9 dolog a cascóról: mire fizet és hogy lehet olcsóbb?

Nincs két egyforma autó

casco_9tudnivalo

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint 2020-ban nem kevesebb, mint 400 bejelentett káresemény történt naponta a casco biztosítással rendelkező hazai autósokkal.

Azaz minden áldott nap átlagosan 4 percenként érte valami baj a cascós ügyfeleket, ami után a biztosító fizetett helyettük. Méghozzá nem is keveset: az UNION Biztosítónál például a töréskárokra kifizetett átlagos összeg elérte a félmillió forintot 2021-ben. Tehát már egy hétköznapi kár is jelentős anyagi teherrel jár, ezért nem érdemes spórolni a cascón, amelynek éves átlagdíja egyébként 120 ezer forint volt az UNION Biztosítónál 2021-ben.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy:

  • a töréskárok mellett milyen esetekben fizethet még helyetted a biztosítód,
  • milyen jól bevált és kevésbé ismert módszerek vannak a biztosítás díjának csökkentésére,
  • mire kell figyelned, mielőtt szerződést kötsz.

A töréstől és az elemi károktól félünk leginkább – de nem csak ezekre téríthet a biztosító

Az UNION Biztosító idén februárban több mint 5 ezer embert kérdezett meg arról, mely biztosítási eseményektől tartanak leginkább. A kutatás szerint

  • a válaszadók 50,7 százaléka a töréskártól fél legjobban, míg
  • a megkérdezettek több mint negyede (26,8 százaléka) az elemi károkat tartja a legveszélyesebbnek autójára - ami nem is meglepő annak fényében, hogy 2021-ben az UNION átlagosan közel 800 ezer forintot fizetett ki például a jégverés vagy a kidőlő fák által okozott károkra.
  • A lopás miatt csak a résztvevők 15,7 százaléka aggódik, és érdekes, hogy
  • az egyébként igen gyakori és nagy anyagi veszteséget okozó üvegtörés vagy a vadkár csak az autósok 4,5 százalékát nyugtalanítja, pedig az UNION adatai szerint az előbbiből is körülbelül 170 ezer forint kár keletkezik átlagosan.

A casco általában fedezi

  • a törést,
  • a parkoláskor, tolatáskor előforduló kisebb koccanásos baleseteket,
  • a lopást,
  • a rongálást (például a zár tönkretételét vagy a jármű megkarcolását) és
  • az elemi károkat.

Az alapbiztosítás mellett azonban az úgynevezett kiegészítő biztosítások számos egyéb kárra is védelmet nyújtanak.

Ha megsérülnek az utasok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2021-ben 3,3 százalékkal nőtt a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma hazánkban: míg 2020-ban 13 778 ilyen baleset történt Magyarországon, addig tavaly már 14 233 baleset járt személyi sérüléssel, ráadásul a halálos kimenetelűek száma tavaly több mint 10 százalékkal nőtt 2020-hoz képest.

A statisztikák szerint tehát a hazai utakon naponta közel 40 személyi sérüléses baleset történik.

Ezért a casco biztosítások hasznos kiegészítője a közlekedési balesetbiztosítás: az UNION Biztosító terméke például akár 11 millió forintot is fizet az autóban utazóknak, ha egy balesetben súlyosan megsérülnek.

Ha baja lesz a poggyásznak

A casco a gépjárműben szállított értékeket is fedezheti, ami nagyon hasznos lehet, ha ellopják vagy feltörik a járművet, és eltűnnek a vagyont érő műszaki cikkeink, vagy egy balesetben megsérül az akár 150 ezer forintot is érő gyerekülés.

Ha autót kell bérelni

Ha ellopják az autónkat vagy balesetet szenvedünk, esetleg lerobbanunk, a biztosító fizetheti a helyszíni javítás, vagy – ha ez nem megoldható –, az autóbérlés költségeit. Ez azonban nem egy automatikus szolgáltatás – a feltételeire érdemes rákérdezni a szerződéskötés előtt!

Ha kátyúba kerülünk

Az egyik leggyakoribb kár – főleg tél végén és tavasszal – a kátyúk okozta sérülés az autógumin, a felnin vagy futóművön. Az átlagos kárösszeg ezeknél „csak” pár tízezer forint, ugyanakkor a futómű meghibásodása akár többszázezres tétel is lehet. Fontos tudni, hogy a kátyúkárra akár az alapbiztosítás is fizethet, célszerű tehát áttanulmányozni a biztosítók ajánlatait.

Ha kiugrik az őz

Nyáron gyakoriak a vadgázolásos károk a hazai utakon, ilyenkor jobb esetben „csak” az autónk bánja, rosszabb esetben akár az utasok is megsérülhetnek. Érdemes lehet ezért évi pár ezer forintért kiegészítő biztosítást kérni a vaddal történő ütközésekre, ha az nincs benne az alapbiztosításban.

Ha jogvédelmi segítségre van szükség

Ha rosszul sül el a külföldi nyaralás, akár a helyi rendőrséggel is meggyűlhet a bajunk, például akkor, ha közúti baleset okozása miatt szabálysértési vagy büntetőjogi ügybe keveredünk. Ekkor – a casco terhére - igényt tarthatunk ügyvédre, tolmácsra vagy az óvadék megtérítésére is.

Ezreket spórolhatsz a cascón ezekkel a trükkökkel!

A casco biztosítás a kárgyakoriság és a kárösszegek miatt nem olcsó: a havi átlagdíja 10 ezer forint körül mozog. Persze az, hogy neked mennyibe fog kerülni, rengeteg mindentől függ, például, hogy:

  • milyen autóra kötsz biztosítást,
  • mióta vezetsz balesetmentesen,
  • hogyan, hol és milyen gyakran használod a négykerekűt.

Az kijelenthető, hogy a biztosítás díját akár 3-4 ezer forinttal is csökkentheted havi szinten, ha alaposan utánajársz a kedvezményeknek. A díjcsökkentésre vannak ismert és kevésbé elterjedt módszerek is. Soroljuk ezeket!

  • Jelentős összeget spórolhatsz azzal, ha a casco bónuszodat a kötelező biztosításod alapján határozod meg (persze akkor, ha esetedben az kedvezőbb besorolást jelent).
  • Akár 10 százalékkal is csökkentheted a casco biztosításod díját, ha nem havi vagy negyedéves részletekben, hanem egyben fizeted be az éves díjat.
  • Szintén elérheti a 10 százalékot a távfelügyeleti rendszerrel felszerelt autók cascójának díjára adott kedvezmény.
  • Díjkedvezmény jár akkor is, ha annál a biztosítónál kötsz cascót, ahol már ügyfél vagy (például a köteleződdel, esetleg a lakás- vagy a balesetbiztosításoddal).
  • Tovább csökken a díj, ha interneten intézed a szerződéssel kapcsolatos ügyeidet, és nem postai csekken, hanem online, bankkártyával egyenlíted ki a számláidat.
  • Olcsóbb lesz a casco akkor is, ha hajlandó vagy mélyebben a zsebedbe nyúlni baj esetén, azaz bevállalod a magasabb önrészt (tehát például egy általad okozott kár értékének 10 helyett 20 százalékát fizeted).
  • Jó, ha tudod, hogy a casco-szerződésedet az évforduló előtt legfeljebb 30 nappal felmondhatod, ha találsz egy jobb ajánlatot.
  • Több biztosítónál is kedvezményesen köthetsz cascót a 7 üléses autókra, illetve ingyenes kiegészítőket is kaphatsz ezekhez.
  • És végül spórolhatsz a cascón, ha van 15 év alatti gyerek a családban.

Mire figyelj, mielőtt megkötöd a cascót?

Nem árt tudni, hogy a casco káresemények közül az elemi károk előfordulása köthető leginkább egy évszakhoz: a nyári hónapokban a leggyakoribbak a jégverés és a kidőlő fák okozta károk. Ha tehát cascót kötnél, érdemes gyorsan lépned! Ehhez van még pár hasznos tippünk.

  • Új autó vásárlásakor nem jó ötlet az autókereskedő első ajánlatára rábólintani! Mindenképpen tájékozódj például az online biztosításközvetítői oldalakon vagy a biztosítók honlapján, és alaposan nézz utána az elérhető kedvezményeknek!
  • Gondold végig, hogy mennyire lesz veszélynek kitéve az autód, például hol, hogyan, hányan használjátok, és hol parkoltok!
  • Nézz utána annak is, hogy milyen biztosítási elemekre lesz szükséged, milyen óvintézkedéseket kell meghoznod (például védelmi rendszer beszerelése), nehogy aztán ne legyen érvényes a biztosítás egy kár esetén!
  • És jó, ha tudod: a cascód nem mindenhol lesz érvényes! Bár a magyarok többsége főleg az EU területén használja a kocsiját, vannak olyanok is, akik például a Balkán unión kívüli országaiba is a saját autójukkal indulnak útnak. Nekik érdemes alaposan átolvasniuk a Casco-szerződésük területi hatályosságra vonatkozó részeit, mert az említett országokban keletkező károkra a hazai biztosítások többsége nem fizet.
  • Mindenképpen fontos kérdés, hogy mekkora önrészt vállalsz, vagyis mennyivel „szállsz be” az esetleges kárba. Semmi sincsen ingyen: a kisebb önrész vállalása nagyon jól jöhet, ha baj van, másrészről viszont így a biztosítás díja is magasabb!