Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Balesetek

Balesetek: 10 tragédia történik, amíg ezt a cikket olvasod!

/blog-cikkek2016. július 1.blog baleset

A baleseti hírek hallatán az ember könnyedén úgy érezheti, hogy szinte percenként megesik valami szerencsétlenség. A szomorú valóság is ezt támasztja alá: évente közel 690 ezer, orvosi ellátást igénylő baleset történik, gyakran súlyos következményekkel és több százezres veszteséggel.

A megterhelő kiadások mellett ráadásul számolni kell a tartós egészségkárosodással és a hosszabb ideig tartó munkaképtelenséggel, ami hogy ha hónapokig tart, komoly jövedelem-kiesést is jelent. A súlyos veszteségeket azonban kellő tudatossággal megelőzhetjük! Tedd fel magadnak a kérdést!

Te tudod, hogy

Te tudod, hogy

Könnyen lehet, hogy ezek olyan kérdések, amikre sokan még csak nem is keresik a válaszokat, pedig a felkészülés aranyat érhet egy ilyen terhes időszakban.

A balesetek között találunk tragikomikusat is

A baleseti hírek olvasásakor az ember gyomra sokszor még akkor is görcsbe rándul, amikor az áldozatok számára ismeretlenek. Azért persze hálát adhatunk (mikor, kinek), hogy nem minden balszerencse torkollik tragédiába! Az interneten számos vicces idézetet találhatunk megtörtént esetek után fölvett baleseti jegyzőkönyvekből, ami bizonyítja, hogy az ember a nehéz helyzetekben néha nagyon vicces és nagyon korlátolt tud lenni.

Csupa móka és kacagás, érdemes szemezgetni belőlük:

Bár a fenti idézetek bizonyára sokak arcára mosolyt csalnak, azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a balesetek jelentős része nem végződik ilyen viccesen, ezért nem árt az óvatosság!

Ezt a közelmúltban történt, sokak által hallott két szerencsétlenség is alátámasztja.

A két sztár balesetére gondolt volna?

„A baj hamar megvan” - szokták mondani. Sajnos ezzel Demjén Rózsi vagy a Star Trek rajongói is szembesülhettek az elmúlt hetekben. Demjén Ferenc június közepén szenvedett válltöréssel járó súlyos balesetet, és bár a rajongók bánkódtak az elmaradt koncertek miatt, Rózsi végül örülhetett, hogy megúszta az egészet egy válltól csuklóig tartó gipsszel. Sajnos Rózsinál is szerencsétlenebbül járt Anton Yelchin, a Star Trek és több népszerű amerikai filmsorozat színésze. A 27 éves sztár június közepén szenvedett halálos balesetet, ráadásul a helyzet tragikusan morbid volt: a fiatalembert saját autója ütötte el, és nyomta hozzá a házához vezető felhajtó elején található kapuhoz.

Otthon és a közlekedés során történik a legtöbb baleset velünk 123rf.comA baj nemcsak másokkal, hanem velünk is megtörténhet, ezért érdemes felkészülni mindenre!

Azt hiszed, hogy téged nem érhet baj?

Egyik korábbi cikkünk szerint spórolásból, lustaságból vagy épp túlzott magabiztosságból sokan még szeretteik biztonságáról sem gondoskodnak, például egy-egy utazás előtt.

Ők hajlamosak azt gondolni, hogy baj mindig csak másokkal történhet.

Leginkább azokkal, akik nem eléggé elővigyázatosak vagy akik keresik a bajt, mint például az az iraki férfi is, akinek egy hatalmas csavarkulcsot távolítottak el a torkából, miután véletlenül lenyelte a szerszámot. Ez a videó azért durvább, mint egy fotó a "benyelt" villanykörtéről".

A saját maguk sérthetetlenségében bízó emberek gyakorta még a fenti, szomorú híreket olvasva is azzal nyugtatják meg lelkiismeretüket, hogy

Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű, és az élet néha akkor szól közbe, amikor a legkevésbé számítunk rá.

Te eleget teszel a saját és családtagjaid biztonságáért?

A fenti kérdés elsőre naivnak tűnhet, hiszen ki az, aki nemmel válaszol rá, még akkor is, ha valójában az ellenkezőjét gondolja? A Vienna Life Biztosító idén tavasszal elvégzett felmérése során arra keresett választ, hogy mennyit tesznek meg az emberek a saját biztonságuk és családjuk megóvása érdekében. Azt gondolod, hogy keveset?

A helyzet sajnos még ennél is rosszabb!

Több mint hatszáz fő válaszainak feldolgozása után megdöbbentő eredményeket kapott a biztosító. A 617 válaszadó 21,7 százaléka – azaz minden 5. ember! – nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy „eleget tesz-e saját és családtagjai biztonságáért”.

A kutatásból viszont az is kiderült, hogy az emberek sokkal jobban félnek egy váratlan balesettől, mint például a munkahelyük elvesztésétől.

Arra a kérdésre, hogy mitől tart leginkább, az összes megkérdezett 40 százaléka válaszolta a balesetet, és csupán 12,8 százaléka az állása elvesztését. De ha ez így van, akkor miért nem teszünk meg mindent azért, hogy megelőzzük a bajt, vagy ha már megtörtént, akkor minimalizáljuk a kockázatokat?

Nem ott történik a legtöbb baleset, ahol gondolnád!

Logikus lenne azt gondolni, hogy ha már ennyire félünk a balesetektől, tudjuk azt is, mire kell figyelnünk és hol kell elővigyázatosnak lennünk.

Avagy: hol leselkedik ránk a legnagyobb veszély?

Te tudod, hogy hol történik a legtöbb baleset? A közutakon, a munkahelyen vagy otthon? Tippelj bátran! Az emberek többsége szerint a közutakon. Ezt támasztja alá a Vienna Life Biztosító kutatása is: a 617 megkérdezett

A többség azonban téved!

A balesetek túlnyomó része ugyanis a legtöbb ember által biztonságosnak tartott otthonokban történik!

Meglepő? Szerintünk is az, hiszen ki gondolta volna, hogy otthoni balesetekben több mint kétszer annyian halnak meg évente, mint a közúti közlekedési, a vasúti, a vízi és a légi balesetek során összesen? Míg utóbbiak során a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2014-ben 741 ember veszítette életét, addig otthoni szerencsétlenségek következtében 1726 ember hunyt el. Ráadásul olyan tevékenységek végzése közben érte a szerencsétlenség az embereket, amelyek mindennaposnak számítanak a legtöbb háztartásban. Mik ezek és hogyan előzhetjük meg őket? Ebben segítünk most!

A gyerekek és az idősek vannak a legnagyobb veszélyben!

A tapasztalatok szerint leggyakrabban

Mit kell tenni, ha baj történik?

Ha mégis megtörténik a baleset, és a gyerek például eszméletlen, a szakemberek szerint elsődleges fontosságú, hogy a mentők megérkezéséig megkezdjük az újraélesztést. Ennek sikere ugyanis nagymértékben függ az eltelt időtől! A minap a Kisalföld.hu hírportál arról kérdezte olvasóit, hogy vészhelyzetben megpróbálnának-e újraéleszteni egy gyereket – például akkor, ha a gyerek eszméletlenül fekszik. 85 százalékuk azt válaszolta, hogy mindenképpen megpróbálná az újraélesztést, és csupán 5 százalék felelte azt, hogy nem merne a gyerekhez nyúlni, mert még bajt okozna. Éppen ezzel tetéznék azonban tovább a bajt, a szakértők szerint ugyanis bármi jobb a tétlenségnél akkor, ha a gyermek nem ad életjeleket! Az újraélesztés lépéseit ismertetve Dr. Horváth Eszter, a Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány elnöke elmondta, hogy első lépésként a légutakat kell kiegyenesíteni oly módon, hogy a fekvő kicsi fejét felfelé szimatoló pozícióba helyezzük. Ezt követően a mellkasához hajolva figyeljük meg, hogy lélegzik-e; nézzük meg, emelkedik-e a mellkasa, próbáljuk megérezni és meghallani a szájából kiáramló levegőt!

Ha nem lélegzik, akkor segítségért kell kiáltani, és el kell kezdeni az újraélesztést! Öt befújás, majd harminc mellkasnyomás, aztán két befújás, harminc nyomás – ezt kell ismételni. Egyharmadnyival kell lenyomni a mellkast.

A baleset nem játék: évente közel 690 ezer, orvosi ellátást igénylő baleset történik, gyakran súlyos következményekkel.123rf.com

Utazás előtt szoktál biztosítást kötni? És itthon?

Szerencsére sok ügyfél számára ma már ugyanolyan magától értetődő, hogy külföldi üdülés előtt utasbiztosítást köt, mint az, hogy a tengerparti nyaralásra naptejet visz magával. Végül is mindkettő a biztonságunkat szolgálja! Sajnos közel sem ennyire természetes még az, hogy egész évben érvényes balesetbiztosítással is rendelkezünk, hazánkban ugyanis mindössze 700 ezer ilyen szerződés van jelenleg. Miért is lenne szükség erre? - teszik fel a logikusnak tűnő kérdést sokan, hiszen itthon bármi baj történik, az állami egészségügyben majd ingyen ellátnak minket. Csakhogy – és erre már kevesebben gondolnak – könnyen előfordulhat, hogy egy baleset következményeként tartósan kiesünk a munkából, így csökkennek a bevételeink, esetleg extra kiadásaink merülnek föl, például az egészségügyi ellátás vagy a rehabilitáció során. Pont az ilyen, nem várt anyagi terhektől kímél meg egy balesetbiztosítás! Nem véletlen, hogy az Egyesült Királyságban vagy Németországban a lakosság több mint 80 százaléka rendelkezik ilyen típusú védelemmel. Már Magyarországon is elérhetőek olyan balesetbiztosítások, amelyeket az egész családra – akár három generációra is – megköthetünk, és ezek különféle kockázatokra fizetnek.

Az egész családra megköthető balesetbiztosítások díja összesen napi 50-70 forint, amelyért több százezer forintos, vagy akár milliós nagyságrendű összegeket is kaphatunk szerencsétlenség – például baleseti halál, rokkantság, műtét, csonttörés vagy égési sérülés – esetén.

Ne feledjük tehát, a segítség bármikor, bármilyen helyzetben elérhető, csak előrelátóan kell gondoskodnunk szeretteink biztonságáról!

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3nobaleset