Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü

7 fontos tudnivaló a minősítettfogyasztóbarát otthonbiztosításokról

/blog-cikkek2020.  április 03.bloglakás

Összehasonlítható alapcsomagok rengeteg extrával, új kiegészítők, akár 5 munkanapon belüli kárrendezés, ráadásul új érték szerint, és teljesen online ügyintézés – elindult a Magyar Nemzeti Bank által kezdeményezett új lakásbiztosítási termék, a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás.

Összegyűjtöttük az újfajta lakásbiztosítás 7 legfontosabb jellemzőjét.

1. Alapból fizet bármilyen üvegtörésre és a zöld berendezésekre

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás csak olyan lakásbiztosítás lehet, amelyik megfelel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorú, a minősítési eljárásban tételesen ellenőrzött szabályainak. Ezek tartalmazzák például azt is, hogy milyen károkra kell kiterjednie minden egyes ilyen termék alapcsomagjának. Nézzük!

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás valamennyi biztosítónál azonos tartalmú, így közös nevezőnek is tekinthető alapcsomagját úgy határozta meg az MNB, hogy az védelmet nyújtson a háztartásokat érintő leggyakoribb kockázatokra. Ilyen például:

Ezeken túl az újfajta lakásbiztosítás az MNB szabályainak megfelelően alapból több olyan kockázatot is fedez, amelyekre eddig többnyire csak felárért tudtál biztosítást kötni. Az alapcsomag így kiterjed:

Kiemelkedő szolgáltatás már egy alapcsomag megkötésével? Az MNB az ügyfelek érdekében hozta létre a minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítást.depositphotos.com

2. Még a sírkőre is térít

Már a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás alapcsomagja is sok mindenre fizet, és akkor még nem láttad a különféle kiegészítőket! Nézzünk pár lehetséges példát ezekre!

· Ha gáz van a lakásban – vagy pont az hiányzik

Időnként előfordul, hogy eltörik egy vízcső, elromlik a cirkó vagy egyszerűen csak beletörik a zárba a kulcsunk. Ilyenkor – a sürgősségi felár miatt – csak egy kisebb vagyonért találunk mesterembert. Ha viszont a biztosítót hívjuk, az – akár karácsonykor is – 24 órán belül megszervezi és kifizeti a megfelelő szakit.

· Ha balesetet szenvedsz

Hazánkban évente közel 690 ezer, orvosi ellátást igénylő baleset történik, azaz a szó szoros értelmében percenként üt be a ménkű. Ha bármi okból személyi sérülést szenvedünk – akár otthon, akár például sportolás vagy tömegközlekedés közben –, a lakásbiztosítás terhére is jogosultak lehetünk a biztosítási összegre.

· Ha eltűnik a készpénz vagy az ékszer

Sokan a bank helyett manapság inkább a matracban vagy például a hűtőben – akár fagyasztott zöldborsónak álcázva – őrzik a pénzüket. Nekik nem árt tudniuk, hogy a betöréses lopás vagy rablás miatt eltűnt készpénz, sőt, az értékes ékszerek után is járhat bizonyos esetekben kártérítés.

· Ha megsérül a sírkő

Morbid dolog, hogy a lakásbiztosítás az elhunyt rokonok sírjára is kiterjed? Nézőpont kérdése. Viszont aligha mondhatja bárki is, hogy haszontalan. Például akkor, ha egy fa rádől a sírkőre, az pedig megsérül. Rögtön megvan a tízezres kár. Ám nagy baj esetén is jól jön a segítség: a biztosított halálakor járó temetési hozzájárulás legalább az anyagi terhek egy része alól mentesíti a gyászoló rokonokat.

3. Kétszer ad, ki 10 nap alatt ad…

Az MNB szabályai szerint a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás gyors ügyintézést és fizetést garantál: a kárszemlére a bejelentést követő 5 munkanapon belül kell időpontot adnia a biztosítónak, újabb 5 napon belül pedig a kifizetést is teljesítenie kell. Sőt, a 100 ezer forint alatti kártérítések kifizetése maximum 5 munkanap lesz.

4. Új értéken fizet

Legyünk őszinték: valószínűleg nem sok embernek jut eszébe, hogy a lakásbiztosítását frissítse, pedig eddig milliókat is bukhatott volna ezen baj esetén.

Gondold végig például, hogy

Vajon fedezné ezeket az akár évekkel ezelőtt megkötött lakásbiztosításod?

Szerencsére az MNB által kidolgozott minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás új értéken fizet.

Hogy ez mit jelent?

Azt, hogy ez a konstrukció az épületek és ingóságok szerződéskötéskor érvényes, vagy becsült újjáépítési, illetve újrabeszerzési értéke alapján fizet kártérítést. Ebből pedig már pótolható a tönkrement ingóság, vagy újjáépíthető a totálkáros épület. Persze ha a szerződéskötés után vettünk például valamilyen értékesebb használati tárgyat, vagy ráépítettünk az otthonunkra, akkor ezt a biztosítást is érdemes felülvizsgálni, hiszen az új elemekre ez sem terjed ki automatikusan.

5. Online megkötheted, negyedévente felmondhatod

A személyes kontaktok kerülése a koronavírus idején különösen felértékelődött, de az online ügyintézés előnye, egyszerűsége a járvány után is érték marad, ráadásul zöld szempontból sem utolsó, ha nincsen papírgyártás. A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás megkötése, majd a biztosítóval történő kommunikáció, a kárbejelentés és a kárrendezés 100%-ban elvégezhető online is.

Ha pedig úgy döntesz, hogy inkább egy másik lakásbiztosítást szeretnél kötni, már nem kell megvárnod az évfordulót, ahogyan eddig, mert a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást a legelső év után – 30 napos határidővel – negyedévente felmondhatod.

Az új konstrukcióban a biztosító nemcsak valamennyi alapvető kárra fizet, de mindezt új érték szerint, gyorsan is megteszi.depositphotos.com

6. Így csökkentsd a lakásbiztosításod díját!

De nem valószínű, hogy a felmondás mellett döntesz majd, mert most még az újfajta lakásbiztosításod díját is csökkentheted! Nálunk például számos trükk van erre.

7. Első az UNION!

A Magyar Nemzeti Bank honlapján már elérhető egy új információs felület a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításról. És ez még nem minden, van még egy jó hírünk: az UNION Biztosítónál már meg is kötheted a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást! Kattints ide, ha érdekelnek a részletek:

UNION Értem Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás

Még nagyobb biztonság, még tisztább feltételek. A biztosítás tényleg rólad és neked szól: az alapcsomag magas szolgáltatást nyújt, ráadásul kiemelkedően gyorsan is fizet. Ha szeretnéd, kiegészítőkkel is bővítheted.

részletek
Kérj visszahívást!
Bezárás

Egy kis türelmet kérünk.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noblog