Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Így növeld a spórolt pénzed, 13. havi fizetésed!

Így növeld a spórolt pénzed, 13. havi fizetésed!

/blog-cikkek2016. november 30.blog pénz

Pulykapénz, 13. havi fizetés, bónusz, prémium, boríték. Ahány cég, annyi szokás alakult ki arra, hogyan jutalmazzák a vállalatok kollégáik hűségét és odaadó munkáját. A lényeg ugyanaz: az év vége felé sokan jutnak extra pénzhez. Sőt, olyanok is vannak szép számmal, akik év közben halmoztak fel egy kisebb megtakarítást, talán éppen azért, mert ők nem számíthatnak céges jutalomra.

De hova tegyünk egy ilyen, akár néhány százezer forintos összeget, ha nem akarjuk az egészet elszórni karácsony előtt? Ez a cikkünk azoknak szól, akik nem tudnak hónapról hónapra félretenni, de kisebb-nagyobb tartalékukat szeretnék biztonságosan gyarapítani. Ráadásul anélkül, hogy ehhez a Wall Street farkasává kellene válniuk.

Egyszerűen és érthetően mutatjuk be, hogy

Vágjunk bele!

Átlagosan ilyen vastag az év végi boríték

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu statisztikái szerint a magyar dolgozók jelentős része szabad szemmel is jól látható jutalmat visz haza év végén. Cikkünk írásakor ugyan még csak a tavalyi adatok álltak rendelkezésre, ám ezekből az látszik, hogy 2015-ben

A kutatásból az is kiderült, hogy 2015-ben a legmagasabb 13. havi bért, átlagosan bruttó 369 ezer forintot, a telekommunikációs ágazat dolgozói kapták.

Őket az IT-szektor, majd az áramszolgáltató, termelő és elosztó cégek munkatársai követték tavaly, bruttó 356 ezer, illetve 346 ezer forint átlagos extra fizetéssel.

Mit kezdjek a megtakarításommal?wien.info.atMár egy 13. havi fizetés vagy egy év végi bónusz is elég jelentős összeg ahhoz, hogy befektetessük. Kérdés, hogy hova?

… de mit kezdjünk vele?

A statisztikák szerint tehát már egy átlagos 13. havi bér vagy év végi bónusz is elég jelentős összeg ahhoz, hogy befektessük. Ilyenkor azonban számos dilemmával kell szembenéznünk. Például:

Ne a WC-tartály és a kályhacső között diverzifikáljunk!

Nem, nem káromkodtunk. A diverzifikáció szaknyelven a befektetési kockázatok csökkentését jelenti. Azaz azt, hogy nem tesszük például egyetlen részvénybe az összes pénzünket. Az ugyanis nagy vakmerőség. Ahogyan az is, ha otthon tartjuk a megtakarítást. Előbb-utóbb történik vele valami. Vannak, akik olyan jól elrejtik a félretett pénzt, hogy idővel el is felejtik a létezését.

Ám nemcsak ilyen veszélyektől kell tartani, hiszen ott van az infláció is!

Ha csak otthon tartjuk eldugva a tartalékot, a pénzromlás miatt folyamatosan csökken az értéke.

És akkor még nem beszéltünk a rablókról.

Te hova szoktad otthon eltenni a pénzt?

Klasszikus helyek. A tolvajok ezeket nézik meg először. Jobb, ha nem kockáztatsz!

„Az emberek többsége nem tesz félre semmit,…

…mert a bankban nem kap kamatként semmit.” 

Nem véletlen, hogy sokan otthon dugják el az összes kápét, hiszen úgy látják, nem éri meg bankba vinni az értéket. Az egyik fő dilemmát mostanában valóban az alacsony betéti kamatok okozzák. Ez azonban nemcsak itthon, hanem a nyugati országokban is komoly gondot jelent. A fenti idézet ugyanis meglepő módon nem velünk, magyarokkal kapcsolatban hangzott el, hanem a hvg.hu összefoglalója szerint egy, a britek megtakarítási szokásairól (is) szóló tanulmányban olvasható. A cikk alapján egyébként a legtöbb brit család úgy érzi, ha beüt egy súlyos betegség vagy egyetemre kell küldeni a gyereket, akkor itt a pénzügyi krach. Nem is csoda, ha ettől tartanak, hiszen a szigetország lakóinak csak 29 százaléka spórol össze 200 fontnál – azaz mintegy 70 ezer forintnál – többet havonta.

Pedig akadnak még jó betéti kamatok az MNB szerint

Miközben számos banknál tényleg csak 0,01-0,05 százalék körüli kamat jár a pénzre, egyes szereplőknél 2 százalék fölöttiek is elérhetők. A lekötött betétekről beszélünk, természetesen. 4-5 ilyen ajánlatot találhatunk a jegybank által példaként említett 1 millió forint 1 éves lekötése esetén.

Sőt, az MNB betéti kalkulátor (és egy nagyító) segítségével néhány százezer forint 12 hónapos lekötéséhez is ráakadhatunk még 2 százalékot meghaladó kamatra. Persze 1 évnél hosszabb lekötésre nem meglepő módon ennél általában kisebb éves kamat jár - derül ki a kalkulátor révén. Érdemes azonban odafigyelni, a magas(abb) kamatnak ugyanis több feltétele is lehet - figyelmeztet az MNB.

Például a bankok egy része

Ráadásul a magas betéti kamatokat gyakran kis bankok vagy takarékszövetkezetek adják, amelyek nem biztos, hogy országos fiókhálózattal rendelkeznek. Így pedig a betét elhelyezése is nehézkes lehet.

Te lemondanál 7000 forintról?

Az MNB adatai szerint az idei első félév végén a magyar lakosság összesen 3483 milliárd forintot tartott készpénzben. Ez fejenként átlagosan közel 350 ezer forint. Ami egyetlen forintot sem fial. Pedig ha az említett 2 százalékos kamat járna erre az összegre, az így elérhető nyereség közel 70 milliárd forint lenne. Így minden magyarra jutna 7 ezer forint kamat. Na, megéri otthon tartani a pénzt?

Rengeteg befektetési lehetőség közül választhatunkblikk.huMelyik befektetés éri meg a legjobban? Melyik a legbiztonságosabb, és melyik hoz a legtöbbet a konyhára? Eligazítunk az útvesztőben.

Adj kölcsön az államnak!

A betéti kamatok esésével együtt nőtt a lakosság állampapírok iránti kereslete. Nem véletlen: az ezekkel elérhető nyereség mostanában magasabb, mint amit a banktól kapunk. Éppen ezért is emelkedett októberre már 4808 milliárdra a magyarok forint állampapírban tartott pénze.

Nézzünk egy példát! A banki betéthez hasonló, 1 éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegybe akár már 10 ezer forintot is betehetsz.

Ha hosszabb távon tennél félre, arra is kínál megoldást az állam. A Prémium Magyar Államkötvény 3 vagy 5 évre szól, kamata pedig az aktuális inflációtól függ, annál mintegy 3 százalékkal több.

Tipp: ha az állampapírokat az Államkincstárnál vesszük meg, akkor a számlavezetés ingyenes lesz, ami a banki betétek esetében azért kevésbé gyakori.

Ha még többet vársz a pénzedért…

Persze sokan a 2-3 százalékos kamatot is keveslik. Viszont úgy gondolják, hogy ennél többet csak jóval nagyobb összegre lehet kapni. Pont ezért, ha pénz áll a házhoz, a többség a már említett megoldásokat választja. Pedig egy biztosítóhoz is vihetné a tőkét fialtatni. Meglepő, ugye? Hiszen oda akkor megyünk, ha a lakásra, az autóra, esetleg az utazásra akarunk biztosítást kötni. Újabban persze egyre többen a nyugdíjukra is a biztosítóknál spórolnak, de más megtakarítások kapcsán még ritkábban jutnak eszükbe ezek. Pedig az úgynevezett egyszeri díjas, befektetéshez kötött biztosítások szintén jó lehetőséget kínálnak azoknak, akik nem tudnak havonta félretenni, és a pénzügyekhez sem értenek.

Ezekbe – a betétekhez vagy az állampapírokhoz hasonlóan – az időtartam elején fizetünk be, akár alacsonyabb összeget is (minimum 20 ezer forintot). Ezt utána az igényeink alapján a biztosító szakemberei fektetik be. Ha pedig később újabb pénzhez jutsz, azzal is kiegészítheted a már elhelyezett összeget.

Fontos szem előtt tartani, hogy

A nyereséged – szakszóval élve hozamod – így az évi 4-5 százalékot is elérheti.

Tipp: választhatsz olyan egyszeri díjas biztosítást is, amelyik fix, kiszámítható hozamot fizet!

Reméljük, hasznos tippeket adtunk az idei pulykapénz fialtatásához, s a húsvéti nyuszira is marad még belőle!

Egy dolgot ne felejts el: bárhogy döntesz is, a legnagyobb kockázat az, ha otthon tartod a pénzt!

Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb emberének befektetési társasága, a Berkshire Hathaway például nemrég közzétette: 23 ezer milliárd forintnyi készpénzen ül. Mennyi is ez? Nagyjából az éves magyar GDP kétharmada! Aligha valószínű azonban, hogy Buffett ezt a pénzt a kályhacsőben vagy a köntösében rejtegeti…

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3nopénz