Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Star Wars

Star Wars: Mennyibe kerülne a Halálcsillag biztosítása?

#2016. október 17.blog színes

A 2005-ös Katrina hurrikán után 130 milliárd, az Eyjafjallajokull 2010-es kitörését követően pedig 3,4 milliárd dollárt kellett kifizetniük a biztosítóknak. Nagy összeg, de ez mind semmi a Halálcsillaghoz képest! Tudtad például, hogy az űrállomás felrobbantása után az egész galaxis csődbe ment volna?

Az erő legyen velünk, hogy szakszerűen válaszolhassunk a kérdésre: „Mennyibe került volna a Halálcsillag biztosítása, és milyen következménye lehetett annak, hogy a lázadók felrobbantották azt? Kétszer is…” Egy filmes univerzum akkor tud izgalmas lenni, ha megfelelő mélységekkel rendelkezik. Ha nemcsak a sztori izgalmas, hanem a felépített világban rejlő lehetőségek is:

Ahogy a Trónok harca (vagy az egész regényciklus) is az ügyesen felépített kerettörténetének és az életszerű karaktereknek köszönheti sikerét, úgy a Star Wars (Csillagok háborúja) is úttörő jelentőségű volt ezen a téren. Most ne feltétlenül az űropera részeinek – gyakran forradalmi - technikai megvalósítására gondoljunk, sokkal inkább arra, hogy az évtizedek során felépített univerzum az alkotóknak és a rajongóknak köszönhetően folyamatosan bővül.

Tippelj, mennyibe került a Halálcsillag?

Nézzük a példákat, csak hogy megértsük, miről is beszélünk:

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a pénzügy és a biztosítás szabályait még a Csillagok háborúja univerzumában sem kerülhetik ki, és bármennyire is szép dolog az Erő, a gazdasági összeomlást elkerülni még a Jedikkel is nehéz volna.

A Halálcsillag elpusztítása csődbe vitte volna a Birodalmat?shutterstock.comA lázadók győzelme nem csak a békét, hanem a gazdasági összeomlást is elhozta volna a galaxisba.

A Halálcsillag biztosítása

A Birodalom számára az első Halálcsillag megépítése olyan lehetett, mint a 40-es évekbeli Egyesült Államoknak a Manhatten-terv megvalósítása. A 20 évig tartó építkezés a bruttó galaktikus termék (GGP) 0,21 százalékát emészthette fel minden évben. Hogy mekkora összegért és milyen feltételekkel lehet bebiztosítani egy ilyen projektet? Erre nehéz egy mondattal válaszolni.

Alapvetés az, hogy a biztosítási díjak akkor magasak, amikor a biztosítónak nagy a kockázata, vagyis abban esetben, ha nagy esélye van egy káresemény bekövetkeztének.

Innen már sejthető, hogy a Halálcsillag után a Birodalomnak tényleg úgy kellett fizetnie, mint a katonatisztnek. Na, de kinél? Szerencsére nem kell létrehoznunk fiktív biztosítótársaságot, hiszen a Csillagok háborúja univerzumának Wiki- (vagy Wookie-) oldala szerint ebből már 5 is van.

Az első teendő, amit a kiválasztott biztosítótásaságnak (mondjuk a Galacticon Insurance-nak) el kell végeznie, az a Halálcsillag besorolása: mi ez tulajdonképpen, (katonai) jármű vagy épület? Ez dönti el, hogy milyen típusú biztosítást köthetnek meg rá. A kérdés lehet, hogy bagatellnek tűnik, pedig valószínűleg még egy rutinos alkusz is elgondolkodna rajta. Ingatlannak általában a földet és a ráépített szilárd építmények összességét tekintjük, de tágabb értelemben ide soroljuk az önálló rendeltetésű és önálló forgalmú építményeket. Nos, a Halálcsillag utóbbiak alapján nyugodtan tekinthető ingatlannak, vagyis a Birodalomnak ingatlanbiztosítást kell kötni rá.

Az alkuszi tárgyalások során biztos, hogy kapnának kedvezményt az üzembentartók, a kérdés csupán az, mennyit? A Csillagok háborúja univerzumában 10 hónap, 3 ünnepi hét és 3 ünnepnap ad ki egy évet, és a feltételek valahogy így nézhetnek ki:

Élet a Birodalom egyik legnagyobb tragédiája után

Kemény hasonlat, de a Birodalom számára valószínűleg a szeptember 11-i terrortámadásnál is jobban fájt a Halálcsillag elpusztulása. Már az első megsemmisülése is, amelyben több mint kétmilliónál is többen veszítették életüket: a Halálcsillagon ugyanis legalább ennyien szolgáltak, és ebből alig 400 ezer volt csupán rohamosztagos vagy más fegyveres erő (például a hadsereg vagy a „tengerészgyalogság”) katonája.

A lázadók támadása után azonban nem csak az emberveszteséggel kellett megküzdenie a Birodalomnak, hiszen a Halálcsillagot biztosító társaság nagy eséllyel csőd közeli állapotba került a kárösszeg kifizetése miatt. Vagy olyan helyzetbe, mint a Lloyd’s a szeptember 11-i terrortámadás után, amikor rekordveszteséget könyvelhettek el arra az évre (3,1 milliárd font). Abban az esetben, ha az első Halálcsillag megsemmisülése nem is ütötte ki a Birodalmat, a második után valószínűleg már bedobták a fehér törülközőt, hiszen két ilyen kárt egymás után még a galaxis legnagyobb biztosítótársasága sem tudott volna aládúcolni.

A galaktikus tőzsde akár 20 százalékos mélyrepülésbe is kezdhetett, és az évi 7 százalékos GGP-veszteséget még egy esetleges betétbiztosításokkal is csak évi 2,5 százalékra vihették le. Vagyis a lázadók sikere után az új kormányzatnak brutális gazdasági csőddel kellett szembenéznie.

A Csillagok háborúja izgalmas világa123rf.comA Star Wars világa nem csak az izgalmas cselekményről szól, hanem a felszín alatt megbújó érdekességekről is. Tudod például, hogy hányan szolgáltak egy csillagrombolón?

Mennyibe kerülne a Millenium Falcon éves biztosítása?

A hétköznapi ember számára talán kézzel foghatóbb az, hogy vajon Han Solónak, sokunk kedvenc Star Wars-karakterének mennyit kellett kifizetnie azért, hogy az Ezeréves Sólyom biztos alapokat kapjon a csempészmunkához. Valami olyasmi lehetett ez, mint amikor mi befizetjük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást?

Nos, kapaszkodjunk meg valamibe, mert a helyzet ennél egy picit durvább: a Millenium Falcon biztosítása minimum 200 ezer fontba, vagyis cirka 68 millió forintba került volna, de az összeg akár 300 ezer font is lehetett, amennyiben a csempészhajó túl sok zűrbe keveredett. Ha idevesszük az egyéb költségeket (fenntartás, személyzet, űrkikötők használati díja), akkor nem csoda, hogy Han Solo sokat kért a fuvarokért, és hogy egy rakat pénzzel tartozott Huttnak.

Ne feledjük, az űrutazásnak megvannak a maga kockázatai, és nemcsak a csempészléttel járó bizonytalansággal és fosztogatással, hanem például a fénysebességgel és az aszteroidamezőkkel is számolni kellett. Éppen ezért azon se lepődhetünk meg, hogy a legújabb részben (Star Wars 7) Solóék egzotikus lényt vittek a fedélzetre. A pénz és a szükség nagy úr ilyen kiadások mellett. Persze, a biztosítótársaságra sem neheztelhetünk, hiszen az Ezeréves Sólyom javítása egy-egy komolyabb kár után akár 2 millió font (vagyis cirka 3 millió dollár) is lehet, az azt vezetők felelősségbiztosítása pedig külön tétel. Már ha Solo kötött ilyet egyáltalán.

Ki felel a droidokért?

Kezeket fel, ki tudja, hogy mi az egyik legnagyobb kérdés a hamarosan minden utat ellepő önjáró autók kapcsán! Nos, az, hogy ha 90 százalékkal csökkenti is a balesetek számát a megoldás, akkor ki fog felelni a fennmaradó 10 százalékért?

Nem véletlen, hogy a szakértők szerint sok gombot kell újravarrni a biztosítótársaságoknál, lévén új szabályozási keretrendszerre van szükség. A gyártó bizonyos hiányosságokért felelősségre vonható, de például az Egyesült Államok Michigan államában minden esetben a tulajdonos felel az önjáró autó által okozott balesetekért. R2-D2 és C-3PO esetében ez azt jelenti, hogy azok tulajdonosa tarthatja a hátát a gépek minden tettéért. Az Egy új remény kezdetén például Leia hercegnő vagy Raymus Antilles kapitány.

A droidokra amúgy feltehetően hasonló biztosítást köthetnénk a Star Wars univerzumban, mint a Föld nevű bolygón az autókra. Legfeljebb nem kell utánuk annyit fizetni, mint az Ezeréves Súlyomra. Nagy valószínűség szerint kihagyhatatlan a kdfb (kötelező droid-felelősségbiztosítás), és a nálunk tapasztaltakhoz hasonlóan lehetőség lehetett a casco vagy épp rozsdásodás elleni biztosítás megkötésére is.

Életbiztosítás? Mennyivel más lett volna minden!

Például Luke Skywalkernek, ha Owen Lars egy picit előrelátóbb lett volna, és nem csak a távozástól óvta volna nevelt fiát.

A Tatuinon párafarmot működtető Owen bácsi és Beru néni valószínűleg kedvező áron köthetett volna életbiztosítást (a Tatooine Planetary Insurance Company-nál), így haláluk után Luke se került volna olyan nehéz helyzetbe.

Persze lehet, hogy ez alapvetően befolyásolta volna a film cselekményét, hiszen a kárösszeggel a zsebében a fiatal fiúnak és Obi-Van Kenobinak sem kellett volna trükközniük Han Solóval a viteldíjat illetően. Luke-nak nem lett volna gondja a későbbiekben, sőt, ha édesanyja, Padmé is kötött volna életbiztosítást korábban, akkor a Lars család a kicsi Luke-kal nagy eséllyel gondtalanul eléldegélhetett volna a romantikusan poros tatuini sivatagban.

Más a helyzet a 900 évig élő Yodával, aki nagy eséllyel nem fizetett életbiztosítást, vagy ha igen, ő biztosan nem mondhatja el magáról, hogy jól járt vele. A biztosítók valószínűleg nagy összeget kértek volna tőle, hiszen mégiscsak lézerkarddal dolgozik és Jedi, viszont a kedvezményezettek sok száz évig egy árva petákot nem láthattak volna a kárösszegből. Kis túlzással, Yoda jobban járt volna, ha bankba teszi a pénzét, de 900 éves matuzsálemként nyugodtan mondhatjuk, hogy ő a kivétel, amely erősíti a szabályt.

Biztosítási érdekességek itt is adódnak

Valószínűleg nagyon meglepődött volna az az alkusz, akinél Darth Vader bejelenti, hogy szeretne biztosítást kötni a sisakjára. Elvégre, miért ne tehetné? Hiszen a mi világunkban is kötnek mindenre biztosítást (ufórablás, vonzó láb, arany hangszál, lásd régebbi cikkünk).

Ha pedig itt tartunk, akkor mi a helyzet a fénykardokkal? És Anakin fogatjával? Csubakkára lehetne kötni (kis)állatbiztosítást, hogy ha megbetegszik, akkor ne kerüljön sokba a műtét?

Nagy kérdés még ezek mellett az is, hogy vajon mi lenne azokkal, akik a lázadás során veszítették el életüket. Elvégre az életbiztosítás nem fizet háború idején, de mivel egy fiktív univerzumról beszélünk, ebben az esetben lehet, hogy egy kis birodalmi háttérrel még ezt a problémát is meg lehetett oldani. Ami persze újabb ok lehetett arra, hogy a Császár halála és a Halálcsillag újbóli felrobbantása után az egész rendszer összedőlt.

A Star Wars, avagy a Csillagok háborúja egy rajongásig szerethető fikció, mégis egy ilyen vizsgálódás döbbent rá minket arra, hogy a tudatos előregondolkodás hiánya komoly problémákat is okozhat. Elvégre a film cselekménye is egészen másképp alakult volna, ha a (fő)szereplők felkészültek volna a legtöbb (akár minden) eshetőségre. Mennyit segített volna Luke-on vagy Leián, ha a szüleik életbiztosítást kötnek? Talán főhőseink nem nélkülöztek volna annyit, és a stabil háttér miatt még hamarabb is megmenthették volna a galaxist a fojtogató diktatúrától.

És ugyanez igaz a mi életünkre is: vajon te felkészültél arra, hogy az életed akár már holnap gyökeres fordulatot is vehet? Az erő legyen veled, hogy meglépd azt, ami a legjobb neked! Hosszú és eredményes életet! (a kutyafáját, az egy másik filmsorozat...)

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noszínes