Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Utazás Ausztriába

Utazás Ausztriába: A síelés csupán a kezdet!

/blog-cikkek2017. március 1blog utazás

Utazás Ausztriába? A legjobb dolgok egyike. De a sógorokhoz történő átruccanásról sok magyarnak még manapság is csak a havas lankák és a síelés jut eszébe. Pedig bőven van ott látnivaló tavasztól az őszi időszakig is, ezért mi most elkalauzolunk titeket a legszebb desztinációkhoz. Kalandra fel!

Közel van és megfizethető, ezért nem véletlen, hogy a magyar síelők mintegy fele Ausztriát választja, és hogy összességében is majd 1,8 millió vendégéjszakát töltünk nyugati szomszédunknál. Csak két (tavalyi) statisztika arról, hogy milyen fontosak honfitársaink az osztrák turisztikai ágazat számára:

Nem semmi! A mintegy öt hónapig tartó síszezonban cirka 260-265 ezer, összesen pedig 534 ezer magyar választja a sógorokat, vagyis átlagosan (!)

A tények makacs dolgok?

Persze tökéletlen számítás, hiszen egy síszezon az egyik esztendőről átível a másikra, míg a turizmussal kapcsolatos adatok többi részét egy adott év alapján összesítik. Ettől függetlenül kiolvashatunk valamit az adatokból, leginkább azt, hogy a téli időszak (például a karácsonyi vásár) és a havas szórakozás jobban vonzza a magyart Ausztriával kapcsolatban, sőt, egyes oldalakon masszív 65-35 százalékos megoszlásról is írnak. Hogy miért? Talán a beidegződések miatt, amelyek azt mondatják velünk, hogy Ausztria télen az igazi, és hogy Bécsbe is csak a karácsonyi vásár okán érdemes ellátogatni. Ahogy Magyarország sem csupán a termálfürdőktől vonzó, úgy Ausztria is több látványosságot és kikapcsolódást ígér, mint amit a sípályákon kaphatunk. Már csak egy kicsit kell kibírni, hogy elmondjuk, ez mit is jelent pontosan.

Zárójelben: most kacsintottunk, de hosszas töprengés után úgy döntöttünk, hogy ilyen komoly témához nem illik az emoji.

Ausztria épít a turizmusra, és épít a magyarokra

A 140 millió vendégéjszaka és a bő 44 millió vendég is világosan megmutatja, hogy Ausztriának milyen fontos a turizmus. Gondoljunk csak bele: egy fő átlagosan 1700 eurós árbevételt generál, és a világ turizmusában Ausztria Top 15-ös tényező, illetve egy alig 9 milliós országként ostromolja a tízes lista tagjait.

A magyar vendégekből az elmúlt évtized során mind több és több választotta Ausztriát, és a statisztikák szerint folyamatosan emelkedik a vendégéjszakák száma is.

Egy magyar átlagban bő 3,3 éjszakát tölt a szomszédban, de ne feledjük, hogy a statisztikán ront a karácsonyi vásári időszak, amit több százezer külföldi látogat meg, köztük rengeteg magyar.

A téli turizmus Ausztriában a síelés mellett a bécsi karácsonyi vásárra épül, bár a havas lankák természetesen sokkal népszerűbbek.123rf.com

Ausztria télen

Annyira evidens az egész, hogy erről vagy sokat írunk, vagy épp ellenkezőleg: a lehető leggyorsabban lerendezzük ezt a témát. Főleg, hogy érintőlegesen már szóltunk róla (ehhez elég csak ide kattintanotok). Az ráadásul komolyabb szakmai tapasztalat nélkül is megállapítható, hogy a hidegebb hónapok a szomszédban inkább a síszezonról szólnak. A téli turizmus a vendégéjszakát felét kiteszi, és az Osztrák Statisztikai Hivatalnak már a mostani szezonról is vannak adatai, például Alsó-Ausztriával kapcsolatban:

Nincs is vita ezzel kapcsolatban: amikor leesik a hó, az osztrák sípályákat nagyon nehéz megverni, ráadásul a magasabban fekvő gleccsereken egész évben mehet a síbanzáj. De mi van akkor, ha a legtöbb helyen kezdetét veszi az olvadás, és virágba borulnak a rétek?

Ausztria nyáron

A hóvakságot megunó utazónak jó hírünk van: Ausztria nyáron a legsokszínűbb, és ezt nem (csak) mi mondjuk. Az alpesi lankák tavasztól kizöldülnek, és a túrázás szerelmesei veszik át a stafétabotot a síelőktől. Persze a hangulatos kisvárosok és sörfőzdéik, vagy a bécsi kávéházak és a nagyobb települések szerelmeseinek sincs okuk aggódni, hiszen számtalan kikapcsolódási lehetőség közül választhatnak. Nagyon kutakodni sem kell, mert olyan sok érdekes úti célba botlunk, hogy egy idő után.

Érdemes számolni az előnyökkel is:

És hogy hova érdemes ellátogatni tavasszal vagy nyáron? Nem volt nehéz dolgunk összeszedni tíz pazar opciót (az egyértelmű választásnak tűnő Bécs nélkül).

Nem nehéz beleszeretni egy ilyen tájba: Ausztria nyáron is legalább olyan izgalmas, mint télen. Sőt…123rf.com

Top 10 osztrák desztináció

… ami értelemszerűen szubjektív, de hát oda se neki, mi imádjuk ezeket a helyeket:

1. Innsbruck. Tirol tartomány székhelye az Alpok hegyláncai között, lélegzetelállító természeti környezetben fekszik, és a városnak rendkívül sokszínű a kultúrája. Az Alpok ékkövének tartott 800 éves város történelmi épületekkel, aranyos kis üzletekkel és hamisítatlan osztrák hangulattal várja vendégeit.

2. Salzburg. Igazi világváros az Alpok északi szélén páratlan óvárossal, valamint csodás kastélyokkal, kertekkel és múzeumokkal. Kiváló úti cél, nemcsak egy napra.

3. Bad Ischl. A császár nyaralóhelye, egy bájos kis fürdőváros a Salzkammerguti tóvidéken, amelyről már első látásra megállapítható, hogy az az urak kedvelt üdülőhelyszíne volt régen.

4. Mariazell. A magyarok körében is jól ismert stájerországi zarándokhely, amelynek bazilikáját évszázadok óta látogatják azok, akik Szűz Máriához szeretnének imádkozni. A több völgy találkozásánál fekvő kis városka híres még a Magnus sziklájáról, a kisvasútról, élményparkjáról és a Bürgeralpéról.

5. Dachstein. A gleccser nyáron is havas úti cél, ezért egész évben népszerű a turisták körében. Az egyedi (mérnöki szempontból is különleges) felvonóról elképesztő látnivaló tárul az utasok elé, a majd’ 3000 méter magas hegycsúcs pedig közelről és távolról is elképesztő.

6. Hallstatt. A világhírű barokk kisváros Ausztria egyik legszebb helyének számít, ahol mindössze egyetlen főutca van, köszönhetően annak, hogy a házak a Hallstatti tó és egy sziklafal között helyezkednek el, mégpedig igencsak szűkösen.

7. Alpok-Adria-túraútvonal. Nemcsak Ausztria, de hát egy ilyen apróság nem állíthat meg minket. Az Alpok-Adria-túraútvonal a Großglocknertől visz le egészen az Adriai-tengerig, mégpedig 43 izgalmas szakasz segítségével. Kihagyhatatlan élmény olyan látvánnyal, amelytől még levegőt is elfelejt venni az ember.

8. Kaisergebirge (és persze Kufstein). A hegymászók és sziklamászók körében ismert Kaiser-hegység még azoknak is tartogat újdonságot, akik már jártak a környéken, és persze itt található Kufstein híres vára is.

9. Medve-szurdok. Izmosabb feladat, de megéri: a Graztól északra található Medve-szurdok több szakaszon keresztül hozza közelebb az embert és a természetet, mindezt sziklás részek, zúgó patakok és égbe nyúló fák társaságában.

10. A közeli helyek: Rax és Schneeberg. A két csodaszép plató egyik legnagyobb előnye, hogy közel van, tehát még egy hosszú hétvégébe is bele lehet szorítani a túrázást és a kisvasutazást.

Kimaradt, de nem maradhat le a madárles a Fertő-tó környékén, a stájerországi biciklitúra vagy a barangolás Klagenfurtba.

Nyugodtan mondjuk tehát ki: Ausztriában nyaralni felelős döntés és kiváló befektetés, mert a csodaszép környezetben egyszerű feltölteni a lemerült szervezetet.

5 dolog, amire figyelned kell, ha Ausztriába indulsz

1. Készülj fel arra, hogy az osztrák autópályák és gyorsforgalmi utak fizetősek, és azokon csak érvényes matricával lehet közlekedni. Ne feledd, hogy az osztrák utakon közlekedő autókat szigorúan ellenőrzik a helyi hatóságok, ezért ha a matricavásárlást elmulasztod, akkor súlyos pénzbüntetésre is számíthatsz.

2. Útlevélre nincs szükséged, de minden személyi okmány legyen nálad, és az autók esetében is ellenőrizd, hogy magadnál tartod-e a szükséges dokumentumokat. Határ- és közúti ellenőrzésbe bármikor belefuthatsz.

3. Érdemes néhány szót megtanulni németül, akkor is, ha perfekt vagy angolból. Ez a kis kedvesség jól jöhet, ha oldani kell a hangulatot. Egy „Guten Tag” és egy „Auf Wiedersehen” még nem a világ vége.

4. Ausztriában is létezik a borravaló intézménye, amely a magyar szokásokhoz hasonlóan 10 százalék.

5. Utasbiztosítás nélkül a szomszédba se! Legyen szó egyszerű autókázásról, hosszabb nyaralásról vagy síelésről, mindig gondoskodjunk a megfelelő biztosításról. Ha ezt elmulasztod, akkor egy baleset vagy egyéb kellemetlenség miatt komoly költségekbe verheted magadat.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noblog