Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Tudatos nyaralás?

Tudatos nyaralás? 10 trükk, amivel spórolás egy utazás!

/blog-cikkek2016. július 28.blog utazáspénz

Legtöbbünk fejében a nyaralás egyet jelent a pénzköltéssel, pedig egy utazás lehet okos és tudatos is, amely nem karcsúsítja meg a szükségesnél jobban pénztárcánkat. Ehhez persze nem árt, ha betartjuk ezt a 10 trükköt, amivel megfogjuk egy nyaralás spórolós végét.

Hogyan tervezzünk okos nyaralást?

Az egész éves hajtás után nincs kellemesebb dolog, mint leruccanni a horvát vagy a görög tengerpartra, süttetni a hasunkat egy kicsit, és élvezni, hogy az élet abban a pillanatban csak a lustálkodásról és a kikapcsolódásról szól. Persze, ehhez gyakran le kell győzni az utazással kapcsolatos félelmeinket, hiszen az utóbbi idők problémái miatt kétszer is meggondoljuk, hogy menjünk-e bárhova is, és ha megyünk, hát hova tegyük. Amikor ezzel megvagyunk, és tudatosítjuk magunkban, hogy a rettegés nem állíthat meg minket az élményszerzésben, akkor jöhet a tervezés.

Az okos nyaralás legfontosabb ismérve ugyanis az, hogy alapos felkészülés előzi meg.

Az okos nyaralás minden egyes nap megtanít minket a pénzügyi tudatosságra. Szenvedés és kibírhatatlan lemondás nélkül. Hiszen

a spórolással nem az a célunk, hogy kellemetlenné tegyük a nyaralást, hanem hogy a felesleges kiadásokat elfelejtve optimalizálni tudjuk a családi kasszát.

Az a lényeg, hogy élvezzük a nyaralást, és hogy ha spórolunk is, ezt ne kínszenvedésnek fogjuk fel, hanem befektetésnek és lehetőségnek. Hogy ez könnyedén menjen, összeszedtünk néhány trükköt, ami segíthet elérni a céljainkat.

0. trükk: Ne hitelből…

Szép dolog a személyi hitel, de nyaralás után THM-eket nyögni sokkal inkább ráfizetés, semmint spórolás. A finanszírozási formával számtalan szép dolgot elérhetünk, de a nyaralásra inkább úgy készüljünk, hogy hónapokkal korábban visszafogjuk a felesleges költéseket.

1. trükk: Nyaralás főszezonon kívül?

Rendben, azt mondod, hogy számodra a nyaralás egyenlő a júliusi kánikula idejére leszervezett kefalóniai kéthetes kiruccanással. Nehéz nem díjazni egy ehhez hasonló ötletet, de ha az embernek ilyen igényei vannak, akkor máris számolnia kell azzal, hogy a költségek drasztikus mértékben megemelkednek, és ennek prózai okai van.

A főszezon.

Valószínűleg nem vágsz olvasás közben meglepett arcot, hiszen pontosan tudod, hogy miről beszélünk. Más kérdés, hogy erről az ember könnyedén megfeledkezhet szervezés közben, esetleg nem fogadja el, hogy nyaralni egy kicsit korábban is lehet. Pedig az élet nem áll meg késő tavasszal, késő nyáron vagy épp kora ősszel sem, és ha nem is fogad minket kánikula az úti célunkon, talán lehet, hogy jobban járunk egy kellemes időjárással, mint a néha kibírhatatlan hőséggel. Sok utazási iroda augusztusban már komoly akciózásba kezd (hogy a kuponos oldalakról ne is beszéljünk), így rendkívül kedvező utószezoni árakat lehet elkapni, legyen szó Horvátországról, Görögországról vagy épp Spanyolországról. Általános tapasztalat, hogy az időjárást illetően sincs nagy különbség augusztushoz képest, és szeptember végéig számíthatunk a kellemesen meleg, napos időre. Ha az európai célországoknál is délebbre megyünk, akkor az októbert se zárhatjuk ki, mint lehetőség.

Mit kapunk cserébe? 20-30 vagy akár 40 százalékkal olcsóbb árakat, tumultus és alkalmazkodás nélkül. Érdemes tehát figyelni az utazási irodák akciót, és nem baj, ha már nyár előtt feliratkozunk pár hírlevélre. Kiknek jelent ez jó lehetőséget? Lényegében azoknak, akiknek mindegy, hogy mikor mennek el nyaralni, hiszen a legnagyobb hátrányt ebből a szempontból az iskoláskorú gyerkőcök jelentik. A lurkóknak ugyanis szeptemberből jelenésük van az oktatási intézményekben. Vegyük sorba a „kedvezményezetteket”:

Egyes utószezoni nyaralásoknál ráadásul még az illetéket is elengedik az utazási irodák, így az olcsó repülőjegy is sokat segít abban, hogy spóroljunk egy nyaraláson.

Egy nyaralás lehet költséghatékony is123rf.comAz aprólékosan megszerzett nyaralás sokat segíthet abban, hogy az utazás ne egy féktelen pénzköltéssel legyen egyenlő.

2. trükk: Készülj fel, és csomagolj be mindent!

Persze, ha sietni kell, akkor az ember hajlamos otthon hagyni pár apróságot, amiről azt gondolja, hogy majd a nyaralás helyszínén is megveheti. Aztán jön a fekete leves: közel sem olyan mulatságos fürdőruhát vásárolni strandolás előtt (drágábban, mint otthon) vagy épp telefontöltő után bóklászni 5 százalékos töltöttségnél. Nem véletlen, hogy ez a trükk is alap dolog, mondhatni triviális, hiszen a későbbi bánkódást pontos tervezéssel előzhetjük meg csak. Nézzük végig, mire lehet szükségünk az alatt az 1 vagy 2 hét alatt, amíg távol vagyunk az otthonunktól. Amit tudunk vigyünk magunkkal:

Utóbbi kifejezetten hasznos tud lenni. Egyrészt a hűtőtáska meghálálja magát, hiszen a hideg ásványvíz drágább a strandon, mintha egy boltban vennénk meg és a szállodában hűtenénk le. Ugyanezt vonatkozik szinte bármi másra, akár még fagyit is csempészhetünk a vízpartra. Mit is írtunk fentebb? Nem az a lényeg, hogy kellemetlenül érezzük magunkat a spórolás miatt, hanem hogy optimalizáljuk a kiadásokat. Miért fizessünk valamiért többet, ha olcsóbban is elérhető? Ilyen egy tudatos nyaralás, igaz? Elimináld a váratlan kiadásokat!

3. trükk: Olcsó repülőjegy, okosan

Ha saját magunk szervezzük a nyaralásunkat, és találtunk az utószezon idejére egy frankó kis szállást, akkor jöhet a következő probléma megoldása:

Olcsó repülőjegy?

Lehetséges! Egyrészt vegyük figyelembe, hogy bizonyos számítások szerint 6 héttel, mások szerint 21 nappal olcsóbbak a repülőjegyek. Ami tény: 1-2 héttel indulás előtt elkezdődik a drágulás, amiből a legtöbben szeretnénk kimaradni. Ha viszont épp időben foglalunk (tegyük fel: 3-4 hét), akkor egyrészt nem kerülünk túl közel a tűzhöz, másrészt már elérhetők azok az akciók, amikkel a légitársaságok meg akarják tölteni a járatokat. Emellett ne legyünk restek végignézni a különböző légitársaságok oldalait (a foglalási oldalak helyett), és tegyük mindezt inkognitó módban. A keddi napot válasszuk ki, mert a legtöbb légitársasági ilyenkor frissíti rendszerét. Gyakori, hogy a keddi vagy szerdai utazás is olcsóbb (nemcsak maga a foglalás), mivel sokan hétvégén vagy hétfőn repülnek vissza (haza).

4. trükk: Váltsunk időben, váltsunk jó helyen!

Mármint pénzt. Merthogy a valutaváltás is lehet művészet. Persze, előre jelezni a különböző változásokat szinte lehetetlen, de van néhány szabály, amit így is érdemes betartani, ha nem szeretnénk (a kelleténél nagyobbat) bukni a forint-euró, forint-font vagy forint-dollár közötti váltogatás során. Hogy és hol váltsunk?

Még ha megrögzött bankkártya-használók vagyunk, akkor is érdemes félretenni egy kis készpénzt a célország valutájából, valamint nem árt, ha meggyőződünk róla, hogy kártyás fizetéskor milyen kezelési költséget számol fel a bankunk, és hogy milyen árfolyamokkal történik majd meg a váltás. Avagy: mennyivel járunk rosszabbul?

A tanulság minden esetben ugyanaz: tájékozódjunk jó előre!

5. trükk: Telefonhívás külföldről

Szerencsére a külföldi telefonhasználat (hívás és SMS) ma már közel sem olyan ördögtől való, mint évekkel ezelőtt, amikor az embernek inge és gatyája rámehetett arra, ha rácsörgött az otthoniakra hogylétét megerősítve. Az idei nyár például csökkenő roamingtarifákkal indult, és uniós országon belül maradva a nyaraló viszonylagos biztonságban érezheti magát és pénztárcáját. A tanács ugyanakkor ebben az esetben is ugyanaz: érdemes felkeresni szolgáltatónkat, hogy megtudakoljuk, mennyit kell fizetnünk majd külföldi utazásunk során a telefonhasználatért (hívás, SMS, net!!!), és hogy mivel tudunk egy kicsit takarékoskodni.

A lehetőségek száma majdhogynem határtalan. Az előre megvásárolható roamingkeretek mellett ott vannak az ingyenes opciók is, kiváltképp, ha a szállodában WiFi is elérhető: Skype, Messenger, Viber.

6. trükk: Járd be virtuálisan úti célodat!

No persze nem azért, hogy lelőjük jó előre a poént, hiszen nem kell Street View-t használni, elég csak lekutatni a legfontosabb dolgokat:

Az internet korában szinte minden népszerű üdülési célpontról találunk angol (vagy akár magyar) nyelvű információt, így bőségesen tájékozódhatunk már jóval az utazás előtt.

Nem a felesleges költekezéstől leszünk boldogok123rf.com Egy varázslatosan szép strandon lustálkodva nem attól leszünk boldogok, hogy költekezünk.

7. trükk: Költekezési vágy a strandon

Amit le kell győzni!

Merthogy az ember lemegy szépen a strandra, és azt gondolja, hogy övé a világ, és mire kettőt pislog, már üres a pénztárca. Ha gyerekkel ejtjük meg ezt a túrát, akkor a helyzet még rosszabb is lehet, hiszen két-három lurkóval a strandolás szinte kész vagyon. Pedig ennek nem kell így lennie. Egyrészt érdemes magunkat és a gyerekeket is hozzászoktatni év közben a takarékosabb hozzáállásra. A kicsikkel nem nyáron kell megértetni, hogy bizonyos ajándékokra nem futja (vagy azok megvétele felesleges), és nekünk is könnyebb, ha a strandra már jól felkészült, higgadt emberként megyünk.

„Nincs szükségem a második jégkrémre ahhoz, hogy boldog legyek!”

Érdemes a (strandon tapasztalt) költekezési vágyra úgy tekinteni, mint egy rossz befektetésre, mert az ember nem szívesen vesz részt ilyenekben, és talán a sokadik alkalommal már kétszer is meggondolja, hogy megveszi-e azt a felesleges dolgot, amire úgy, abban a pillanatban nincs is szüksége. Ahogy fentebb írtuk, a hideg vizet és a fagyit hűtőtáskában mi is vihetjük, és garantáltan olcsóbb ezeket így (egy közértben) megvenni, mint a strandon. Arról ne is beszéljünk, hogy bármi, ami a strandon kellhet, azt olcsóbban meg tudjuk venni idehaza, egy nagyobb áruházban:

nagyságrendekkel kevesebbe kerül itthon, mint az olasz, horvát vagy görög tengerparton, ahol minden helyi árus tudja, hogy portékájáért többszörös pénzt is elkérhet.

8. trükk: Szuvenírt csak okosan

Legyünk őszinték: szép dolog a Rovinjból hozott ingatag kis hajócska a műanyag palackban, de valószínűleg nem sok polcra fog majd kikerülni. Ugyanez igaz a kulcstartókra és egyéb díszekre. A szuveníreket akár 0 forintból vagy rém olcsón is kihozhatjuk, és nem kell feltétlenül túlköltekeznünk magunkat. Gondoljunk csak egy személyre szóló fotóra (papírtáblára írt üzenettel), amit aztán feltöltünk a Facebookra, betagelve a címzettet. Higgyük el, mind tudunk olyan kreatívak lenni, hogy kitaláljuk a legkedvesebb, de pénztárcát feleslegesen nem megterhelő ajándékokat.

9. trükk: Kössünk utasbiztosítást!

Ne gondoljuk azt, hogy az utasbiztosítás csupán kidobott pénz, hiszen az ember sosem tudhatja, mibe keveredik külföldön, és hogy mikor jönne jól egy kis segítség. Egy nem várt baleset miatt súlyos pénzösszegeket is kifizethetünk a kórházi ellátásra (vagy betegszállításra), ha nem kötünk utasbiztosítást. Vajon megéri kockáztatni napi néhány száz forintért? Ugye, hogy nem!

A spórolás nem csak azt jelenti, hogy valamire nem adok ki pénzt, hanem azt is, hogy számba veszem a lehetőségeket! Mi az, amivel csökkentem a kockázatokat? Mi az, ami csökkenti a rizikóját egy későbbi nagyobb kiadásnak?

Egyértelmű, hogy egy utasbiztosítással csak jól járhatunk, hiszen az védőhálót helyez alánk, így aggódás nélkül tölthetjük el egy tudatosnyaralás minden pillanatát. Ez már csak azért is fontos, mert egyes utazásokban ott van a kockázat: sokan várjuk már a riói olimpiát, de mindannyian tudjuk, hogy a kiutazásnak milyen rizikói vannak. Igyekezzünk tehát arra időben és alaposan felkészülni!

10. trükk: Játék az egész!

Ami inkább tipp, semmint trükk: csinálj a spórolásból játékot! A takarékosság izgalmas, ha úgy tekintünk rá, mint egy küzdelemre, egy versenyre, ahol minél ügyesebben szerepelünk, annál jobb lesz nekünk. Talán még jutalmat is kitűzhetünk magunk (vagy párunk elé), a lényeg ugyanaz: ne szenvedésnek fogjuk fel a takarékoskodást, hanem játéknak, amiben jó részt venni, és amit jó megnyerni.

„Szuper, 50 ezerrel több maradt a kasszában hazaérkezés után. Jók vagyunk, mint a magyar fociválogatott!”

Király!

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noutazás