Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü

Hova utazzak a téli hónapokban? 5 egzotikus úti cél az örök nyár szerelmeseinek

/blog-cikkek2018. március 20.blogutazásszínes

Legyünk őszinték! Kevés szebb dolog van annál, mint amikor decemberben elered a hóesés, és az ünnepi díszbe öltözött utcák fényében megcsillannak a lágy pelyhek. De bármilyen finom is a fahéj és a forralt bor illata, sokan vágyunk 1-2 hétnyi melegre és a lábunkat körbenyalogató óceánra.

Ha csak rövid időre is, de a legtöbben szeretnénk elmenekülni az ünnepek előtt vagy után a szomorú szürke télből, és vágyunk arra, hogy az örök nyár forró szele borzolja a hajunkat.

Persze egy egzotikus nyaralás nem olcsó mulatság, de ahogy világunk szűkül, és ahogy eltűnnek az ismeretlen foltok, úgy válik megfizethetőbbé egy olyan utazás, amely kiragad a hétköznapokból, és ismeretlen környezetbe, messzi országokba varázsol minket.Amely ablakot nyit a világra.

Képzeld csak el, hogy milyen érzés az egyik hideg téli hónapban felszállni a repülőre, és alig pár órával azután, hogy magad mögött hagytad a ködös-jeges Budapestet, leszállni ott, ahol már a reptéren is érzed a tenger sós illatát.Éppen ezért olvassátok el meleg szívvel a mi kedvenc úti céljainkat bemutató cikket, mert tippet adhatnak a ti terveitekhez is.

1. Karnyújtásnyira Afrikától: a Zöld-foki szigetek

Az Egyenlítőhöz közel, Afrika legnyugatibb partvidéke mellett található a Zöld-foki Köztársaság, a néhai portugál gyarmat, amelyet jó okkal hívnak az Atlanti-óceán gyöngyszemének. Az egzotikus szigeteken már-már szünet nélkül süt a nap, így az egész télen kiváló úti cél azoknak, akik szeretnék 30 fok körüli hőmérséklettel megfűszerezni a jeges decemberi vagy januári időszakot. Az éves nappali átlaghőmérséklet ritkán megy 24 fok alá, és a téli időszakban éjszaka sem kell számolni 19-20 foknál hidegebb idővel.

A kristálytiszta óceán úszásra, búvárkodásra és szörfözésre is alkalmas, ráadásul a smaragdzöldről azúrkékre váltó hullámokat még nem fedezték fel maguknak a turisták, így ha ezt a desztinációt választod, akkor kedvedre napozhatsz és ejtőzhetsz a fehér homokos standon, vízbe lógó pálmafák társaságában.

Karácsonyi rohanás előtt vagy után tökéletes, ráadásul útközben (legyen az oda- vagy visszaút) Lisszabonban is megállhatunk, így többfajta élményt is keverhetünk. Ezt már csak azért is érdemes betervezni, mert Praiába, a szigetek fővárosába történő utazáskor legalább egyszer át kell szállnunk, hiszen közvetlen járat jelenleg nem érhető el.

Az országban a portugál és a kreol a hivatalos nyelv, belépéskor pedig magyar állampolgárként 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni. A konzuli szolgálat szerint a közbiztonság az országban elfogadható, de a turizmusban is klasszikusnak számító bűntényekkel (például zsebtolvajlással) azért számolni kell.

A pénz mellett az okmányokra is érdemes odafigyelni, és erősen javallott, hogy a repülőtereken ne fogadjunk el ismeretlen személytől csomagot szállítás céljából. Valószínűleg mindenki látott már elég filmet, hogy tudja, ennek jó vége nem lehet.

Nem is olyan távol AfrikátólA Zöld-foki szigeteket még nem fedezték fel maguknak a turisták, így van esély arra, hogy érintetlen vidéken és partszakaszon pihenhetjük ki a fáradalmainkat.Forrás: 123rf.com

2. Varázslatos India, páratlan Goa

Ha gyorsan mondani kéne egy izgalmas úti célt az ezerarcú Indiában, akkor a legtöbben valószínűleg Goára voksolnának, amely a félszigetország egyik legkedveltebb célpontja. Filmek, sorozatok, könyvek főszereplője, amit rengeteg turista keres fel nemcsak nyáron, de még inkább télen, hiszen így elkerülhető a csapadékos monszun, és belecsöppenhetünk számos egzotikus zenei fesztiválba.

Tökéletes választás nemcsak azoknak, akik először járnak Indiában, hanem azoknak is, akik már szinte kultúrsokkot kaptak a hindu nagyvárosokban sürögve. Goában könnyű ledobni magunkról a hétköznapok viseletét és felkapni egy kényelmes fürdőruhát, hogy a fárasztó és tömény városnézés helyett átadjuk magunkat a homokos tengerpart kényeztetésének. Ez itt, kérem szépen, India Ibizája, ahol télen sem távozik a 30-35 fokos meleg.

A legizgalmasabb, de egyúttal legkisebb India állam valóságos paradicsom, amit erdők borította hegyek karéja zár be, szinte teljesen a tengerpartra szorítva az ide utazókat. A páratlanul szép Goa paradicsomi miliővel vár minket: a homokos föveny békéjét az Arab-tenger hullámai simogatják, a napozókat és fürdőzőket pedig meredek, fáktól zöldellő sziklafal vigyázza. Keresni sem lehetne ennél jobb helyet egy kis napozáshoz és mártózáshoz.

Goa a konzuli szolgálat szerint nincs rajta

Az állam repülővel 15-20 óra alatt érhető el Magyarországról, megérkezve pedig többfajta szállás közül is választhatunk, így mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt. Figyeljünk viszont arra, hogy a beutazáshoz vízum szükséges.

3. Délkelet-Ázsia: Vietnám és Thaiföld

Még véletlenül sem vehető egy kalap alá a két ország, de rá kellett jönnünk, hogy ha külön akarnánk őket bemutatni, akkor ez a cikk talán sosem érne véget. Vietnám és Thaiföld sokszínű, varázslatos országok, ahol vérpezsdítő kalandokban lehet részünk.

Nemcsak a természeti adottságok miatt, hanem az eleven, nyüzsgő városok és a távoli, érintetlen természetbe csempészett üdülők láttán is. Az örökmozgó metropoliszok tökéletesen megférnek a hosszan kanyargó folyók, a zöldellő rizsföldek, az egzotikus erdők, a ködös hegységek és a homokos strandok társaságában; harmonikus egészet alkotnak.

A vietnámi turizmus idén rekordot döntött, ami nem véletlen: az Indokínai-félsziget keleti partjánál található országhoz egyetlen utazás nem elég, hiszen annyi élmény vár ránk. A fővárosban, Hanoiban kötelező program az óváros és az operaház, vidéken pedig az őserdők mélyén bújócskázó szentélyek és az azúrkék öblök.

Thaiföldön a turisták körében leginkább a főváros, Bangkok, valamint Pattaya, Phuket, Chiang Mai, Ko Phangan, Hua Kin és Ko Samui népszerű. Ezerarcú országról beszélünk, ahol az évezredes kultúrák összeforrtak a modern kor épületeivel és a 24 órában lüktető városok hangulatával. Ottjártunkban ki kell próbálni a thai street foodot (például egy isteni Tom Kha Kai-t vagy egy Gaeng Daenget), az elefántolást, a bangkoki csónaktúrát, valamint meg kell látogatni A part című filmből megismert Koh Phi Phi-t, sőt, még a Chiang Mai-ban található éjszakai bazárt és a királykobrák faluját (Ban Khok Sa-Nga).

A konzuli szolgálat szerint

4. A Karib-tenger ékszerdoboza: Dominika

Mielőtt rohannál jegyet foglalni, azért egy fontos dologra hadd hívjuk fel a figyelmedet: a Dominikai Köztársaságról van szó, és nem a Dominikai Közösségről. Karib-tenger, Karib-tenger, de amíg a spanyolajkú köztársaság Hispaniola szigetén fekszik, addig a kreol nyelvet beszélő közösség a Kis-Antillák szigetív tagja. Előbbi sok más mellett olyan világhírű filmekből lehet ismerős, mint a Halálos iramban 5. része vagy a Miami Vice, de itt forgatták az Apokalipszis most és a Jurassic Park filmeket is.

A szinte érintetlen ország igazi turistaparadicsom, ahol otthon érzik magukat a flamingók, a fehérhomokos tengerpartok és öblök, a türkizkék hullámok és az egzotikus, gazdag növényzet a megfáradt, hajlongó kókuszpálmákkal az élen. Kiváló úti cél romantikus (nászutas) elvonulásra vagy családi pihenésre, és az ember szabadon választhat a hegyekre, az óceánra vagy a mélyzöld parkokra néző szobák közül. Csalódni egyikben sem fog.

Dominika egyik legnagyobb előnye, hogy viszonylag gyorsan elérhető, bár ehhez Bécsben érdemes felszállni. Az igényesen kialakított szállodákban álomszerű a pihenés, rengeteg a helyi program pezsgő zenével és tánccal, és a halpiacokon isteni (ráadásul könnyű és egészséges) ételeket vehetünk.

A legjobb, ha a vendégszeretetéről híres országba télen utazunk, hiszen a nyár meleg, de csapadékos. A konzuli szolgálat szerint a Dominikai Köztársaság biztonságos, de a kisebb volumenű lopásokra és rablásokra azért oda kell figyelni. A beutazáshoz még 6 hónapig érvényes útlevélnek kell nálunk lenni, vízum nem szükséges.

Forrás: 123rf.comA Karib-tenger ékszerdoboza kiválóan alkalmas romantikus kiruccanásra és családi pihenésre.Vár a Karib-tenger, vár Dominika

5. Tűzforró sivatagok, pezsdítő partok: Egyesült Arab Emírségek

… és persze Dubaj, a „globális város”, amely turisztikai és nemzetközi üzleti központ lett az elmúlt évek során.

A kőolajban (és földgázban) gazdag országba rengeteg üzletember, ökoturista és kalandtúrázó érkezik, és a legtöbben Dubajt vagy Abu-Dhabit választják. Külön érdekesség, hogy az Emirátus szoros turisztikai kapcsolatot épített ki a szomszédos Ománnal, így – közösen – már nemcsak hosszabb itt-tartózkodásra tudják ösztönözni a turistákat, de olyan szolgáltatásokkal is megjelenhetnek, amelyek kiegészítik egymást.

Mindkét város híres arról, hogy a modern, 21. századi épületek mellett a helyiek őrzik a hagyományokat és büszkék a szokásaikra, de igazán Abu-Dhabi az ellentétek városa, hiszen a mai üvegpaloták „árnyékában” már a sivatag kezdődik, a metropolisz szélén pedig régi, széltornyokkal ellátott házak sorakoznak.

A legjobb hír az utazással kapcsolatban talán épp az, hogy Dubaj közvetlen összeköttetésben áll Budapesttel az Emirates által, így nincs szükség átszállásra, ha az ország felé vesszük az irányt.A meleg itt sem hiányzik télen, ezáltal a hideg hazai időjárást forrósággal és tengerparti ejtőzéssel pihenhetjük ki.

A konzuli szolgálat szerint az Egyesült Arab Emírségek biztonságos úti cél, de odautazáskor célszerű szem előtt tartani a helyi kultúrához kötött szokásokat. Kifogástalan, még 6 hónapig érvényes útlevélre van szükség, belépéskor viszont vízumot nem kérnek tőlünk.

Mire figyeljünk utazás előtt?

Gyűjtsünk be minél több információt a célországokról, és időben tájékozódjunk arról, hogy milyen betegségekkel kell számolni, illetve hogy mi ellen javasolt az oltás.

Természetesen kössünk utasbiztosítást, hiszen ilyen távoli utazáskor sem alszik az ördög.

De ami a legfontosabb: élvezzük ki kiruccanás minden pillanatát és pihenjük ki a fáradalmakat, hogy visszatértünk után újult erővel láthassunk neki a teendőknek.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noblog