Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü

5500 euró volt a kóla és egy csokiMit fizet a biztosító?

/blog-cikkek2022. február 02.blogutazás

Helikopter vitte le a sízőt a hegyről, 5500 euróba került egy kóla és egy csoki - Ki fizeti ilyenkor a számlát?

Egy átlagos évben a novembertől március végéig tartó síszezonban már közel 600 ezer magyar keresi fel a legnépszerűbb európai terepeket. A becslések szerint a hazai síelők és snowboardozók több mint kétharmada köt utasbiztosítást – ráadásul ez az arány a Covid miatt idén várhatóan tovább emelkedik –, méghozzá átlagosan és személyenként napi 800 forintot költenek biztosításra. De milyen esetekben fizeti a biztosító a gyakran milliós kártérítési igényeket?

Sokat hallani, hogy a magyarok körében is egyre népszerűbbek a téli sportok. Vannak erről konkrét számok is?

Igen, Laurent Vanat svájci gazdasági elemző minden évben megjelenteti a nemzetközi síturizmus alakulásáról készített tanulmányát. A tavaly áprilisban publikált jelentés szerint 2020-ban 587 ezer magyar csatolta fel a sílécét vagy a snowboardját: a tavalyelőtti évben pontosan 40 ezerrel többen hódoltak e szenvedélyüknek, mint a 2017-es szezonban.

És melyek a legkedveltebb országok a hazai síelők körében?

A tanulmány szerint a hazai sízők több mint 90 százaléka valamelyik külföldi síterepen csúszik le. A legnépszerűbb ország Ausztria, amit Olaszország, Szlovákia, Franciaország pályái követnek, és mostanában kezd népszerűvé válni Szlovénia is.

A sorrenden változtatott a Covid?

Igen, országonként eltérőek a beutazási szabályok (ezeket utazás előtt a Konzuli Szolgálat honlapján célszerű ellenőrizni), és érezhető, hogy Ausztria lassan indult az idei szezonban, így Szlovákiát és Franciaországot az előző évekhez képest többen választják.

Szomorú hír járta be a médiát a napokban: síbalesetben elhunyt a franciák egyik kedvenc színésze, a Hannibal ébredése című film főszereplője, Gaspard Ulliel. Mennyire gyakoriak az ilyen súlyos balesetek?

Sajnos időnként előfordulnak halálesetek is, ugyanakkor túlnyomó többségben vannak a kar- és a váll, illetve a térd- és a bokasérülések. Súlyosabb esetben combcsont-törés, koponyasérülés miatt kérnek segítséget az ügyfeleink. Az idei szezon egyelőre alacsony esetszámot mutat, december óta egy-két láb- és kartöréses esetben kellett intézkednünk, de ennél komolyabb baleset szerencsére nem történt ügyfeleinkkel.

A legnépszerűbb országok esetében mire kell figyelni útnak indulás előtt?

Ausztriában jellemzően állami ellátók találhatóak a sípályák mellett, ezek kisebb összegű – 500 euró alatti – ellátások esetén az ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyát részesítik előnyben, ezért az utasbiztosítás mellett érdemes ezt is minden esetben magunknál tartani. Ausztriában a helikopteres mentés sok helyen magánkézben van, ami miatt sokszor indokolatlan esetben is így viszik le a sérülteket a hegyről, felesleges, nagy költséget okozva.

Franciaországban a komolyabb sérülések esetén állami intézmények látják el a sérülteket, tehát ott is hasznát vehetjük az Európai Egészségbiztosítási Kártyának, viszont az ellátás költsége 30 százalék önrészt tartalmaz, amit csak az utasbiztosítás fedez. Könnyebb sérülések esetén a magánorvosi praxis jelenthet megoldást, viszont ott érdemes figyelni arra, hogy semmiképpen se adjuk oda az okmányainkat (személyinket vagy útlevelünket), mert azt addig nem kapjuk vissza, amíg a költségek nincsenek fedezve.

Ezek szerint az Európai Egészségbiztosítási Kártyát mindenhol elfogadják?

Nem, Szlovákiában például idén jelentek meg a magánellátók a síterepek mellett, amelyek nem fogadják el az EEK-t, ráadásul északi szomszédunknál a költségek nemzetközi viszonylatban is igen magasak. Általános tapasztalat, hogy műtéteket nem végeznek, de a közelség miatt gyorsan haza lehet szállítani a sérülteket, viszont ennek a költségét sem fedezi az EEK.

Mennyi akkor az átlagos összeg, amit a biztosító kifizet egy-egy kárra?

A megbetegedő vagy a síelés során balesetet szenvedő ügyfelek ellátásra, illetve a különböző anyagi károkra (például a poggyász vagy a sífelszerelés eltűnésére, vagy az autó meghibásodására) átlagosan 150 ezer forintot fizetünk. Itt azért fontos megjegyezni, hogy az egyes esetek között milliós különbségek vannak.

Mondana néhány extrém esetet az elmúlt évekből?

Mint említettem, Ausztriában a helikopteres magánszolgáltatók által elvégzett mentésekre egészen abszurd példák is vannak. Egy fiatal fiúnak például leesett a vércukra a sípályán, a magánszolgáltató helikoptere pedig 5500 euróért (mintegy kétmillió forintért) vitte le a hegyről, hogy adjon neki egy kólát és egy szelet csokit. Egyre gyakoribb az is, hogy a sízők a pályák hivatalos zárása után, utolsó csúszásként eltévednek. Legutóbb egy ilyen esetben a sífelvonót üzemeltető társaság személyzete segítette le ügyfelünket, ami 1600 euróba, azaz közel hatszázezer forintba került.

Súlyos összegek vándorolhatnak tehát ki a zsebünkből, ha nincs biztosításunk. De mi a helyzet akkor, ha van?

1. Ha a hüttéből a (magán)kórház felé lejt a pálya…

Aki olvasott már síbalesetről szóló hírt, az tudja, hogy egy komolyabb sérülés esetén

Persze az ellátást az is megkapja külföldön, akinek nincs biztosítása, de ebben az esetben nemcsak a sebeit öltik össze, hanem utólag az összes – akár több millió forintos – költséget is a nyakába varrják.

Egy síbiztosítás viszont fizetheti

Covidra térít a biztosító?

Ha covidos leszel síelés közben, a fertőzéssel kapcsolatos orvosi költségeket, továbbá a hazaszállítás díját is fizetheti a biztosító – akár van védettségi igazolványod, akár nincs.

2. Ha „tilosban” jársz…

Sokan szeretnek a zsúfolt pályáktól távolabb, nyílt hegyoldalakon síelni mások kerülgetése helyett. A pályán kívüli síelés – amit sokszor „szűzhósízésnek” vagy „terepsízésnek” is hívnak – különösen veszélyes, extrém sportnak számít. Ha a lesiklásnak ezt a típusát választod, ellenőrizd, hogy a síbiztosításod védelmet nyújt-e a freeride vagy nem kijelölt síterületen történő síelésre, snowboardozásra is!

3. Ha balesetet okozol – a sípályán is legyen „KGFB”-d!

Nemcsak elszenvedői, de okozói is lehetünk egy síbalesetnek, ebben az esetben pedig előfordulhat, hogy valaki megsérül miattunk. Ekkor ugyanúgy anyagi felelősség terhel minket, mint ha vezetés közben okozunk balesetet.

Erre az esetre találták ki a felelősségbiztosítást, amely a KGFB-hez hasonló: akár több millió forintig is fizetheti az általunk másnak okozott sérülés orvosi ellátásának költségeit, de téríthet akkor is, ha egy baleset során a másik felszerelésében vagy ruházatában teszünk kárt.

„Minden évben számos olyan eset van, amikor ügyfeleink személyi sérüléses kárt okoznak a lesiklás során. Ilyenkor a biztosító utólagosan megtérítheti a kárt szenvedett fél orvosi költségét – mely általában 1-2 millió forint is lehet –, valamint a vétlen fél ruházatában és sífelszerelésében keletkezett kárt is”

- jegyzi meg Szabó Tamás.

4. Ha elveszíted a kütyüdet vagy megsérül a felszerelésed

Aki már csatolt fel sílécet vagy snowboardot, az tudja: ezek a téli sportok nem tartoznak a legolcsóbb hobbik közé. A felszerelés a lécektől a védőeszközökön át a kiegészítőkig és a ruházatig simán belekerül több százezer forintba. Ráadásul a legtöbben már ki se teszik a lécüket a pályára különböző műszaki cikkek – mobiltelefon, GoPro fejkamera vagy akár egy táblagép – nélkül.

Ezért tudd: ha a saját vagy bérelt felszerelést, ruházatot, vagy a nálunk lévő műszaki cikket valamilyen kár éri – például síbalesetben megsérülnek, vagy az utazás alatt ellopják őket –, a síbiztosítás ezekre is fizet.

5. Ha előbb véget ér, vagy el sem kezdődik a síszünet

A gyerekkel utazók jól tudják, hogy a régóta várt szabadság akár az utolsó pillanatban is meghiúsulhat, vagy előbb véget érhet – egy betegség (például koronavírus okozta megbetegedés) vagy egy baleset miatt. Ilyenkor bukjuk az előre kifizetett szolgáltatások

Az útlemondás védelmet is tartalmazó síbiztosítás azonban ezekben az esetekben is kártalanít minket.

6. Ha cserben hagy az autó

Az is előfordulhat, hogy útban a sípálya felé balesetet szenvedünk, vagy jobb esetben csak lerobban az autónk. Mi van akkor, ha emiatt nem tudjuk folytatni az utat? A síbiztosításhoz választható autó assistance szintén nem kidobott pénz, ugyanis egy ilyen esetben a biztosítónk megszervezi és fizeti helyettünk

Ne feledd: utasbiztosításod okostelefonon vagy tableten is pár perc alatt megkötheted, akár indulás előtt is. A biztosítás pedig azonnal érvényes, miután bankkártyával kifizetted a díját. És még egy fontos tudnivaló: a biztosítók mindig a konkrét utasbiztosítási szerződés szerint térítenek, ezért az általad választott csomagtól, az utasbiztosításodra vonatkozó biztosítási szerződési feltételektől függ az, hogy pontosan mire, és mennyit fizet a biztosításod.

EGY NAP AJÁNDÉKBA

Most nagyon megéri!

Ha a HóBarát Fekete csomagot választod, akkor 2021. december 1. és 2022. március 31. között az 5. nap után 1 nap biztosítást ajándékba adunk!

És ne feledd: Covid esetén is térítünk!

Kattints!

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noblog