10 nyári veszély, ami rád leselkedik

Sebek és zsebek

utas_10nyariveszely

A nyári vakáció többségünk számára egyenlő a napsütéssel, egy homokos tengerparttal és a gondtalansággal. De azért ezekben a hetekben sem kerülnek el mindenkit a veszélyek, sőt!

És most nem egy kóbor medvére gondolunk, és nem is arra, hogy esetleg hetekig bent ragadsz egy barlangban. Ezek ugyanis – bár kétségtelenül nagy port kavartak idén nyáron – szerencsére nem tipikus esetek.

Ami viszont tipikus, arra fel is lehet készülni!

  • Tudod például, hogy mire kell figyelni akkor, amikor a gyerekek is többet vannak felügyelet nélkül?
  • És hogy milyen veszélyek leselkednek rátok, ha útra keltek nyaralni?
  • Vagy akkor, ha fesztiválozni mész?
  • Hogyan óvhatod meg otthonod akkor is, amikor hosszabb időre elutazol?

Mutatunk 10 gyakori, ám egy kis óvatossággal mégis könnyen elkerülhető veszélyforrást, hogy a nyár valóban csak a gondtalanságról és a felejthetetlen utazásokról szóljon!

Milyen veszélyek leselkednek nyáron a gyerekekre?

A gyerekek figyelme egyébként is hajlamos kihagyni, hát még nyáron, amikor annyi kaland vár rájuk!

A 2016-os adatok azt mutatják, hogy évente 30 ezren kerülnek közülük kórházba valamilyen baleset következtében, ambuláns ellátásra pedig 470 ezren szorulnak.

De mik a leggyakoribb nyári balesetek a szünidőben, és hogyan előzheted meg ezeket?

1. Jó móka a játszótér, de…

Szerencsére egyre több játszótéren helyeznek a játékok alá gumitéglát, de még így is rengeteg olyan baleset történik, amikről be sem számolnak a hírek. Pedig gyakoriak az esések, a kar- és lábtörések, ahogyan az is, hogy a játékok becsípik a gyerkőcök kezét, sőt, az sem ritka, hogy egymást lökik el vagy le a játékokról.

Intő jel, hogy a trambulinok elterjedésével – amiket akár a kertben is fel lehet állítani – a trambulinbalesetek száma is emelkedik, komoly koponyasérüléseket okozva.

Ha játszótérre viszed a gyerekeket, fontos, hogy csak olyan játékokra engedd fel őket, amik az életkoruknak megfelelnek! Az sem árt, ha megmutatod nekik, hogyan kell helyesen használni az eszközöket, és folyamatosan figyelj rájuk.

2. Sisakot fel!

A biciklizés továbbra is a fő szünidei baleseti okok közé tartozik, és nemcsak a figyelmetlenség miatt, hanem azért is, mert a gyerekek nem mindig viselik a szükséges védőfelszerelést.

  • felvette a sisakot, a könyök- és térdvédőt,
  • valamint ismeri a közlekedés alapvető szabályait.

A biciklis balesetek másik csoportjába a küllőbalesetek tartoznak: a csomagtartón ülő gyerek lába beszorul a küllők közé, ami szintén komoly fájdalmat és sérüléseket tud okozni. Ezért figyelj rá, hogy mindig legyen a kerékpáron szoknyavédő, amikor gyereket szállítasz hátul!

3. Tájékozódj az állapotokról

Emlékszel még a 2014-es disznók fesztiváljára, amikor az eső és a sár új színt kölcsönzött a Soundnak? Nos, kérem tisztelettel, erre a dagonyászásra gondolunk. A fesztiválokat ritkán rendezik macskaköves fancy helyszíneken, ezért érdemes felmérni azt, hogy mi várhat rád.

Mi történik, ha leesik az eső? Ha ott alszol, hol fogsz aludni? Milyenek a mosdók? És mi a helyzet unblock a terepviszonyokkal? Egy sor kérdés felmerül ilyenkor, és ahogy ezekre választ kapsz, úgy kerülnek fel a listádra (vagy le a listádról) a különböző tételek.

Emiatt írjuk, hogy ne a legdrágább, legtrendibb cipődben (vagy ruhádban) menj, hanem olyanban, ami kitart. Az egyik leggyakoribb fesztiválsérülés ugyanis a bokaficam.

És igen, tisztában vagyunk vele, hogy van izgalmasabb is annál, mint amikor az ember egy fesztivál házirendjét olvasgatja, de ártani nem árt, ha azért egyszer átfutsz ezen belépés előtt. Ki tudja, mit érhet egy-egy megragadt infómorzsa, plusz tudni fogod, hogy milyen tárgyakat tilos bevinni.

Vigyázat, mélyvíz!

A vízi balesetekkel kapcsolatos szomorú statisztika, hogy az utóbbi tíz évet tekintve 2017-ben fulladt a legtöbb fiatal a Balatonba. A gyerekek gyakran vakmerők, és nem törődnek a viharjelzéssel sem.

Nemrég például két 13 éves fiút mentettek ki a vízi rendőrök a Balatonból, mert a viharos szél túl messze sodorta a gumicsónakjukat a parttól. Hasonló fordult elő vízi biciklivel is, amikor egy kajakosnak kellett megmentenie négy fiatalt a süllyedő alkalmatosságról (és ugyanúgy a tó közepéről).

De akár otthon, a felfújható medencében is történhetnek súlyos balesetek, ezért az 1-2 éves kisgyerekeket soha ne hagyd felügyelet nélkül!

blog-body-strand

Baleset nemcsak a kerékpáron ülve vagy utazáskor történhet, hanem a vízparton és a vízben is. Fokozottan ügyelj a kicsikre bárhol is vagy, a Balatonon vagy épp a horvát tengerparton.

Mire kell figyelni, ha nyaralni megy a család?

A nyaralás elvileg a felhőtlen kikapcsolódásról szól. Persze csak akkor, ha minden a legnagyobb rendben megy, és nem történik semmi rendkívüli esemény, mint amilyen a lopás vagy egy baleset. Éppen ezért, ha nyaralni megy a család, érdemes mindenre felkészülni, mert az ördög soha nem alszik.

4. Veled együtt a nyaralás is elcsúszhat a banánhéjon…

Sajnos, a balesetek nincsenek tekintettel arra, hogy te éppen a jól megérdemelt nyaralásodat töltöd, sőt, még az is előfordulhat, hogy el sem utaztál, és már megtörtént a baj.

Szinte mindenki hallott már olyan esetről, amikor a külföldi nyaralás alatt bajba jutott turisták több százezer vagy millió forintot is kénytelenek voltak kifizetni a kisebb ambuláns orvosi ellátásokra is. A kórházi napidíj, az esetleges mentés vagy a hazaszállítás költségét pedig ne is említsük, mert az önmagában egy horror.

Nyaranta rendkívül gyakoriak a vízparti balesetek, sokan a víz alatti sziklák, a medúza vagy a tengeri sün okozta sebekkel kénytelenek orvoshoz fordulni.

Vízisízni vagy épp extrém sportolni sem kell ahhoz, hogy a baj megtalálja még a legóvatosabb nyaralókat is!

Nem számít ritkaságnak a ficam, a törés vagy az agyrázkódás kirándulás, evezés, biciklizés során; problémák sajnos bármelyik szabadidős tevékenység alatt előfordulhatnak.

5. Zsebesnek áll a világ?

Talán te is találkoztál Velencében a Rialto felé sétálva a zsebtolvajokra figyelmeztető feliratokkal. De nem kell az Adriáig menni, bárhol, ahol nagy a tömeg, megjelennek a zsebesek.

A lopásoknak azonban ez csak az egyik, bár igen gyakori fajtája. Eltűnhet a strandról is a telefonod vagy tableted, de akár a csomagodat is ellophatják vagy kifoszthatják a repülőtereken. Talán neked is rémlik a ferihegyi reptérrel kapcsolatos botrány, amikor értékes tárgyak tűntek el a bőröndökből. Ez nyilván nemcsak az anyagi oldala miatt bosszantó, hanem azért is, mert például a szuper fényképezőgéped nélkül maradsz a kedvenc városodban.

Ha van biztosításod, akkor az anyagi kár megtérülhet, de a kellemetlenségekért nem pótol semmi.

Érdemes tehát felkészülten nekivágni az utazásnak: semmi értékeset ne hagyj a feladott bőröndökben, az értékeidet úgy pakold el a táskádban, hogy ne lehessen könnyen kiemelni őket, a strandra pedig ne a vadiúj okostelefont vidd.

6. Elkap egy betegség

A betegségekről tudjuk, hogy mindig a legrosszabbkor rohanják le az embert. Egy kellemetlen hasmenés, vagy a klasszikus megfázás, amit a légkondik okoznak, bármikor utolérhetnek téged is.

Ezért fontos, hogy az alapvető gyógyszerekből, így a láz- és fájdalomcsillapítókból, mindig készülj fel előre!

Milyen veszélyek fenyegetik a nyári fesztiválozókat?

Nyáron egymást érik a fesztiválok és ezek csak a hazaiak; a VOLT-tól a SZIN-ig három hónapon keresztül várnak a színes programok.

A haverokkal könnyű elengedni magad, belemerülni a buliba, de ne felejtsd el, hogy a fesztiválokon sem vagy teljesen biztonságban, ráadásul van, ahol extrém sportok is csábítanak arra, hogy kipróbáld őket.

Szeretnéd tudni, hogy milyen veszélyek fenyegetnek a leginkább egy fesztiválon? A két leggyakoribbat most meg is mutatjuk neked.

7. Amikor fáj a másnap

A fesztiválokhoz – akár akarjuk, akár nem – hozzátartozik az alkoholfogyasztás is. Ha ez mértékkel történik, akkor nincs is semmi baj, de van az a pont, amikor már komoly gondokat okoz a túlzott italozás.

A fejfájáscsillapító mellett ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre is, hiszen az alkohol elvonja a szervezetedtől a vizet, amit pótolnod kell. De ami a legfontosabb, hogy ügyelj a mértékre!

8. Egészségügyi problémák A-tól Z-ig

Egy fesztiválon a legkülönfélébb egészségügyi gondok adódhatnak a megfázástól a fertőzésekig – valószínűleg nincs is olyan betegség, amit az orvosok nem kezeltek a fesztiválozók körében.

Ezek közé tartozik többek között a:

  • nátha
  • gyomorrontás
  • balesetek, sérülések
  • leégés
  • légúti megbetegedések

Ez a 2 leggyakoribb baj, amitől fesztiválozóként távol kell tartanod magad, de írtunk egy cikket 20 tanáccsal is, hogy a fesztiválozás valóban a szórakozásról, és ne az aggódásról vagy a problémákról szóljon. Ebből kiderül többek között, hogy mit érdemes magaddal vinned és hogyan vigyázhatsz az értékeidre, ha több ezer társaddal bulizol együtt.

blog-body-fesztival

Az egyik leggyakoribb fesztiválbaleset a bokaficam, ezért figyelj oda akkor is, ha szabadtéri programokra mész. A szórakozásról szóljon a fesztivál, ne a bajokról.

Milyen veszélyektől kell megóvnunk az otthonunkat?

Az otthon megvédése egész évben fontos, de a nyár új kihívások elé állít téged és a lakásodat is.

Alapvetően két nagyobb veszélycsoport leselkedik rá:

  • amikor őrizetlenül hagyod,
  • illetve a természet szeszélyei.

9. Reszkessetek betörők!

Egy tavalyi kutatás szerint az emberek vakációzáskor félnek leginkább attól, hogy betörnek hozzájuk. A félelem abszolút nem alaptalan, ugyanis a betörők egyik jól ismert módszere, hogy kifigyelik, mikor nem vagy otthon, és akkor törnek be.

Ezért jó, ha tudod, hogy van pár trükk, amikkel megóvhatod az otthonod akkor is, amikor épp nyaralsz.

Sokan az anyósra vagy szomszédra bízzák a lakást (bár előbbire talán inkább azért, hogy ne kelljen őt is elvinni), de az is sokat segíthet, ha nem kürtölöd világgá a közösségi médiában, hogy épp nem vagy otthon.

10. Amikor tombol a természet

A házadra leselkedő veszélyek között talán eszedbe sem jutnak a viharok okozta károk, pedig az utóbbi évek szeszélyes időjárása igencsak megmutatta, hogy mire is képes a természet. Hatalmas, özönvízszerű esőzések, jég, orkán erejű szelek – csak hogy néhányat említsünk az időjárás csapásai közül.

Egy nagyobb kár helyreállítása pedig nem olcsó, viszont egy cseppet sem fogsz aggódni emiatt, ha elolvasod az egyik korábbi cikkünket: tudd meg, hogy mi az a 10 dolog, amit a lakásbiztosításod fizet helyetted!

Nyáron kötelező: baleset- vagy utasbiztosítást köss?

A nyári veszélyek miatt sem kell azért idegeskedned, hiszen egy kis odafigyeléssel ezek többségét könnyen elkerülheted. Ráadásul, ha mégis bajba kerülsz, az anyagi károk többsége egy jó baleset- vagy utasbiztosítással nagyban enyhíthető!

De melyiket is érdemes választanod, mik a fő különbségek a balesetbiztosítások és az utasbiztosítások között? Máris mondjuk!

Itthonra balesetbiztosítást!

Ha ki sem mozdulsz az országból, elegendő védelmet nyújt számodra egy balesetbiztosítás is.

  • Ezek egy része csak egy könnyebb vagy súlyosabb sérülés esetén fizet,
  • de van olyan is, amelyik például a különösen a nyári hónapokban jellemző rovar- vagy pókcsípésre nyújt kártérítést,
  • sőt, akár egy hazai fesztivál idejére is köthetsz balesetbiztosítást.

Ráadásul a díjuk nem is vészes: az egész családra megköthető balesetbiztosítások összesen napi 50-70 forintért elérhetőek, ezért pedig már több százezer forintos, vagy akár milliós nagyságrendű összegeket is kaphatunk szerencsétlenség – például baleseti halál, rokkantság, műtét, csonttörés vagy égési sérülés – esetén.

Külföldre utasbiztosítást!

Ha viszont külföldre utazol, mindenképpen köss utasbiztosítást! Ez ugyanis legalább 10 dolgot fizet helyetted:

  • többek között azt, ha elmarad a nyaralás vagy egy előre kifizetett program,
  • ha elvész a poggyászod vagy késik a repülőd,
  • ha ellopják az értékeidet,
  • vagy ha lerobban az autód.

Folytassuk még? Inkább olvasd el ezt a cikkünket is: 10 dolog, amit az utasbiztosításod fizet helyetted!