Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Így nem lesz anyagi csőd a karácsony

Így nem lesz anyagi csőd a karácsony

/blog-cikkek2016. november 21.blog pénz

November közepe van, tényleg nyakunkon a karácsony, ami jelentős kiadás és jelentős stressz. Sokan éppen ezért nyűgösek a már most virító karácsonyi dekoráció és kínálat miatt. Pedig fordíthatjuk a dolgot előnyünkre is: miért ne idén legyen másként? Egyszerű tippek, könnyen megfogadható ünnepi tanácsok – és nem lesz totál anyagi csőd a karácsony, cserébe viszont kicsit békésebb.

„Tele van a hócipőm a szeretettel!” – ezt a mondatot egy picinyég kevésbé monitorképes verzióban még a 90-es évek elején hallottuk a ma ünnepekkor is igen népszerű könyvek szerzőjétől. Nem csoda: épp a fülén is szatyor lógott a Ferenciek terén a december 22-ei forgalomban, és még nem volt kész mindennel.

Még az utolsó pillanatokban is ajándékok után rohangálni valóban nem a leglélekemelőbb érzés – még akkor sem, ha a fáradozás esetleg az ajándékok átadásakor kifizetődik. Persze vannak, akik időben beszereznek mindent, de tapasztalataink szerint ők vannak kevesebben. Még ha ez nincs is jól így. És még ha ez felettébb idegesítő is azoknak, akik nincsenek időben.

Karácsony, már most?

Ami miatt viszont mégis rengetegen hőbörögnek, az a már november elején a bevásárlóközpontokban is hipermarketekben látható karácsonyi dekoráció és persze karácsonyi vásár. „Az áruházak csak pénzt akarnak kihúzni a zsebünkből!” „Még jóhogynem nyáron kezdődik a karácsonyi szezon!” „Ezeknek semmi sem szent!”

Bécsi adventi vásárok A bécsi adventi vásárok már november közepén kinyitottak, és imádjuk őket. Miért idegesítő akkor a feldíszített plaza?wien.info.at

De ahogy a Valentin-naptól és a Halloweentól berzenkedőknek sincs feltétlenül igazuk – nem kell benne részt venni, nem kell pénzt költeni, ajándékot venni, tököt faragni, ne is soroljuk, úgy azoknak sincs, akik a korai karácsonyi hangulat ellen tiltakoznak. Bécsben már kinyitottak az adventi vásárok, és senkinek sincs baja egyikkel sem. Az áruházak nyilvánvalóan abban érdekeltek, hogy az év messze legnagyobb forgalmát jelentő karácsonyi szezon hosszabbra nyúljon. Ha ahhoz igazodnának, hogy mikor vásárolnak a legtöbben, akkor a magyar embereket ismerve elég lenne december 23-án dekorálni az áruházakat. De akkor meg már minek? De miért tartson tovább? Nem mindegy az áruházaknak, hogy mikor vesszük meg a szokásos karácsonyi kellékeket?

Nem.
Alapvetően azért nem, mert arra számítanak, hogy ha novemberben megvásároljuk az ajándékok, a dekoráció vagy akár a tartós élelmiszerek egy részét, akkor mindkét hónapban kicsivel többet költünk, mintha decemberben egyszerre vennénk meg a dolgokat. Ezért kapható már mindenütt szaloncukor, dekoráció, csomagolópapír, ezért kaphatók a diszkontokban fagyasztott „gurmé”-ételek, és még sorolhatnánk. Így működik a kapitalizmus, és meglátásunk szerint ez így is van jól.

De.
Miért kellene nekünk megfelelni az áruházak elvárásainak és többet költeni két hónap alatt mintha csak decemberben költenénk? Nyilván, szeretjük magunkat kényeztetni, és a magyar amúgy is hajlamos arra, hogy tovább nyújtózkodjon, mint ameddig a takarója ér, de legalább akkor legyen egy csepp eszünk, amikor úgyis mindenkinek minden gondolata a pénz körül forog.

Tegyük magunkat próbára!

Ha karácsony előtt tudunk egy kicsit pénzügyileg tudatosak lenni, akkor máskor is sikerülnie kell. Vegyük úgy, hogy ez egy próba. És álljuk ki!

Tehát. Örüljünk neki, hogy az áruházak már novemberben tele vannak az ünnepi termékekkel és kezdjük el beszerezni azt, amire szükség van. De csak azt! Ha a szaloncukor csak decemberben érkezne meg a boltokba, mint az „átkosban”, akkor ezt nem tehetnénk meg.

Így spórolhatsz is!

Kezdjük is a szaloncukorral, az egyik legkurrensebb és legdrágább termékkel.

Szaloncukorblikk.huNagyon nem olcsó, vigyázzunk vele! Ha a fára vesszük dísznek, mindegy, milyen ízű, csak szép legyen. Ha nassolni is akarunk, érjük be kevesebbel.

Sokaknál a külső, másoknál a belső a fontos. Ha aszerint vásárolunk, hogy mi illik a fára, bátran vegyünk a diszkontokban kapható olcsóbb, de ízléses csomagolásúból. Ha nem feltétlenül aggatjuk fel az összest a fára, hanem inkább nassolni vesszük, akkor próbáljuk beérni kevesebbel és ne együk meg már most. Semmiképp se vásároljunk többet, mint máskor, és legyünk képesek decemberben az utolsó rohamnál megállni, hogy még egy-két doboz vagy zacskó szaloncukor bekerüljön a kosárba.

A legtöbb családban az a fő kérdés, mi kerül a három napban, de legfőképp szenteste az asztalra. Mégis sokan az utolsó pillanatban döntenek róla. Hát akkor találjuk ki már most a karácsonyi menüt! Most még okosan és spórolva bevásárolhatjuk azokat az élelmiszereket, amiket nem kell frissen megvennünk. Mivel úgyis rengeteget eszünk az ünnepekkor, nem muszáj mindenből egy húsztagú olasz családra főzni. Tehát figyeljünk arra is, hogy mennyit veszünk.

A karácsonyfával csak akkor tudunk spórolni, ha műfenyőt veszünk (ízlés dolga), vagy nordmann helyett lucot, nagy helyet kicsit. Ahol egyre nagyobb gyerek van, ott egyre kisebb lehet a fa – és néhány ezressel több marad a pénztárcában. A dekorációval is érdemes csínján bánni. Ellenőrizzük le az égősort (ha van) és ha rossz, van időnk arra, hogy ne az utolsó pillanatban (konkrétan december 24-én délután két órakor) vegyük meg a legdrágábbat. Nem kell új dísz, ha valami, akkor ez tényleg teljesen felesleges kiadás .A csomagolópapírok között most még találunk olcsót és szépet, később már csak vagy egyik vagy másik lesz igaz, de nem ciki az sem, ha a korábbi évekből megmaradt és fel nem használt papírba csomagolunk. És most még találunk csinos asztali dekorációt is olcsón – de gondoljuk végig, hogy tényleg szükségünk van-e rájuk, a legtöbb családban a szekrények mélye csodákat rejt (csodák alatt itt most régi, elfeledett dekorációkat értünk.)

A drága ajándéktól nem szebb a karácsony

De persze a legtöbb kiadás mindig az ajándékokkal van. Sokan sokszor elmondták, leírták már, hogy egy kézzel készített egyedi ajándék csodás meglepetés lehet, vagy hogy nem kell egy házaspárnak egymást megajándékoznia, de mi inkább óvatosak lennénk ezekkel.Egyrészt a kézzel készített ajándék sikerülhet rosszul is (bármi is az), ha pedig a házaspár tagjai nem vesznek egymásnak semmit, abból hosszú távon sok jó nem származik.

Inkább mindkettő helyett azt mondjuk, hogy igenis lehet kedves, olcsó, párezer forintos ajándékokat találni. De ne idegenkedjünk a pénztől vagy az ajándékutalványtól sem, nem véletlenül vannak tele a bevásárlóközpontok a két ünnep között, sokan olyankor cserélik vissza az ajándékot. (És tömnek magukba egy kis finom gyorskaját, a sok házi vacak után.)

És mi legyen a gyerekekkel? Nem a karácsony kell legyen a pénzügyi tudatosságra való nevelés központi eleme, de ahelyett, hogy sok tízezer forintért vennénk valamit a gyereknek, érdemes felvilágosítani arról, hogy ez mennyi pénz. Ha ugyanis a gyerek olyan mintában nő fel (sok magyar gyerekről beszélünk sajnos), hogy évközben panaszkodunk, de karácsonykor meg úgyis habzsi-dőzsi van, akkor ő sem lesz sokkal tudatosabb. Ezért, ha a gyerek már elmúlt 10 éves, nyugodtan megpróbálkozhatunk azzal is. hogy pénzt adunk neki, esetleg más rokonokat is erre kérünk, még esetlegebb az ünnepen kívül is tud pénzt szerezni, akkor cseppet sem lesz boldogtalan, ha maga veheti meg januárban a kütyüt, a deszkát, a telót vagy bármit, amire tényleg vágyik.

Ismerjük azokat a gyerekszobákat, amelyekben a játékok 90 százalékához már csak a szülő nyúl és ő is csak takarításkor? Na ugye. Mennyivel jobb egy-két tízezres és egy pici meglepetés mint egy drága ajándék és a nagy csalódottság, hogy nem vagy nem pont ezt akarta.Tegye fel a kezét, akit gyerekkorában egyetlen csalódás sem ért! A kisebb, ovis korú gyerekeknek sem kell valami nagyon drága játékot venni, pláne, ha maga a gyermek nem tudja, mit akar.Ilyenkor a szülő ugyanis hajlamos mindent összevásárolni, nagyot is, drágát is, sokat is, hátha valamelyiknek örül a csemete. És a szülő által butának talált játékok mellé „lelkifurdalás-enyhítő” könyvek és filmek is kerülhetnek, de minek?

Sok kicsi és olcsó csomag pont olyan boldogságot okoz a gyerkőcnek, mint a drága és nagy. Így elkerülhetjük, hogy karácsony másnapján a saját ezreseinket az ajándékba belelátva valójában magunkat ostorozzuk a gyereknek szóló mondattal: „Még nem is játszottál a lépegető exkavátoroddal!” Ha a fenti kis tanácsokra képesek vagyunk figyelni, a két hónap alatt nemhogy több, hanem éppen kevesebb pénzt fogunk elkölteni.

Csokimikulásnyúl

És bizony tudunk spórolni a Mikulással is. Nagyon sok családban decemberben készül muffin a maradék húsvéti csoki nyulakból, és fordítva. Ha mi nem is vásároljuk túl magunkat, biztosak lehetünk benne, hogy a munkahelyi, iskolai, ismerősi, nagyszülői mikulások olyan mérhetetlen mennyiségű csokit és egyéb édességet vesznek, hogy a gyerek, ha akarná, se tudná mind megenni őket. És tudjuk, hogy vannak olyan szülők, akik szerint a csomagnak legalább 3 mikulásból, 2 szarvasból, 1 krampuszból, továbbá 15 szem szaloncukorból, 3 tábla csokiból, 5 zacskó bonbonból és 2 zacskó gumicukorból,továbbá 30 deka mogyoróból, 5 mandarinból és virgácsból kell állnia, most szólunk: tévednek.

Iszonyatosan sok pénzt spórolhatunk, ha visszafogjuk magunkat. És ha már, akkor esetleg drágább, de jobb minőségű csokit veszünk, ami miatt valóban emlékezetes lehet a Mikulás. A Müllerben például tényleg nagy a válaszék a minőségi és máshol nem feltétlenül kapható édességekből. Sőt, nem ördögtől való, ha itt is kerül be kis pénz a csomagba – a tudatos pénzügyi nevelésre minden alkalmat érdemes kihasználni.

Muffinmindmegette.huDecemberben csodás muffin készülhet a tavalyai maradék mikulásból vagy az idei csokinyúlból. De minek?

Kölcsönt soha!

Nincs persze két egyforma család, de ha végiggondoljuk saját szokásainkat, meg fogjuk tudni találni azokat a pontokat, ahol jelentős összegeket spórolhatunk, anélkül, hogy rosszul éreznénk magunkat, anélkül, hogy kevesebbnek éreznénk magunkat másoknál vagy korábbi önmagunknál.

Mert aztán jön a szilveszter és töprengenünk kell, hogy mennyit engedhetünk meg magunknak még fizetésig (drága a virsli), de még inkább jön a január, ami a bécsi újévi koncertet leszámítva amúgy is egy depressziós hónap, ha pénzügyileg is nehézzé tesszük magunknak, magunkra vessünk.

Sokan ilyenkor fordulnak kölcsönért. Ez, ha lehet, még rosszabb, mint hitelből karácsonyozni. De végülis mindkettő ugyanazt eredményezi: hónapokig kevesebb pénzből kell kijönnünk, mint normálisan.

Mennyivel jobb, ha nem adósodunk el, és azt a pénzt, amit hiteltörlesztésre fizetnénk, ha bolondok lennénk, megpróbálnák félretenni.

A december tehát szerintünk, bármilyen furcsa is, de lehet a pénzügyi tudatossághoz vezető első lépés, ha végiggondoljuk a fentieket.

Decemberben sincs több pénzünk, mint máskor, mégis több mindenre jut. Ebben pedig nagy segítséget nyújtanak a már novemberben is nagyban karácsonyozó áruházak.
Ugye?

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3nopénz