Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Egészségügyi kütyükörkép

Viccesek vagy okosak? Egészségügyi kütyükörkép

/blog-cikkek2016. szeptember 26.blog egészség

Ó, de szép is lenne, ha minden bajunkat-betegségünket egyetlen kütyü nem csak hogy felismerné, de azonnal meg is gyógyítaná. Ettől még tényleg messze vagyunk, de az egészségügyi okoskütyük tényleg egyre jobbak és jobbak. Kórkép helyett körkép.

Ha valami bajunk van, mi is az első dolgunk?
Ugye.
Pontosan.
Megguglizzuk.

Ne aggódjon senki: mindenki ezt csinálja. Különben hogy jönnének fel a keresőben az automatikusan ajánlott szavak? Ezzel a remek szokással részletesebben nemsokára még foglalkozunk, most legyen annyi elég, hogy bizonyos szintig hasznos, bizonyos szint után viszont súlyos hipochondriát eredményezhet, és már egy egyszerű, front okozta fejfájás kapcsán is képesek leszünk nagyon rövid idő alatt eljutni addig, hogy nekünk egészen biztosan és minden kétséget kizáróan agydaganatunk van. Mindezt csak azért hoztuk elöljáróban, mert az emberekben érezhetően és talán jogosan is él a vágy, hogy a modern technika (legyen az internet, okostelefon vagy bármilyen más kütyü) az élet minden területén azonnali megoldást nyújtson.

Az okostelefonokra tervezett applikációk megjelenése óta ez nem is annyira lehetetlen. Több pénzünk egyetlen applikációval sem lesz, de van olyan, amelyik segít spórolni. Egyetlen applikáció sem szokik le helyettünk a cigarettáról, de van olyan, amelyik segít benne. Bevásárolni egyetlen applikáció se vásárol be nekünk, de van olyan, amelyikkel meg tudjuk rendelni, amit szeretnénk. És a sort persze még hosszan sorolhatnánk a szúnyogriasztótól az utazástervező appokig, egy biztos: szeretjük őket, és amelyek igazán jók, azokat nem csak pár hétig használjuk.

Lépés in-dulj!

A legtöbb okostelefonon már gyárilag is van olyan applikáció, amely alsó hangon legalább a lépéseinket számolja, már ha vannak lépéseink, és nem a ház–kocsi–iroda háromszögben mozgunk.

És most nem a Pokémon GO-ra gondolunk, amely egyébként kiváló egészségügyi app is, nem csak egyszerű játék – nem elég, hogy ki kell mozdulni a lakásból, bizonyos ajándékok és pluszok csak akkor járnak, ha sokat és még többet gyalogolunk. A játékról korábban már írtunk.

A drága okosórák és az egyszerű appok között piaci rés tátongott: ezt használták ki az sportkarkötők és sportórák gyártói. A termékek pillanatok alatt iszonyatosan népszerűek lettek. Az egyik legnépszerűbb kütyü a Xiaomi Mi Band nevű eszköze, amiből pulzusmérős és pulzusmérőtlen is létezik. Színes, vagányabb pánttal is csak nagyjából 10 000forint. Ha pedig olyat szeretnénk, amiben óra is van (Mi Band 2), azt 16 500 forintért szerethetjük. A sportórák többségében van pulzusmérő, és egy sor olyan funkció, amit ritkán használunk. A csúcs nyilván az Apple Watch, de az egyik legjobb okoskütyü gyártó Withings órái is csodásak. Vehetünk persze magunknak rögvest okosórát is, de e pillanatban még igen lényeges árkülönbség van még egy felső kategóriás óra és mondjuk egy Apple Watch ára között. A Polar órák (belőlük is hatalmas a választék) minden igényt kielégítenek és az áruk sincs az egekben. Sporthoz és munkához is lehet hordani őket, mert elég csinosak. Az egyszerűbbek 8 000 forint körül vannak, a nagyon okosak viszont 50-60 ezer forintba is kerülhetnek.

Hatalmas választék

A sportkarkötők és sportórák (valójában nincs különbség) piaca hatalmas. Hogy mire megyünk ezekkel, arról megoszlanak a vélemények: van, aki szerint csak néhány számot kapunk, mások arra esküsznek, hogy egészségtudatossá váltak, és sokkal jobban érzik magukat a bőrükben.

Mit csinálnak az ilyen kütyük? Mérnek és számolnak, leginkább. Pulzust, elégetett kalóriákat, alvásciklust. Az igazán jók már tanácsokat is adnak, figyelmeztetnek, ha például túl sokat ücsörgünk. De van olyan karkötő is, ami az érzelmeinket figyeli. A Feel-lel a nap végén látni fogjuk, hogy mikor voltunk nyugodtak, stresszesek, ha esetleg nem elékeznénk rá magunktól is. Az app légzési és meditációs tippekkel lát el, beállíthatjuk rajta az érzelmi jóllétünkkel kapcsolatos céljainkat, és a vészhelyzetben a Feel azt is jelzi, hogy mennyire kivagyunk. Mindez 45 ezer forintért.

Csak okosan!

És naná, hogy az emberiség legfontosabb problémájára is van okoskütyü. Ki ne akarná tudni, hogy hogyan fogyhat a leggyorsabban és legtudatosabban. A fintechradar.hu elemzése szerint a legolcsóbb, 12 ezer forintos okosmérleg gyártója a Xiaomi, a neve (ki hitte volna?) Smart Scale. Az eszköz Bluetooth-on kapcsolódik androidos telefonokhoz és Apple eszközökhöz egyaránt. Előnye, hogy saját alkalmazása mellett az Apple Egészség appjába is képes rögzíteni a mért adatokat. Számol testtömeg-indexet, és ha Mi Band szenzort is hordunk, akkor nem hagy békén minket, és mint egy digitális Schobert Norbi, ránk szól, ha nem mozgunk eleget.

Aki nem bízik egy ilyen „olcsó” mérlegben, annak ott van a Fitbit 40 ezer forintos Aria nevű eszköze. WiFi-s kapcsolattal és számítógépes szinkronnal, de összességében ugyanazt tudja, mint a Smart Scale: testsúlyt, BMI-t és testzsírszázalékot mér.

Ha pedig a legdrágábbat akarjuk megvenni, akkor a Withings terméke a nyerő. A Smart Body Analyzer (mi az okos? a test vagy az elemző?) nevű mérleg 47 ezer forintba kerül. Ez a kütyü mindazt tudja, mint olcsóbb konkurensei, de a lakás levegőjét is vizsgálja, pulzust mér, és mindezeket felhőbe szinkronizálja. Aki beéri kevesebbel is, és nem akarja tudni a pollen-, továbbá atka-értékeket, az vegye meg a Withings Body mérleget, 5 ezer forinttal olcsóbban.

Okos vérnyomásmérőt is vehetünk maguknak. Eddig is lehetett kapni otthoni műszert, viszonylag sok háztartásban van is. Az okos vérnyomásmérő rögtön a számítógépnek küldi az adatokat, így nem kell bajlódnunk az írással, amin esetleg csak felidegesítenénk magunkat, és máris meglenne a baj. Ez viszont akár 30-40 ezer forintunkba is kerülhet a mezei műszerrel szemben, ami tízezer alatt is van. Jó kompromisszumnak tűnik a 15 ezer forintos Salter MiBody. Csuklóra szerelhető, szisztolés és diasztolés vérnyomást mér, plusz pulzust, emellett mutatja az időt is. A Withings-nek 43 ezer forintért Wireless Blood Pressure nevű kütyüje van, de telefon nélkül nem megyünk semmire, mert nincs saját kijelzője.

Mérhetünk okosan vércukrot is. A fintechradar.hu szerint az olcsóbb készülékek appjai nagyon rosszul használhatók, a Laborom diabétesz appal pedig egyik sem hajlandó beszélni. A legjobb az iHealth 19 ezer forintos mérője, amely az összes iPhone 4-es vagy annál újabb telefonnal kommunikál. Az Androidos telefonok közül azonban csak néhány Samsung és az újabb Nexusok szerepelnek a kompatibilitási listában.

De ha valaki azt gondolja, hogy itt megáll a tudomány, az téved.

Hülye okossságok?

Van ugyanis már a piacon egy sor, elsőre abszurdnak tűnő okoseszköz. Okos villából rögvest kétféle is. Az egyik azt figyeli, hogy mit és milyen gyorsan eszünk, és persze villog, rezeg, sípol, ha nem rendesen. Okos evőpálcáról még nem hallottunk és egyelőre azt sem tudjuk, mi van a levessel. Plusz ugyanazt a villát kell mindenhová magunkkal cipelnünk, és mindent villával kell ennünk, és mindent ugyanazzal. A másik okosvillát a túlzott sófogyasztás ellen fejlesztették ki (japánok, naná): apró áramütéssel stimulálja a sós ízt a szánkban. Ez még nem kapható boltban, egyelőre.

De nem csak azt figyeljük, mit eszünk, figyeljük azt is, mit iszunk. Persze, hogy okospohárral! Ez a pohár egyébként tényleg durván mindent tud. A Wessyl szenzora minden beletöltött italt felismer. Nem csak azt mondja meg, hogy sört töltöttél bele, hanem azt is, hogy milyet. A lényege persze, hogy megmondja, mikor és mennyit érdemes inni, nem ittunk-e túl keveset vagy túl sokat. Nem kell mindent ebből inni, az adatokat manuálisan is lehet szinkronizáltatni. Egyszóval csudajó.

Ha pedig ennyire tudatosak vagyunk, akkor az otthon összeállított kaja se maradjon ki: erre való az okos uzsonnásdoboz. Oké, ez nem nagyon okos, csak kicsit.
Maga a doboz csak okos (inkább kicsi) rekeszekkel bír, ami igazán jó, az az app. A mobilapplikációval megtervezhetjük a napi uzsonnát, az applikáció a bevásárlólistát is összeállítja. És amíg mi magunk ne tudunk terminatorként okosak lenni, de mégis szeretnénk a testünkről azonnal információkat, akkor hordjunk okospólót!

Mi történik velünk???

Na de egyáltalán: miért történik mindez velünk? Nos, két egymásra ható, de egymástól teljesen független oka van. Az egyik az az egészségügyi hype, amely Magyarországon is tökéletesen érezhető már. Egyre többen futnak és osztják is meg ismerőseikkel a Facebookon futásuk történetét (legtöbbször persze valamilyen app segítségével), egyre többen járnak edzőterembe, és egyre többen próbálnak meg egészségesen étkezni, figyelni a kalóriákra, az allargénekre és minden vacakra. A másik irány pedig az egyre fejlődő technológia és az iPhone megjelenése óta érezhető hatalmas app- és kütyümánia. A kettő pedig napjainkban egymásra talált: a növekvő fogyasztói igény és a gyártói fejlesztés. Kutatások alapján 2021-re az egészségügyben viselhető eszközök közel 18 milliárd dolláros éves árbevételt generálnak majd, a 2016-ban eladott 2,5 millió készülék helyett 2021-ben már 97,6 millió talál gazdára. A már használatban lévő több millió eszköz nagy része a már emlegetett igen népszerű fitness-karkötő.

A trend egyelőre beláthatatlan. A kutatók szerint a kütyük fejlettségi szintje évről évre nő majd és el fogja érni azt a szintet, amikor egy orvosnak ugyanannyi információja lesz az egészségi állapotunkról, mint nekünk. Na, olvassuk csak el ezt a mondatot még egyszer. „A kutatók szerint a kütyük fejlettségi szintje évről évre nő majd és el fogja érni azt a szintet, amikor egy orvosnak ugyanannyi információja lesz az egészségi állapotunkról, mint nekünk.”

Dr. Meskó Bertalan „orvosi jövőkutató” hatéves korában döntötte el, hogy életét genetikusként az orvostudománynak szenteli. Meskó globális célja, hogy végleg lerombolja az orvoslás „elefántcsonttornyát” és partneri kapcsolatban egy szintre hozza az orvosokat és a pácienseket. Érdemes követni a blogját!

Páciens és orvos: egyenlő felek?

Igen, jól értjük: a világ arra az útra lépett, hogy a technológiának köszönhetően előbb-utóbb meg fog szűnni az alá-fölé rendeltség orvos és beteg között. Ami (főként a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét nézve) nagyon távolinak tűnik, pedig koránt sem az. Meskó maga egyébként nem nagyon használ kütyüket, igaz, sok mindent anélkül is tud. Ennek a folyamatnak mi vagyunk az úttörői. Tehát az a dolgunk, hogy egyre több és több kütyüt használjunk, mert ha sok kütyüt használunk, a gyártókat ösztönözzük.Volt már rá példa, hogy az orvos a karkötő adatainak köszönhetően pontos és azonnali diagnózist tudott felállítani a betegről. A hasonló történetek egyre gyakoribbak, és egyre több eladáshoz vezetnek. Ahogy az is, hogy ismert emberek hordanak ilyen eszközöket, mint Barack Obama.

És hogy szokás szerint haza is beszéljünk: az egészségbiztosítási piac is nagyon sokféle módon használhatja a kütyük kínálta lehetőségeket. Ha az adatok ellenőrizhetők, akkor a biztosítónak is sokkal kisebb a kockázata. Az, aki egészségesebben él, kedvezményt, vagy más jutalmakat kaphat. Nem véletlen, hogy némely eszköz vélt vagy valós pontatlansága ellenére már léteznek is ilyen termékek: külföldön több biztosító is megjelent olyan programokkal, amelyeknek szerves részét képezik a kütyük.

Csak nyugi!

És aki beéri videókkal is, annak itt az ASMR.
A betűszó feloldása Autonomous Sensory Meridian Response, ami magyarra nagyjából „önálló érzéki-idegi reakcióként” fordítható le. Az ASMR olyan videókat takar, amelyekben monoton, ismétlődő hangokat hallunk, esetleg suttogásokat, esetleg ezek kombinációját. Az embereknek azon csoportja, akikre ez a jelenség (azaz egy ilyen videó) hatással van, egyfajta különös, eufóriára jellemző érzésről számolnak be, amely a tarkó környékén létrejövő bizsergésként érzékelhető, amely aztán végigfut az ember gerincén, egészen a végtagokig.

Az érzés segít megnyugodni, relaxálni, sőt, jobban aludni is. Ha túl stresszesek vagyunk, akkor egy ilyen videót nézzünk meg vagy igyunk egy okospohár sört. Hogy tudjuk hol a határ.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noegészség