Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
A világ legérdekesebb hármasai

A világ legérdekesebb hármasai

/blog-cikkek2018. április 9.blog színes

A kultúra, a sport és a történelem tele van nagy hármasokkal. Cikkünkben 3x3 ilyen (valóságos vagy kitalált) hármast mutatunk be, teljességgel szubjektív módon. És hogy miért? Nos, a cikk végén az is kiderül ám!

1. Az imádott-gyűlölt producerek

Nemrég arról értekeztünk, hogy milyen csodásak is voltak a nyolcvanas évek, és hogy most újra itt a divatjuk. Nos, ha nyolcvanas évek, akkor nem mehetünk el az egyik legsikeresebb producer-trió, a Stock–Aitken–Waterman hármas mellett. Igaz, nem túlságosan sokáig ragyogott a csillaguk (attól azért nem tartunk, hogy ma megélhetési gondjaik lennének), pár év alatt viszont olyan előadókat termeltek ki és futtattak be, mint Kylie Minogue, Jason Donovan, Rick Astley, Samantha Fox vagy épp Cliff Richard. Amihez nyúltak, menten arannyá változott. A sztárok kifejezetten velük akartak dolgozni, még olyan egykor zseniális előadó is a kegyeiket kereste, mint Donna Summer.

Igaz, kevesen tudták sokáig elviselni őket, az pedig még kevésbé jellemző, hogy az énekesen a SAW-os időszakuk után is sikeresek maradtak, ez alól egyedül az idén 50 éves Kylie Minogue a kivétel, akinek visszatérése sikeresebb volt, mint első korszaka.

2. A három testvér

Annak idején, a hetvenes-nyolcvanas években semmilyen megbízható „pletykaforrás” nem létezett. Nem voltak pletykalapok és nem volt internet sem. Az emberek a szóbeszédeket vagy elhitték, vagy nem. Bizonyára azoknak a „híreknek” is volt közönsége, hogy Nagy Feró élő csirkét darál a színpadon, meg hogy Tordai Teri német pornókban szerepel.

Sokan persze nem ültek fel ezeknek a marhaságoknak, de lehet, hogy épp ők azok, akik így azt sem hitték el, hogy Latinovits Zoltán, Bujtor István és Frenreisz Károly (fél)testvérek lennének. Annyira abszurdnak tűnik, tényleg, mintha kitaláció lenne.

Ritka felvétel: együtt a három testvér, Latinovits, Bujtor és FrenreiszRitka felvétel: együtt a három testvér, Latinovits, Bujtor és Frenreisz.Forrás: femina.hu

Az érintettek nem is beszéltek róla nyilvánosan, nem csoda, hogy sokan sületlenségnek gondolták. Pedig a tény ettől még tény marad. Bujtor és Frenreisz apukája és anyukája is azonos: Frenreisz István, „csak” a legidősebb, Latinovits a féltestvér.

3. A három nővér

Na persze nem, de nem is fivér. Ám, ha a legendás hármasokat keressük, róluk semmiképp nem feledkezhetünk meg. A Magyar Televízió 1979-es szilveszteri műsorában szerepelt a Körmendi János által írt Három nővér-paródia, a szerzőn kívül Márkus Lászlóval és Hamuann Péterrel a „címszerepben”.

A gond csak az volt, hogy közben a Csehov-darab valóban futott a Madáchban. Márkus így emlékszik vissza a történetre:„ Kitaláltam, hogy mi volna, ha megcsinálnánk a Három nővér paródiáját a tévé szilveszteri műsorában. Az ötletet Körmendi írta meg, Mását, a végzet asszonyát azonnal lestoppoltam, és isteni jópofa hülyeség lett belőle. Január 15-én megismételték a szilveszteri programot, amit természetesen az egész ország megnézett. 17-én műsoron volt a Madáchban a Három nővér, Almási Éva felment a színpadra és azt mondta: 'Tengerparton áll egy szikla...' A közönség fuldokolt! Persze, mindenki a paródiára gondolt. Aztán amikor behozták a szamovárt, szétesett a színház! majd megjelentem én, mint Kuiglin... egy szót sem tudtam mondani, a közönség egyszerűen meg volt veszve. Esküszöm, nem számítottunk rá, hogy a darab láttán a paródiára asszociálnak a nézők. Egyszerűen le kellett venni a műsorról, mert képtelenség volt játszani."Nézzétek meg, ma is zseniális.

4. Hárman az ötből

Azt mondom Marx, azt mondod Tőke? De nem ám! Mi most a Marx-testvérekről mesélünk, akik az amerikai filmgyártás legszórakoztatóbb és legfontosabb figurái közé tartoznak. Öten voltak testvérek, de rendszerint csak hármukat szokták együtt emlegetni: Grouchót, Harpót és Chicót.

Joggal, a másik két (kevésbé thetséges) testvér korán kiszállt a szakmából. Marxéké New Yorkból származó zsidó-amerikai színészcsalád. Kezdetben bohózatokban, zenés-táncos vígjátékokban arattak sikert, a Broadway után a vásznat is meghódították. Tizenhárom játékfilmjük közül ötöt az Amerikai Filmintézet a legjobb száz vígjáték közé választott, ötből kettő (Kacsaleves, Botrány az operában) benne van az első tizenkettőben is. Kulturális hatásuk megkerülhetetlen, emlékezzünk csak Woody Allen Fogd a pénzt és fuss című ópuszára, amelyben a főhős szülei Groucho-álarcban nyilatkoznak a kamerának.

Virgil (Allen) szülei Groucho-álarcban vállalják csak az interjút (Fogd a pénzt és fuss!)Virgil (Allen) szülei Groucho-álarcban vállalják csak az interjút (Fogd a pénzt és fuss!)cinema1544.wordpress.com

5. Az egykori csodatrió

Ezt is levették a műsorról, de nem sokan nevettek, legfeljebb a főszereplő Neymar. A spanyol labdarúgó-bajnokság két elitcsapata, a Real Madrid és a Barcelona mindent megtesz azért, hogy náluk játszanak a világ legjobbjai. Nem csoda, hogy az éveken át együtt focizó Messi–Suarez–Neymar triót (argentin–uruguayi–brazil hármas) a sajtó csak MSN-ként emlegette. Nem jövünk itt statisztikai adatokkal, de a három zseni iszonyatos mennyiségű gólt termelt közös idejük alatt.

A sors furcsasága, hogy utolsó évük nem sikerült épp fényesre, a Bajnokok Ligáját a fő rivális Real nyerte, Neymart pedig a szezon után elcsábította a párizsi (katari) pénz. Azóta a Barcelona köszöni, jól van.

6. Varázslatos hármas

Jó, jó, ők nem valóságosak, de varázsosak. Ha a könyveket nem is olvasta mindenki (ezúton is ajánljuk, minden korosztálynak), mégsem hisszük, hogy be kell őket mutatni. Bár nyilván Harry Potter a cím- és főszereplő, nem ő egyedül küzd meg Voldemorttal, mert mindig vele van Hermione és Ron. Igen, hárman, igen, mese, igen, így tökéletes.

7. Minden idők legkúlabb hármasa

Ha popkultúra, ha megkerülhetetlen hármas, akkor Star Wars. (Abból is 3x3 rész van, ugye.) Pedig csak egyikük igazi Jedi. A kezdetekkor pedig még ő sem. De itt is egy lány és két fiú küzd meg a sötét erő ellen, és persze győz. Leia, Han és Luke ma már az egyetemes kultúrtörténet részei. Spoiler: a 9, részben maximum Luke szerepel majd, de ő is legfeljebb szellemként.

8. De jó csajok!

Hogy is hagyhattuk őket a 8. helyre? Minden kamaszfiúnak megvolt a maga szerelme ebből a kultikus sorozatból (jó, nyilván a legtöbbnek Farrah Fawcett), és még a főnökre, Charlie-ra sem kellett irigykednünk. 1976 és 81 között 115 rész készült, Fawcett mellett Jaclyn Smith és Kate Jackson főszereplésével. A három lány minden gazfickóval elbánt, nem csoda, hogy a sorozatból 2000-ben új mozifilm, majd 3 évvel később ráadás is készült. Hiába a remek szereposztás, sosem érhetett az eredeti sorozat nyomába.

Mit mondjunk? Minden kamaszfiúnak megvolt a maga szerelme.Mit mondjunk? Minden kamaszfiúnak megvolt a maga szerelme.Forrás: tr.ign.com

9. Zseniális hangok

Nem mese, csak mesés hangok. Ha az operát kevesen is szeretik, ez a három zseniális pasi tett róla, hogy mégis populárissá tegye a műfajt.

Luciano Pavarotti, Jose Carreras és Placido Domingo koncertjeinek tényleg nem volt párjuk, és lehet, hogy nem ez az igazi opera és nem ez az igazi magaskultúra, de nagyon-nagyon élvezhető.

Kihagytunk valakiket?

Persze. Egy csomó zseniális háromtagú zenekart (Police, a-ha, Bee Gees, Nirvana), a három muskétást, a három kismalacot, a két triumvirátust, nem is soroljuk.

És hogy miért írtuk ezt a cikket? Naná, hogy azért, mert az április 1-jével az UNION immár két korábbi „testvérével”, a Vienna Life és az Erste Biztosítókkal egyesülve működik tovább. Nagy hármas lesz ez is, azt reméljük. Kezdetnek itt is egy szenzációs ÉdesHármas ajánlat, mert tényleg a hármas a legjobb.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noblog