Továbbtanulási alternatívák, ha nem vettek fel

Semmi sincs veszve

tovabbtanulas_alternativ

Nem sikerült a felvételid, és most azon gondolkodsz, hogy mi legyen a következő lépés? Nem szeretnéd, ha – egyetemi vagy főiskolai továbbtanulás híján – kárba veszne az előtted álló (egy-két) év? Szerencsére a felsőoktatáson túl is van élet, és számtalan (alternatív) továbbtanulási lehetőség vár rád.

Kezdjük egy szimpla, mégis létfontosságú tanáccsal:

Ülj le és gondold végig a jövődet!

Tedd meg ezt már azelőtt, hogy jelentkeznél az általad kiválasztott egyetemekre vagy főiskolákra; tedd meg már ősszel, és hagyd, hogy a különböző variációk leülepedjenek benned. Hogy miért? Ennek egyszerű oka van: az élet (attól szép), hogy tele van meglepetésekkel, és bizony, néha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnéd. Előfordulhat, hogy az annyira vágyott felvételi végül mégsem jön össze, de tudod, hogy mikor veszed könnyedén az ilyen akadályokat? Ha van B-terved, és felkészültél egy-egy alternatívával. Szóval, tedd fel magadnak a kérdést:

„Mi az, amit szívesen csinálnék, és mi az, amiben erős vagyok?”

Még nem találkoztunk olyan fiatallal, akit semmi nem érdekelt volna az életben, szóval egészen biztosak vagyunk abban, hogy ha mélyen is, de benned is ott van az a bizonyos „lehetőség”. Ha pedig segítségre van szükséged, akkor jelentkezz bátran a KOM-PASSZ programra, amely kifejezetten a középiskolásoknak készült, hogy segítse őket a pályaválasztásban, és ami természetesen ingyenes a diákoknak. De még a leggondosabb felkészülés után is előfordulhat, hogy a felvételi értesítéssel együtt rossz hírt kapsz, és az derül ki, hogy nem vettek fel az egyetemre/fősulira. A kérdés ilyenkor: Hogyan tovább?

A gap year szépsége és kockázata

Bár Magyarországon ennek nincs különösebben hagyománya, az érettségi utáni egyéves pihenés (avagy a gap year) kimondottan népszerű Észak-Amerikában, Új-Zélandon vagy épp Nagy-Britanniában. Persze jó oka van annak, hogy ez nálunk viszonylag ismeretlen lehetőség: egy ilyen szünet rendszerint költséges dolog (a családnak), lévén a diák nem munkával tölti el ezt a cirka 12 hónapot, hanem

  • tapasztalatszerzéssel,
  • utazással,
  • vagy jótékonykodással.

A gap year nem mondható pénztárcabarátnak, ezért nem árt, ha óvatosan bánsz ezzel az opcióval. 18 éves korban már meg kell ismerkedned a felelősségteljes élettel, és nem szerencsés, ha egy szünet miatt kiesel a (tanulási) ritmusból. Törekedj arra, hogy ezt az időszakot hasznosan töltsd el, mert a túl hosszú és túl intenzív pihenésnek is meglehet később a böjtje. És mi lehet annál hasznosabb, minthogy a szóban forgó időszakban továbbképzed magad, és hogy gondoskodsz a saját fejlődésedről?

blog-body-alternativ-tanulas

Mit csinálj, ha nem vettek fel egyetemre, főiskolára, de te szeretnél továbbtanulni? Az élet nem áll meg egy sikertelen felvételi után.

Maradunk először belföldön: a tandíjmentes szakképzés

Avagy az OKJ-s képzés mint az egyik legjobb alternatíva azoknak, akiket nem vettek fel egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, de azért tovább szeretnének tanulni. Az Országos Képzési Jegyzék lényegében egy lista, amely az államilag elismert szakképesítéseket tartalmazza. Az éppen aktuális jegyzéket ezen a linken nézheted meg, és a rendszernek több előnye is van:

  • (nemzetközileg) elfogadott képesítést ad
  • viszonylag gyorsan elvégezhető
  • két szakképesítés ingyen megszerezhető
  • felvételi helyett csak kritériumok vannak
  • bizonyítványt ad

Az egyre népszerűbb OKJ-s képzéseket csak szakképző intézményekben végezheted el, de azt kiválaszthatod, hogy mindezt

  • iskolarendszerben (nappali tagozaton) vagy
  • felnőttképzésben (tanfolyamként) teszed-e meg.

A szakképző intézményeket könnyű megtalálni a neten, és szerencsére a legtöbb oldalán átlátható, hogy a különböző képzések mikor indulnak, és hogy mit is tartalmaznak.
A szakmákat amúgy feloszthatjuk

  • szakmacsoportonként (23 szakmacsoport)
  • ágazatonként (42 ágazat)
  • épzési területenként (8 terület)
  • szintenként (3 szint: alap, közép, emelt)
  • és képzési formaként (alapképzés, részképzés, ráépülés)

Felettébb izgalmas, nemde bár? Szerintünk is. Nyugodtan mondhatjuk, hogy itt aztán tényleg mindenki megtalálja azt, ami igazán érdekli, és csak az notórius válogatósoknak lesz nehéz dolguk, a többiek pedig egyszerűen rábökhetnek a számukra megfelelő képzésre és intézményre. Most pedig jöjjön a lényeg, vagyis a képzések szintje, és hogy miért is fontos ez. OKJ esetében ugyanis nincs felvételi, ellenben kritériumai vannak a jelentkezésnek, és ez a kritérium nem más, mint a legmagasabb iskolai végzettség. Nézzük, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban:

  • általános iskolai végzettség nélkül alapszintű szakképesítéseket végezhetsz el (21-es kódszámú képzések tartoznak ide)
  • 8 befejezett osztály után alap- vagy középszintű végzettség szerezhető (kódszám: 31-35)
  • érettségi után pedig közép- vagy emelt szintű végzettség (kódszám: 51-55)

Klasszik tanfolyamok (akár online)

Vagyis azok a továbbképzések vagy kurzusok, amelyek nem részei az Országos Képzési Jegyzéknek, de attól még lehetnek értékesek és hasznosak (számodra). Gondold csak végig, hogy mivel szeretnél foglalkozni, és ha megvagy, akkor keress rá a neten, hogy elérhetők-e ezzel kapcsolatos tanfolyamok. A filmeseknek például ott van a Werk Akadémia vagy a Budapest Film Academy, de egy rakat kurzust találsz fotósoknak, művészeknek vagy épp borkóstolóknak. A digitális korszaknak köszönhetően pedig már online is elvégezhetsz (nagyrészt angol nyelvű) képzéseket. Érdemes kipróbálni

  • az Udemy-t,
  • a Courserát,
  • az Open 2 Study-t
  • vagy az edX-et.

Nagy nemzetközi egyetemek szintén kínálnak (nem egyszer ingyenes) online elvégezhető kurzusokat, így ha szeretnéd bővíteni a tudásodat, akkor beülhetsz a Stanford, a Yale, az MIT, a Harvard, az Oxford vagy a Berkley digitális padsoraiba is. Érdemes például megnézni, hogy a Harvard Online Learning oldalán milyen sokszínű kínálat fogad. Ne feledd: csak keresned kell ezeket, és garantáljuk, hogy többet fogsz találni, mint amennyit elvégezhetsz.

Jobbra át!

Most olyat fogunk mondani, amin magunk is meglepődünk, hiszen előzetesen eszünkbe sem jutott ez a lehetőség, de…Szembe találtuk magunkkal egy cikkel, ami konkrétan a Magyar Honvédséget és a katonaéletet ajánlja a fiataloknak a középiskolai tanulmányok elvégzése után. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (szép név!) komoly energiát fektet ugyanis abba, hogy meggyőzze a diákokat a katonai továbbtanulásban (és szolgálatban) rejlő lehetőségekről. Elsőre lehet, hogy furcsa ötletnek tűnik, de a NATO-tagságnak köszönhetően van perspektíva ebben az életpályában is. A katonai szolgálat előnye a honvédség szerint az, hogy egy biztos munkahelyet kaphatsz folyamatos szakmai fejlődéssel és megbízható anyagi háttérrel. 

blog-body-alternativ-tanulasi-modok

Nehéz a dolga a katonának? A Magyar Honvédség és a katonaság életpályamodellje is vonzó lehet egyeseknek, hiszen az egyenruha kúl.

Külföldre menni, jó pénzért dolgozni

Szerencsét próbálni külföldön? Egyre több fiatal gondolja úgy, hogy érdemes belevágni egy ilyen kalandba, és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint idén a magyar gimnáziumok végzős tanulói közül 9,9 százalék azonnal beadta jelentkezését egy külföldi felsőoktatási intézménybe. Jól gondolod, ez azt jelenti, hogy minden tizedik érettségiző gimis konkrét tervvel rendelkezik a külhoni továbbtanulást illetően, és több mint a felük hosszabb távon szeretne maradni (41+17 százalék, két opciót megjelölve).

A szakmát tanuló végzősök sem mondhatók szívbajosnak: a szakmunkák rossz megbecsülése miatt sokan elvándorolnának hazánkból, és a legnagyobb motiváció egyértelműen a pénz, vagyis a nagyságrendekkel jobb kereset.

Mi a helyzet veled? Attól, hogy szakiskolában végeztél és szakmát kaptál a kezedbe, még nem kell lemondanod a továbbtanulásról, ha viszont nem sikerült a felvételi, akkor az előtted álló időszakot érdemes jól beosztani. Jövőt megalapozó ötlet lehet külföldi gyakorlati lehetőségek után nézni, hiszen ezzel nemcsak a szakmai tudásodat mélyíted, de – jó úti célt választva – még egy nyelvet is tanulhatsz/gyakorolhatsz. Az Unión belül tárt karokkal várják a jól képzett magyar munkaerőt, és ma már rengeteg cég segít abban, hogy megtaláld a testhez álló gyakorlati helyet. Ezt gimis érettségivel a hátad mögött is kipróbálhatod, hiszen nincs annál jobb, mint amikor az adott nyelvet az adott országban próbálod tökéletesíteni. Az anyanyelvi környezetben persze nehezebb szakmát tanulni, de rengeteg ingyenes lehetőség vár rád az Európai Unióban.

Rögtön külföld, azonnal munka

Ha szeretnél késlekedés nélkül belevágni a nagybetűs életbe, és a jövődet külföldön képzeled el, akkor általában ezekkel a szakmákkal érhetsz el könnyedén sikereket:

  • szakács
  • pék
  • hentes
  • gépész
  • villanyszerelő
  • gépjármű-vezető
  • munkagépkezelő

Az agilis, minőségi tudással rendelkező fiataloknak nem lesz nehéz dolguk, ezért nem győzzük eléggé hangsúlyozni: mindig vedd komolyan a szakmát, amit tanulsz, hiszen csak ilyen hozzáállással érvényesülhetsz majd igazán külföldön.

Mi az, amit ne csinálj?

Egy dolgot feltétlenül kerülj el: a semmittevést. Annál ugyanis nincs rosszabb dolog! Amennyiben úgy érzed, hogy bizonytalan (netán motiválatlan) vagy, akkor is érdemes utánajárni a dolgoknak, és nem kell félni attól sem, ha meg kell kérdezni egy-egy idősebb barátot vagy családtagot. Biztosan lesz pár jó ötletük, és a tapasztalatuk miatt érdemes odafigyelni a véleményükre. A legfontosabb azonban mindig az, hogy készülj több tervvel, és légy tudatos a továbbtanulásodat illetően. Elvégre ezen múlik a jövőd.