Hasznos tanácsok Covid-járvány idejére

Nem kell beleőrülni

egeszseg_zsolnai

Nem nézünk elébe könnyű időszaknak, de ha okosan csináljuk, nem kell belebolondulnunk az otthonlétbe. Az UNION egészségügyi szakértője, dr. Zsolnai Gábor nyolc pontban szedte össze nektek a legfontosabb tanácsokat.

1. Személyes higiénia

Erről sokat lehet hallani, vannak alapvetések: naponta többször, megfelelő módon és kellő ideig mossunk kezet, lehetőség szerint használjunk kézfertőtlenítőt, illetve ne nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz, stb.

Minden, amit megfogunk – beleértve a háziállatokat, ruházatot, csomagolóanyagot – potenciális vírushordozó lehet.

De azért nem kell egész nap a hypóban fürdeni, mert a fertőzéshez általában a kórokozóknak egy bizonyos mennyisége kell, azaz ezt a mennyiséget kell minimalizálni (ez a fertőtlenítés lényege).

Otthon akár lehetnénk pizsamában is egész nap, meg fürödni sem kellene annyit, de ez egyáltalán nem ajánlott, ahogy az öltöny sem…

Legyen kényelmes és laza, de munka-konform ruházatunk, mert bármikor beeshet egy váratlan konferenciahívás, ahol ciki a hálósipka.

2. Rendes és tiszta 

Fontos, hogy gyakran takarítsunk, szellőztessünk, mert mostantól az otthonunk nemcsak az alvóhelyünk, hanem az élőhelyünk is lett, azaz itt vagyunk éjjel nappal, eszünk, alszunk, pihenünk, mozgunk, relaxálunk, gyereket nevelünk és nem utolsó sorban dolgozunk is.

Ráadásul a tisztaság fertőtlenítés is!

3. Kinti tartózkodás, jövés-menés

Ezt szűkítsük a szükséges minimumra, hogy ne veszélyeztessük magunkat és másokat sem.

Ha mi tünetmentes hordozók vagyunk, akkor a kilincs, lépcsőházi korlát, villanykapcsoló, stb. megfogása is kockázat mások számára.

Ha boltba, patikába megyünk, akkor tartsunk egymástól 2-4 méter távolságot.

Ha tüneteink vannak, viseljünk maszkot és kesztyűt, ha nincsenek, akkor ez nem kötelező, de nem is baj.

Amíg nincs kijárási tilalom, addig a séta, kocogás megengedett, de csak olyan helyen, ahol nincsenek mások, illetve ahol tartható a kellő távolság.

Bandázás, játszótér, kerti parti abszolút kerülendők, még a nagymama 80. szülinapja is, ha szeretnénk a 81.-et is megünnepelni.

blog-body-seta

A tavasz hívogató, de csakis egyedül merészkedjünk ki. Persze nem csak a természetbe, utcára, boltba vagy bárhova. Leginkább maradjunk otthon!

4. Napi- és munkarend

Nagyon fontos, mert egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy felkelünk korán aztán máris dolgozunk, meg telefonálunk egy csomót, még ezt is, meg azt is elintézünk, pótlunk és a végén egyrészt ki-, másrészt lemerülünk.

Otthon nincsenek meetingek, külső tárgyalások, akár egész nap ülhetünk a fotelben is pizsamában (nem ajánlott!).

Tartsunk rendszeres szüneteket, keljünk fel, mozgassuk át magunkat, akár relaxáljunk is picit.

Használjunk a telefonáláshoz kihangosítót, mert zsongani fog a fejünk és kisebb a terhelés is.

A gyerekek esetében különösen figyeljünk az iskolai időszakban megszokott napirend (esti lefekvés, reggeli ébredés) betartására, hiszen attól, hogy fizikailag nem járnak iskolába, fontos, hogy kipihenten koncentrálhassanak napi feladataikra.

Nem mellesleg esténként a szülők számára is fontos a „gyerekmentes mi-idő”.

5. „Papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet…”

Na ez tényleg nem könnyű. Két szülő otthon, nekik is kihívás egymást kerülgetni, hiszen eddig napi 2-3 órát találkoztak csak és ez még megnehezítjük 1-2-3 gyerekkel.

Ez olyan, mint egy csillagközi utazás, ami nagyon hosszúra nyúlik és egy űrhajó rakterében zajlik.

Ráadásul most a gyereknek is „home office” van. Ha nem csinálunk napirendet, akkor bele fogunk bukni.

Akinek iskolás gyermeke van, ott a délelőtt biztosan a tanulásé (egyik szülőnek nem árt figyelni), a szülőknek meg marad a délutáni, esetleg esti munka. Reméljük a munkáltatók is toleránsabbak lesznek emiatt.

A gyerekeknek programot kell csinálni, feladatokat adni, saját felelősséget erősíteni (virágok öntözése, rendrakás, stb.).

6. Otthoni mozgás

Ez sem könnyű, ez is csak tudatosan fog menni!

Poroljuk le a Biró Ica / Norbi / Jane Fonda videónkat (főleg, ha van még VHS-lejátszónk), vagy még inkább keressünk gyakorlatokat a neten.

Napi minimum 30 perc mozgás javasolt, több lehet, de kevesebb nem.

Meg tudunk minden izomcsoportot mozgatni 2 négyeztméteren is funkcionális edzésgyakorlatokkal, ez kicsit persze „börtön-fitnesz”-jellegű, de működik.

Fekvőtámasz, planking, felülések, burpee, guggolások, stb.

Akinek van otthoni fitnesz-eszköze, most leporolhatja és beüzemelheti.

De ahhoz nagyon ügyesnek kell lenni, hogy az online értekezletet is a szobabicikliről nyomjuk.

Fontos! Nagyon vigyázzunk a sérülésekre, fő a bemelegítés és a fokozatosság, mert most nem lesz könnyű az orvosi ellátás. A kinti mozgás akkor ajánlott, ha mindenkitől távol tudunk maradni és amúgy biztosan egészségesek vagyunk.

A kinti társas mozgás, és a kinti edzőterem kerülendők.

blog-body-mozgas

Nem könnyű, de nem is lehetetlen, viszont nagyon fontos, hogy mozogjunk otthon. Akkor is, ha eddig nem mozogtunk, hiszen most a séta is kimarad.

7. Táplálkozás

Halmozzunk fel 50 kg lisztet és 50 kg cukrot és még az unokáink egerei is jóllaknak majd az avas liszttel és a penészes cukorral!

Szóval ez teljesen felesleges, ne tegyük…

Alapvetően igaz, hogy ha otthon ülünk egész nap (még ha mozgunk is valamicskét), kb. 10-20%-kal kevesebb kalóriát égetünk, mint mikor jövünk-megyünk, ügyet intézünk. Tehát összességében ennyivel kevesebb kalóriát is kellene bevinnünk.

Ráadásul óhatatlanul is a tartós élelmiszereket fogjuk fogyasztani, amiben több a szénhidrát és ezért jobban is hizlalnak.

Ne essünk pánikba, ha egyik nap nem találunk húst a boltokban, majd lesz holnap. A modern ajánlások úgyis a növényi eredetű tápanyagokat preferálják a hússal és a húskészítményekkel szemben.

Keressük inkább a zöldséget, próbáljunk meg egészségesebben táplálkozni, lesz időnk ezen gondolkodni. A bevásárlásnál tartsuk be a szükséges óvintézkedéseket. Tervezzük meg, írjunk listát, legyünk céltudatosak, gyorsak, ne morfondírozzunk sokat a boltban. Ne halmozzunk fel mindenfélét feleslegesen, egyrészt gondoljunk másokra is, másrészt minden ilyesmi csak hizlal.

Keressük inkább a zöldséget, próbáljunk meg egészségesebben táplálkozni, lesz időnk ezen gondolkodni. A bevásárlásnál tartsuk be a szükséges óvintézkedéseket. Tervezzük meg, írjunk listát, legyünk céltudatosak, gyorsak, ne morfondírozzunk sokat a boltban. Ne halmozzunk fel mindenfélét feleslegesen, egyrészt gondoljunk másokra is, másrészt minden ilyesmi csak hizlal.

8. Relaxáció

Csináljuk meg magunknak azt a napi „énidőt”, amikor mindenki békén hagy minket (reggel vagy este), nem csörög a telefon és nem ugrál a fejünkön a gyerek sem. Lehet ez egy jógagyakorlat, egy jó fürdő, vagy akár csak egy nagy tejeskávé elfogyasztása a teraszon.