Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü

9 tudnivaló a cascóról:mire fizet és hogyan lehet olcsóbb?

/blog-cikkek2022. május 09.blogautó

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint 2020-ban nem kevesebb, mint 400 bejelentett káresemény történt naponta a casco biztosítással rendelkező hazai autósokkal.

Azaz minden áldott nap átlagosan 4 percenként érte valami baj a cascós ügyfeleket, ami után a biztosító fizetett helyettük. Méghozzá nem is keveset: az UNION Biztosítónál például a töréskárokra kifizetett átlagos összeg elérte a félmillió forintot 2021-ben. Tehát már egy hétköznapi kár is jelentős anyagi teherrel jár, ezért nem érdemes spórolni a cascón, amelynek éves átlagdíja egyébként 120 ezer forint volt az UNION Biztosítónál 2021-ben.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy

A töréstől és az elemi károktól félünk leginkább – de nem csak ezekre téríthet a biztosító

Az UNION Biztosító idén februárban több mint 5 ezer embert kérdezett meg arról, mely biztosítási eseményektől tartanak leginkább. A kutatás szerint

A casco általában fedezi

Az alapbiztosítás mellett azonban az úgynevezett kiegészítő biztosítások számos egyéb kárra is védelmet nyújtanak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2021-ben 3,3 százalékkal nőtt a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma hazánkban: míg 2020-ban 13 778 ilyen baleset történt Magyarországon, addig tavaly már 14 233 baleset járt személyi sérüléssel, ráadásul a halálos kimenetelűek száma tavaly több mint 10 százalékkal nőtt 2020-hoz képest.

A statisztikák szerint tehát a hazai utakon naponta közel 40 személyi sérüléses baleset történik.

Ezért a casco biztosítások hasznos kiegészítője a közlekedési balesetbiztosítás: az UNION Biztosító terméke például akár 11 millió forintot is fizet az autóban utazóknak, ha egy balesetben súlyosan megsérülnek.

Ha baja lesz a poggyásznak

A casco a gépjárműben szállított értékeket is fedezheti, ami nagyon hasznos lehet, ha ellopják vagy feltörik a járművet, és eltűnnek a vagyont érő műszaki cikkeink, vagy egy balesetben megsérül az akár 150 ezer forintot is érő gyerekülés.

Ha autót kell bérelni

Ha ellopják az autónkat vagy balesetet szenvedünk, esetleg lerobbanunk, a biztosító fizetheti a helyszíni javítás, vagy – ha ez nem megoldható –, az autóbérlés költségeit. Ez azonban nem egy automatikus szolgáltatás – a feltételeire érdemes rákérdezni a szerződéskötés előtt!

Ha kátyúba kerülünk

Az egyik leggyakoribb kár – főleg tél végén és tavasszal – a kátyúk okozta sérülés az autógumin, a felnin vagy futóművön. Az átlagos kárösszeg ezeknél „csak” pár tízezer forint, ugyanakkor a futómű meghibásodása akár többszázezres tétel is lehet. Fontos tudni, hogy a kátyúkárra akár az alapbiztosítás is fizethet, célszerű tehát áttanulmányozni a biztosítók ajánlatait.

Ha kiugrik az őz

Nyáron gyakoriak a vadgázolásos károk a hazai utakon, ilyenkor jobb esetben „csak” az autónk bánja, rosszabb esetben akár az utasok is megsérülhetnek. Érdemes lehet ezért évi pár ezer forintért kiegészítő biztosítást kérni a vaddal történő ütközésekre, ha az nincs benne az alapbiztosításban.

Ha jogvédelmi segítségre van szükség

Ha rosszul sül el a külföldi nyaralás, akár a helyi rendőrséggel is meggyűlhet a bajunk, például akkor, ha közúti baleset okozása miatt szabálysértési vagy büntetőjogi ügybe keveredünk. Ekkor – a casco terhére - igényt tarthatunk ügyvédre, tolmácsra vagy az óvadék megtérítésére is.

Ezreket spórolhatsz a cascón ezekkel a trükkökkel!

A casco biztosítás a kárgyakoriság és a kárösszegek miatt nem olcsó: a havi átlagdíja 10 ezer forint körül mozog. Persze az, hogy neked mennyibe fog kerülni, rengeteg mindentől függ, például, hogy:

Az kijelenthető, hogy a biztosítás díját akár 3-4 ezer forinttal is csökkentheted havi szinten, ha alaposan utánajársz a kedvezményeknek. A díjcsökkentésre vannak ismert és kevésbé elterjedt módszerek is. Soroljuk ezeket!

Mire figyelj, mielőtt megkötöd a cascót?

Nem árt tudni, hogy a casco káresemények közül az elemi károk előfordulása köthető leginkább egy évszakhoz: a nyári hónapokban a leggyakoribbak a jégverés és a kidőlő fák okozta károk. Ha tehát cascót kötnél, érdemes gyorsan lépned! Ehhez van még pár hasznos tippünk.

VÉGRE NYUGODTAN AUTÓZHATSZ!

KATTINTS!

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noblog