Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Fordulj rá kedvezményeinkre!Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

KÖSD MEG ONLINE!
/biztositas/jarmubiztosításjármű
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

100% online biztosítás

Autót veszel? Pár kattintással kiszámolhatod kötelező biztosításod várható díját, és meg is kötheted azt. Online felületünkön később rendezheted a rendszeres díjat, nyomon követheted a szerződést vagy megváltoztathatod adataid. Biztosításod természetesen személyesen is megkötheted.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Számos kedvezmény

Ha online kötsz és van Supershop kártyád 5% kedvezményben részesülsz. 10%-os kedvezményt adunk, ha 15 év alatti gyermek van a családban. Emellett kedvezményt kaphatsz díjfizetési szokásaid alapján, a családban használt 2 vagy több biztosított autó után, de számít az is, ha közszolgálati dolgozó vagy. Tömegközlekedési bérlettel rendelkező ügyfeleink is számíthatnak további kedvezményre. Kedvezményeink nagy része ráadásul összevonható.

Részletek
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Védelem Európa egész területén: zöldkártya

Az UNION Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása kiterjed a Zöldkártya Egyezmény valamennyi országára. Ezekben az országokban érvényes a biztosításod, és ezt egy ún. zöldkártyával tudod igazolni, melyet utazás előtt érdemes kiváltani.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Utasaidról is gondoskodunk

Ha a kötelező biztosítás mellé közlekedési balesetbiztosítást is kötsz, utasaidról is gondoskodsz. A védelem bárkire érvényes, aki egy baleset során az autóban megsérül, legyen az gyermek, felnőtt, magyar vagy külföldi állampolgár. Az sem számít, hogy mely országban történik a baleset, mert a biztosítás Magyarországon kívül is érvényes.

részletek

Hogyan lehet biztosításod Online?

1

Kalkulálj kötelezettség nélkül!

2

Válaszd ki a megfelelő biztosítást!

3

Regisztrálj UNION24 online felületünkön!

4

Fizess bankkártyával!

Kösd meg online!

Hogyan lehet biztosításod személyesen?

1

Válaszd ki a hozzád legközelebb eső irodánkat!

2

Tájékozódj szakértő kollégáinktól kötelezettségek nélkül!

3

Kösd meg a biztosítást!

Kapcsolat

Mi a teendő kár esetén?

Ha UNION-os ügyféllel karamboloztál

Amennyiben ügyfelünk kárt okozott autódban, kérjük, töltsd ki online kárbejelentő nyomtatványunkat! Szakértő kollégáink 3 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot szemleidőpont egyeztetés céljából.

Kárbejelentés
  Jelentsd be online!

Fontos részletek

Mi a biztosítási kötelezettség?

A biztosítási kötelezettség azt jelenti, hogy minden magyar gépjármű üzembentartója köteles gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kötni, és az után a díjat megfizetni. További információ az MNB, MABISZ oldalán.

Mit kapsz biztosításodhoz?

 • Online ügyintézés: Ügyfélportálunkon online kérheted le kötvényed, rendezheted biztosításod díját bankkártyás fizetéssel és adataidat is módosíthatod
 • SuperShop pont: 100 forintonként 1 SuperShop pontot írunk jóvá (SuperShop program részletek)

Hogyan és meddig kell befizetnem a biztosításom?

Online biztosításkötéskor a díjat felületünkön bankkártyával tudod befizetni díjesedékességtől számított 60 napon belül. Ellenkező esetben, a 60. nap elteltével, szerződésed díjfizetés hiányában megszűnik.

Milyen kedvezményeket kaphatsz?

Ha online kötöd és elektronikus kommunikációt választasz (UNION24-kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás)

 • 5% SuperShop kedvezmény, ha van SuperShop kártyád
 • 12% kedvezmény közszolgálati dolgozóknak és házastársaiknak
 • 10% gyermek kedvezmény, ha a legfiatalabb gyermek 15 évesnél fiatalabb
 • 5% kedvezmény, amennyiben az üzembentartó rendelkezik tömegközlekedési bérlettel. Érvényes a 2020.01.01 vagy későbbi kezdetű szerződések esetén.

Ha személyesen kötöd (UNION-kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás)

 • 10% kedvezmény közszolgálati dolgozóknak és házastársaiknak.
 • 10% gyermek kedvezmény, amennyiben a legfiatalabb gyermek 15 évesnél fiatalabb.
 • 5% kedvezmény, amennyiben az üzembentartó rendelkezik tömegközlekedési bérlettel. Érvényes a 2020.01.01 vagy későbbi kezdetű szerződések esetén.
 • 10% kedvezmény több gépjárművet üzembentartó háztartásoknak.
 • 5% kedvezmény, ha van Union-Casco vagy union24-casco biztosításod.

A kedvezmények maximalizálva vannak. A részletes feltételeket alul, a Dokumentumok között találod (Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díja).

Ki kötheti meg a biztosítást?

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást magyar lakcímmel rendelkező személyek köthetnek. A biztosítást az üzembentartó köti meg, aki nem feltétlenül a tulajdonos. A biztosítást a forgalmi engedélyben bejegyzett üzembentartó kötelezettsége megkötni. A legtöbb esetben a tulajdonos az üzembentartó, de lehetőség van a tulajdonostól eltérő üzembentartó bejegyzésére is.Tulajdonosváltás, új üzembentartó bejegyzése esetén a biztosítást az okmányirodai bejegyzést megelőzően szükséges megkötni, mivel az átírás feltétele a kötelező biztosítás igazolása.

Milyen gépjárművekre köthető meg a biztosítás?

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást minden közúti forgalomban részt vevő, vagyis rendszámmal rendelkező gépjárműre, illetve a nem rendszámos segédmotoros kerékpárokra és a közúti forgalomban használt munkagépekre is kötelező megkötni.

Mire van szükség ahhoz, hogy meg tudd kötni a biztosítást?

 • Új gépjárműveknél:
  A gépjármű adataira az adásvételi szerződés alapján és a forgalmi engedélyre. Új gépjármű esetében leggyakrabban a márkakereskedés intézi a biztosításkötést, a tulajdonos kérésére.
 • Használt gépjárműveknél:
  A gépjármű adataira a forgalmi engedély alapján és az előző biztosítás adatai (kötvényszám, bónusz fokozat).

Hogyan működik a bonus-malus rendszer?

A bonus-malus rendszer a személygépkocsira, motorkerékpárra, autóbuszra, tehergépkocsira, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra terjed ki. 10 bonus és 4 malus kategóriát foglal magába. Új szerződés kötése esetén a Biztosító az üzemben tartó nyilatkozata alapján állapítja meg a szerződés előzetes besorolását, ennek hiányában - illetve a rendszerbe újonnan belépő üzemben tartó esetén - a szerződést előzetesen az A00 osztályba sorolja a Biztosító.


Bonus
A besorolás a következő biztosítási időszakban egy osztályt emelkedik, ha a szerződéssel érintett gépjármű az új biztosítási időszakot közvetlenül megelőző biztosítási időszak és az új biztosítási időszak kezdő napjai közötti időtartam során legalább 270 napig biztosítási fedezettel rendelkezett és ebben az időtartamban az üzemben tartónak az érintett gépjármű vonatkozásában - a károkozás időpontjától függetlenül - kártérítési kötelezettsége nem vált ismertté.


Malus
A besorolás a következő biztosítási időszakban személygépkocsi és motorkerékpár esetén két osztályt lép vissza, amennyiben a szerződéssel érintett gépjármű az új biztosítási időszakot közvetlenül megelőző biztosítási időszak és az új biztosítási időszak kezdő napjai közötti időtartam során az üzemben tartónak az érintett gépjármű vonatkozásában kártérítési kötelezettsége ismertté vált. Ha szeretnéd elkerülni a visszasorolást, visszafizetésre a kárrendezés lezárását követően van lehetőséged 6 hétig.

A nemzetközi zöldkártyáról

Ha autóval utazol külföldre, előfordulhat, hogy a kötelező gépjármű-biztosítási fedezet meglétét igazolni kell. Ezt nemzetközi Zöldkártya rendszer keretében, a nemzetközi Zöldkártyával tudod megtenni. Ez az igazoló lap nem azonos a környezetvédelmi felülvizsgálatot igazoló, hasonló nevű zöldkártyával.

A nemzetközi zöldkártya rendszerhez tartoznak: Európa országai, valamint Irán, Izrael, Marokkó, Tunézia. Nem tagjai a rendszernek a volt Szovjetunió utódállamai – Belorusszia, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia és Ukrajna kivételével.

A Zöldkártya Egyezmény egyes tagországaiban (lásd táblázat) ennél is egyszerűbb a helyzetünk, hiszen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolásául - a Zöldkártya helyettesítéseként - elfogadják az adott gépjárműre kiállított forgalmi rendszámot és a gépjárművön ovális mezőben külön elhelyezett "H" országjelzést.

Az Európai Unió tagországában kiadott forgalmi rendszámtáblák esetében az autókat az Európai Unió területén nem kell további külön országjelzéssel ellátni. Más országok azonban a külön országjelzést ezen rendszámtáblák esetében is megkövetelik.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetének igazolásához szükséges eszközök a különböző országokban:

 • Albánia: Zöldkártya kötelező
 • Andorra: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel
 • Azerbajdzsán: Zöldkártya kötelező
 • Ausztria: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Belgium: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Belorusszia: Zöldkártya kötelező
 • Bosznia-Hercegovina: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Zöldkártya ajánlott
 • Bulgária: Zöldkártya kötelező
 • Ciprus: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Csehország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Dánia és Feröer Szigetek: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Észtország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Finnország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Franciaország és Monaco: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Görögország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám, Zöldkártya ajánlott
 • Hollandia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Horvátország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel
 • Irán: Zöldkártya kötelező
 • Írország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Izland: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Izrael: Zöldkártya kötelező
 • Lengyelország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Lettország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Liechtenstein: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Litvánia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Luxemburg: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Macedónia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Zöldkártya ajánlott
 • Málta: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám, Zöldkártya ajánlott
 • Marokkó: Zöldkártya kötelező
 • Montenegró: Zöldkártya kötelező
 • Moldávia: Zöldkártya kötelező
 • Nagy-Britannia, Észak-Írország, Channel-szigetek, Gibraltár és Man Szigete: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám, Zöldkártya ajánlott
 • Németország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Norvégia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Olaszország, Vatikán és San Marino: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám, Zöldkártya ajánlott
 • Oroszország: Zöldkártya kötelező
 • Portugália: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Románia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám, Zöldkártya ajánlott
 • Spanyolország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Svájc: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel
 • Svédország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Szerbia-Montenegró: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Zöldkártya ajánlott
 • Szlovákia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Szlovénia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Törökország: Zöldkártya kötelező
 • Tunézia: Zöldkártya kötelező
 • Ukrajna: Zöldkártya kötelező

Fentiektől függetlenül külföldre utazáskor minden esetben ajánlott a Zöldkártya kiváltása.Minden, a táblázatban nem szereplő országba történő belépéskor az illető ország határán az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (határbiztosítást) kell megkötni.

Még több információ a MABISZ oldalán: https://mabisz.hu/nemzeti-iroda/

Dokumentumok

Általános dokumentumok

/static/assets/xml/label-document.xmlauto +kgfbyes

Díjak, tarifák

/static/assets/xml/label-document.xmlkgfbdijyesyesyes

Távértékesítés

/static/assets/xml/label-document.xmltavertekesitesyes

Ügyintézés

Adat-és szerződésmódosítás

/static/assets/xml/label-support.xmlgepjarmu+adatmodositas

Díjfizetés

/static/assets/xml/label-support.xmlgepjarmu+dijfizetes

Dokumentum igénylés

/static/assets/xml/label-support.xmlgepjarmu+dokumentum

Kárbejelentés

/static/assets/xml/label-support.xmlgepjarmu+karbejelentes

BiztosításainkNézd meg, miben tudunk még segíteni!

/static/assets/xml/label-page.xml3noCASCOVállalkozóiGépjárműÚtitársExtra

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noutazás