Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü

A házbővítés szabályai:
9 dolog, amire figyelj,
mielőtt belevágsz

/blog-cikkek2018. február 01.blog színes

Az emberek többsége nem szeret költözni, és valljuk be őszintén, tényleg jó dolog megspórolni az eladással és vásárlással, ki- és bepakolással, jogi dolgokkal és bizonytalansággal kapcsolatos hercehurcát. A házbővítés vagy lakásfelújítás egyik legnagyobb előnye épp az, hogy egyszerűbb és olcsóbb, mint új otthont találni. De mire érdemes figyelni, ha belevágsz? Elmondjuk!

A 2010-es évek elején tapasztalt visszaesés után ismét nőni kezdett a lakásépítési kedv, és az ingatlanpiac látványos robbanásnak indult, aminek hatásai még ma is (és valószínűleg még sokáig) kitartanak. Az áfacsökkentés, a csok és a kedvező hitelkonstrukciók miatt nyerő ötletnek tűnik a házépítés (már ha az ember talál ráérő és megbízható szakembert), de a folyamatosan hízó kereslet miatt szinte felrobbantak az árak, és bizonyos esetben bonyolultabb lett az ügyintézés is (gondolj csak az otthonteremtési támogatásra).

Nem csoda, hogy aki teheti, az inkább a házbővítés és a felújítás lehetősége felé fordul akkor, ha a család kinövi a négy fal közti teret vagy csak látványosan megszaporodik az ingóságok mértéke.

Bővíteni ilyenkor tényleg egyszerűbb és olcsóbb, hiszen nincs költözés, nyűg és macera; egy idő után ráadásul sokakban erős érzelmi kötődés alakul ki otthonuk iránt, és persze egy jószomszédi viszonyt vagy egy jó fekvést sem célszerű lecserélni valami újra és bizonytalanra.

Mégse gondold azt, hogy egy ilyen projekt nem tartogat meglepetéseket és nehézségeket, ezért mi összeszedtük a házbővítéssel és felújítással kapcsolatos legfontosabb tippeket. Megmutatjuk, hol lehet spórolni, és hogy milyen buktatókat kell elkerülnöd.

1. Kezd józanul: összegezd a lehetőségeidet

Az internet és a fórumok tele vannak ijesztő történetekkel, és szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki végigszenvedett már egy felújítással kapcsolatos horrorsztorit. Bármibe is vágd azonban a fejszédet, egy ilyen projekttől nem kell félned, ha pontosan tudod, hogy mire vállalkozol, és ha a tervezési fázisban józanul gondolkodsz.

Mielőtt bármibe is belevágnál (sőt, mielőtt túlságosan beleélnéd magad), összegezd a lehetőségeidet. Megvan a házbővítéshez vagy felújításhoz szükséges anyagi háttér? (Tudod, sose lehet elég korán elkezdeni a gyűjtést.) Valóban lesz időd és energiád arra, hogy végigvidd a folyamatokat? Kik azok, akik segíthetnek? Hogyan találod meg a megfelelő szakembereket?

Készülj fel rá, hogy költséges és stresszes időszak következik, és hogy nem könnyű bírni a hétvégi rohanást, miközben a pihenésnek is búcsút inthetsz egy darabig. Viszont jusson az is eszedbe, hogy milyen jó érzés lesz látni a végeredményt.

Jól átgondoltad, hogy mibe vágod a fejszédet? Ház vagy lakás bővítése előtt összegezd a lehetőségeidet, és készíts alapos költségvetést.depositphoto.com

2. Tervezz, és készíts költségvetést

Légy aprólékos és pontos, amikor felvázolod a terve(ke)t. Ne csak úgy belevágj az első ötletbe, hanem hagyj egy kis időt magadnak. Pontosan tudod, hogy milyen sokszor megváltoztatjuk mind a véleményünket, és hogy még az egyszerűbb dolgoknál is hányszor dönt végül az ember végül teljesen másképp, mint ahogy arra a legelején gondolt volna.

Éppen ezért:

A házbővítés és felújítás neuralgikus pontja szinte mindig ez utóbbi, hiszen sokan nem szentírásként, hanem egyfajta sorvezetőként tekintenek a határidőre. Neked pedig fel kell készülnöd az ügyintézésre, az esetleges újratervezésre, a vis maior szituációkra, a szakemberhiányra és a hanyagságra is.

Ne felejts el kalkulálni azzal sem, ha esetleg egy időre ki kell költöznötök a házból vagy lakásból. Ez főleg akkor jelenthet problémát, ha nincs hová mennetek (barát, család), hiszen ilyenkor az ideiglenes lakhatásnak is költsége van. A távolabb élő anyósnál lakva a hosszabb utazás (és több benzin) is ide tartozik. Befektetési célzatú felújításnál pedig arra is figyelj, hogy az adott munka valóban növeli-e az ingatlan értékét (a szigetelés, az árnyékolás vagy a tető szinte mindig jó választás).

A végleges tervek alapján és után jöhet a priorizálás: mivel érdemes kezdeni, és hogy mihez kell szakembert hívnod.

3. Járj utána, hogy milyen engedélyekre van szükséged

Magától értetődő, pedig sokan elfelejtik vagy elbliccelik, és persze ilyenkor elég egy kedves szomszéd vagy jóakaró, aki aztán feljelent, ha nem tetszik neki a ház alapterületének növekedése.

Az építési ügyekkel kapcsolatban az adott önkormányzat építési osztályán célszerű érdeklődnöd (bizonyos szabályok ugyanis településenként is eltérhetnek), hiszen nem mindegy, hogy mi az, ami bejelentésköteles, és mi az, amihez viszont már engedélyt is kérned kell. Mondunk néhány példát:

Nézz utána, hogy mi a helyzet az egyéb ügyekben (például üvegházak), és azt se felejtsd el, hogy a bejelentéshez is kell tervet készítened vagy készíttetned.

4. Ne vidd túlzásba (avagy a jó szomszéd maradjon is jó szomszéd)

Az, hogy légy laza és ne görcsölj rá az egészre, alapvetés, mégis nagyon nehéz betartani. Nem jó dolog beleőrülni egy házbővítésbe. Legalább ilyen fontos tanács az is, hogy ne vidd túlzásba a kalapálást, fúrást, bontást, zajongást.

Érdemes a szomszédokkal előre leülni, és megbeszélni velük, hogy mire készültök, mert egy tál ajándékba vitt sütemény (hovatovább egy pohár bor) mellett sokan engedékenyebbé válnak. Nem, nincs szükség a jóváhagyásukra, de tudod, hogy milyen fontos az, hogy a jó szomszéd valóban jó szomszéd maradjon.

Járj utána, hogy mikor és milyen hangerővel dolgozhattok, hiszen az indokolatlan zaj okozásával csendháborítást is elkövethetsz. A felújítási munkálatok során indokolt a zajkeltés, de sok önkormányzat rendeletben, társasház pedig a házirendjében is foglalkozik a kérdéssel.

5. Mindig kérj árajánlatot

Nem a kis tételekre gondolunk, hanem a nagyobb, pénztárcát valóban megterhelő beszerzésekre. Az se baj, ha árajánlatkéréskor az értékesítők is tudják, hogy több helyről is bekérsz majd árakat, hátha ez további kedvezményekhez juttat hozzá. Szakemberhiány ide, megnövekedett kereslet oda, mindenki szeretne pénzt keresni.

A kapott árajánlatokat pedig alaposan hasonlítsd össze, és mindig kérdezz, ha valami nem világos. Tartsd szem előtt, hogy nem mindig a legolcsóbb ajánlat a legjobb vagy a számodra legkedvezőbb. Éppen ezért:

Ha pedig kiválasztottad a legszimpatikusabb ajánlatot, akkor ne szégyellj alkudni sem. Mi a legrosszabb, ami történhet? Ha a mester vagy az értékesítő nem tud többet adni, akkor azt tudni fogod, de komolyabb (százezres vagy milliós) tételnél igenis jár az egyedi ár, még a szakboltokban is.

6. Nézd meg, hogy van-e pályázati lehetőség

Merthogy pályázati lehetőségek mindig vannak, és léteznek uniós és önkormányzati források is ilyen esetekre.

Nézd meg és kalkulálj, hogy valóban megéri-e neked ezzel foglalkozni, de az nem baj, ha végül mindenről számlát kell kérned (és emiatt nem jársz anyagilag jobban), hiszen akkor legalább minden dokumentum rendben meglesz, és nem a garanciát kockáztatod némi spórolás reményében.

Jó szakember, jó eszközök, jó alapanyagok. Járj utána, hol tudsz spórolni, de vigyázz, nehogy a nagy spórolásnak böjt legyen a vége.depositphotos.com

7. Spórolj a szakemberen (de csak okosan)

Komoly munkán nem érdemes kontárkodással spórolni, viszont vannak olyan feladatokat, amiket még a szakik is szívesen kiadnának. Ezeket a – kis túlzással segédmunkás – feladatokat te és a barátok vagy családtagok is el tudjátok végezni, így azért nem kell fizetned. Vagy legfeljebb néhány sörrel/bambival el tudod intézni, amivel a jól végzett munka örömére koccinthattok majd egyet.

Ilyen például a tapéta leáztatása, a burkolat felszedése vagy a sitt kihordása. Ehhez persze mindig jó eszközöket használjatok, és a tervezést itt se blicceld el. Viccesnek semmi esetre sem mondanánk azt, amikor elvégzel egy feladatot anélkül, hogy a szakemberrel konzultálnál, majd kiderül, hogy csak rontottál a helyzeten (és drágítottál az eredeti terveden).

Fontos: a kalákázás nem tilos, ha a munka szívességi alapon nyugszik, és a munkavégzés alapja nem egy fizetési kötelezettség.

Érdemes még utánajárni annak is, hogy mi az, amit részekből össze lehet szerelni, hiszen ez olcsóbb (nem véletlen, hogy az Ikea ilyen népszerű lett), és nézz meg azt is, hogy mikor van bizonyos szakmunkáknak a szezonja. Érdemes akkor csináltatni a különböző munkákat, amikor kisebb a szakemberek terheltsége, és amikor ők nemcsak ráérnek, de nagy valószínűség szerint olcsóbban vállalják a munkát.

8. Szerződj

Tudjuk, van ennél izgalmasabb teendő is, de egy alaposan átgondold és jól megírt szerződéssel csak nyerhetsz. A szerződésbe fogalmazd bele a legutolsó teljesítési határidőt, és azt is, hogy mi történik akkor, ha nem történik meg időben az adott feladat átadása.

A határidő nemcsak azért fontos, mert jó lenne minél hamarabb beköltözni, hanem azért is, mert bizonyos munkák egymásra épülnek, és elég csak egyetlen csúszás ahhoz, hogy egy kellemetlen láncreakció vegye kezdetét.

Ez nem pusztán valami kényelmetlenség, hanem extra kiadás neked. Jobb, ha bebiztosítod magad erre, és ha a szakember is tudja, hogy teljesítenie kell. Tény és való, hogy az emberek többsége ott próbál időt nyerni és csúsztatni, ahol úgy érzi, hogy ezt megteheti.

Apropó, szakemberek és beszállítók: mindig ellenőrizd le őket, és járj utána, hogy mit mondanak róluk a korábbi vevők. Az internet korában ez néha egyszerűbb, mint gondolnád.

9. Állj biztos lábakon

Sokan úgy hiszik, hogy egy lakásbiztosítást elég csak akkor megkötni, amikor beköltöznek a kész új otthonba, pedig ez nem igaz. Balesetek vagy egy betörés (és lopás) bármikor megtörténhet, és a felújítás során is lehetnek olyan problémák, amelyek súlyos károkat okozhatnak (például egy rosszul bekötött áramkábel).

Ha még nincs lakásbiztosításod, akkor köss egyet minél hamarabb, mert az ördög akkor sem alszik, amikor te még a hálószobáddal bíbelődsz és máshol hajtod álomra a fejed.

UNION Otthonbiztosítás

Biztosításunk alapvetően akkor nyújt anyagi segítséget, ha otthonunk tűz, vihar, beázás vagy más rendkívüli esemény miatt megsérül. Azonban még ennél is több, hiszen védelmet nyújt lakói számára, akkor is, ha épp nem otthon tartózkodnak.

Kérj visszahívást!
Bezárás

Egy kis türelmet kérünk.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3no113112111