Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Ünnepi hangulat ajándékba: a bécsi karácsonyi vásár titka

10 kérdés a nyugdíjbiztosításokról

/blog-cikkek2019.  december 05.blognyugdíj

A legtöbb magyar ember tudja, de legalábbis érzi, hogy idős korában nem hagyatkozhat csak az állami nyugdíjára. Igen ám, de előtakarékossági, öngondoskodási termékből sok van a piacon. Vajon érdemes nyugdíjbiztosítást is vásárolni?

A válasz az, hogy igen, de természetesen a különböző termékek előnyeit ötvözni is lehet.Nézzük most a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket!

1. Miért tegyek félre külön is a nyugdíjas éveimre? Azért fizettem a sok adót és járulékot, nem?

Sajnos a legtöbb ember aligha bízhat pusztán az állami nyugdíjban. Ez sokaknak már ma sem elég, de 10-15 éven belül, részben demográfiai okok miatt, még nehezebb lesz a helyzet. Sőt, a MABISZ szerint amíg napjainkban minden negyedik, addig 2050-re már várhatóan minden második aktív korú keresőre (15-64 év) jut majd egy 65 évnél idősebb ember.

De mi a helyzet a világ más országaiban?

Itt és most, vagyis a mai Magyarországon, aki nem szeretne érdemi életszínvonal-romlást elszenvedni a nyugdíjas éveiben, a fentiekből egy mixet alakít ki. Természetesen használja az állami nyugdíját, ha szükséges, számít a családtagjaira is, de mindenképpen igyekszik öngondoskodni, előtakarékoskodni.

Kevesen bíznak az állami nyugdíjban, és az előrejelzések is azt mutatják, hogy érdemes az öngondoskodás felé fordulni.hu.depositphotos.com

2. Honnan tudhatom, hogy tényleg egy nyugdíjbiztosítás a legjobb nekem?

Nem is lehet kérdés, hogy a biztosítók „hazabeszélnek”, hiszen ők leginkább ezzel az öngondoskodási termékkel foglalkoznak. Ám, ha túllendültünk ezen az „eladási” szemponton, érdemes azt is megvizsgálnunk, hogy vajon miért választott a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján több mint 300 ezer ember ilyen terméket, és hogy milyen valódi ügyfélelőnyei vannak a nyugdíjbiztosításoknak.

Hiszen a teljesség igénye nélkül ilyen lehet

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a befektetéssel kombinált unit-linked életbiztosítások mellett vannak „klasszikus” életbiztosítások, amelyek olyan megtakarítások, ahol az ügyfél előre tudjuk a lejárati biztosítási összeget.

3. Mi az, hogy adójóváírás? Kitől, mennyit és hogyan?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján, akinek nyugdíjbiztosítása van, annak joga van a befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 130 ezer forintot visszaigényelni. Éves szinten tehát 650 ezer forint megtakarítása esetén már elérhető a maximális adójóváírás. Az adójóváírás visszaigénylése ráadásul egy egyszerű, szabványosított procedúra.

4. Nekem nem jár adójóváírás, akkor ne is kezdjek el takarékoskodni?

De igen! A nyugdíjbiztosítás több fontos vonzereje közül csak az egyik az adójóváírás. Ám a nyugdíjbiztosítások hozama, a biztosítási elem, a rugalmasság, a saját (és egyedi) igényekre szabott tanácsadói tudás mind-mind olyan tényezők, amelyek kiemelik a nyugdíjbiztosításokat a befektetési termékek mezőnyéből.

5. Nem túl drágák a nyugdíjbiztosítások?

A piacon alapvetően kétféle termék van: a kiszámítható hozamú - azaz a lejáratkor fix összeget fizető – „klasszikus” életbiztosítások, illetve a befektetésekkel kombinált konstrukciók, amelyek azonban várhatóan jóval magasabb megtakarítást eredményeznek majd, mint az előbbiek.

Az egyes nyugdíjbiztosítások költségei és hozamai természetesen eltérőek. Jó hír viszont, hogy a különféle termékek költségei teljesen transzparensek, így az egységes teljes költség mutató (TKM) alapján összehasonlíthatók a nyugdíjbiztosítások díjai, amelyeket például a MABISZ oldalán is ellenőrizhetünk.

6. Mi lesz, ha a befektetéssel kombinált nyugdíjbiztosítás nem hoz elég hozamot?

Elméletben ilyen is előfordulhat, ám a különböző nyugdíjbiztosítások múltbeli teljesítményeit, hozamait vizsgálva általánosságban az látható, hogy a befektetéssel kombinált nyugdíjbiztosítások eddig nagyon jól szerepeltek.

Különböző portfóliók léteznek, lehetnek kötvénytúlsúlyos, vegyes- vagy éppen részvénydominanciájú termékek, amelyeknek a hozamai a vállalt kockázat mértékében változnak.

Ami a lényeg, hogy az eddigi átlagos teljesítménymutatókról elmondható, hogy azok nemcsak a jegybanki alapkamatot (0,9 százalék), vagy a bankbetétek (0,5-1,5 százalék) alacsony kamatait verték meg, de a ma elérhető legvonzóbb lakossági állampapírok 4 százalékot meghaladó kamatjaival is versenyképesek voltak, sőt, sok esetben azokat is érdemben meghaladták.

A nyugdíjbiztosítás nem igényel speciális tudást és állandó figyelmet: az ügyfeleket tanácsadó vezeti végig, a háttérben pedig tapasztalt befektetők dolgoznak azon, hogy a pénz fialjon.hu.depositphotos.com

7. Akkor érdemes az időskori boldogulásomat csakis nyugdíjbiztosításokból fedezni?

Ezt nem állítanánk, hiszen érdemes az előnyöket, a különböző adómegtakarítási lehetőségeket kombinálni. A más előtakarékossági termékekhez járó adókedvezmények részben összevonhatóak a nyugdíjbiztosítások adóelőnyeivel, és valóban lehetnek olyan állami (lakossági állampapír), vagy piaci (befektetési alapok, részvények, ingatlanok) termékek, amelyeknek szintén helye lehet a portfóliónkban.

8. Nem tudom, hogy képes leszek-e 20-30 éven keresztül minden hónapban félretenni. Akkor inkább el se kezdjem?

A jövő valóban kiszámíthatatlan, de ez a pozitív ösztönző tényleg pozitív szerepet játszhat az öngondoskodásunkban. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy a nyugdíjbiztosítási állományok meglepően stabilak, biztosítói szakszóval, „állékonyak”. Ez azt jelenti, hogy bár a jövő bármit hozhat, jellemzően teljesül az ügyfél és a biztosító közös megtakarítási célja, és alacsony a lemorzsolódás, a feladás, a legtöbben pedig kiválóan kihasználják a termék hosszú távú előnyeit.

9. Én nem értek a befektetésekhez, nem jobb számomra egy bankbetét vagy az állampapír?

A nyugdíjbiztosításokkal nem kell folyamatosan foglalkozni, hiszen ahogy már tisztáztuk, eleve nemcsak befektetésekkel kombinált biztosítások léteznek, de klasszikus (előre kiszámítható megtérülésű) termékek is.

Ráadásul a nyugdíjbiztosításokkal még egy nagyon hasznos modell is elérhető, az úgynevezett céldátum-megközelítés. Ez azt jelenti, hogy nem kell minden életszakaszban ugyanolyan portfóliókat tartanunk, a „target date” modellben a tanácsadóink úgy alakítják ki a befektetéseinket, hogy eleinte kockázatosabb portfólióelemekkel vadásszák a hozamot, majd a befektetési időszak vége felé egy kockázatkerülőbb portfóliót alakítanak ki, amely segít megőrizni az addigi eredményeket.

10. Mennyit tegyek félre havonta ahhoz, hogy a nyugdíjba vonuláskor fenntarthassam az életszínvonalamat?

Ha például egy 40 éves férfi 25 éven át havi 25 ezer forintot tesz félre (azaz összesen 7,5 millió forintot befizet), akkor 4 százalékos átlagos hozam mellett nyugdíjba vonulásakor 12,9 millió forintot kaphat kézhez.

Személyre szóló ajánlatot szeretnél? Tudni akarod, milyen lehetőségek állnak előtted...

...és hogy milyen összegre számíthatsz 10-20 év múlva? Kérj visszahívást!

UNION Pezsgő nyugdíjprogram

részletek
Kérj visszahívást!
Bezárás

Egy kis türelmet kérünk.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noblog