Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
/sajtoszoba2020. június 29.sajtóközlemény

Utasbiztosítás a járvány után – új(ra) utakon

Mit kell tudni az idén nyáron külföldre utazóknak?

A koronavírus járvány alaposan átalakította a világturizmust, és hosszabb távon hatással lehet az utazási szokásokra is. Európában a határok június folyamán újra nyíltak, tehát a „bezárkózó világ” periódusát felváltotta az újranyitás szakasza – a vírus tanulságai azonban velünk maradtak. Az utasbiztosítóknak fel kell készülniük a vírus utáni világra.

A tavalyi évben több mint 15 milliárdos díjbevételt elérő utasbiztosítási piac már január-február folyamán szembesült a koronavírus hatásaival. Az egyik napról a másikra megnövekedett megkeresések miatt előbb az ázsiai térségbe vagy Európán kívülre induló utasok, majd később az összes ügyfél számára készültek tájékoztató, magyarázó anyagok a szolgáltatások kapcsán. Ezek többsége ugyanazt az álláspontot fogalmazta meg: az utasbiztosítás fedezetet nyújt külföldön a COVID-19 megbetegedés kapcsán, feltéve, ha az ügyfél nem olyan országba utazik, mely a Külügyminisztérium által pont a járvány miatt van utazásra nem javasolt térségként megjelölve. 

Az UNION Biztosító külföldön tartózkodó ügyfeleinek nagy része március végére visszatért Magyarországra. Azon biztosítottak számára, akik külföldön ragadtak a légiközlekedés korlátozása miatt, a Biztosító engedélyezte a biztosítási tartam hosszabbítását.

A meghiúsult utazások miatt sok ügyfelünk élt díjvisszatérítési igénnyel. A Biztosító ezeket rugalmasan és méltányosan kezelte.

2020 második negyedéve kapcsán elmondható, hogy az utasbiztosítási forgalom minimálisra csökkent. Adataink szerint a nyári szünet – és a határzárak megszűnésének – kezdetétől látható némi fellendülés, de a tavalyi évhez képest jóval alacsonyabb szerződésszám várható június hónapra is.

Az utasbiztosítás szezonális termék, ez azt jelenti, hogy főképp a nyári hónapok alatt képződik meg a biztosítók díjelőírásának jelentős hányada. Az elmúlt tíz-tizenöt évben ehhez a periódushoz felzárkózott a síbiztosítások evolúciója kapcsán a téli szezon is, de arányaiban ez Magyarországon még mindig kevésbé jelentős utazási szegmens a nyaralókhoz viszonyítva.

Nagy kérdés, az utasbiztosítással foglalkozó társaságok számára, hogy mit hoz a jövő, és hogy milyen termékfejlesztésekkel lehet reagálni az elmúlt hónapok eseményeire.

Az UNION Biztosító álláspontja szerint a turizmus és biztosítottság rövid távon az alábbiak szerint alakul:

Az UNION Biztosító már a járvány kitörését követően tett termékfejlesztési lépéseket a fenti tendenciák kapcsán. Jelenleg is meglévő szolgáltatás az összes terméknél a COVID-19 megbetegedés kapcsán az egészségügyi költségek térítése. A nyári szezonra a járványügyi zárlat okozta többletköltségek kapcsán kívánunk új, egyedi elemeket bevezetni (szállásköltség, repülőjegy átfoglalása).Nyitni szeretnénk a belföldi utasbiztosítások irányába oly módon, hogy gépjármű asszisztenciával együtt nyújtunk balesetbiztosítási csomagot, vagyis a nyaralók és a munkájuk miatt gyakran úton lévők számára egyaránt kínálunk biztosítási megoldást.A külföldön dolgozóknak ugyancsak lesz érvényes ajánlatunk, illetve az autóval, motorkerékpárral kiutazók immár akkor is köthetnek gépjármű asszisztencia csomagot nálunk, ha nem az UNION-tól vásárolnak hozzá utasbiztosítást.

„Hosszú távon bízunk abban, hogy az utazási piac és a turizmus magára talál, hisz utazni – biztonságban – jó. Az UNION mindent megtesz azért, hogy ügyfelei számára maximális biztonságot és kényelmet nyújtson az idei nyári szezonban is. – mondta Vadas-Földvári Anett, az UNION igazgatósági tagja.

UNION Biztosító

A hazai biztosítási piac felső harmadába tartozó UNION Biztosító a bécsi székhelyű, tőzsdén jegyzett Vienna Insurance Group cégcsoport tagja. A több csatornán elérhető, széles körű termékpalettája keretében az UNION Biztosító lakossági, vállalati, valamint intézményi ügyfelei számára kínál innovatív, egyedi igényeknek megfelelő biztosítási megoldásokat. E megoldások érintik a hosszú távú befektetési célokhoz, váratlan helyzetekre való anyagi felkészüléshez, magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosításához, féltve őrzött otthon és vagyontárgyak védelméhez, utazáshoz vagy vállalkozások, vállalatok és intézmények vagyon-, felelősség- és gépjármű-biztosítási igényéhez kapcsolódó sajátos szükségleteket egyaránt. Üzleti aktivitása mellett a társadalmi szerepvállalásra is kiemelt figyelmet fordít, melynek kapcsán 2017-ben CSR Hungary díjban részesült. 2019-ban pedig tizenegyedik alkalommal nyerte el a legjobb márkákat fémjelző Superbrands díjak egyikét.


A Vienna Insurance Group (VIG) vezető biztosítási szakértő Ausztriában és Közép- és Kelet-Európában. 25 országban 50 társaság alkotja a hosszú hagyományokra visszatekintő, erős márkákkal rendelkező, rendkívül ügyfélközpontú vállalatcsoportot. A VIG 190 év tapasztalatára építhet a biztosítási üzletágban. A Vienna Insurance Group 25 000 dolgozóval központi piacain egyértelmű piacvezető, és ezáltal kitűnő pozíciókkal rendelkezik ahhoz, hogy hasznosíthassa a 180 millió lakosú régió növekedési esélyeit. A tőzsdén jegyzett Vienna Insurance Group a bécsi tőzsde ATX részvényindexének legjobban fejlődő vállalata; a részvényt a prágai tőzsdén is jegyzik.

Sajtóközlemények