Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Diéta-biznisz: ne dőlj be

Diéta-biznisz:ne dőlj be mindennek!

#2017. augusztus 31. blogegészségszínes

Kezdjük azzal, hogy sokaknak bizony csalódást fogunk okozni: nem mondjuk meg ebben a cikkben a tutit a diétákról és az egészséges étkezésről. Leginkább azért, mert olyan, hogy tuti, nincs. Tuti nincs. Azt azonban reméljük, hogy a cikk elolvasása után sokan észhez térnek.

Szinte nincs is ma a világon felkapottabb téma az étkezésnél. Tombol a gasztro-hype. Iszonyatosan nézettek a főzős csatornák, a nagy tévéken a főzős versenyek, repkednek a Michelin-csillagok és a menő éttermek fogásai a Facebookon, virágzanak a látványpékségek, minden nap új és új diétákról olvasunk, rengetegen food-pornolnak a közösségi oldalakon otthon vagy étteremben készült fotóikkal, osztják meg ezerrel a recepteket, és akkor itt vannak a trendi szavak: bio, allergia, glutén, laktóz, magvak, nyers kaja, főtt kaja, menten beleőszülünk.

Pedig már Moliére Fösvényében is elhangzik a kulcsmondat: „Azért eszünk, hogy éljünk és nem azért élünk, hogy együnk”. Igaz, derék és zsugori címszereplőnk már ott is eltéveszti, melyik is a helyes elv, úgy kell kijavítani. Azt azért nem akarjuk ezzel mondani, hogy ezentúl kizárólag száraz kenyéren és vizen éljünk (a spórolt pénzt pedig fektessük be), de ami ma gasztro-témában történik körülöttünk, az már több mint abszurd.

Update és csülök

Hány cikk kezdődik azzal a bűvös mondattal, hogy a „legújabb kutatások szerint”? Innentől tetszés szerint folytathatjuk, ki ne hinne a legújabb kutatásoknak? Folyamatosan arról olvasunk, hogy miközben a magyar emberek egyik fele a pörköltszaftot is fehér cipóba töltött csülökkel tunkolja fel és erős paprikát harapdál hozzá, aközben a magyar emberek másik fele a lehető legjobb diétát keresi és a lehető legegészségesebben szeretne táplálkozni. Nyilván egyik sem igaz: és vannak átfedések is: egyik nap csülök, másik nap Norbi Update2 levegő.

A magyar egészségtelenül táplálkozik, a magyar konyha egészségtelen, tele van koleszterinnel, keveset mozgunk, nem használunk egészséges alapanyagokat, sokat iszunk és dohányzunk, szinte csoda, hogy mekkora piaca van mégis az úgynevezett egészséges táplálkozásnak. Nyilván Schóbert Norbert volt az egyik úttörő Magyarországon, és bár őszintén nem tudjuk, hogy lehet-e hinni benne, becsületére legyen mondva, hogy az ő sztorija legalább hiteles: Norbi meglehetősen kövér kisfiú volt.

Norbi tényleg nagyon kövér kisfiú volt. Ez azonban csak a személyét hitelesíti, a módszerét nem feltétlenül.Forrás: 123rf.comNorbi tényleg nagyon kövér kisfiú volt.

De hogy tényleg sokat számít-e, ha Update ételeket eszünk (nincs amúgy ilyen tudományos kategória, ez Norbi találmánya) a sima helyett, hát, nem vagyunk biztosak benne. Arról nem is beszélve, hogy józan ésszel belátható, nem lehet mindig, mindenhol betartani a módszert, maga Norbi is internetes cunamiba futott bele, amikor azt állította, hogy egy olasz étterem hajlandó volt neki megfőzni a magával vitt Update-tésztát.

Nem csak Norbiról van persze szó. Sőt.

Ha naponta nem is bukkannak fel új és új diéták és új és új módszerek, de aki esküdni akar valamelyikre, hát, mondjuk így, van miből válogatnia. Egyél paleo-ételeket, legyél vega, legyél vegán, legyél update, fogyassz port, Atkins, Pritkin, Mayo, Harvey, Lutz (nem a Fradi összeállítását soroljuk), savanyító, lúgosító, ketogén, gluténmentes, laktózmentes, és ez még a fele se. Miközben – legyünk őszinték –, ha körülnézünk, valahogy mégse látunk sokkal több karcsú és egészséges magyart. A módszerek virágzanak, az egészségünk meg ugyanolyan marad. Időnk nincs, pláne mozogni nincs, így aztán valamelyik csodamódszertől várjuk a fogyást és az egészséget.

Csodás módszerek?

A legjobb az egészben, hogy a módszerek között persze mindenki megtalálja a magának legjobban tetszőt. Aki nem akar elszakadni a csokitól, az egészen biztosan talál olyan diétát, amely megengedi (kizárólag 9 óra 12 és 23 perc között, kivéve teliholdkor, amikor a bagoly hármat huhog), sőt, az a csoda, hogy még nem találta ki senki a csoki-fogyókúrát. (Pontosabban kitalálta, de nem az a lényege, hogy megállás nélkül csokit eszünk. Ráadásul kiderült, hogy kamu.)Gombóc Artúrnak ez lett volna a módszere amúgy a fogyásra, a Pom-Pom mesék kövér madara szegény már mindenről lemondott, nem evett se csülköt, se pacalt, se csülkös pacalt, csak csokit. (Mert valamit mégiscsak enni kell.) Igaz, nem fogyott, cserébe viszont kénytelen volt repülés helyett közlekedési eszközökkel megpróbálni eljutni Afrikába.

Gombóc Artúrnak ez lett volna a módszere amúgy a fogyásra, a Pom-Pom mesék kövér madara szegény már mindenről lemondott, nem evett se csülköt, se pacalt, se csülkös pacalt, csak csokit. (Mert valamit mégiscsak enni kell.) Igaz, nem fogyott, cserébe viszont kénytelen volt repülés helyett közlekedési eszközökkel megpróbálni eljutni Afrikába.

Ha azt hiszitek, túl szarkasztikusak vagyunk, tévedtek, bizony van zsírszegény és zsírdús diéta is, legyen okos az, aki akar. Persze, meg kell különböztessük a fogyni vágyókra építő bizniszt az egészséges táplálkozásra vágyókra építő biznisztől. Azok, akik nagyon le szeretnének fogyni, sok marhaságot képesek elhinni, de nyugi, nem lehet 8 nap alatt 15 kilót fogyni. (Illetve, de, amputálásnak hívják, és nem javasoljuk senkinek.) Ha pedig van is olyan drasztikus módszer, amellyel viszonylag rövid idő alatt sokat lehet fogyni, az olyan, hogy a kúra abbahagyása után a kilók csodás gyorsasággal repülnek vissza. Kiváló színészek tudnak ilyeneket csinálni egy-egy szerep kedvéért, de hízni nekik is könnyebb.

Christian Bale a legnagyobb átváltozó. A Gépész című film főszerepéért 28 kilót adott le, aztán meg két év múlva 44 kilót hízott a Batman miatt. Christian Bale a legnagyobb átváltozóForrás: 123rf.com

Legyünk végre nagyon őszinték. Ha nyugodtan akarunk fogyni, akkor kis odafigyeléssel mindenféle interneten található csodamódszer nélkül képesek lehetünk rá. Persze alkat kérdése is a dolog, mindenki ismer olyan vékony embereket, akik bármiből bármennyit ehetnek, egy gramm súlyfölösleg nem sok, annyi sem rakódik rájuk. A 70-es, 80-as években nem hallott senki ezekről a csodadiétákról, mégis voltak, akik, ha tényleg akartak, meg tudtak szabadulni a rájuk ragadt kilóktól. Egy kicsi gondolkodás kell hozzá és akaraterő. A dohányzásról sem szoktat le más, csak az akarat.

Van egy tippünk nekünk is

A Vienna Life (nem hivatalos) módszerének lényege, hogy együnk a szokottnál kevesebbet, és ha tudunk, mozogjunk is. Érdemes kiiktatni a fehér lisztből készült kenyérféléket és a tésztákat, helyettük fogyasszunk rostban dús gabonából készült péktermékeket. A szénhidrátok fontos részét képezik táplálkozásunknak, de ne essünk át a ló túloldalára sem. Teljes kiőrlésű kenyérből sem ehetünk akármennyit, a mértékletesség betartása a legfontosabb. A tápanyagokra figyeljünk oda: fogyasszunk sovány húsokat, halat, felvágottat, sajtot, zöldséget és gyümölcsöt. Sose együnk nagyon sokat, még ezekből se, főleg ne a lefekvés előtti 3 órában. A titok az, hogy 3-4 napig kicsit éhesek vagyunk ugyan, de 3-4 nap után szervezetünk hozzászokik a kevesebb kalóriához, sőt, mivel olyasmiket eszünk, amiket máskor nem vagy nem felétlenül, meg is szeretjük a diétát. 4-5 hét alatt pedig szépen leadunk pár kilót. Ez persze nem tudományos módszer, de általában beválik.

Nagyon drasztikusan ne kezdjünk azonban diétával együtt sportolni, egyrészt mert nem fogjuk bírni kevesebb kalória-bevitel mellett, másrészt, ha a zsírt izommá alakítjuk, akkor nem fogjuk magunkat jobban érezni a bőrünkben. Előbb adjuk le a kilókat, és ha már beálltunk a megfelelő súlyra, akkor kezdjünk bátrabban sportolni. Tényleg nem akarunk minden módszert humbugnak tartani, de a józan eszünk néha sokat segít.

Az egészséges táplálkozás-biznisz még a fogyókúra-biznisznél is hatalmasabb. Kezdjük azzal, hogy mára már szinte fogalmunk nincs arról, mi az egészséges és mi nem. Domestost ne igyunk és vasszöget se együnk, de ezeken kívül szinte már mindenről kimutatták azt, hogy egészségesebb dolog nem is létezik, és a totál ellenkezőjét is.

Egyszer egészséges a margarin és káros a vaj, aztán kiderül, hogy fordítva igaz, egyszer egészséges a fehérje, aztán kiderül, hogy mégse, a koffein hasznos, a fenét, totál káros, a zsír rémes, az olívaolaj frankó, aztán fordítva, a csoki méreg, de nem, mégis kitűnő egészségmegőrző, a fehér hús a jó, ja, nem, a vörös, bort ne igyál, de mégis, de csak keveset, a pálinka méreg, de nem, étkezés előtt egy kupica mégiscsak hasznos, a tehéntej nem is való az embernek, de igyál tehéntejet, mert kell a kalcium.

Nem folytatjuk, szinte minden élelmiszerről állították már hogy nincs egészségesebb, de az ellenkezőjét is.

Nem tudunk semmit

A sok (sok? rengeteg!) táplálkozási módszer éppen erre apellál: a teljes tudatlanságunkra. Aki fogékony rá, az meggyőzhető a paleóról, könnyedén. Aki arra, az vegán lesz, de minimum vega. Aki meg arra, az simán kicsukja a tejet az életéből.

Mindenki másért lehet fogékony egy-egy módszerre: az előző életekben átélt élményeitől (viccelünk) a neveltetésig (nem viccelünk) sok minden állhat a háttérben. Nem akarjuk őket megbántani, mindenki úgy érezze magát jól a bőrében, ahogy csak szeretné, de ne felejtsük, hogy vannak olyan emberek is, akik a fényevésben hisznek. Mindenki allergiás már mindenre, allergológusnak lenni ma remek üzlet, az allergiagyógyszerek piacán hatalmas a bumm. Pollen, magvak, laktóz, glutén (amiről azt se tudják sokan, hogy micsoda) – egyszerűen olyan világban élünk, hogy mindenre magyarázatot keresünk és találunk.ű

Miközben egyre többen ál-allergiások. Ezt sem akarjuk eltudománytalankodni, de ismerünk olyan embert, akinek macsakszőr-allergiája volt egészen addig, amíg nem lett macskája, a szervezete ugyanis hozzászokott.

Pedig vannak, akik tényleg betegek. Szója, tojás, laktóz, tejcukor, liszt, nem soroljuk, van bőven. (Állítólag azonban gluténallergia például nincs is.) Ráadásul más a sima allergia, és más az intolerancia, akiknek ilyen bajuk van, rendesen megszenvednek a mindennapokban, legalább annyira, mint a cukorbetegek. Szinte ma már sikk allergiásnak lenni. Aki nem allergiás valamire, az nem is menő.

A gasztro-őrület ezt is hozta sajnos magával: ma már mindenki allergiás akar lenni mindenre, a napokban egy sidney-i szakács borult ki az étteremben leadott rendelések láttán.

A sydney-i éttermi rendelése, ami miatt a szakács totál kiborultA sydney-i éttermi rendelése, ami miatt a szakács totál kiborult. Ma már szinte sikk allergiásnak lenni.Forrás: 123rf.com

Ki is jár jól?

Legyünk észnél. Nyilvánvalóan remek biznisz áldozatai vagyunk, és ha mi se egészségesebbek, se vékonyabbak nem leszünk, a diéták és táplálkozási módszerek „feltalálóinak” pénztárcája csodásan hízik, és remekül érzik magukat a bőrükben. Mi pedig egy vagyont költünk el ezekre – és akkor még nem is beszéltünk a bio-őrületről -, ahelyett, hogy egyszerűen csak megpróbálnánk kicsit máshogy, kicsit egészségesebben étkezni és mozogni.

Ne legyenek kétségeink, választhatjuk a legjobbnak tűnő módszereket, a legdrágább bio, vagy annak mondott élelmiszereket, ettől még lehetünk betegek. És a baj akkor van, mert betegségek esetén már végképp nem javasoljuk az internet bugyraiban fellelhető csodamódszereket.

És persze megint azzal jövünk, amivel szoktunk (bocsássa ezt meg nekünk mindenki), de ha erre a sok mindenre van pénz, ott lennie kell egészségbiztosításra is, amit ugyan nem lehet megenni (legfeljebb a kötvényt, de nem finom, papírból van), viszont sokkal többet teszünk vele egészségünk megőrzéséért is.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noegészség