Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Fordulj rá kedvezményeinkre!Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

⁣KÖSD MEG ONLINE!
/biztositas/jarmubiztosításjármű
Fontos változás
2024 július 16-tól!

Az Európai Unió 2021. november 24-én fogadta el a gépjármű-felelősségbiztosításról szóló Irányelv módosítását, amely miatt  2024 július 16-tól bővül a gépjármű-felelősségbiztosításra kötelezett gépjárművek köre.

Részletekért kattints ide!
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

⁣100% online biztosítás

⁣Autót veszel? Pár kattintással kiszámolhatod kötelező biztosításod várható díját, és meg is kötheted azt. Online felületünkön később rendezheted a rendszeres díjat, nyomon követheted a szerződést vagy megváltoztathatod adataid. Biztosításod természetesen személyesen is megkötheted.

⁣KÖSD MEG ONLINE!
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Számos kedvezmény

Kedvezményt adunk, ha 15 év alatti gyermek van a családban. Emellett kedvezményt kaphatsz díjfizetési szokásaid alapján, de számít az is, ha közszolgálati dolgozó vagy. Kedvezményeink nagy része ráadásul összevonható. Ha pedig supershop kártyával rendelkezel és nálunk kötsz, akkor supershop pontokkal jutalmazunk.

Részletek
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Védelem Európa egész területén: zöldkártya

⁣Az UNION Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása kiterjed a Zöldkártya Egyezmény valamennyi országára. Ezekben az országokban érvényes a biztosításod, és ezt egy ún. zöldkártyával tudod igazolni, melyet utazás előtt érdemes kiváltani.

Figyelem!

⁣Oroszország és Belarusz területére a zöldkártyák csak 2023. május 31-ig érvényesek.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Utasaidról is gondoskodunk

⁣Ha a kötelező biztosítás mellé közlekedési balesetbiztosítást is kötsz, utasaidról is gondoskodsz. A védelem bárkire érvényes, aki egy baleset során az autóban megsérül, legyen az gyermek, felnőtt, magyar vagy külföldi állampolgár. Az sem számít, hogy mely országban történik a baleset, mert a biztosítás Magyarországon kívül is érvényes.

részletek

Hogyan lehet biztosításod Online?

1

⁣Kalkulálj kötelezettség nélkül!

2

⁣Válaszd ki a megfelelő biztosítást!

3

Regisztrálj UNION24 online felületünkön!

4

⁣Fizess bankkártyával!

Kösd meg online!

Hogyan lehet biztosításod személyesen?

1

Válaszd ki a hozzád legközelebb eső irodánkat!

2

Tájékozódj szakértő kollégáinktól kötelezettségek nélkül!

3

Kösd meg a biztosítást!

Kapcsolat

Mi a teendő kár esetén?

Jelentsd be online!

UNION-os ügyféllel karamboloztál?

⁣Amennyiben ügyfelünk kárt okozott autódban, kérjük, töltsd ki online kárbejelentő nyomtatványunkat! Szakértő kollégáink 3 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot szemleidőpont egyeztetés céljából.

Kárbejelentés

Fontos részletek

Mi a biztosítási kötelezettség?

A biztosítási kötelezettség azt jelenti, hogy minden magyar gépjármű üzembentartója köteles gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kötni, és az után a díjat megfizetni. További információ az MNB,MABISZ oldalán.

Mit kapsz biztosításodhoz?

 • Online ügyintézés: Online ügyfélszolgálatunk⁣ felületén kérheted le kötvényed, rendezheted biztosításod díját bankkártyás fizetéssel és adataidat is módosíthatod
 • SuperShop pont: 100 forintonként 1 SuperShop pontot írunk jóvá (SuperShop program részletek)

Hogyan és meddig kell befizetnem a biztosításom?

Online biztosításkötéskor a díjat felületünkön bankkártyával tudod befizetni díjesedékességtől számított 60 napon belül. Ellenkező esetben, a 60. nap elteltével, szerződésed díjfizetés hiányában megszűnik.

Milyen kedvezményeket kaphatsz?

 • Ha online vagy személyesen kötöd és e-mail kommunikációt választasz, akkor kedvezőbb díjra számíthatsz
 • Kedvezmény közszolgálati dolgozóknak és házastársaiknak
 • Gyermek kedvezmény, ha a legfiatalabb gyermek 15 évesnél fiatalabb
 • Kedvezmény, ha nyilatkozol, hogy lakóhelyed, illetve rendszeres tartózkodási helyed, valamint munkahelyed közötti távolság nem haladja meg a 60 km-t
 • Valamint SuperShop pont jóváírást is kaphatsz, ha van SuperShop kártyád

A részletes feltételeket alul, a Dokumentumok között találod (Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díja).

Ki kötheti meg a biztosítást?

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást magyar lakcímmel rendelkező személyek köthetnek. A biztosítást az üzembentartó köti meg, aki nem feltétlenül a tulajdonos. A biztosítást a forgalmi engedélyben bejegyzett üzembentartó kötelezettsége megkötni. A legtöbb esetben a tulajdonos az üzembentartó, de lehetőség van a tulajdonostól eltérő üzembentartó bejegyzésére is.Tulajdonosváltás, új üzembentartó bejegyzése esetén a biztosítást az okmányirodai bejegyzést megelőzően szükséges megkötni, mivel az átírás feltétele a kötelező biztosítás igazolása.

⁣Milyen gépjárművekre köthető meg a biztosítás?

⁣Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást minden közúti forgalomban részt vevő, vagyis rendszámmal rendelkező gépjárműre, illetve a nem rendszámos segédmotoros kerékpárokra és a közúti forgalomban használt munkagépekre is kötelező megkötni.

Az Európai Unió 2021. november 24-én fogadta el a gépjármű-felelősségbiztosításról szóló Irányelv módosítását, amely miatt bővül a gépjármű-felelősségbiztosításra kötelezett gépjárművek köre.

Egyes, jellemzően mikromobilitási eszközök (roller, robogó, e-bike, stb) esetében a gépjármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni az adott járműre.

Biztosítást kell kötni minden olyan járműre,

 • amely saját tömege nem haladja meg a 25 kg-ot, de tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t vagy
 • amely saját tömege meghaladja a 25 kg-t, és a tervezési sebessége meghaladja a 14 km/h-t.

Felhívjuk a figyelmet, hogy minden üzemben tartó saját felelőssége, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét!

Segítség a döntéshez

mikromobilitás

Az ábra tájékoztató jellegű, ezáltal nem helyettesíti, nem egészíti ki és nem írja felül a hatályos jogszabályok rendelkezéseit. Erre figyelemmel a MABISZ kizárja a felelősségét az ábrára alapított igények vonatkozásában.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény szerint olyan gépjármű esetében, amit nem vettek hatósági nyilvántartásba, a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül, ezért használat előtt mindenképpen győződj meg arról, hogy a járműnek van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása!
Ha nincs, köss rá biztosítást, vagy ne használd a járművet!

További információkért keresd fel a MABISZ oldalát!

⁣Mire van szükség ahhoz, hogy meg tudd kötni a biztosítást?

 • ⁣Új gépjárműveknél:
  A gépjármű adataira az adásvételi szerződés alapján és a forgalmi engedélyre. Új gépjármű esetében leggyakrabban a márkakereskedés intézi a biztosításkötést, a tulajdonos kérésére.
 • ⁣Használt gépjárműveknél:
  A gépjármű adataira a forgalmi engedély alapján és az előző biztosítás adatai (kötvényszám, bónusz fokozat).

Hogyan működik a bonus-malus rendszer?

⁣A bonus-malus rendszer a személygépkocsira, motorkerékpárra, autóbuszra, tehergépkocsira, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra terjed ki. 10 bonus és 4 malus kategóriát foglal magába. Új szerződés kötése esetén a Biztosító az üzemben tartó nyilatkozata alapján állapítja meg a szerződés előzetes besorolását, ennek hiányában - illetve a rendszerbe újonnan belépő üzemben tartó esetén - a szerződést előzetesen az A00 osztályba sorolja a Biztosító.


Bonus
A besorolás a következő biztosítási időszakban egy osztályt emelkedik, ha a szerződéssel érintett gépjármű az új biztosítási időszakot közvetlenül megelőző biztosítási időszak és az új biztosítási időszak kezdő napjai közötti időtartam során legalább 270 napig biztosítási fedezettel rendelkezett és ebben az időtartamban az üzemben tartónak az érintett gépjármű vonatkozásában - a károkozás időpontjától függetlenül - kártérítési kötelezettsége nem vált ismertté.


Malus
A besorolás a következő biztosítási időszakban személygépkocsi és motorkerékpár esetén két osztályt lép vissza, amennyiben a szerződéssel érintett gépjármű az új biztosítási időszakot közvetlenül megelőző biztosítási időszak és az új biztosítási időszak kezdő napjai közötti időtartam során az üzemben tartónak az érintett gépjármű vonatkozásában kártérítési kötelezettsége ismertté vált. Ha szeretnéd elkerülni a visszasorolást, visszafizetésre a kárrendezés lezárását követően van lehetőséged 6 hétig.

⁣A nemzetközi zöldkártyáról

⁣Ha autóval utazol külföldre, előfordulhat, hogy a kötelező gépjármű-biztosítási fedezet meglétét igazolni kell. Ezt nemzetközi Zöldkártya rendszer keretében, a nemzetközi Zöldkártyával tudod megtenni. Ez az igazoló lap nem azonos a környezetvédelmi felülvizsgálatot igazoló, hasonló nevű zöldkártyával.

⁣A nemzetközi zöldkártya rendszerhez tartoznak: Európa országai, valamint Irán, Izrael, Marokkó, Tunézia. Nem tagjai a rendszernek a volt Szovjetunió utódállamai – Belorusszia, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia és Ukrajna kivételével.

⁣A Zöldkártya Egyezmény egyes tagországaiban (lásd táblázat) ennél is egyszerűbb a helyzetünk, hiszen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolásául - a Zöldkártya helyettesítéseként - elfogadják az adott gépjárműre kiállított forgalmi rendszámot és a gépjárművön ovális mezőben külön elhelyezett "H" országjelzést.

⁣Az Európai Unió tagországában kiadott forgalmi rendszámtáblák esetében az autókat az Európai Unió területén nem kell további külön országjelzéssel ellátni. Más országok azonban a külön országjelzést ezen rendszámtáblák esetében is megkövetelik.

⁣A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetének igazolásához szükséges eszközök a különböző országokban:

 • Albánia: Zöldkártya kötelező
 • Andorra: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel
 • Azerbajdzsán: Zöldkártya kötelező
 • Ausztria: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Belgium: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • ⁣Belarusszia: Zöldkártya kötelező. Figyelem! Belarusz területére a zöldkártyák csak 2023. május 31-ig érvényesek.
 • Bosznia-Hercegovina: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Zöldkártya ajánlott
 • Bulgária: Zöldkártya kötelező
 • Ciprus: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Csehország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Dánia és Feröer Szigetek: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Észtország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Finnország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Franciaország és Monaco: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Görögország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám, Zöldkártya ajánlott
 • Hollandia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Horvátország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel
 • Irán: Zöldkártya kötelező
 • Írország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Izland: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Izrael: Zöldkártya kötelező
 • Lengyelország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Lettország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Liechtenstein: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Litvánia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Luxemburg: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Macedónia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Zöldkártya ajánlott
 • Málta: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám, Zöldkártya ajánlott
 • Marokkó: Zöldkártya kötelező
 • Montenegró: Zöldkártya kötelező
 • Moldávia: Zöldkártya kötelező
 • ⁣Nagy-Britannia, Észak-Írország, Channel-szigetek, Gibraltár és Man Szigete: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám, Zöldkártya ajánlott
 • Németország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Norvégia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Olaszország, Vatikán és San Marino: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám, Zöldkártya ajánlott
 • ⁣Oroszország: Zöldkártya kötelező. Figyelem! Oroszország területére a zöldkártyák csak 2023. május 31-ig érvényesek.
 • Portugália: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Románia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám, Zöldkártya ajánlott
 • Spanyolország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Svájc: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel
 • Svédország: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Szerbia-Montenegró: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Zöldkártya ajánlott
 • Szlovákia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Szlovénia: Magyar forgalmi rendszám és "H" országjel, Európai Uniós forgalmi rendszám
 • Törökország: Zöldkártya kötelező
 • Tunézia: Zöldkártya kötelező
 • Ukrajna: Zöldkártya kötelező

⁣Fentiektől függetlenül külföldre utazáskor minden esetben ajánlott a Zöldkártya kiváltása.Minden, a táblázatban nem szereplő országba történő belépéskor az illető ország határán az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (határbiztosítást) kell megkötni.

Még több információ a MABISZ oldalán: https://mabisz.hu/nemzeti-iroda/

Dokumentumok

Általános dokumentumok

/static/assets/xml/label-document.xmlSmartCube8448462212yes

Díjak, tarifák

/static/assets/xml/label-document.xmlSmartCube2057yesyes

Távértékesítés

/static/assets/xml/label-document.xmlSmartCube3003yes

Ügyintézés

Adat-és szerződésmódosítás

/static/assets/xml/label-support.xmlgepjarmu+adatmodositas

Díjfizetés

/static/assets/xml/label-support.xmlgepjarmu+dijfizetes

Dokumentum igénylés

/static/assets/xml/label-support.xmlgepjarmu+dokumentum

Kárbejelentés

/static/assets/xml/label-support.xmlgepjarmu+karbejelentes

BiztosításainkNézd meg, miben tudunk még segíteni!

/static/assets/xml/label-page.xml3noCASCOVállalkozóiGépjárműÚtitársExtra

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noutazás

Fontos!

2024 július 16-tól bővül azon járművek köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni.

Részletekért kattints ide!