Ti írtátok: itt a Nagy Bécs.szó.tár

A magyarok imádják

utas_nagybecsszotar

Kávé, advent, Schönbrunn, Mozart és Sissi

Íme, a nagy Bécs.Szó.Tár. játékunk leggyakoribb szavai

Közel háromezren vettetek részt nagy Bécs.Szó.Tár. játékunkban, amelyben arra kerestük a választ, mit jelent nekünk, magyaroknak Bécs. Naná, hogy érdekelt minket a kérdés: az UNION fő tulajdonosa az osztrák Vienna Insurance Group, és az UNION élet-termékcsaládja is Bécs után kapta a VIENNA WORLD nevet.

Nos, az biztosan kiderült, hogy mi magyarok imádjuk Bécset. Annyi, de annyi szót kaptunk tőletek, hogy az látszott a legjobbnak, ha megpróbáljuk kategóriákra osztani őket.

Csak azokat a szavakat mutatjuk most meg nektek, amit legalább öten írtatatok, különben el se férnénk itt.

Kellemes bécsi virtuális szó-utazást kívánunk!

EVÉS & IVÁS

Szeretünk enni és inni is, nem csoda, hogy nagyon sokan írtatok bécsi ételeket és italokat.

Toronymagasan a legtöbb szavazatot (nem csak ebben a kategóriában, hanem összesítésben is) a bécsi kávé kapta (228) – ebbe a számba az összes előfordulást (melange, bécsi kávé, finom kávé, kapuciner) beleszámítottuk.

Egy bécsi kávénál pedig csak egyetlen dolog finomabb, egy melange egy isteni Sacher-tortával.

kave_sacher

A klasszikus lekváros-csokoládés édességet 66-an írtátok.

Csak édességgel és kávéval persze nem egészséges jóllakni, nem árt, ha előtte ettünk egy valódi bécsi szeletet (55), kizárólag borjúból, és persze bécsi burgonyasalátával. A köretet külön senki sem írta, mi azonban nem hagynánk ki soha!

Bécs édes.

23-an gondoltatok azonnal az osztrák csokira, hazafelé biztosan hozunk (legkésőbb egy benzinkútról, naná) Mozart-golyót (21, bár Salzburgban készül az eredeti).

Ki ne enne szívesen Bécsben Ferenc Jóska kedvencéből, a császármorzsából (11) vagy egy bécsi fánkból (10)?

Meglepődtünk, de lemaradt a listáról a Manner, pedig ennél igazibb bécsi édesség talán nincs is.

Mivel januárban faggattunk benneteket, nem csoda, hogy a forralt bor (10) és a puncs (10) is előkelő helyen szerepel a listátokon.

De jól szerepeltek még a tejszínhab és a virsli is (6-6), bár így egymás mellett leírva kicsit furcsán hatnak.

(De örülünk, hiszen a VIENNA WORLD vizuális kulcsának épp a tejszínhabot választottuk tavaly.)

És nem írta senki, de aki Bécsben jár, ne hagyja ki a Leberwurstot (zsemlében, melegen!) és bátran kóstolja meg az osztrák borokat, kellemesen fog csalódni.

A Red Bull-t sem írta senki, valószínűleg azért, mert Bécsben az osztrák energiaital nélkül is szárnyalunk.

csaszarmorzsa

ESEMÉNY

Mit csináljunk Bécsben?

Rengeteg dolgot lehet, Bécs kulturális élete elképesztően sokszínű és pezsgő, de megértjük, hogy a legtöbbeknek elsősorban egy dolog jutott eszébe: az adventi vásárok forgataga (194).

Az újévi koncertet alighanem a legtöbben csak tévében látták még (ezért csak 11-en írták), de a „koncertek” szót rajtuk kívül még 22-en írták.

A listáról lemaradt a Bécsi Operabál, ami kétségkívül jelentős társasági esemény, de közületek aligha vett részt még bárki is rajta. Úgyhogy nem is csodálkozunk.

advent

KULTÚRA

Elképesztő listát hoztatok össze, és mennyi minden maradt ki!

Kapásból 26-an írtátok, hogy Bécs egyszerűen a kultúra városa. De nézzük részletesen. Bécs elsősorban Mozart (92), még akkor is, ha a zeneszerző-zseni „igazi” városa Salzburg. Ha pedig zene, akkor, Bécs a keringő (41) városa – az összes Strausst (sok van!) is hatan írtátok.

Festészet? Gustav Klimt (29). Építészet? Hundertwasser (28). Múzeum? Albertina (17) és az összes múzeum (10). Zene? A bécsi filharmonikusok (6) és persze az Opera (5). Stílus? Klasszicizmus (6) és szecesszió (5).

És mennyi név nem jutott eszetekbe! Nem csodáljuk, annyi, de annyi híres bécsi van, hogy jobb, ha ti is átböngészitek mondjuk ezt a listát.

strauss

TÖRTÉNELEM

Ó, a boldog békeidők! Sissi toronymagasan a lista élén, 91 embernek Bécs a csodaszép császárnét jelenti. 26-an írtátok a császárságot vagy a császárvárost és 12-en a monarchiát.

Azon kissé csodálkozunk, hogy Ferenc Józsefet senki sem írta, de sem Mátyás hada, sem a gonosz labancok nem szerepelnek a listán. Ahogy szerencsére a történelem legborzalmasabb alakja sem, aki sajnos szintén részben a városhoz köthető.

sissi

LÁTNIVALÓK

Bécs csodaszép város.

És bármennyire közel is van és bármennyire magunkénak érezzük, turistáskodni is érdemes itt.

Ezt Ti is tudjátok.

Nézzük, miket „ajánlotok”.

Elsősorban és naná a Schönbrunni kastélyt (106).

A történelem után azonban a szórakozás jön, aki Bécsben jár és nem megy el a Prater-be, az szerintetek egy rémes fráter (83-an írtátok).

És a többi:

Hofburg (12), Hundertwasser-ház (12), a Naschmarkt (11), a Spanyol lovasiskola (11), a burg (6), a Ring (6), a Graben (6), a Klimt-villa (5), a Duna (5), a Simmering (5), a fiákerek (5). És látnivaló szerintetek bármelyik bécsi kávéház is (17).

Rengeteg látnivaló lemaradt persze, de ami furcsa, hogy Bécs ikonikus épületét, a Stephansdom-ot sem írta senki, lehet, hogy azért, mert annyira természetes, hogy ott magasodik a város közepén.

schnbrunn

VÁSÁRLÁS

Kezdjük a legjobb hírrel: Bécsről senkinek sem jutott eszébe a Shopping City Süd vagy épp Parndorf.

Ha Bécs és vásárlás, akkor leginkább a Mariahilfer Strasse (44) – sokak bizonyára a 80-as évek végén jártak ott először és ámultak a „Nyugat”-on, de az azóta gyalogossá tett bevásárlóutca ma is varázslatos.

Nagyon sokan írtátok a Julius Meinl-t, a csemegeboltok Bécs ikonikus elemei.

mariahilfer

EMLÉKEK

Ha az előbb a 80-as évek végéről volt szó, bizony, nagyon sokan írtatok ide kapcsolódó emléket.

A mi részünk, ne szégyelljük: 16-an említettétek az epikus Gorenje hűtőládákat.

Megható és csodás emlékként él sokakban az először Bécsben vásárolt Impulse spray (6 – atyaég!).

Öten írtátok azt, hogy „az első határátlépés”. Aki ezt átélte, tudja, milyen volt hevesen dobogó szívvel várni a vámosokat. Rossz. Később sokkal nagyobb örömmel vártuk Rex felügyelőt (5), igaz, őt nem egy régi 1500-ös Ladában vagy Ikarusban, hanem a tévé előtt…

gorenje

ÉRZÉSEK

Bécs valójában hangulat, érzés, varázslat. Nézzük is a szavakat.

Elegancia (32), Nyugat (22), tisztaság (18), kikapcsolódás (11), szerelem (11), boldogság (6), jólét (5), legzöldebb város (5). Ki ne vágyna a világ legélhetőbb városába?

Kedvet kaptatok egy bécsi kiránduláshoz? Nem csodáljuk.

Szerencsére lassan itt a tavasz, enyhülnek és talán lassan meg is szűnnek a korlátozások és újra felhőtlenül élvezhetjük Bécset.

zold

Köszönjük, hogy segítettek összeállítani ezt a játékos „szótárt”.

A játékosok között sorsoltunk is:

Fődíjunk (1 db Nespresso Pixie Elektro kávégép) nyeretese:

Bunyáné Szabó Ildikó

Az 5 db 10.000 Ft értékű SWEETIC ajándékutalvány nyertesei:

Pálok Sándorné, Mozsár Andrásné, Ötvösné Kaszai Aliz, Cseléné Figula Edina, Pozsogár János