi legyen nálad?

Egyrészt az evidens dolgok: amit viselni szeretnél. Másrészt a tisztasági cuccodba feltétlenül passzírozd be a nedves törlőkendőt (a legnagyobb tisztelet minden fesztiválnak, de azt köztudott, hogy higiénia ilyenkor nem a Hiltonból érkezik).

Emellett legyen nálad egy kisebb táska, amit mindig magaddal cipelhetsz (ez se legyen drága vagy túl divatos), hiszen ebben fogod hurcibálni a különböző komfortcuccokat. Naptej, gyűrhető kalap, kendő, gyógyszerek, napszemüveg, a fentebb említett nedves törlőkendő ésatöbbi. Plusz óvszer, a biztonságos együttlét miatt, de azért a 7. pontban leírtakra is nagyon figyelj oda.

Emellett érdemes zsebes nadrágot viselni, amibe el tudod tenni az értékeidet (pénz, mobil), és amiből nem egyszerű csak kicsenni azokat. A készpénz mellett a bankkártyádat is rendszeresen csekkold, és ha úgy látod, visszaéltek vele, akkor azonnal tiltsd le a bankodnál a kártyát.

Sátorozáshoz olyan holmit vigyél magaddal, amiért nem kár, ha megsérül vagy elveszik. Ha ezt a módját választod a fesztiválozásnak, akkor készülj fel arra, hogy poros-koszos leszel, ezért sem a Tommy Hilfiger-ing, sem a Bershka-felső nem szükséges.

4. Vigyázz az értékeidre

Bármennyire is csinos az a nyaklánc, fülbevaló, lehetőség szerint hagyd otthon, ha túl csicsás, feltűnő vagy nagy. A nagy ékszerek bármibe beleakadhatnak (főleg amikor beindul a vad buli), a látványos elemek pedig felkelthetik a fesztiválokat nem rendeltetésszerűen használó vendégek figyelmét.

Igen, ők a tolvajok. Bár szeretnénk, ha egy ilyen rendezvény csak a szórakozásról szólna, a rossz dolgok sajnos megtörténhetnek.

Ha van a fesztivál területén csomagmegőrző, akkor szükség esetén használd. A sátrakból bármi és bármikor eltűnhet. Másik gyakori tanács, hogy az értékeidet ne egy helyen tárold.

5. Ügyelj a folyadékutánpótlásra

A kiszáradás nem játék, és nyáron még fontosabb, hogy a megfelelő folyadékutánpótlásról gondoskodj. Még akkor is, ha nem érzel szomjúságérzetet. Az alkoholos italok (például az édes koktélok és löttyök) vagy az üdítők nem számítanak, mert dehidratációt okozó anyagok is vannak bennük szép számmal.

Hogy mit kell akkor innod? Vizet. Tiszta, hűsítő és szomjot oltó vizet. Nagy hőségben pedig az ajánlott 2,5 literes folyadékigény bőven elérheti a 3,5-4 litert.

A fesztiválokon – ideális esetben és helyen – a szervezők biztosítják az ivóvizet, ezért mindig legyen nálad egy kulacs vagy egy palack, ami a fentebb említett táskában is elfér, így mindig magadnál tudsz tartani egy kis hűsítőt.

6. Legyen társad

Egyrészt azért, mert nem buli egyedül császkálni, ellenben tuti dolog másokkal megosztani az élményt. Másrészt az egyedül partizókat hamarabb kipécézik maguknak azok, akik valami rosszban sántikálnak. És igen, vannak, akik rosszban sántikálnak.

Párosával vagy még ennél is többen pedig könnyebb segítséget kérni vagy egy-egy szituációból gond nélkül kijutni, ezért mindig figyeljetek egymásra.

És ez nem csak a fesztivál területére és a buli idejére vonatkozik, hanem akkor is, amikor távoztok (a szállásra), lásd később.

7. Ne fogadj el idegentől innivalót

Se ennivalót. Se bármit, amivel vissza lehet élni. Italt csak a pultostól fogadj el, és csak akkor, ha közvetlenül neked adják.

Te is tudod a hírekből, hogy bármi megtörténhet (például partidrogot kevernek az italodba), ezért légy óvatos. Bármilyen jópofa és vicces is a másik (és bármilyen szexi a kockahas vagy a dekoltázs), ne maradj egyedül olyannal, akit nem ismertél előtte, ehelyett inkább beszéljetek meg egy talit később oda, ahol napközben is sokan vannak. Még jobb, ha a haverok/csajok/srácok is ott vannak.

Gondolj erre: aki a pénzedet akarja (vagy ennél is rosszabb dolgot), az nem megy majd el veletek szórakozni.

Alapszabály, hogy a poharadat nem hagyod őrizetlenül. Ja, amúgy már feltalálták a szívószálat, ami jelzi, ha partidrogot kevertek az italodba. Bár a műanyagszennyezés elég komoly probléma, ebben az esetben (fesztiválozáskor, szórakozóhelyen) bocsánatos bűn ilyet használni, ha egyszer végre elérhetővé válik a termék…

Ne fogadj el idegentől alkoholt!Egyre komolyabb probléma a fesztiválokon és a szórakozóhelyeken az, hogy partidrogot kevernek az italokba. Légy óvatos, és ne fogadj el idegentől alkoholt.123rf.com

8. A mobilod legyen csőre töltve

Ügyelj arra, hogy a telefonod fel legyen töltve, mert azt nem csak fotózásra fogod majd használni. Ha kell, ezen kérsz segítséget, és ezen fogsz tájékozódni (bármiről; programokról, hazajutásról, menetrendről stb.).

Egy mobil létfontosságú társ egy fesztiválon, és a jobb helyeken töltőpontok is vannak (ezekről is tájékozódj előre).

9-19. Az apróságok

9. Ne szemetelj! Még jobb, ha viszel magaddal szemeteszsákot, és abba gyűjtöd a saját szemetedet. Ez a felelősségteljes gondolkodás sokat segít abban, hogy a Föld valóban egy élhető bolygó legyen.

10. Ha panasszal élnél, keresd fel az információs szolgálatot (pultot), és jelentsd a kifogásodat. Komoly panasz esetében ne távozz jegyzőkönyv nélkül.

11. A fesztivál területén belül szinte mindig drága az étkezés, de azért figyelj oda, hogy ott egyél, ahol frissen készítik az ételeket. Ha van rá lehetőség, ezt a kínáltot is mérd fel előre, főleg akkor, ha speciális ételekre van szükséged.

12. A vendéglátóhelyeken kérj blokkot, nyugtát.

13. Figyelj a fesztiválkártyádra és a belépőkarszalagodra. Eldobható vacaknak tűnnek, de a fesztiválozáskor ezek nagy értékkel bírnak.

14. Mit kell tenned, ha bajba kerülsz? Sikíts, kiabálj. Csinálj minél nagyobb felfordulást. Még valami: fuss. Tényleg nem akarunk senkit megijeszteni, de egy fesztiválon is történhet bűncselekmény.

15. Még a legjobb koncert közben se feledkezz meg a táskádról.

16. Ha valaki gyanúsan viselkedik, akkor értesítsd a biztonsági személyzetet.

17. Jó dolog bulizni, de tartózkodj a másokat megbotránkoztató viselkedéstől (öltözettől, cselekedettől). Ügyelj mások épségére, egészségére.

18. Készülj fel arra, hogy a fesztiválokon fotó és videó is készülhet róla. Ne hazudj másoknak arról, hogy hova készülsz, mert ciki, ha utána viszontlátnak téged valamelyik bulvárcikkben mint látogató.

19. A népszerű hazai fesztiválokon sok a külföldi. Köztük is lehetnek olyanok, akikkel vigyázni kell, és olyanok is, akik überkúl arcok, de bármi is a helyzet, nem árt, ha legalább angolul beszélsz valamennyire.

20. A taxikérdés

Neuralgikus pont egy fesztiválozás végén a taxikérdés, hiszen gyakori probléma az úgynevezett átvágás (tudjátok, a hiénák nem alszanak ilyenkor). És néha a túlszámlázás még csak a jobbik dolog…

Mivel a taxi nem olcsó, ezért jobb összeállni ismerősökkel és megosztani a költségeket. Ismeretlenekkel csak óvatosan, főleg akkor, ha ők ajánlgatják a közös fuvart (és még a taxit is ők „hozzák”). Fontos tanács, hogy mindig legyen elég (félretett) pénzed a taxira vagy úgy általában a hazajutásra.

Mi a helyzet a tömegközlekedéssel? Buszra, vonatra, HÉV-re ne szállj fel egyedül ismeretlennek társaságában.

Fesztiválozni buli

A sok-sok ijesztő fenti tanács után ezt nem mindenki érzi így, de te ne hagyd magad becsapni. Tudod, mit mondanak erre: reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra.

Ha felkészülsz és odafigyelsz, akkor a kiválasztott fesztivál tényleg a szórakozásról fog szólni, ezért tartsd be a fenti tanácsokat. Jó szórakozást!

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3no807068