Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Cafeteria2018

Az 5 leghasznosabb béren kívüli juttatás [Cafeteria 2018]

/blog-cikkek2018.  március 10.blogegészségvállalat

Utazás a vadregényes bükki őserődbe? Finom melegétel ebédidőben vagy épp színházi előadás a hétvégén? A legtöbben ezekre gondolnak, ha a béren kívüli juttatásokról beszélünk, de szerencsére ennél több cafeteriaelem közül választhatunk már.

2018-ban több marad(hat) a zsebedben…

… feltéve, ha ügyesen válogatsz a különböző cafeteriaelemek közül, és tényleg olyan béren kívüli juttatást igényelsz, amire szükséged van. Ami nemcsak a rövid, de a hosszú távú céljaidat is segíti. Hogy ez miképp lehetséges? Erről olvashatsz ebben a cikkben.

Az idei még kedvezőbb feltételek oka az, hogy tavaly év végén a honatyák módosítottak az adótörvényen, és az új szabályozások átrendezték a cafeteria adózását is, az adómentes elemeken túl. A béren kívül juttatások értékének 1,18-szorosára

Idén az egyes elemeket így kisebb adó terheli, hiszen ezek járuléka cirka 3 százalékkal csökkent. A cél az volt, hogy a munkavállalók jól járjanak, de egy kis tervezéssel tovább optimalizálhatod az amúgy is előnyös feltételeket.

Tudtad?

A „cafeteria” szó az angol nyelvből ered, ahol az önkiszolgáló éttermekre vagy vendéglőre használják, így nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a béren kívüli juttatások névadásakor az „önkiszolgáló” rész lehetett az ihlet.

Az ötlet maga viszonylag fiatal, a szisztéma kialakulása ugyanis az 1970-es évekre tehető, amikor az Egyesült Államokban egy kutatás keretében vizsgálni kezdték, hogy miképp hat a munkabér növelése az alkalmazottak elkötelezettségére.

Ami kiderült, az valószínűleg a kutatókat is meglepte: egy bizonyos szint felett már a magasabb bér sem növelte a dolgozók elégedettségét. A probléma megoldására béren kívüli juttatásokat kezdtek adni, de az elején ez sem aratott osztatlan sikert, hiszen az eredményt nagyban befolyásolta a dolgozó életkora vagy épp családi-egészségi állapota.Így született meg a rugalmas, választható rendszer, ez pedig gyorsan el is terjedt. A 90-es években már nemcsak Észak-Amerikában, hanem Angliában is használták, Magyarországon pedig 1995-ben jelent meg először a rendszer.

Mi a helyzet Magyarországon?

Egy témába vágó kutatás szerint 2017-ben a bevont szervezetek 88,6 százaléka alkalmazott béren kívüli juttatásokat. A kutatók azt is megfigyelték, hogy amíg a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek 33 százalékánál nincs cafeteria, addig e létszám fölött már csupán néhány százalék az ilyen juttatásokat nem alkalmazó vállalkozások aránya. A cafeteria tehát a mikrovállalkozásokat leszámítva igencsak elterjedt hazánkban is.

A legnépszerűbb rugalmas juttatások pedig a következők voltak a vizsgált időszakban:

Egyre népszerűbb nálunk is a cafeteriaA hazai munkavállalók többfajta béren kívüli juttatás közül választhatnak, és ezek mindegyike hasznos segítséget jelenthet.Forrás: 123rf.com

Otthon, édes otthon: lakáscélú hiteltörlesztés támogatása

2016-ban elképesztő pörgés volt az ingatlanpiacon, és bizonyos tendenciák tavaly is folytatódtak. A fővárosi otthonok értékei jóval nagyobb arányban nőttek, mint a többi város vagy a községek ingatlanárai, és egyelőre nem látszanak a mérséklődés jelei.

Szerencsére a béren kívüli juttatásokat a vásárláshoz szükséges hitel csökkentésére is felhasználhatod, persze az adókedvezménnyel nyújtható cafeteriaelemként csak hitelintézettől, a Magyar Államkincstártól vagy az előző munkáltatótól felvett (már meglévő) hitelre használható.

Tehát hiába tűnik jó ajánlatnak a családi kölcsön vagy a szomszéd Saci néni kedvessége, az ilyen jellegű kisegítésekre sajnos nem alapozhatsz.

Mit kell tudni még erről a juttatási formáról?

Gondolj öreg napjaidra: önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj

Mit is írtunk a cikk elején? Hogy az a legjobb cafeteriaelem, amivel előre gondolkodhatsz. Szerencsére az önkéntes nyugdíjpénztári tagozattal rendelkező munkavállalók béren kívüli juttatással is gazdagíthatják saját számlájukat

És bármilyen távolinak is tűnik az időskor, azért egy ilyen lehetőségre érdemes apellálni, lévén egy jól átgondolt döntéssel remekül kiegészítheted az állami nyugdíjat.

Erre pedig szükséged is lehet, hiszen amíg évtizedekkel ezelőtt 4 aktív kereső tartott el egy nyugdíjast, addig 2050-ben ez a szám 1,5 lesz.

Mit kell tudni még erről a juttatási formáról?

A tanulást nem lehet elég korán kezdeni

… avagy ne feledd, a bölcsődei vagy óvodai szolgáltatási és ellátási díjak térítését is fedezheted egy cafeteriaelem segítségével.

Tudjuk, most sokan az állami rendszerre gondolnak, hiszen többünknek valóban ez jutott, de ma már egyre több magánbölcsődével és magánóvodával találkozhatsz, amely igyekszik jobb körülményeket és feltételeket kínálni a piciknek. Cserébe számolni kell azzal, hogy súlyos összegeket fizethetsz havonta az alternatív megoldásokért. Gyorsan tegyük hozzá, hogy ez olyan kiadás, amely egyúttal befektetés is.

Gondolj csak arra, mi van akkor, ha a gyerkőcről már egészen pici korában kiderül, hogy tehetséges; például a digitális korszak hívását megérezve rákattan a számítástechnikára. Felsorolni is nehéz, hány (magán- vagy alapítványi) program és iskola segítheti e tudásszomj oltását, de az ilyen jellegű továbbképzések általában nem olcsók.

Minden szülő célja, hogy olyan bölcsődébe vagy óvodába járjon a gyermeke, ahol a nevelőknek nem kell az ideálisnál jóval nagyobb gyereksereggel megküzdeniük, hogy fejlesztő foglalkozásokkal és programokkal segíthessék a picik fejlődését. Ahol valóban gyermekközpontú lehet a nevelés, és ahol segítik a gyermek személyiségének kibontakozását.

Nem kell feltétlenül drága, luxus magánóvodákra gondolni, bár ezek is egyre népszerűbbek, és szerencsére egyre többen engedhetik meg maguknak (vagyis gyermeküknek) ezt az oktatási formát. De már Magyarországon is léteznek szakmailag elkötelezett pedagógusok és szülők által alapított alapítványi óvodák, amelyek rendkívül jó eredménnyel működnek.

Természetesen színvonalas állami fenntartású óvodákat is találunk szép számmal, és az erre vonatkozó cafeteriaelem itt is hasznos lehet, hiszen az elszámolható térítési díjra vagy akár a külön foglalkozásokért járó díjra.

Egy kis érdekesség: egy amerikai kutatás szerint akik többet tanulnak az óvodában, azok nagyobb eséllyel folytatják majd tanulmányaikat érettségi után is. Kiemelt szerepe van ebben a megfelelő képzettségű óvónőknek is. A kutatás arra is rávilágított, hogy a minőségi korai oktatás javítja a gyermekekben a tanulás szeretetét és tiszteletét.

A juttatás a bölcsődei, óvodai szolgáltatás költségeinek mértékéig adómentes, és az felhasználható állami és nem állami szerv által fenntartott bölcsőde vagy családi napközi szolgáltatásainak esetében is.

Mit kell tudni még erről a cafeteriaelemről?

Az óvodai díj térítése mint cafeteriaelem?Lehetséges, sőt, érdemes elgondolkodni rajta. Egy kutatás szerint ugyanis sokat számít a megfelelő óvodai képzés a picik jövőjével kapcsolatban.Forrás: 123rf.com

MKB Széchenyi Pihenőkártya

Ki ne szeretne utazni vagy szórakozni egy jót? Enni valami finomat egy kellemes étteremben, majd megnézni egy színházi előadást, ami kikapcsolja a hétköznapok zakatolását? Esetleg elutazni valahová a hosszú hétévégén…

A rekreáció fontosságát kutatások egész sora bizonyítja: az aktív kikapcsolódás javíthatja a közérzetet és a fizikai állapotodat, valamint csökkentheti a stresszt és a depressziót.

A Szép Kártyának is nevezett elektronikus utalvánnyal szerencsére ez kényelmesen megtehető, mondhatni 21. századi módon, hiszen a bankkártyához hasonlító megoldással sok helyen kikapcsolódhatsz. Ehhez pedig nem kell utalványokat magadnál tartani és nincsenek külön címletek.

A beváltásával felhasználható pénzösszeg forintban kerül meghatározásra és nyilvántartásra, a vásárlásnál pedig annyit fizetsz a kártya használatával, amennyibe a szolgáltatás ténylegesen kerül.

Az összegek három alszámlára érkezhetnek:

Rossz hír, de azért túl lehet élni, hogy az egyes alszámlákra utalt összeg az alszámlák között nem mozgatható, viszont a szálláshellyel kapcsolatos kiadásokat mindhárom alszámláról finanszírozhatod.

Az önkéntes egészségpénztári hozzájárulás

A munkáltató által az egészségpénztárakba vagy önsegélyező pénztárakba befizetett hozzájárulás korlátozás nélkül adható, járuléka pedig idén 43,66 százalékról 40,71 százalékra csökkent. Előnye, hogy

Plusz 1: Az egészségbiztosítás

Szóljunk pár mondat erejéig az egészségbiztosításról is, hiszen ez is egyre népszerűbb (keverik is sokan a kettőt), de ezt a szolgáltatást ritkábban adják a cégek béren kívüli juttatásként, és általában a nagyobb vállalatok preferálják, pedig kiváló ösztönző ereje van.

Egyszer már feltettük mi is ezt a kérdést: hogyan kaphatod meg a felső 10 ezer kiváltságait? Egészen pontosan a magánegészségügyi ellátás előnyeit, hiszen sokunknak elege lett abból, hogy

A magánegészségügy legnagyobb előnye, hogy a páciens letisztult állapotokkal találkozik: nincs várólista, cserébe több szolgáltató és orvos közül is választhat. A legnagyobb hátrány viszont épp az, hogy az emberek többsége hirtelen nem tudna nagy összeget fizetni azért, hogy gyorsan sorra kerüljön.

Az egészségbiztosítás ebben segít, ráadásul a minimálbér 30 százalékáig adómentesen adható.

Tovább is van…

A sort persze folytathatnánk, hiszen a fentiek mellett még olyan cafeteria lemek közül választhatsz, mint

Népszerű még a készpénzjuttatási cafeteriaelem is, mert bár ez nem tartozik a legkedvezőbb adózású formák közé, egy kis extra bevétel mindenkinek jól jöhet.

Érdemes tehát végiggondolni, hogy idén vagy akár a jövőben melyik cafeteriaelem segítheti legjobban a céljaidat. Egy okos döntéssel ugyanis sokat nyerhetsz, és a béren kívüli juttatás ekkor valóban hosszú távra szóló segítség lehet.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noblog