5 különleges úti cél Magyarországon

Tényleg szép helyek

utas_5kulonleges

Kevés szebb dolgot tudunk elképzelni annál, mint elveszni a tihanyi levendulásban vagy panorámázni a Balaton-felvidéki tanúhegyek csúcsán, de szerettünk volna összegyűjteni nektek pár olyan úti célt is, amit még nem fedeztek fel maguknak a hazai turizmus szerelmesei, és ahová nemcsak 1 napra, de akár hosszabb időre is leruccanhatsz.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen hazánk bővelkedik különleges úti célokban. A turizmus forgalma folyamatosan nőtt az elmúlt években, és mi, magyarok is rájöttünk (végre), hogy az igazi csodákért nem kell külföldre utaznunk.

A világjárvány miatti önkéntes karantén után pedig még jobban értékeljük a karnyújtásnyira található úti célokat. Ezekből most öt különlegest össze is gyűjtöttünk. Hazafias csokor, öröm beleszippantani!

1. Dörgicse

Ó, a Balaton északi partja, amely nyaranta olyan színes-szagos romantikával vár, mint ahogy azt a Liliomfiban láttuk… És ha már ráuntál Balatonfüredre vagy Tihanyra (tudjuk, hogy nehéz, nagyon nehéz!), akkor utazz egy picit tovább a visszhangnál!

Dörgicse a Balaton-felvidék ékszerdoboza Akali és Zánka felett, pár kilométerre a magyar tengertől. Szőlőhegyekkel körbevett medence rejti, és levendulái tán még a tihanyinál is szebbek. A környező települések piacairól isteni finom (bio) különlegességek szerezhetők be, és a Nivegy-völgyből megcsodálható balatoni panoráma olyan, amit minden magyarnak látnia kell legalább egyszer az életben. A hatás persze addiktív, úgyhogy tessék vigyázni!

Az aprócska falunak pedig nemcsak a jelene, de a történelme is gazdag: három templomrom, barokk kőhíd, népi présház és pince, csak hogy néhány látnivalót említsünk.

blog-body-5-kulonleges-uticel-1

2. Bélapátfalva

Az Egertől északra található Bélapátfalva a Bükk egyik büszkesége. Kiránduláshoz ideálisan közel van a Bél-kő és a Lak-völgyi tó, kulturális programokhoz pedig csak egy (nagyobb) ugrás a borváros.

Bélapátfalva nemzetközi szinten is híresnek mondható amiatt, hogy itt található hazánk egyetlen épen maradt román stílusú ciszterci apátsági temploma, de a nyaralás kényelmesen időzíthető a sok itt rendezett fesztivál egyikéhez is. Idén érdemes azonban tájékozódni, mik kerülnek megrendezésre. Egyszerre lakhat jól errefelé a szellem és a test is, távol az egész éves nyüzsgéstől.

3. Szigetköz

Van, aki Sopronig/Balfig gurul, más meg sem áll Bécsig és a mélyzöld alpoki lankákig, pedig van csoda közelebb is Magyarország nyugati felében!

A Szigetköz hazánk legnagyobb szigete a maga szűk négyszáz négyzetkilométerével, és ennek köszönhetően egyedülálló vidék láperdőkkel, mocsárrétekkel és ligeterdőkkel. Páratlan csoda és a Duna ajándéka, amely életre szóló emlékekkel várja a természetkedvelő turistákat. Olyanokat csábít, akik szeretnék egy pillanatra (néhány napra, hétre) megállítani az idő rohanását.

4. Gergelyiugornya

Kihagyhatatlan desztináció a Tisza, és mi sem bírtuk ki, hogy legalább egy úti cél ne vezesse honfitársainkat második folyónkhoz. Gergelyiugornya ma már Vásárosnaményhoz tartozik, és Szamos torkolatával szemben fekszik, a 41-es út mentén.

Hírnevét annak köszönheti, hogy a nyolcvanas években, a „békebeli” szocializmusban felhúzott nyaralók egészen különleges nosztalgiát sugároznak a látogatók felé. Mintha a Macska-jaj kelt volna életre és keveredett volna egy csipetnyi Zimmer Ferivel, köszönhetően annak, hogy az építkezésre sem az egységesítés, sem a minőségi tervezés nem volt jellemző. Ha van Vadkelet, ez annak az egyik maradványa.

A furcsa folyóparti település viszont épp ezért olyan izgalmas és különleges, amit nem lehet kihagyni és nem lehet elfelejteni. Főleg, ha egy forró nyári napon nagyot lehet csobbanni a Tiszába.

blog-body-5-kulonleges-uticel-2

5. Göcsej

A dimbes-dombos, meseszép völgyekkel szabdalt csodatáj Zala szívében fekszik, és rendkívül gazdag nemcsak földrajzi, de néprajzi látnivalókban is. Tökéletes desztináció a városi turistáknak, akik a betontenger helyett végtelenbe nyúló zöldeket szeretnének látni. A romantikus hangulatú kis falvacskák és az üde kirándulóhelyek időutazásra hívnak, aminek nem lehet ellenállni.

A természetjárás organikusan szakítható meg termálvizes fürdőzésekkel, az aprófalvak kellemes délutáni-esti sétára hívnak, és ha az ember visszavágyna néhány órára a nagyobb városok zajához, akkor ellátogathat Zalaegerszegre.

Reméljük, ez a cikk meghozta a kedvedet egy kis hazai kiruccanáshoz. Ha szeretnél biztonságban nekivágni a belföldi utazásnak is, ne feledd, Országjáró utasbiztosításunk akár 30 napra is baleseti védelmet és autó-asszisztenciát kínál. Részletek itt.

Országjáró belföldi utasbiztosítás azoknak, akik Magyarországon autóval nyaralnak, vagy munkájuk, lakóhelyük miatt sokat utaznak, vagy a motorozás szerelmesei.⁣