Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü

Horvátországban nyaralsz? Erre a 7 dologra figyelj az utasbiztosításnál!

/blog-cikkek2019. július 19.blog utazás

A következő hetekben a horvát tengerpartra mész nyaralni, és autóval utazol? Ráadásul 18 és 45 év közötti életkorú vagy? Ha mindhárom kérdésre igen a válaszod, akkor ezt a cikket kötelező elolvasnod! Legalábbis akkor, ha nem akarod, hogy a szabadságod teljes anyagi csőd legyen.

Tudtad, hogy egyre többet nyaralunk külföldön?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2012 óta folyamatosan nő a magyarok többnapos külföldi utazásainak száma. Amíg hét évvel ezelőtt összesen nagyjából 4,9 millió alkalommal mentek honfitársaink több napos külföldi útra, addig 2018-ban már több mint 8,6 millió alkalommal lépték át legalább két – átlagosan egyébként 5,6 – napra Magyarország határait.

És van két dolog, ami külön érdekes!

Egyrészt, átlagosan napi 14.200 forintot költünk…

A tavalyi, összesen 48 millió napos utazásaink során cirka 682 milliárd forintot költöttünk. Ez azt jelenti, hogy naponta és fejenként átlagosan mintegy 14.200 forintot adtunk ki szállásra, ételre, szórakozásra és ajándékokra.

… másrésztegyre jobban szeretjük Horvátországot!

A számok azt mutatják, hogy ennek a pénznek mind nagyobb részét költjük el kunában, azaz horvát szomszédunknál. 2017-ben ugyanis – szintén a KSH adatai alapján – a több napra útnak induló hazai turisták legnépszerűbb úti célja Ausztria után már Horvátország volt, ahol minden évben jelentősen növekszik a magyarok száma és az általuk eltöltött idő is. A konkrét számokat a Horvát Turisztikai Minisztérium is publikálja: ezek alapján tavaly 599 ezer hazánkfia összesen majdnem 3 millió éjszakát töltött el Horvátországban.

Fő az óvatosság! Az Adrián is…

Ezért talán az sem meglepő, hogy az UNION Biztosító tavaly júliusi adatai szerint statisztikailag a Horvátországba autóval utazó, vízparton nyaraló, 18 és 45 év közötti életkorú turisták voltak kénytelenek a legtöbbször igénybe venni az utasbiztosításukat vakációjuk során. Ha így van, akkor viszont nem árt, ha tudod, hogy milyen csomagra lesz szükséged ahhoz, hogy a tervezett álomnyaralás végül ne egy rémálomként váljon emlékezetessé.

Nézzük, mikre kell felkészülnöd, ha a horvát tengerpart felé veszitek az irányt!

Minden bepakoltál? Az utasbiztosítást se hagyd otthon!depositphotos.com

1. Figyelj a sárga zászlókra a tengerparton!

Az UNION Biztosító ügyfeleit tavaly legtöbbször Horvátországban érte utol a baj, méghozzá leggyakrabban betegség miatt hívták fel onnan segítségért a biztosítót. Egy nem túl friss kagylós tészta vagy egy finomnak tűnő fagyi jóízű elfogyasztása után máris gyomorrontás, hányás vagy hasmenés miatt kell orvoshoz fordulni. Ilyen esetekben tavaly a bajba jutottakat átlagosan 36 ezer forintért látták el a helyi orvosok (anélkül, hogy lelőnénk a poént, elárulhatjuk, hogy ez majdnem négyszer annyi, amennyibe egy teljes család 1 heti utasbiztosítása kerül).

De gyakoriak a kisebb-nagyobb balesetek is: 10-ből 3 pórul járt ügyfél a strandon vagy a vízben szerezte sérülését, ők a tengerben általában a kagylókkal vagy a medúzákkal, esetleg az élesebb, víz alatti sziklákkal kerültek fájdalmas kapcsolatba.

Fontos tudnivaló! A medúzák jelenlétére a tengerparton kihelyezett sárga zászlók figyelmeztetnek, légy résen, ha ilyeneket látsz!

A többi hazai utazó életét főleg a rovarcsípések és az allergia, a ficam, a rándulás és a csonttörések keserítik meg a horvát tengernél. Az így szerencsétlenül járt nyaralók ellátására pedig már átlagban 45-50 ezer forintot fizetett ki a biztosító.

Egy utasbiztosítás tehát fedezheti többek között a baleset vagy a betegség miatt felmerülő, akár 2000 kunás (azaz majdnem 90 ezer forintos) kórházi önrész, valamint a vizitdíj és a kórházi napidíj összegét. Emellett szükség esetén akár a magánkórházi ellátást, de a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árát is. Ha baleset történik, a biztosítás fizetheti a mentés költségeit, a vizes sportok (például a búvárkodás, a vízisí vagy a banánozás) következtében felmerülő ellátást, de még a családtagok kiutazásának és szállásának a költségét is.

2. Kutya bajod se lesz, ha négylábúval nyaralsz…

Ha egészségügyi problémák nélkül „megússzuk” a horvát tengerparti vakációt, még akkor sem biztos, hogy elkerüljük az ottani kórházakat. Ugyanis házi kedvencünket is érheti baleset vagy betegség a szünidő alatt. A különféle rovarok rájuk is előszeretettel vadásznak, ráadásul a kutyát vagy a cicát is elkaphatja egy durvább fertőzés. Ilyenkor pedig a gyógyításuk nem áll meg több száz kuna alatt, sőt, simán átlépheti az ezres nagyságrendet is.

Az utasbiztosításunk azonban fizeti helyettünk az ellátást és a gyógyszereket, ha erre is előre gondolunk.

3. A négykerekűről se feledkezz meg!

Az egészségi panaszok után a segítségnyújtás második leggyakoribb oka a jármű műszaki mentése. Az UNION statisztikái szerint egyébként az autóval kapcsolatos problémák leginkább a Horvátországba utazókkal fordulnak elő. Márpedig ha útban a tengerpartra lerobbanunk, az az egész nyaralást beárnyékolhatja, hiszen az autó javíttatása – vagy még rosszabb esetben hazaszállítása – horror összegbe kerül.

Nem véletlen, hogy egyre többen kötnek olyan utasbiztosítást, amelyik műszaki hiba esetén a helyszíni javítástól a vontatáson/szállításon át az autóbérlésig állja helyettünk a költségeket. 

4. Élmények biztosítva!

Persze lehetünk bármilyen elővigyázatosak, van olyan, hogy egy baleset vagy egy betegség miatt meghiúsul a hónapok óta várt nyaralás. Ilyenkor pedig nemcsak az elmaradt élmények és pihenés miatt van okunk szomorkodni, de még az előre kifizetett turisztikai programok árát is elbukhatjuk.

Ekkor jöhet jól az úgynevezett élménybiztosítás, amely a turisztikai programok, például egy szervezett városnézés, a múzeumi belépők vagy egy 1 napos hajóút díját téríti vissza, ha előbb kell hazajönnöd, vagy esetleg el sem tudsz utazni. Az apartmanbiztosítás pedig még a szállásköltséget is kifizeti, ha baleset miatt hamarabb hazautazol.

5. Légy óvatos: a tolvajok a tengerparton sem pihennek!

Szerencsére azért a legtöbben épségben eljutnak az Adriai-tenger horvát részére, és a 6,278 kilométeres partszakasz valamelyik festői pontján boldogan szúrják le napernyőjüket a homokba. A következő pillanatban pedig már csobbannak is.

És ki vigyáz addig a mobilra, tabletre, egyéb kütyüre, hisz a legtöbben már értékes műszaki cikket is viszünk magunkkal külföldre. Fölösleges, gondolják sokan, lévén azok le vannak takarva a törölközővel, ami alatt legalább akkora biztonságban vannak, mint egy svájci bank széfjében, nem igaz?

A turistákra utazó tolvajok viszont akár egy szempillantás alatt is képesek ellopni egy mobiltelefont, tabletet, fényképezőt, addig, amíg mi úszkálunk a tengerben. Egy jól kiválasztott utasbiztosítással azonban a laptop vagy más okoseszközök ellopása után is jár pénz a biztosítótól.

Ki gondol rosszra, amikor ilyenkor környezet várja? Márpedig baj mindenhol történhet…depositphotos.com

6. Mi is lehetünk bajkeverők

„Megesett nemrég, hogy egy véletlenül leejtett értékes porcelán miatt követelt a szállásadó kárpótlást ügyfelünktől, míg egy másik biztosított egy vízi járműben okozott kár miatt hívott minket segítségért” - mondja Szabó Tamás, az UNION utasbiztosítási szakértője.

Kevesen tudják, hogy ha például a nyaraláson kárt okozunk más tulajdonában, akkor emiatt kártérítési kötelezettségünk keletkezhet. Gyakori az is, hogy a gyerekek a szállodában csinálnak kárt, például a hallban fociznak és betörik egy lapostévé képernyőjét.

A képlet nagyon egyszerű: a számlát ilyenkor az fizeti, aki a kárt okozta. Illetve, ha van egy megfelelő utasbiztosításunk, akkor a biztosítónk.

7. A nyugalom 2 százalékért biztosított

Most, hogy már tudod, mire érdemes figyelned, mielőtt a horvát tengerpartra utazol, már csak egy dolog maradt hátra: az utasbiztosítás megkötése.

Mi, magyarok naponta és fejenként átlagosan mintegy 14.200 forintot szánunk az utazásra, azaz egy négyfős család majdnem 400 ezret is elkölt a pihenésre. Ennek pedig csupán 2 százaléka, mindössze 10 ezer forint körüli összeg egy 1 hétre szóló családi utasbiztosítás díja. Aligha van, ami ennél jobban megéri, ha bármi baj történik.

Horvátország utasbiztosításBiztosításunkat az Adriai-tenger horvátországi részén nyaralóknak készítettük. Tartalmaz minden szükséges védelmi szolgáltatást a medúzacsípéstől az éles, víz alatti sziklák okozta sérülésekig.

Kösd Meg online!
Kérj visszahívást!
Bezárás

Egy kis türelmet kérünk.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3no128120131