Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
2017-től járj magánorvoshoz, a cég fizeti!

Most dönthetsz: 2017-től járj magánorvoshoz, a cég fizeti!

/blog-cikkek2017. február 3blog egészség

Te milyen extra juttatásnak örülnél a munkahelyeden? Ingyen ebéd, játékok, wellness-szolgáltatások, babapénz, kötelező szabadság, életbiztosítás vagy egészségbiztosítás? Olvasd el cikkünket, melyből kiderül, hogyan próbálják magukhoz csábítani az értékes munkaerőt a világ vezető cégei. Te mit választanál?

A külföldi és a hazai kutatások szerint a dolgozók számára ma már nem a fizetés mértéke az első számú szempont, hanem a béren felül kapott extra juttatások, így például az egészség megőrzését segítő elemek. A legtöbb cégnél épp ezekben a hetekben aktuális az éves cafeteria kialakítása. Cikkünk ezért

Mi kell a dolgozónak?

Céges mobil, laptop, a közép- és csúcsvezetők számára céges autó. Sok munkahelyen már szinte alapvető juttatásnak számítanak. De biztos, hogy ezektől lesz igazán elégedett az alkalmazott? A különböző kutatások szerint nem, ezért a menő nyugat-európai és amerikai cégek számos egyéb juttatással igyekeznek boldoggá és lojálissá tenni az értékes kollégákat. Ráadásul már itthon is egyre több vállalkozás követi ezt a gyakorlatot. Éppen ezért most olyan nemzetközi és hazai példákat mutatunk be, amelyek érdekesek és tanulságosak lehetnek a munkaadók vagy a dolgozók számára.

A munkahely, ahol videojáték és masszázs vár

A Google híresen jó munkahely: az amerikai techóriás számára első számú szempont a kellemes munkahelyi légkör kialakítása, ezért ha nagyon húzós a nap, a dolgozók csocsózhatnak, videojátékozhatnak vagy biliárdozhatnak egy kicsit. Mindezt munkaidő alatt. Persze ha nagyon muszáj, azért abbahagyják a játékot. Például arra az időre, amíg a cég ingyenes éttermében elfogyasztják az ebédjüket. Itt az egészséges ételeken túl kávé, üdítőital, friss gyümölcs, energiaital és csokoládé is várja őket. Ha pedig ebéd közben nagyon elfáradnának a kollégák, akkor masszázsra mennek vagy a szintén ingyenes konditeremben frissülnek fel. És tényleg hosszú távon lehet számítani a cégre: az elhunyt dolgozó élettársának még 10 évig utalja a megboldogult fizetése felét.

Egy munkahely, amely támogatja, ha gyerekre vágysz

Míg itthon az előítéletek miatt sokszor még napjainkban is komoly kihívás elé néznek az állást kereső fiatal nők, addig tőlünk nyugatra már támogatják is őket. Főleg a haladó szellemiségű cégek. Az amerikai Business Insider gazdasági híroldal cikke szerint a Facebook például közel 1,2 millió forintot, a Netflix pedig 1 év – fizetett! – szabadságot ad annak a munkatársának, akinek gyereke születik. A Spotify még ezeknél is többet tesz dolgozói boldogságáért: a vállalat a szülővé váláshoz – egészen pontosan a mesterséges megtermékenyítés díjához – is hozzájárul, ha kell

Egy munkahely, ahol szabadságot kapsz

Miért jó a szállások közvetítésével foglalkozó Airbnb-nél dolgozni? Azért, mert így szinte biztos, hogy minden évben utazol, ráadásul a cég pénzén! A szálláspiac Uberje ugyanis évi közel 600 ezer forintot ad minden dolgozójának, ha az Airbnb oldalán foglalnak szállást. A szoftvereket fejlesztő Epic Systems szintén törekszik a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának megteremtésére. Aki már minimum 5 évet lehúzott az amerikai cégnél, 4 hét egybefüggő szabadságot kap minden évben - írja a Business Insider.

Egy munkahely, ahol tiéd lehet a nagy fogás

Azért itthon is akadnak a külföldi példákhoz hasonló, egyedi kezdeményezések. A magyar hátterű élelmiszeripari cég, a Tutti Kft. például egészen újszerű módon igyekszik dolgozói kedvében járni. A többek között fagylaltporokat gyártó vállalkozás a központja mellett halastavat tart fenn a dolgozóknak, ahol azok szabadon horgászhatnak, amit pedig kifognak, azt haza is vihetik. A cég a halastavat minden évben több száz kiló élő hallal tölti fel. A halak mellett ráadásul teniszpálya és piknikező is várja a dolgozókat.

Egy munkahely, ahol te döntesz a főnököd sorsáról

A miskolci ZIP Technologies nevű céget borsodi sikersztoriként is emlegetik. A cég a világ legnagyobb sörgyártói számára szállít csúcsminőségű gyártóeszközöket, és vállalati kultúrája is csúcsminőségű, hiszen például kifizette a devizahiteles dolgozói tartozásait. Ám ennél is menőbb, hogy a munkások minden évben maguk választják meg a különböző területek vezetőit. „Ez nemcsak érdekeltebbé teszi az ott dolgozókat, de a vezető pozíciókban lévők időnkénti leszavazása abban is segít, hogy ne fásuljanak bele a munkába” - mondta el a hvg.hu-nak a cég alapítója.

Ezt tudtad?

A legtöbb országban sokáig természetes volt, hogy egy hét 6 munkanapból áll. Vajon kinek köszönheted a 2 napos hétvégét? Újító szellemiségű cégeket és vezetőket nem csak manapság találhatunk. Henry Ford például biztosan közéjük tartozik. Az autógyáros ugyanis hamar rájött, hogy nem vezet jóra, ha a végsőkig kizsákmányolja munkásait, így ugyanis nehezebben tudja megtartani őket. Emiatt folyamatosan új embereket kell toboroznia, így a kiadásai is nőnek, ez pedig nem volt ínyére. Az ipari mágnás ezért egy, elsőre őrültségnek tűnő lépésre szánta rá magát: növelte munkásai pihenőidejét, s bevezette a 2 napos hétvégét. Ennek hála jelentősen csökkent az elvándorlás, elégedettek lettek a dolgozók, ráadásul a korábban megemelt pénzükből autót vettek, így bérük egy részét tulajdonképpen visszaadták Fordnak. Ezzel pedig mindenki jól járt.

Kutatások bizonyítják: a boldog munkaerő a jó munkaerőEgyre több cég ismeri fel azt a tényt, hogy vonzó körülményekkel nemcsak a munkahelyi légkör, de az eredmény is jobb lehet.123rf.com

A dolgozók 80 százalékát már nem is a fizuemelés hajtja

A Glassdoor karrieroldal 2015 harmadik negyedévében végzett kutatása szerint:

A dolgozók több mint fele (57 százaléka) a béren kívüli juttatások alapján dönti el, hogy elfogad-e egy állást - írja a Business Insider.

5-ből 4 munkavállaló (a válaszadók 79 százaléka) számára pedig a fizetésemelésnél is fontosabbak az olyan extra juttatások, mint az egészségbiztosítás vagy a fizetett szabadság.

Így érthető, hogy már itthon is egyre több cég kezdi felismerni: ha vonzó munkakörülményeket teremt, akkor a munkatársakat több és jobb minőségű munkára ösztönözheti, és elejét veheti azok elvándorlásának is. Ez pedig – mint a példákból is kiderül –, nem feltétlenül (sok) pénz, inkább odafigyelés kérdése. Viszont a vállalat így jelentősen csökkenti a költségeit is, végső soron pedig növeli az eredményességét.

Vannak alkalmazottaid? Jegyezd meg! Ha a kollégák nem érzik, hogy fontosak a munkaadójuk számára, akkor előbb-utóbb odébb állnak.

A Forbes 6 pontban írja le, hogyan lehet könnyen elűzni a kollégákat. Íme, a vezetők 6 leggyakoribb hibája:

Itthon is az egészség a legnagyobb érték a kollégáknak

A Glassdoor felméréséhez hasonló eredményre jutott egy, a Fata László cafeteria szakértő által készített 2015-ös hazai kutatás is. Ez azt vizsgálta, hogy a munkaadók és a dolgozók mely juttatásokat kedvelik a leginkább. A 436 kitöltő közel harmada munkavállalóként, míg többsége munkáltatóként nyilatkozott. A legfontosabb juttatási elemek a felmérés szerint itthon is az egészség megőrzését támogatók lettek, melyek még az étkezési jegyeket is megelőzték.

Nem véletlenül: egyre többet nyomjuk az ágyat

Az egészség megőrzését célzó juttatások növekvő népszerűsége talán annak is következménye, hogy a KSH adatai szerint egyre többet vagyunk betegek. Míg itthon

Ezzel együtt a táppénz-kiadás még súlyosabb mértékben,

Így aztán két út áll előttünk: vagy az ezer sebből vérző állami rendszerre bízzuk egészségünket, vagy a magánorvosi ellátást választjuk, amit viszont elég költséges zsebből fizetni.

De azért van másik megoldás is

Nyugat-Európához hasonlóan már itthon is egyre több biztosító nyújt megoldást a magánellátások (gyakran borsos) költségeinek fedezésére, mégpedig megfizethető egészségbiztosítások formájában. Bármilyen más biztosításhoz hasonlóan, ezeknek az a lényege, hogy a biztosított (azaz a beteg) havonta fizeti az egészségbiztosítása díját, baj esetén pedig a biztosítója elejétől a végéig megszervezi számára a szükséges kivizsgálást, konzultációt, beavatkozást. Ezek pontos időpontját és helyszínét SMS-ben vagy e-mailben is visszaigazolja a páciensnek, aki várakozás nélkül, kulturált magánorvosi környezetben veheti igénybe a szolgáltatásokat. A magánszolgáltató díjait a biztosító fizeti meg közvetlenül a szolgáltatónak, így a beteg mentesül a nagyobb kiadások alól, ráadásul a hálapénzt is elfelejtheti.

Az egészségbiztosítás is lehet extra juttatás Forrás: 123rf.comGondoltad volna, hogy akár havi néhány ezer forinttól kaphatsz már egészségbiztosítási csomagot, ráadásul ezt extra juttatásként is kérheted a cégedtől?

Most kell lépned, ha jobb egészségre vágysz!

Havi néhány ezer forintért már olyan egészségbiztosítást kaphatsz, amely fedezi az orvosi call center, a járóbeteg-ellátás és a diagnosztikai vizsgálatok (például a PET-CT, a CT és az MR) díjait is. Még ezt sem kell azonban feltétlenül neked fizetni, mivel 2012 óta a cégek adó- és járulékmentes juttatásként (a cafeteria keretében is) adhatják alkalmazottaik számára az egészségbiztosítást. Az ehhez szükséges nyilatkozatot mostanában adhatod le a munkáltatódnál.

Az egészség a legjobb befektetés: 400%-os haszon

Cikkünk elején olyan cégeket hoztunk példaként, amelyek többsége néhány év alatt a semmiből lett világméretű. Ezek vezetői egytől-egyig jól tudták, hogy mibe kell fektetniük. Abba, ami számukra a legértékesebb: vagyis a munkatársaikba. Hiszen ha törődnek a dolgozó jóllétével, akkor ő jobban végzi a munkáját, könnyebben tűri a stresszt, így értékesebb a cég számára is. Ezt a Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata számításai is igazolják: minden egyes, a munkahelyi egészségfejlesztésbe fektetett euró további 4 euró nyereséget hoz a vállalatoknak.

Henry Ford rájött, hogy törődnie kell dolgozói jóllétével.
Henry Ford ezért pénzt költött arra, hogy a munkások jobban érezzék magukat.
Henry Ford jó üzletember volt.
Gondolkodj Te is úgy, mint Henry Ford, akár főnök vagy, akár beosztott, mert a lehetőség mindkét esetben ott van a kezedben!

Ez is érdekelni fog

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noegészség