Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü

10 kérdés és válasz a kockázati életbiztosításról

/blog-cikkek2019. április 8.blog élet

Egy okos családfenntartó nemcsak a jelenre, hanem a jövőre is gondol, és nem csupán a biztos dolgokat igyekszik uralni, de védelmet keres a nem várt eseményekre is. Gondoskodik a házastársa, gyermeke vagy szülei anyagi biztonságáról, mert egy tragédia után az érzelmi sokkot a pénzügyi problémák szokták követni.

Ebben a cikkünkben összeszedtük a kockázati életbiztosítással kapcsolatos 10 leggyakoribb (legfontosabb) kérdést, és meg is válaszoltuk azokat.

1. Mi az a kockázati életbiztosítás?

Kezdjük a legérthetőbb módon, és haladjunk innentől befelé a nyúl üregébe:

A kockázati életbiztosítással tehát a családod jövőjét biztosítod, hiszen nekik egy tragédia épp elég gond, és nem hiányzik még ehhez a pénzügyi probléma is.

2. Miért van szükség kockázati életbiztosításra?

Azért, mert váratlan események bárkivel történhetnek, és ahogy a lakásodnak vagy a gépjárművednek, úgy neked (és a családodnak) is szüksége lehet védelemre.

A statisztikák szerint:

Képzeld csak el, hogy mi a helyzet a következő esetben: te vagy a család egyetlen kenyérkeresője a lakásodat hitelre vettétek, és két kicsi gyerek van otthon, akiket szeretnél felnevelni. Csakhogy bármi történhet veled, például egy váratlan betegség vagy baleset miatt.

Ki fog ekkor gondoskodni a gyerekeidről? Miből fogják felnevelni őket nélküled? Mit kapnak, ha veled történik valami?

10 kérdés és 10 válasz a kockázati életbiztosítás kapcsánBelegondoltál már abba, hogy mi lesz a szeretteiddel, ha veled baj történik? Főleg akkor, ha anyagilag is függenek tőled.depositphotos.com

3. Kinek érdemes kockázati életbiztosítást kötnie?

Annak, aki eltartó, vagyis akinek a keresetétől függ a háztartás jövője vagy komfortja. Még csak azt se mondanánk, hogy csak veszélyes foglalkozás esetén célszerű megkötni, hiszen baleset vagy (rettegett) betegség bárki életében történhet.

Hatványozottan nő a kockázati életbiztosítás fontossága, ha hiteled van (például autó, lakás vagy személyi kölcsön), hiszen egy nem várt tragédia után ezek kifizetése a családtagjaidra marad.

Megkötheti még:

4. Milyen kockázati életbiztosítást érdemes kötni?

Olyat, amely megfelelő védelmet nyújt, és nem csak pár százezret fizet haláleset vagy rokkantság esetén. Mert ez az összeg semmire nem elég; se a gyerekek felnevelésére, se egy esetleges hitel végtörlesztésére.

Amikor a kockázati életbiztosításokat böngészed, akkor vedd számításba a családod igényeit és az adósságaitokat.

Tapasztalataink szerint a legjobban akkor jársz, ha teljes körű védettséget kérsz, vagyis bármely halálesetre és rokkantságra kitértek a szerződéskötéskor; ez utóbbi is fontos, hiszen kenyérkeresői státuszodat ugyanúgy elveszíted, sőt, még a te ápolásod terhe is a családodra hárul.

Általánosságban elmondható, hogy egy jól megválasztott kockázati életbiztosítás minimum több millió forintot fizet egy tragédia – azaz például a biztosított balesete, betegsége vagy halála – esetén, de gyakoriak az akár több tízmilliós összegű biztosítások is.

5. Mennyibe kerül a kockázati életbiztosítás?

A kockázati életbiztosítás egyetlen költsége a havidíj, amely állandó és fix, és az minden hónap adott napján esedékes. A kockázati életbiztosítás díját befolyásolja:

Vedd figyelembe, hogy a havidíj jelzésértékű a csomag minőségét illetően, tehát nem árt óvatosan kezelni a (gyanúsan) olcsó ajánlatokat! A piacon komoly árkülönbségeket láthatsz, ezért érdemes személyesen is árajánlatot kérni, sőt, jó ötlet lehet egy pénzügyi tanácsadó bevonása is.

Nagyvonalakban elmondható, hogy a kockázati életbiztosítás havidíja a néhány ezer és tízezer forint közötti sávban mozog, de fontos, hogy ne csak az ár alapján dönts.

6. Ez most akkor egy megtakarítás, vagy mi?

Nem. A kockázati életbiztosítás csak nagy baj (azaz haláleset, egy komolyabb betegség vagy baleset) esetén fizet, akkor viszont – megfelelő szerződés esetén – jelentős összeget (általában több millió forintot), ami segíthet a család életszínvonalának megőrzésében.Takarékoskodásra (például nyugdíj-előtakarékosságra) viszont nem használható, ez ugyanis nem megtakarítási céllal kötött életbiztosítás. Persze ez utóbbiak is tartalmaz(hat)nak kockázati díjrészt, de az ilyen típusú biztosításoknak nem elsősorban a kockázati védelem a céljuk, hanem a megtakarításod menedzselése.

7. Milyen esetekben fizet a kockázati életbiztosítás, és mennyit?

Kezdjük az utóbbi kérdéssel, és vegyünk egy példát!

És hogy milyen esetekben fizet a kockázati életbiztosítás?

Egyrészt: a kockázati életbiztosítás a futamidő alatt nyújt védettséget, vagyis csak addig, ameddig fizeted. Épp úgy, mint például a lakásbiztosítás.

Másrészt: a pontos választ csak az adott csomag ismeretében lehetne adni.

Mondunk egy példát: ha csak balesetre biztosítod be magad, akkor betegség esetén nem fizet a biztosító; sőt, még betegségnél sem mindegy, hogy milyen típusú egészségi problémákra kapsz védelmet.

Ezért is fontos, hogy lehetőleg széles körű védelmet biztosíts magadnak és a családodnak (ebben segít egy pénzügyi tanácsadó, aki segít átvenni veled a kockázati tényezőket és a lehetőségeket).

Minden fontos kérdés a kockázati életbiztosításrólMár napi párszáz forintért is kaphatsz védelmet. A megfelelő kockázati életbiztosítás pedig baleset és betegség esetén is fizet.depositphotos.com

8. Adható-e adómentesen a kockázati életbiztosítás?

Az idei évtől teljesen átalakultak a cafeteria adózási szabályai. 2019-től ugyanis szinte minden népszerű, eddig kedvezményesen – vagy akár adómentesen – adott juttatásra akkora adót kell már fizetni, mint a fizetésed után, amit havonta kapsz. Hogy ezek után mit tehetsz anyagilag az egészséged megőrzése és a biztos nyugdíj érdekében, arról egy korábbi cikkünkben írtunk.

2019-ben ezért sajnos már nincs lehetőséged arra, hogy vállalati juttatás keretében kapj adómentes kockázati életbiztosítást.

9. Mire kell figyelni a kockázati életbiztosítással kapcsolatban?

Nézzünk néhány általános tippet, amire figyelned kell a szerződéskötéskor, és amivel jól járhatsz (hosszabb távon):

10. Hol kapsz most kedvezményt?

A legfontosabb kérdéseket már tisztáztuk, így egyetlen lényeges dolog maradt még hátra: hol kaphatsz most kedvezményt, ha kockázati életbiztosítást kötsz?

Ha április 30-ig úgy döntesz, hogy nálunk gondoskodsz a családod hosszú távú anyagi biztonságáról, akkor most egyszerre élvezheted a nyugalmat és a pihenést, ugyanis két személyre egy nap pihenést adunk ajándékba. Kattints IDE!

UNION Rizikó Extra kockázati életbiztosítás

Életbiztosításoddal nem csak házastársad, gyermekeid, szüleid anyagi biztonságáról gondoskodhatsz. Segítséget jelenthet tartós betegségek esetén vagy amikor nagy értékű egészségügyi vizsgálatokra lenne szükséged.

Kérj visszahívást!
Bezárás

Egy kis türelmet kérünk.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3no887976