Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
7 úti cél hazánkban, amiről talán te sem hallottál

7 úti cél hazánkban, amiről talán te sem hallottál

#2017. szeptember 18.blogszínes

Aggtelek? Halászbástya? Tihany? Hazánk tele van csodaszép helyekkel, de legyünk őszinték: a népszerű úti célokat az unalomig ismerjük már. Érdemes hát összeszedni azokat a helyszíneket, amelyekről lehet, hogy még csak nem is hallottál eddig: menő desztinációk Magyarországon, minden korosztálynak.

Alapvetés, hogy nem kell külföldre utaznunk az igazi élményekért: Magyarország sokszínű és izgalmas, és nemcsak az idelátogató turistáknak, hanem nekünk, magyaroknak is. És bizony van élet a legnépszerűbb desztinációkon kívül is. Mostani cikkünkben ezért 7 kevésbé ismert úti célt gyűjtöttünk össze. Reméljük, egyre többen megismerik majd ezeket is, mert megérdemlik a figyelmet.

1. A zselici Csillagoségbolt-park

Néztél már fel békés nyári éjszakán a tiszta csillagos égboltra, elgondolkodva saját magad parányi mivoltán? Látva a több száz vagy akár ezer ragyogó égitestet, ami háborítatlanul világít, ha kedvezők a fényviszonyok. Az iparilag fejlett régiókban egy ilyen kérdésre sajnos egyre kevesebben tudnak válaszolni: a lég- és fényszennyezés miatt itt szabad szemmel néha a csillagképeket sem lehet már kivenni.

A Zselici Tájvédelmi Körzet azon kevés területek egyike Magyarországon, ahol a csillagos égbolt látványát alig zavarja fényszennyezés, így onnan felejthetetlen élményt jelent felnézni éjszaka, hogy megfigyelhessük az ég különböző csodáit.

Az amerikai International Dark-Sky Association, vagyis a Nemzetközi Csillagos Égbolt Szövetség csupán kevés helyszínnek ítéli oda a „Csillagos Égbolt Rezevervátum” besorolást. Zselic az egyetlen magyar helyszín, és az egyik első volt Európában. Ezen nem is érdemes csodálkozni. A Dunántúli-dombság déli részén található területen páratlan látvány tárul az ideutazók elé: az ipari fényszennyezés alig érvényesül, így az itt felépített planetáriumban szabadon gyönyörködhetünk a Tejút, a Szaturnusz gyűrűinek vagy a Jupiter felhősávjainak egyedülálló szépségében.

A szubmediterrán klíma és a csodás erdők mellett ráadásul nemcsak az éjszaka izgalmas Zselic környékén: a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Magyar Csillagászati Egyesült csillagászati tanösvényt hozott itt létre egy sor éjszakai programmal, de ha kedvünk támad, akkor ellátogathatunk az első magyar Europa Nostra-díjas falumúzeumba, barangolhatunk a jellegzetes bükkerdőkben vagy a löszszurdokokban, kerékpározhatunk egy jót, és megcsodálhatjuk gazdag élővilágát. Az éjszakai égbolt mellett pedig megtekinthetjük a zsúpfedélű, füstöskonyhás lakóházakat is, amelyek nem a csillagok közé, hanem a múltba repítenek.

2. Holdbéli táj Nógrád megyében: a kazári riolittufa

A Nógrád megyében található Kazár nemcsak a palóckontyos parasztházak vagy a községet körbeölelő 20 millió éves szelíd dombok miatt érdekes, hanem a holdbéli táj hangulatát adó riolittufa okán is.

A különleges geológiai képződmény a vulkáni tevékenységek következtében született, és a puha felszínt a víz eróziós munkája folyamatosan alakítja azóta is. Ennek köszönhetően jött létre a képződmény erősen szabdalt felszíne, amelyen szerteágazó árkok, kúpok és gerincek húzódnak véges-végig.

Hogy ez mennyire különleges? Nos, hogy ha hasonlót szeretnél látni, akkor Törökországig, egészen Kappadókiáig kellene utaznod, de a világon is csak összesen hat ekkora kiterjedésű riolittufa erózió létezik. Kazár van a legközelebb, éppen ezért tökéletes kirándulóhelyszín pároknak és családoknak. A zöldellő fák által szegélyezett tájon el lehet rejtőzni a nyüzsgő világ gondjai elöl, és szánhatunk magunkra és szeretteinkre egy kis időt.

Forrás: 123rf.comEzerarcú országMagyarország tele van csodaszép helyekkel és vadregényes tájakkal, amikre megéri időt szakítani, és amelyeket megéri felfedezni.

3. Zirc és a csodálatos Gaja-patak

A Veszprém megyében található Gaja-patakot a Kelet-Bakony ékszerdobozának is hívják, és látva ezt az érintetlen vidéket, ez bizony túlzott leegyszerűsítés. Az egyik legtisztább vízfolyású magyar patak az egyik legszebb környezetben fekvő mesterséges tóba, a Fehérvárcsurgói víztározóba folyik egy zegzugos, kanyargós, hangulatos húsz kilométeres utazást követően.

A gazdag élővilággal rendelkező patak vadregényes tájon halad végig, így a betyárok, bujdosók néhai menedéke ideális úti cél bakancsos vagy kerékpáros túrákhoz. A festői szépségű szurdokvölgy igazi turistaparadicsommá vált az évek során, és az ember mindent megtalál itt, amire vágyik: Római fürdő, csobogó vízesések és zúgók, árnyas völgyek, szűk sziklafalak és persze a Sobri Jóskáról elnevezett Jóska-barlang.

Ha pedig a környéken járunk, akkor érdemes beiktatni egy zirci látogatást is, hiszen a Bakony páratlan fővárosa egyedülálló történelmi és művészettörténeti értékkel rendelkezik, ezáltal tökéletes kiinduló- vagy végpont egy túrához. Itt-tartózkodásunk során meglátogathatjuk a ciszterciek által alapított arborétumot, a Bakonyi Gyilkos-tavat, és a tési szélmalmokat. Egyszerre izgalmas, menő és élménydús.

4. A Tisza ölelésében: Gergelyiugornya

Kelet-Magyarország számtalan meglepetést tartogat: az ember egy belföldi nyaraláskor hajlamos inkább nyugat felé tekintgetni, pedig Gergelyiugornya az egyik legjobb példája annak, hogy hazánk másik szegletében is találunk szép számmal varázslatos tájakat. A Tisza mellett található, ma már Vásárosnaményhoz tartozó községet szinte átöleli a folyó egyik kanyarulata, és a településen alkalmazott különleges (vagy mondhatni praktikus) építkezési módszer ma már egészen érdekes hatással bír.

A nyaralóépületekhez olyan anyagokat használtak a tulajdonosok, ami épp elérhető és olcsón beszerezhető volt, így izgalmas összkép alakult ki a jámbor nyárfák árnyékában, a folyóparton. Nem csoda, hogy a külföldiek szerelmesek Gergelyiugornyába és ezekbe a fura, 80-as években felhúzott építményekbe, amelyekbe beleeszkábáltak konténerlapokat, farostlemezeket, vasúti síneket, hullámpalát.

Egyszerre ijesztő és nosztalgikus ez a kavalkád, amely megbújik a Tisza és a Szamos összefolyása mellett, időkapuként szolgálva a 20. és a 21. század között. Gergelyiugornya felejthetetlen élményt nyújt nyáron, és ha a legnagyobb hőségben erre vesszük az irányt, akkor a fürdőzés élményének is átadhatjuk magunkat. A községben a tiszai szabadstrand mellett ugyanis az Atlantika Vízividámpark is kiváló időtöltést biztosít.

5. A ballószögi Vadnyugat

Elgondolkodtál már azon az Alföldön járva, hogy ez a táj akár egy cowboyfilm természetes díszlete is lehetne? Izzó nyári délután, a szikkadt tájakat látva egy békés megyei földgázkút a pillanat erejéig Texasba is elrepít, ahogy a távolban legelésző nyájat vesz észre az ember a hőség miatt táncoló horizonton.

Talán ezért is volt kiváló ötlet, hogy Ballószögre, erre a Kiskunsági Nemzeti Park szélén, Kecskemét mellett található településre néhány ötletes vállalkozó elhozta a Vadnyugat világát és a cowboyromantikát.

A western, a lovas élet és az aranyláz világa egyedülálló módon keveredik a hamisítatlan alföldi környezetben a több mint 50 hektáros Silverado Ranchon. A homoki pusztába felhúzott vadnyugati kisvárosban minden megtalálható, ami egy westernfilmben: countryzene, indiánok, szalonok, kártyaasztalok, öreg sheriff, marhaterelés, lasszózás és persze lovaglás végtelen mennyiségben. A határtalan prérin igazán különlegesen hat az 1800-as éveket megidéző stílus a jegenyefasorokkal, a karámokkal és a faházakkal.

Egy izgalmas nap után pedig igazán kellemes érzés megkóstolni egy finom homoki bort vagy egy helyi különlegességet. Aki pedig megfárad a western világában, az bátran megmártózhat a ballószögi termálfürdőben, ahol nyugodt körülmények között lehet kipihenni a rohanó hétköznapokat.

A ballószögi Vadnyugat tökéletes gyermektábornak, csapatépítő tréningnek vagy baráti programoknak, ráadásul nem az egyetlen, ahol ezzel a képzettársítással próbálkoznak: a Csongrád-Bokrosban található Vadnyugati Város legalább ilyen izgalmas. Hiába, az Alföld a magyar Vadnyugat, és a betyár a magyar cowboy.

Forrás: 123rf.comA magyar puszta varázsaA végtelen Alföld olyan, akár a Vadnyugat… és a magyar prérin erre néhány szemfüles vállalkozó rá is játszik.

6. Boldogkő vára: egy csipet középkor

A Hernád folyó völgyében, Boldogkőváralja mellett található vár a 13. század végén épült, és fénykorában híres családok birtokához tartozott: tulajdonosa volt az Aba-nemzetség, a Szapolyai-család, Thököly Imre vagy a Zichy-család, valamint Brankovics György és Lazarevics István szerb despoták.

Fontos része a magyar történelemnek, és a már hosszú ideje önkormányzati fenntartású vár szerencsére maga mögött tudhatja a zivataros időszakokat (1701-ben például fel is robbantották az osztrákok). Az épületegyüttest mára felújították, és az szabadon látogatható az utazók legnagyobb örömére.

Az ősi vár, a kastély, a kápolna, a szárazmalom, a kapubástya, a különleges tornyok és a sziklakijáró (avagy megfigyelőbástya) pazar úti cél a hazai desztinációk szerelmeseinek. A kilátás csodaszép a majd’ 250 méteres sziklaszirtről, az alant elterülő táj szépsége pedig a legszigorúbb vándorok szívét is meglágyítja. Boldogkőváralja az Országos Kéktúra egyik állomása, és a környék kedvelt túracélpontja. A várhely és környéke tökéletes helyszín ahhoz, hogy leüljünk a fűbe, és kizárjuk magunkból a mindennapok problémáit. A nap végén pedig betérhetünk a Castrum Boldua nevű középkori étteremben, ahol az ódon falak mellett ülve belekóstolhatunk a 13. századba.

7. Őserdő a Bükkben

A több mint 50 hektáros bükk-vidéki őserdő ritkán látogatható, ezért értékes helyszín: az Istállós-kő és a Tar-kő között található magterület 850-900 méter magasan helyezkedik el, és azt 40-50 méter magas, 200 éves bükkfák uralják.

A fokozottan védett rezervátum területén 100 éve nem végeznek erdőművelési tevékenységet, így a bükki Őserdő azon kevés helyek egyike, ahol egy kirándulás során tényleg a magányos vadonban találhatjuk magunkat, ahol nem ritka a farkas sem.

Itt minden lépés egy természeti kincs mellett vezet el, és a magashegyi bükkösben járva nem találkozunk az emberi jelenlét nyomaival. A nyugati szélen persze még látható a hajdani kisvasút helye, de ez inkább egyfajta mementó, ami csak még inkább érintetlenné varázsolja az Őserdőt.

Sajnos a kincsként őrzött terület ritkán, és csak szakkísérettel látogatható. Az őserdei gyalogtúra viszont megéri a várakozást a Magyar Nemzeti Parkok Hetéig, hogy megnézhessük, hogyan élik természetes életüket a bükkfák a számunkra már magasnak számító 800-900 méteres hegyeken.

Magyarország csodaszép...

… és hazánkban lépten-nyomon találkozhatunk olyan helyekkel, amelyekről még csak nem is hallottunk, mégis, egyedülálló élményekkel tehetnek minket gazdagabbá. Érdemes hát egy kicsit tudatosan tervezni a belföldi nyaralással, és nemcsak a hosszú hétvégéken kacsingatni a magyar úti célok felé. Tervezzünk célirányosan: a 7 fentebbi desztináció könnyedén beilleszthető egy évszaktól független üdülésbe, de az alaposságot ezúttal sem szabad nélkülözni.

Figyeljünk a közösség véleményére (böngésszük át bátran a kommenteket, értékeléseket, ajánlásokat), nézzünk utána az infrastruktúrának („Van-e ott kerékpárút, felülete jó?”), és bátran vonjuk be a gyerekeket is a kupaktanácsba. A legjobb ötleteket gyakran ők szolgáltatják.

Jó ötlet emellett még összevetni az utazási irodák ajánlatait azzal, amit mi magunk is le tudunk szervezni, és ne felejtsünk el költségkalkulációt készíteni, amit aztán összehasonlíthatunk például egy horvát tengerpartra jutó kiadással. Az esetek többségében az fog látszódni, hogy belföldön utazni felér egy vaskos spórolással, miközben az élmény tökéletesen kimaxolható.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noszínes