Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü

Mi lesz a családdal nélküled?7 tudnivaló a kockázati biztosításokról

/blog-cikkek2022. július 07.blogélet

Az elmúlt években körülbelül százezerrel (tavaly év végére 710 ezerre) nőtt azok száma itthon, akik kockázati életbiztosítással gondoskodnak családjuk anyagi biztonságáról.

Ezek a biztosítások egy váratlan tragédia (egy haláleset vagy egy súlyos betegség, egészségkárosodás) után jelentenek jellemzően több milliós pénzügyi segítséget a család számára – ráadásul általában havi néhány ezer forintért. Jó hír, hogy a fiatalok, a 25-35 évesek körében is egyre népszerűbb ez a termék, az UNION esetében például ők adták az új ügyfelek 27 százalékát 2021-ben. Ebben a cikkben összeszedtük a kockázati életbiztosításokkal kapcsolatos 7 leggyakoribb és legfontosabb kérdést, és meg is válaszoltuk azokat.

Mi az a kockázati életbiztosítás?

Kezdjük az elején! A kockázati életbiztosítással egy tragédia (egy súlyos betegség vagy baleset miatt bekövetkező egészségkárosodás vagy halál) esetén gondoskodhatsz a családod anyagi biztonságáról. A célja tehát az, hogy a családi kasszából kieső jövedelmet pótolja, méghozzá úgy, hogy amíg a szerződés él, havonta fizeted a biztosítás fix díját (és csak azt, semmi mást), a biztosító pedig szintén egy előre meghatározott összeget utal, ha veled nagy baj történik. A kockázati életbiztosítással tehát a családod jövőjét biztosítod, hiszen nekik egy tragédia is épp elég teher lenne, nem hiányzik még ehhez egy pénzügyi krízishelyzet is.

Ez akkor egy megtakarítás?

Nem. A kockázati életbiztosítás csak nagy baj (azaz haláleset, egy komolyabb betegség vagy baleset) esetén fizet, akkor viszont – megfelelő szerződés esetén – jelentős összeget (általában több millió forintot), ami segíthet a család életszínvonalának megőrzésében. Takarékoskodásra (például nyugdíj-előtakarékosságra) viszont nem használható, ez ugyanis nem megtakarítási céllal kötött életbiztosítás. Ennek köszönhetően persze jóval olcsóbb is (erről később még részletesen írunk), hiszen „csak” a súlyos kockázatok anyagi következményeitől véd meg.

Kinek érdemes kockázati életbiztosítást kötnie?

Nem árt tudni, hogy a casco káresemények közül az elemi károk előfordulása köthető leginkább egy évszakhoz: a nyári hónapokban a leggyakoribbak a jégverés és a kidőlő fák okozta károk. Ha tehát cascót kötnél, érdemes gyorsan lépned! Ehhez van még pár hasznos tippünk.

Annak, aki a családfenntartó, vagyis akinek a keresetétől függ a háztartás jövője. Még csak azt se mondanánk, hogy csak veszélyes foglalkozás esetén célszerű megkötni, hiszen egy baleset vagy egy rettegett betegség bárkit utolérhet, ezek pedig pénzügyileg is nehéz helyzet elé állítják a családot. A statisztikák alapján egyébként azt mondhatjuk, hogy az UNION Biztosítónál például 2021-ben a kockázati életbiztosítást kötő ügyfelek átlagéletkora 42 év volt, és az új biztosítottak kicsit több mint fele (56 százaléka) férfi, 44 százaléka nő.

Ha tipikus élethelyzeteket nézünk, akkor mindenképp érdemes kockázati biztosítást kötni annak,

Milyen életbiztosítást érdemes kötni?

Olyat, amelyik nem csak pár százezret fizet baj (haláleset vagy egy súlyos betegség vagy rokkantság) esetén. A biztosítási összeget (ez az a pénz, amit a biztosító kifizet, ha szerencsétlenség történik) célszerű az alapján meghatározni, hogy körülbelül mennyire lenne szüksége a családnak például a gyerekek felneveléséhez és a hitelek törlesztéséhez. Tapasztalataink szerint akkor jársz a legjobban, ha teljes körű védettséget kérsz, vagyis bármely okú halálesetre, súlyos betegségre és rokkantságra is kitértek a szerződéskötéskor; ez utóbbiak fontosak, hiszen kenyérkeresői státuszodat ugyanúgy elveszítheted, sőt, még az ápolásod terhe is a családodra hárul.

Az alapbiztosításokhoz (amelyek általában baleseti halál vagy rokkantság esetén fizetnek), választhatsz különféle kiegészítőket (például a rettegett betegségekre szóló biztosítást) is, amelyek elsősorban

És mennyibe kerül mindez?

A kockázati életbiztosítás egyetlen költsége a havidíj, amely állandó és fix, és minden hónap adott napján esedékes. A kockázati életbiztosítás díját befolyásolja:

Nézzünk pár példát!

· Ha egy 30 éves nemdohányzó nő szeretne 20 évre biztosítást kötni (azaz ennyi időre szeretne védelmet), és baj esetén 10 millió forintot szeretne kapni, akkor ennek a díja csupán havi 2692 forint.

· Ha egy 35 éves nemdohányzó férfi 10 éves időtartamra kötne biztosítást – ugyancsak 10 millió forintos összeggel –, akkor neki 2368 forintot kell fizetnie havonta.

· Ha pedig ők ketten házaspárként kötik meg a biztosítást (merthogy ilyet is lehet), akkor kettejük díja összesen havi 4555 forint lesz.*

Fontos tudni, hogy a biztosítás díja évente az infláció mértékével emelkedik (ezt indexálásnak hívjuk), ennek köszönhetően baj esetén a biztosító magasabb összeget tud kifizetni, mint ami eredetileg a szerződésben szerepelt.

Az UNION Biztosító ügyfelei egyébként 2021-ben átlagosan 6,2 millió forintos biztosítási összegre kötöttek szerződést (és átlagosan 13 évre); a 10-15 milliós biztosítási összegű szerződések aránya 14 százalék, a 15-20 millió forint közötti kockázati biztosítások aránya pedig 5 százalék volt tavaly.

És milyen esetekben fizet a biztosító?

A kockázati életbiztosítás a futamidő alatt nyújt védettséget, vagyis csak addig, ameddig az előre meghatározott szerződés időtartama szól. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a kockázati életbiztosításnál a biztosító csak akkor fizet, ha tragédia történik a szerződés időtartama alatt – szerencsés esetben tehát a szerződés a lejáratkor kifizetés nélkül megszűnik. Pont úgy, mint például egy lakásbiztosítás.

Jó hír, hogy ha mégis egy úgynevezett biztosítási esemény (azaz például egy súlyosabb baleset) történik, akkor a biztosító által fizetett összeg adómentes.

Ahogy már említettük, az alapbiztosítások általában baleseti halál vagy rokkantság esetén fizetnek, de a különféle kiegészítőkkel például a koronavírus-fertőzés kapcsán is utalhat a biztosító.

Ezekre figyelj!

És most soroljuk, mire kell figyelned, mielőtt kockázati életbiztosítást kötsz.

VIENNA YES ÉLETBIZTOSÍTÁS

KATTINTS!

*A díjszámítás az UNION Biztosító Vienna Yes kockázati biztosítására, normál kockázatú ügyfelekre vonatkozik.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noblog