7 befektetési lehetőség, amivel játszva kereshetsz

Igen, akár Te is!

penz_kulonleges_befek

Manapság alacsonyan szállnak a betéti kamatok Magyarországon, de hasonló a helyzet a többi befektetés terén is: szinte semmit nem fialnak, sokan mégis ezekben (vagy rosszabb esetben a párnában) tartják a pénzüket. Kiugróan magas a lakossági készpénzállomány (cirka 5000 milliárd forint), pedig hozamot akár még szórakoztató befektetésekkel is elérhetsz.

Mi a baj azzal, ha bankban van vagy a párnában kopik a pénzed? Miért gondolják még a pénzügyminisztériumban is úgy, hogy a készpénzállományt csökkenteni kellene? És ha már itt tartunk: mibe fektethet be az, aki a hagyományos lehetőségeknél valami érdekesebbre, izgalmasabbra vágyik?

No, persze úgy, hogy a pénzét azért közben nem kockáztatja (nagy mértékben)…

Mert szép számmal vannak azok, akik szeretnének végre kitörni az unalomig ismételt megoldások közül:

  • ingatlan,
  • részvény,
  • befektetési alapok,
  • (állam)kötvények,
  • arany,

és valami újra vágynak. Lehet, hogy te is ilyen vagy?

Ha igen, akkor ez a cikk neked készült, mert összeszedtünk több olyan befektetési lehetőséget, ami még hobbiként is megállná a helyét.

#1. Az a bizonyos bélyeggyűjtemény

Mielőtt nevetni kezdenél, azért szögezzük le, hogy a bélyeg értékálló trezorálási lehetőség, bár ehhez érdemes egy kis szaktudást is összecsipegetni a témában. A postatiszta régi ritkaságokon kész vagyonokat lehet kasszírozni, de a gyűjtők az olyan hibás példányokat is keresik, ahol például jól látható a nyomólemez sérülése.

Minél különlegesebb, egyedibb és ritkább (5-10 ezer példányszám alatti), annál jobb, elvégre a vérbeli gyűjtők imádják a kuriózumokat. Az Egyesült Államokban átlagban 2,6%-os éves hozamot generálnak a bélyegek, de a ritkaságok pillanatok alatt megnégyszerezhetik az árukat.

Persze azt jó, ha tudod, hogy a bélyeggyűjtés közel sem olyan csábító, mint a listánkon szereplő későbbi pontok, és ezt jól bizonyítja, hogy a korábbi több tízezres létszámmal szemben ma már csak pár ezren foglalkoznak Magyarországon ezzel. Viszont ennek is van előnye: csökkent a konkurensek száma.

blog-body-kulonleges-befektetes-2

Hiába nem értik meg sokan azokat, mégis milliókat érhetnek a kortárs alkotások.

#2. Kortárs művészet

Bár azt a témával foglalkozók sem tudják pontosan, hogy honnan indul a kortárs művészet (az egyik opció: Picassótól), de a modern alkotásokat nemcsak azok (vélt vagy valós) esztétikai értéke, hanem lehetséges hozama miatt is megéri birtokolni. A 20. századi műtárgyak eladásai egymás után döntik meg a korábbi rekordokat, és nem holmi aprópénzre, hanem hihetetlenül magas összegekre kell gondolni.

Viszont ebben az esetben is igaz, hogy az igazi értékek felfedezéséhez nem elég csak egy kis szépérzék és a középiskolás művtörióra, a sikerhez ugyanis fel kell ismerni a kortárs művészet értékálló trendjeit és rendelkezni kell a szükséges ismeretekkel. A műveltség és az értő szemek garantálják csak a kellő hozamot, a szerencsére itt (se) apellálj!

Persze nemcsak attól lesz valami értékes, hogy kortárs, elég csak a viktoriánus művészet népszerűségére gondolni, de az is tény, hogy a modern alkotások piaca robbanásszerűen fejlődik. Ráadásul mi, magyarok is részt veszünk ebben, például az 1920-as és 1930-as években meghatározó Római Iskolához kötődő alkotók műveinek rohamosan nő a piaci értéke. De érdemes külföld felé is kacsintgatni: egy indiai festő, Vasudeo S. Gaitonde 1979-es alkotását 3,8 millió dollárért árverezték el nemrég Mumbaiban. Gaitonde-nál az egyéves hozam 198,1%. Nem rossz, ahhoz képest, hogy „ez csak művészet”.

#3. Sportrelikviák

Kapaszkodsz? A világ legdrágább ilyen jellegű emléktárgya 5,64 millió dollárért kelt el: Babe Ruth, a legendás baseball-játékos Yankees mezéért másfél milliárd forintnál is többet fizetett valaki idén nyáron.

A sportrelikviák iránt stabil az érdeklődés, bár jól látható az is, hogy egy-egy sportesemény (például az olimpia) mennyire megdobja az azzal kapcsolatos emléktárgyak forgalmát. Az olimpiai relikviák forgalmazása ráadásul a nagyobb aukciósházakat is érdekli, az árak pedig folyamatosan emelkednek. Innentől a többi pontnál már le se írjuk, hogy a hozzáértés ebben az esetben is milyen sokat számít, hiszen

  • ismerni kell a hierarchiát (például: bár sokakat érdekelnek az olimpiai zászlók, a csúcson mégis az érmek állnak)
  • meg kell tudni különböztetni az eredetit az esetleges hamisítványtól
  • és tisztában kell lenni azzal, hogy melyik esemény milyen tárgyai számítanak jó befektetésnek (mi volt különleges, és mi az, ami kevésbé)

A relikviák értékét növeli, ha az szignózott vagy ritkaság, illetve ha korszakos tehetséghez köthető (lásd Babe Ruth meze).

#4. Képregények

„Álljon meg a menet, ez nem az Agymenők” – gondolnád, hiszen miért lehetne értékes néhány (régi) képtelen történésekkel teli képregény, amit pattanásos kamaszok olvasnak. Először is, visszább az agarakkal, másodszor pedig jöjjön egy meghökkentő tény: tudtad, hogy 2014 augusztusában a Superman első száma 3,2 millió dollárért kelt el az eBay-en?

Nem, nem a Christie’s aukciósházban. Az eBay-en.

A képregények mint befektetési lehetőség térhódítása a világ nyugati felén már senkit nem lep meg, és egy padláson porosodó gyűjteménnyel vagy egy gondosan őrzött kollekcióval kész vagyonokat lehet kaszálni, ha azok jó állapotban vannak (és persze kellően különlegesek). Egy néhány éve, évtizede még csak pár dollárért megvásárolt kötet ma már 50-100 dollárt is érhet, de a gyűjtőknek az 1985 előtt megjelent és lassú, de biztos növekedést produkáló képregényeket javasolják.

#5. Ritka pénzérmék (vagy papírpénzek)

Különleges szenvedélynek számít, de nemcsak a birtoklásvágy és az esztétikai élmény miatt lehet érdekes számodra az érmék vagy papírpénzek gyűjtése. Az összefoglalóan numizmatikának nevezett tudomány a régi korokban még valóban csupán egy hóbort és kaland volt, ma viszont már jövedelmező befektetés is lehet.

Természetesen nem mindegy, hogy mely korból származó és milyen pénzekre fókuszál a gyűjtő, és szerencsére ezen a téren is büszkék lehetünk, elvégre a magyar éremkibocsátás az államalapítástól kezdve folyamatos és változatos.

Ha a kedv és az alaptudás megvan, akkor érdemes beszerezni és tanulmányozni az aukciós házak árverési katalógusait. Fel kell készülni arra, hogy az érméket is hamisítják, és ismerni kell a megbízható értékesítési felületeket (Budapesten például több szaküzlet van).

Az érmék értékét

  • alapanyaguk
  • koruk
  • névértékük

mellett az határozza meg, hogy azok

  • mennyire ritkák
  • és milyen az állapotuk (tartásfokuk)

Ez utóbbi esetében például egy elfogadható minőségű és egy kiváló állapotú között többszörös értékbeli különbség is lehet. Egy 1943-as Lincoln penny például 1,7 millió dollárt ért egy üzletembernek. Nem mostanában, 2010-ben…

… és az ok is különleges! A pénzérme értékét az adta, hogy előállításkor véletlenül nem bronzba, hanem cinkbe mártották.

#6. Gyerekjátékok

… különösen a retró változatok. Ha azt hitted, hogy a képregényeknél nem írunk már több „gyerekes” befektetési lehetőségről, akkor nagyot tévedtél, mert a vintage játékok többféleképp is boldoggá tehetik a kicsiket és a nagyokat.

Egyrészt: ma is lehet játszani velük. Másrészt: piszok jó befektetésnek számítanak, ha az ember ügyesen csinálja. A szerencsésebbeknek elég csak lomtalanítani a padláson, másoknak életforma a gyűjtés, de hogy mennyit számít egy ritkaság, arra jöjjön egy elképesztő példa: egy különleges Barbie-baba eladásán a szerencsés gyűjtő 1500 százalékos hasznot könyvelhetett el.

A gyerekjátékokat gyűjtőknek ezt javasolják a hozzáértők:

  1. Olyan dolgokat keress, amikhez vonzódsz, és amik tetszenek. Mivel minden befektetés jár némi kockázattal, nem árt, ha szereted, amit csinálsz, és örömödet leled a gyűjteményed menedzselésében. De rossz hírünk van: ne játssz velük, és…
  2. … őrizd meg a játékokat a lehető legjobb állapotukban. Nem véletlen, hogy a fentebb említett Agymenőkben is azt láthattad, hogy a főszereplők fóliában tartják az értékes képregényeket. Sőt, volt, amit ki sem bontottak még.
  3. A limitált kiadásokra és a szezonális darabokra utazz. Ahogy fentebb írtuk: minél ritkább és különlegesebb valami, annál jobb.
  4. ⁣ Sose spórold le a kutatásra szánt időt.

Hátránya ennek a lehetőségnek az, hogy a mai igények nem biztos, hogy megegyeznek a holnapival, mert dinamikusan változik a piac és pörög-forog a vásárlói kívánalom ördögszekere. Nem véletlen, hogy ilyen fontos szerep jut az első pontnak.

blog-body-kulonleges-befektetes-1

Fektess be, ne háborúzz. Az antik fegyverek értékálló és érdekes befektetések lehetnek.

#7. Antik fegyverek, katonai tárgyak

Persze fordulhatsz a könyvrégiségek felé is, de az antik fegyverek gyűjtése aztán tényleg nem mindennapi dolog. Főleg Magyarországon. És a tapasztalt, elhivatott gyűjtő nemcsak a fegyvereket részesíti előnyben, de előszeretettel kutakodik a katonai tárgyak után is.

Mondjunk egy példát? Egy konföderációs zászló 100 ezer dollárt is érhet az Egyesült Államokban. Tovább is van: egy 19. század végi Mauser pisztoly 2500 euróba fáj, míg egy ennél korábbi Colt ennek a háromszorosáért se lehet a tied.A történelmi jelentőségű (katonai) műalkotások értéke rohamosan nő, ráadásul lakberendezési tárgyként sem utolsók. És persze békésebb így hasznosítani őket, mint valóban használni. Az odafigyelés ugyanakkor itt is fontos: a hamisítókkal az antik fegyvereknél is vigyáznod kell, ezért vagy áldozz időt a fortélyok megismerésére, vagy a kezdeti időkben mindig legyen veled egy hozzáértő a vásárlások során.

+1. Befektetési lehetőség, ami többet fizethet a banki kamatoknál

Ha összegezzük ennek a hét befektetési lehetőségnek a tanulságait, akkor jól látható, hogy ezek a különlegességek sem valók mindenkinek, hiszen megkövetelik a befektetőtől az alaposságot és a jelenlétet. Ha te nem szeretnél szakkönyveket bújni, akkor jobb, ha olyan megoldást választasz, ahol a munka dandárját elvégzik helyetted az igazi profik.

Mondjunk is rögtön egy ilyet? Nézz rá legújabb kedvencünkre, az UNION Go! egyszeri díjas, befektetéssel kombinált életbiztosításra, aminek célja, hogy a – fenti példákhoz hasonlóan – a banki kamatoknál magasabb hozamot kínáljon. Ha van legalább 200 ezer forintod (vagy 1000 euród, esetleg ugyanennyi zöldhasú bankjegyed), akkor ezt 5-25 évre is félreteheted, és a legjobb, hogy ezen az induló összegen túl nincs szükség rendszeres befizetésekre.