Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
10 dolog, amit az utasbiztosításod fizet helyetted

10 dolog, amit az utasbiztosításod fizet helyetted

/blog-cikkek2017. július 5.blog utazás

A külföldre utazók jelentős részének ma már nem kérdés, hogy érdemes-e utasbiztosítást kötni, hiszen évről évre cikkek tucatjai hívják fel a figyelmet arra, hogy a bankkártyák többségéhez tartozó utazási védelem vagy az Európai Egészségbiztosítási Kártya ugyan hasznos, de korántsem elegendő a gondtalan nyaraláshoz.

Ám azt már jóval kevesebben tudják, hogy pontosan mire is fizet egy utasbiztosítás, így előfordul, hogy baj esetén az utazók nem igényelnek kártérítést, pedig jogosultak lennének rá. Adódnak hát a következő kérdések:

Készülj, mert most minden kérdésedre választ kapsz!

1. Tengerpart helyett orvosi rendelő

Egy baleset vagy egy súlyosabb betegség soha nem jön jókor, de a legrosszabb, amikor történhet, az mégis a várva várt nyaralás alatti időszak. És nemcsak azért, mert ilyenkor nagy eséllyel elfelejthetjük a tengerparti sütkérezést, de azért is, mert külföldön a költségek könnyedén átléphetik a milliós vagy akár a tízmillió forintos összeget is. Ráadásul közel sem biztos, hogy ezek közül az orvosi kiadások lesznek a legdrágább tételek. Ám az utasbiztosítás díja fedezheti

Utasbiztosítás nélkül csak felesleges kockáztatás a nyaralás: te bevállalnád a családod kárára?123rf.comUtasbiztosítás nélkül csak felesleges kockáztatás a nyaralás

Az orvos válaszol: dr. Zsolnai Gábort, biztosítónk orvosát kérdeztük az utazás egészségügyi kockázatairól

A magyarok körében népszerű úti célok (pl. Horvátország, Olaszország, Ausztria) esetében vannak-e speciális kockázatok, illetve tudnivalók?

Speciális kockázatok ezekben az országokban nincsenek, azokkal a „veszélyekkel” kell számolni, amit a nyaralás jelent, legyen az tengerpart vagy éppen hegyvidék. Mindenhol fontos az erős napfény, a légkondicionálók okozta megfázások, az ételek-italok okozta gyomor-bélrendszeri problémák, illetve - főként a déli részeken - a rovarok elleni védekezés. Horvátországban a vízben lévő kövek okozta sérülések gyakoriak, míg általában a tengerparti nyaralás egyik bosszantó veszélyforrása lehet egy medúzacsípés.

A tengerparti semmittevés helyett sokan inkább az aktív pihenést választják, ők például alpesi kerékpáros, vagy gyalogos túrára mennek. Mire érdemes figyelniük egy ilyen út során?

Az időtöltés ezen formája nemcsak pihenés, de sport is egyben, amelynek jótékony hatása van a szervezet egészére. Fontos azonban, hogy mind fizikai, mind pszichikai, mind pedig technikai értelemben felkészültek legyünk. Akik nem mozognak rendszeresen, kezdjenek el hetekkel előbb felkészülni az aktív pihenésre! Súlyos hiba, amikor valaki a fiatalkori emlékein felbátorodva, 20 év kihagyás után ismét bevállalja a napi 100 kilométeres szakaszokat a kerékpártúrán. Ez mozgásszervi, vagy akár súlyos szív- érrendszeri kockázatokkal is járhat. A túrázás során figyelni kell a megfelelő ruházatra, különösen a lábbelire. Egy, a bokát jól tartó, megfelelő talpú túracipő sok bajtól, sérüléstől megóvhat minket. Ne felejtsük el azt sem, hogy a hegyvidéken gyakran változékony az időjárás és egy kiadós zápor után akár tüdőgyulladást is szerezhetünk, ha nem használunk esőkabátot és váltóruhát.

Mire elég ezekben az országokban az EU-s egészségügyi kártya?

Fontos tudni, hogy az Európai Unión belül az E111-es, vagy más néven Európai Egészségbiztosítási Kártyával csak az általános sürgősségi ellátásra vagyunk jogosultak – már aki ezt kiváltja –, és gyakorta itt is 10-20%-os önrészt kell fizetni. De ez a tagállamok között elfogadott társadalombiztosítás nem terjed ki például a speciális mentésekre, az elvégzendő, de nem életmentő beavatkozásokra, a hazaszállításra. Ráadásul a turistaközpontokban elérhető orvosi szolgáltatók jelentős része nem állami-, hanem magánszolgáltató, amely a kezelés végén szintén benyújtja nekünk a számlát.

Mi a helyzet az egzotikus országokkal?

Ezekben az országokban előfordulnak olyan megbetegedések, például a malária, a sárgaláz, a vérhas, a fertőző májgyulladás, a tífusz vagy a kolera, amelyekkel Európában ritkán találkozunk. Ellenük léteznek kötelező védőoltások, gyógyszeres kezelés, ám a felkészülést esetenként az utazás megkezdése előtt hónapokkal kell elkezdeni. Az egzotikus országokban különösen figyelni kell az ételekre, a vizek tisztaságára, hiszen akár egy fogmosás is okozhat bélrendszeri fertőzést, amennyiben nem megfelelő a vezetékes víz minősége. Bizonyos helyeken a kézmosás, a nyers gyümölcsök vagy zöldségek megmosása is odafigyelést igényel, van, ahol ehhez is az ásványvíz használata ajánlott. Ha nem vagyunk biztosak a vezetékes víz tisztaságában, akkor csak lezárt, palackozott italokat fogyasszunk és felejtsük el a jégkockát is!

Hogyan készüljünk fel az utazásra?

Hosszabb utak előtt mindenképpen aludjunk eleget. A legrosszabb az, amikor valaki egy végigdolgozott héten, péntek este beül az autóba és nekiindul egy 8-10 órás útnak. Inkább szánjunk az utazásra egy teljes napot ahelyett, hogy a fáradt vezetéssel magunk és mások életét is kockára tesszük. Igaz ez a visszaútra is, nem szükséges „kimaxolni” az utolsó strandolást estig, hogy aztán vasárnap hajnalban lépjük át a határt. Ne feledjük, hogy az éjszakai vezetés a kisebb forgalom miatt csábítóbb lehet, de az egyéb kockázatai miatt csak nagyon megfontolt, koncentrált, kipihent és rutinos vezetőknek ajánlott.

2. A kutya is kaphat napszúrást

Ha egy kis szerencsével „megússzuk” a nyaralást egészségügyi problémák nélkül, még akkor sem biztos, hogy elkerüljük a külföldi kórházakat. Ugyanis nemcsak velünk történhet baj, de házi kedvencünket is érheti baleset vagy betegség külföldön. Elég csak egy rovarcsípésre gondolni, vagy arra, ha a kedvencek összeszednek valamilyen fertőzést az út során. Ebben az esetben pedig a négylábú orvosi ellátásáért és gyógyszereiért fizetnünk kellene, ezek pedig sok száz vagy akár több ezer euróba is belekerülhetnek. Egy megfelelő utasbiztosítás díja viszont ezeket a kiadásokat is fedezi.

3. A koncert vagy a tevegelés is elmaradhat

Képzeld el a következő helyzetet: előre kifizeted a külföldi utazásod költségeit, hiszen

És ekkor az történik, ami még a legrosszabb álmaidban sem. Közbejön például egy betegség vagy egy baleset – gyerekkel utazóknál ezek igen gyakoriak –, ami miatt meghiúsul vagy előbb véget ér az utazás. Így a már kifizetett szolgáltatások, programok árát nagy valószínűséggel elbukod.

Kivéve, ha előrelátó voltál, akkor ugyanis „csak” az élmény hiánya miatt ér veszteség, hiszen visszakaphatod többek között

4. Elvész a poggyászod, vagy késik a repülőd

Hallottál erről? A USA TODAY amerikai napilap cikke szerint 2015-ben 23 millió poggyász veszett el a világ repülőterein, azaz minden ezer utasra 6,5 darab ilyen bőrönd jutott. A csomagok nagyobb része idővel szerencsére megkerült, ugyanakkor 6 százalékukról végleg lemondhattak az utasok. Ilyen esetben pedig még meg sem érkeztünk a tengerpartra, máris szórhatjuk a pénzt, hiszen rögvest be kell szereznünk

Ugyanígy foghatjuk a fejünket a légitársaságok járatainak késése, törlése és túlfoglalása miatt is: az elmúlt 5 évben ezek 297 ezer magyar utas életét keserítették meg, akik 2300 járaton utaztak. Így pedig könnyen előfordulhat, hogy este mégsem a saját ágyunkban hajtjuk álomra a fejünket, hanem egy extra éjszakát valamelyik szállodában kell töltenünk. Nem véletlen, hogy a biztosítókhoz beérkező kárigények jelentős része a csomagok eltűnésével, illetve a járatok késésével kapcsolatos. Ha eltűnik a bőrönd, arra számíthatsz, hogy a biztosító egy adott keretig téríti a személyes tárgyaid értékét, míg a csomagjaid 6 vagy 12 órán túli késése esetén fizetheti például a piperecikkek, egy fürdőruha vagy egy váltás ruha beszerzését. Ha pedig a járatunkkal akad probléma, általában a többletköltséget – például a szállást és az étkezést ­– állják.

5. Rossz kézbe kerül a mobil vagy a sportfelszerelés

Manapság már szinte mindenkinél van okostelefon, fényképezőgép vagy tablet – pláne utazáskor. Hiszen ki ne akarná megörökíteni, amint épp megtámasztja a pisai ferde tornyot, vagy két ujjával megtartja a párizsi Eiffel-tornyot. Arról nem is beszélve, hogy sokan (például a búvárok, síelők, szörfösök) a drága sportfelszerelésüket is magukkal viszik az utazásra. Elővigyázatlanságunkat persze az erre szakosodott „szakemberek” előszeretettel ki is használják. A turistákra „utazó” trükkös tolvajok ugyanis akár egy szempillantás alatt is képesek ellopni ezeket, például egy zsúfolt városban vagy a vízparton. Az így keletkező kár pedig könnyen elérheti akár a több százezer forintot is, ám a biztosítási védelem erre is kiterjedhet.

6. Az út szélén hagy az autó

Rémálom, de sajnos sokakkal előfordul, hogy az autós utazás nem a tengerparton, hanem az autópályán ér véget – vagy legalábbis szakad meg ­–, például mert balesetet szenvednek, vagy a jármű egyszerűen csak lerobban. Az utasbiztosítás díja ilyen esetben sem volt kidobott pénz, ugyanis

is fizetheti helyettünk a biztosítónk.

7. Mi van akkor, ha terrortámadás történik?

Sajnos manapság már szinte mindennaposak a terrortámadásokról szóló hírek, de azért legyünk reálisak: ez sem újfajta veszély, hiszen a 20. század második felében is történtek komoly terrortámadások a világban, így Európában is. Ráadásul – akár hiszed, akár nem –, a Forbes.com 2016-os cikke szerint egyetlen európai sincs a terrortámadások szempontjából 10 legveszélyesebb országnak tartott desztinációk között. Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy a terrorizmus nem valós veszély, sőt, nagyon is az.

Ám amint arra a Pulitzer-díjas Anne Applebaum történész és újságíró, a Washington Post szerzője is felhívta a figyelmet, az európai terror „csúcséveinek” sokkal inkább az 1970-es és az 1980-as éveket tekinthetjük, ezekben az évtizedekben történt ugyanis a legtöbb terrorcselekmény.

Ettől még utazás előtt mindenképpen kattints rá a konzuli szolgálat hivatalos honlapjára és nézd meg, hogy az adott ország vagy régió, ahova készülsz, nem szerepel-e az utazásra nem javasolt úti célok között! Ha nem szerepel ezen országok között, és mégis terrortámadás történik ott, akkor a biztosítók jelentős része ilyen esetben állja például a baleseti ellátás és a kórházi kezelés, illetve a hazaszállítás költségét is.

8. Mi van akkor, ha a gyerekek „lebontják” a szállodát?

Nem kell azonban terrorcselekménynek történnie ahhoz, hogy komoly bajba kerüljünk külföldön. Most képzeld el a következő helyzetet: síelés közben nekiütközöl valakinek, aki emiatt kórházba kerül, és hónapokra kiesik a munkájából. Ki fizeti ilyen esetben például a sérült egészségügyi ellátását vagy a ruházatában, felszerelésében okozott kárt? Vagy például a gyerekünk valamilyen kárt okoz a szállodában, például focizik a hallban, és betöri egy lapostévé képernyőjét. Mi a helyzet ilyenkor?

Nagyon egyszerű: a számlát az fizeti, aki a kárt okozta. Jó ezt már indulás előtt észben tartani: ha az utazás során kárt okozol például más tulajdonában vagy testi épségében, akkor emiatt kártérítési kötelezettség terhelhet téged. Vagy a biztosítódat, amennyiben rendelkezel utasbiztosítással.

Autós asszisztenciával az utasbiztosítás a gépjárművek szervizeléséért és a csereautóért is fizet.123rf.comAutós asszisztenciával az utasbiztosítás a gépjárművek szervizeléséért és a csereautóért is fizet.

9. És ha a helyi rendőrséggel gyűlik meg a bajod?

Mi történik, ha egy külföldi nyaralás során letartóztat a rendőrség, például mert közlekedési baleset okozol? Ilyen esetben az utazáshoz kötött biztosításod terhére igényt tarthatsz

10. Amikor eltűnnek az irataid vagy a pénzed

Bűncselekménybe persze jobb esetben nem vétkesként, hanem „csak” áldozatként kerülünk, például akkor, ha ellopják az iratainkat, úti okmányainkat vagy a pénzünket. Aligha kell magyarázni, hogy külföldön ez még nagyobb problémákat okoz, mint idehaza. Ilyenkor a helyi magyar konzulátushoz kell fordulni: az útlevél vagy a személyi igazolvány ellopásának vagy elvesztésének bejelentése után a konzul állítja ki az ideiglenes hazatérési engedélyt.

De ha ilyen bajba kerülsz, gondolj a biztosítódra is, hiszen

Az alábbi videóból kiderül többek között, hogy az utca embere szerint hasznos-e vagy felesleges pénzkidobás az utasbiztosítás.

A biztonság bármikor, bárhonnan elérhető

Ne feledd tehát, a segítség – azaz a biztosítód magyar nyelvű, 0-24 órában elérhető assistance-vonala – bármikor, bárhonnan, bármilyen helyzetben elérhető, csupán előrelátóan kell gondoskodnod szeretteid biztonságáról! A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a magyarok 2016-ban többnapos külföldi utazásaik során, összesen mintegy 602 milliárd forintot költöttek 42,8 millió nap alatt, azaz

külföldi útjaink során naponta átlagosan 14 068 forintot adtunk ki fejenként a szállástól kezdve a múzeumi belépőkön át az ajándékokig.

A nyugodt utazás, azaz egy utasbiztosítás díja – napi 400-600 forint fejenként – tehát csupán 3-4 százaléka a költségeidnek!

A teendő ilyen esetben mindössze annyi, hogy például egy internetes utasbiztosítás kalkulátor segítségével, gyorsan kiválasztod a megfelelő ajánlatot, a biztosítást pedig online vagy mobiltelefonon megkötöd – akár a repülőtérről is, de még mindenképp Magyarország területéről.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noutazás