Han Solo: egy zseniális figura sztorija

Harrison Ford varázsa

szines_hansolo

Han Solo vitathatatlanul a Star Wars-univerzum legmenőbb karaktere. Mitől az? Ebben a cikkben ezt boncolgatjuk.

Hogy milyen is Han Solo? Vagány. Vicces. Sármos. Merész. Kalandor. Magának való. Pont, mint Indiana Jones, nem? Ez persze nem csak nekünk jut eszünkbe azonnal, a két, Harrison Ford által megformált figura hasonlóságát csodásan figurázza ki az Űrgolyhók című zseniális Mel Brooks-film. Ebben a hőst Lone Star-nak hívják (értitek!) és végig Indiana Jones-szerkóban feszít.

blog-body-lonestar

Bill Pullman, mint Lone Star, azaz Indiana Jones-ba oltott Han Solo hű segítőjével, Morzsával (angolban Barf, kicsit csúnyább szó), aki itt persze kutya-ember hibrid (John Candy játszotta)

Most akkor Han Solo valójában Harrison Ford?

Igen is, meg nem is.

Az biztos, hogy Harrison Ford nélkül sosem lett volna Han Solo az, aki. Fordot viszonylag későn felfedezték fel, 35 éves volt az első rész forgatásakor, korábban csak kisebb szerepei voltak (az American Graffiti talán az egyetlen kivétel), mégis sikerült rövid idő alatt szupersztárrá válnia. Hogy mitől? A fickónak elképesztő kisugárzása van, betölti és uralja a vásznat, az utolsó klasszikus amerikai filmcsillagok egyike.

Vannak színészek, akik minden szerepükben ugyanazt a karaktert hozzák, ilyen Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Jim Carrey, Hugh Grant vagy épp Melissa MacCarthy, a néző tudja, milyen figurát várhat a színésztől. És vannak színészek, akiknek nincs két egyforma szerepük, Samuel L. Jackson, Robert De Niro, Christian Bale, vagy épp TIlda Swinton, Cate Blanchett és még hosszan sorolhatnánk, akik kimondottan törekednek is arra, hogy ne legyen két hasonló figurájuk.

blog-body-american

Harrison Ford az American Graffiti című filmben. Ez volt az első komoly szerepe, de nem emlékezne rá a kutya se (Morzsa se), ha nem fut be Solóként. De az a csibészes mosoly!

Harrison Ford nem tartozik egyik kategóriába sem

Ő maga a karakter, de mégsem lehet azt mondani, hogy a Szárnyas fejvadász Deckard-ja ugyanaz a figura, mint Han Solo. Ford dominálja a karakterét, nagyon hasonló mindenben, de mégsem ugyanaz. 76 évesen is ugyanolyan kisugárzása van, mint 35-40 évesen volt. A rosszabb szerepeket is élettel töltötte meg.

Ennek is köszönhető, hogy a Star Wars első trilógiájának főszereplői közül csak neki sikerült komoly karriert befutnia, sem Mark Hamill, sem Carrie Fisher nem lett szupersztár. (Ahogy szegény Hayden Christensen sem, a fiatal Anakin megformálója.) Pedig Fordnak ugyanúgy megvolt az esélye a skatulyára. Ne feledjük, az első Indiana Jones a Birodalom visszavág után került csak moziba!

A pali tehát nagyon tud valamit. De tudja-e ezt bárki más? Hogy lehetett egyáltalán az ifjú Han Solo szerepére castingolni? (Az ifjú Indiana Jones kalandjai csak a tévében ment, és kérdezzük halkan, emlékszik valaki Sean Patrick Flanery nevére? Lehetetlen küldetésnek tűnt. (Az is)

A casting óriási érdeklődés mellett zajlott, de ahogy nincs „új” Maradona vagy „új” Messi, úgy nincs „új” Harrison Ford sem. Van most nekünk Alden Ehrenreich, aki amúgy vicces és ügyes, de reménytelen hátrányból indul, mivel Hans Solo nem csupán egy szerep, hanem ugye Harrison Ford maga. Halkan jegyezzük meg, hogy szerintünk mind karakterében, mind külsőleg jobb választás lett volna a Baby Driver-ben brillírózó Ansel Elgort, castingolták is, mégsem ő kapta a szerepet.

blog-body-casting

Ford, Ehrenreich és a mi jelöltünk, Ansel Elgort. Most mondjátok, hogy nincs igazunk! Ne mondjátok, igazunk van.

Hogy milyen lesz Ehrenreich?

Hamarosan megtudjuk, de nem lesz néző, aki ne azon gondolkodna, hogy vajon kellően fordos-e. Hasonlót éltünk át akkor is, amikor a 75 éves Ford Solóként újra megjelent a vásznon, a fiatal Solo helyett kaptunk egy időset, és kellett idő, míg megszoktuk, hogy bizony, már így néz ki. Hasonló élményben van részünk, ha 20-30 éve nem látott ismerőssel futunk össze, elsőre megdöbbenünk (nyugi, a másik is), aztán elfogadjuk az idő múlását. Nem sokat segít az elfogadásban az a korábban kiszivárgott hír, hogy Ehrenreich-hal külön trénernek kellett foglalkoznia, hogy kellően Han legyen.

Bizony, a digitális technikia kiváló ugyan, de ott még nem tartunk, hogy egy egész film főszereplőjét digitálisan fiatalítsák meg. Iszonyatosan drága mutatvány lenne. Pedig ez kiválóan sikerült Michael Douglas-szel a Hangyában, Kurt Russellel a Galaxis őrzői 2-ben vagy épp Carrie Fisher-rel a Zsivány Egyesben, és a Tarkint játszó Peter Cushingot is csodásan életre keltették a Star Wars VII-ben.És de kár, hogy nincs fiatal Csernák János-hang hozzá!

blog-body-cgi

A fiatal Carrie Fisher a Zsivány egyesben, a fiatal Michael Douglas a Hangyában és a fiatal Kurt Russell a Galaxis őrzői 2-ben. Vagyis csak a CGI-alakjuk.

De persze az új Han Solo ugyanúgy vagány, vicces, sármos merész és magának való kalandor.